Jump to content

Featured Replies

Podatak o nacionalnoj pripadnosti je glupost. To se u nijednoj razvijenoj zemlji ne primenjuje.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

0k svrha mog posta je da ukoliko , ne daj Bože, nekom u inostranstvu nestane pasoš, može da jednostavnije reši pasovar,

Mali OT, ali nekada davno [doba FNRJ] izvod iz maticne knjige rodjenih je imao i rubriku nacionalnost. Kasnije, u doba SFRJ vec nije.

• 3 months later...

Da li ima nekih novih informacija o ukidanju viza za nase drzavljane od strane kirgizije, paragvaja, vijetnama?

I da li ima nesto novo posle informacije da su po peti put potpisali neki sporazum o medjusobnom ukidanju viza sa UAE, iako smo mi njima ukinuli jos davno, pa ne znam sta im sad ponovo ukidamo :) ?

i koliki je problem dobiti tu e-vizu za tadzikistan, tj. da li je to samo formalnost kao za sri lanku npr. ili ne?

Kirgizija - potisano pre skoro godinu dana, nije još ratifikovan (ne znam za njih, ali kod nas ga nisam našao da je ratifikovan), tako da još uvek treba viza.

Paragvaj - nisam uopšte čuo da je bilo neke priče oko ukidanja vize sa njima, imaš li neki izvor sa više detalja.

Vijetnam - isto kao i Jermenija, mnogo priče 0 rada, ništa se nije promenilo i nema nikakvih novi vesti.

UAE - nisu potpisali sporazum, nego su promenuli postojeći da dodaju i obične pasoše, pored službenih i diplomatskih. Obzirom da je ovo prvi put da čujem za takvu proceduru nemam pojma koliko će im trebati da zaživi, ali mislim da bi trebalo brže nego obična ratifikacija, bar se nadam...

Tadžikistan - nemam informacije iz prve ruke, ali ovo što sam čitao po internetu mi kaže da nije neka komplikacija od vize, tj. da se dobija u kratkom roku i da ne traže neko ludilo od dokumentacije.

7 minutes ago, deleter said:

Kirgizija - potisano pre skoro godinu dana, nije još ratifikovan (ne znam za njih, ali kod nas ga nisam našao da je ratifikovan), tako da još uvek treba viza.

Paragvaj - nisam uopšte čuo da je bilo neke priče oko ukidanja vize sa njima, imaš li neki izvor sa više detalja.

Vijetnam - isto kao i Jermenija, mnogo priče 0 rada, ništa se nije promenilo i nema nikakvih novi vesti.

UAE - nisu potpisali sporazum, nego su promenuli postojeći da dodaju i obične pasoše, pored službenih i diplomatskih. Obzirom da je ovo prvi put da čujem za takvu proceduru nemam pojma koliko će im trebati da zaživi, ali mislim da bi trebalo brže nego obična ratifikacija, bar se nadam...

Tadžikistan - nemam informacije iz prve ruke, ali ovo što sam čitao po internetu mi kaže da nije neka komplikacija od vize, tj. da se dobija u kratkom roku i da ne traže neko ludilo od dokumentacije.

prosle godine u avgustu je bila neka medjunarodna konferencija zemalja juzne amerike na megatrendu, sa temom- geopoliticka kretanja...gosti su, izmedju ostalih, bili potpredsednik paragvaja, i nas dacic...dacic je drzao uvodno predavanje, i naravno pricao o vizama, i nepriznavanju kosova, i bas potencirao to kako je sramota da sa paragvajem nemamo sporazum o ukidanju viza, iako oni nisu priznali kosovo, isto kao ni vecina ostalih zemalja j. amerike....i rekao je da ce licno da inicira to, i maltene prozvao paragvajca, koji je bio sledeci govornik, da se izjasni po tom pitanju..on je takodje rekao da nema nikakvih razloga da imamo vize izmedju sebe, i da ce se to brzo zavrsiti.....a procitao sam i na wikipediji da smo tokom ove godine imali razgovore sa paragvajom o vizama....toliko samo znam...

btw, na konferenciji je gost bio i potpredsednik bolivije, Alvaro Garsija Linera, koji je jedan mnogo pametan lik, izgleda da je on mozak operacije tamo ;)....odrzao je jedan fantastican govor, tako da mu je cela sala aplaudirala sa stojecim ovacijama....cak mnogo vise nego dacicu, sto nije bas uobicajeno po protokolu, zbog domacina skupa i tako to.... e sad, sto sam ovo podelio sa vama, ne znam heheh...ali lik je i mene odusevio, pa valjda zato :)

Sto se Juzne Amerike tice, u poslednjih nekoliko godina su nam ukinuli vize za Brazil, Urugvaj i Kolumbiju, mozda mi je jos nesto promaklo. Po meni je to vec velika stvar. Za Paragvaj nisam jos nista cuo da se desava, ali sam bio tamo, bez vize i pasosa, pisao sam o tome :D Naravno, rec je o prelazu iz Foz do Iguaçu-a u Brazilu ka Ciudad del Este u Paragvaju. Ide obican gradski bus, nikakve kontrole nije bilo ni na ulazu ni na izlazu. Jedino su po povraktu u Brazil, njihovi carinici pregledali one sa povecim torbama. Skorije sam negde cuo da je taj prelaz i zvanicno cak otvoren za sve, bez obzira da li imas vizu ili ne, ali, nemojte se pouzdati u to kao zvanicnu informaciju, nisam istrazivao detalje. Ne znam kako bi bilo da sam pokusao da idem dalje ka Asunsionu, recimo, ili kako bi bilo da su me zaustavili u Paragvaju i trazili dokumenta, ali sigurno se ne bih lepo proveo zvizhd

20 minutes ago, Dragance said:

Sto se Juzne Amerike tice, u poslednjih nekoliko godina su nam ukinuli vize za Brazil, Urugvaj i Kolumbiju, mozda mi je jos nesto promaklo...

Surinam! To je poslednja država koja nam je ukinula vize (mislim da je bilo mesec dana posle Kolumbije).

Za UAE sam pročitao i da je u pitanju sporazum: http://mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/20281-m-?lang=cyr, ali i da je neki protokol. U svakom slučaju je nešto što UAE sa njihove strane treba da odobri.

Srbija je ratifikovala sporazum sa Kirgistanom 25. septembra: http://www.parlament.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2018/2650-18.pdf i sad on "ступа на снагу 30 (тридесет) дана од дана пријема последњег писменог обавештења, дипломатским путем, да су испуњене све унутрашње процедуре неопходне за ступање на снагу овог споразума". Ovo ne znači da sporazum stupa na snagu za desetak dana, proći će više vremena.

Surinam nam nije ukinuo vize nego smo sad na spisku za neke njihove turističke karte koje se dobijaju na aerodromu ili u ambasadama, svakako se plaća.

Za ostale nemam pojma. Čitao sam da Zelenortska ostrva hoće da ukinu vize svim evropskim državama od 1. januara, eto.

Edited by amstel

2 hours ago, amstel said:

Za UAE sam pročitao i da je u pitanju sporazum: http://mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/20281-m-?lang=cyr, ali i da je neki protokol. U svakom slučaju je nešto što UAE sa njihove strane treba da odobri.

Na sajtu UAE piše da je u pitanju protokol za dopunu prethodnog sporazuma, ali sve u svemu NIGDE nisam video neke konkretne datume kada bi stupalo to na snagu.

Srbija je ratifikovala sporazum sa Kirgistanom 25. septembra: http://www.parlament.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2018/2650-18.pdf i sad on "ступа на снагу 30 (тридесет) дана од дана пријема последњег писменог обавештења, дипломатским путем, да су испуњене све унутрашње процедуре неопходне за ступање на снагу овог споразума". Ovo ne znači da sporazum stupa na snagu za desetak dana, proći će više vremena.

Super, nisam mogao naći informaciju o ratifikacije sa naše strane, to znači da se čeka druga strana da izvrši svoje procedure.

Surinam nam nije ukinuo vize nego smo sad na spisku za neke njihove turističke karte koje se dobijaju na aerodromu ili u ambasadama, svakako se plaća.

Nisam bio dovoljno precizan, ali može se smatrati da je ukinuta (tj. da je Visa on Arrival) pošto smo pre MORALI ići do njihovog predstavništva i da podnosimo vizu za koju nam je trebala propratna dokumentacija.

Dodao bih samo, da ne bi bilo loše da se pozabave pričom oko reciprociteta sa Indijom i Surinamom, pošto obe države imaju bezvizni režim sa Srbijom, dok mi moramo da plaćamo u oba slučaja (USD 80 za Indiju, USD 40/ EUR 35 za Surinam). Iako Indija ima države kojima daje eVizu besplatno, pa bi mogli i nas da prebace tamo.

Pre možda dve godine, za vreme posete ministra spoljnih poslova Gvatemale Srbiji, potpisan je sporazum o ukidanju viza sa Gvatemalom za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Tada je bilo reči i o potpisivanju sporazuma o ukidanju viza za nosioce svih pasoša, koje bi trebalo da bude tokom uzvratne posete, ali se izgleda nije odmaklo od namera. 

Pre par dana sam poslao mail imigracionom u Vijetnam,da pitam sta se desava sa vizama,jer znam da je Ivica Dacic potpisao kada je bio u Hanoju ili vec gde,odgovorili su mi da je viza i dalje potrebna. Zatim sam, poslao mail nasima,Ministarstvu spoljnih poslova,sektor za vize i pitanja,i rekose mi da ne znaju,i da se obratim ambasadi Vijetnama u Bukurestu za sva pitanja..

Za Kirgistan, njihova strana je ratifikovala još letos, sad se čeka samo razmena pisanih obaveštenja + 30 dana posle toga. Nadam se da će sve da završe pre nego što otopli sledeće godine ;)

Ja mislim da sa Vijetnamom nije ništa ni potpisano, već je samo izražena namera da se međusobno ukinu vize. 

7 minutes ago, jmcwiwi said:

Ja mislim da sa Vijetnamom nije ništa ni potpisano, već je samo izražena namera da se međusobno ukinu vize. 

Takođe nisam video nigde vesti da su potpisali ikakav sporazum, samo da su se složili da bi bilo lepo to da urade ?

@altinjani Imaš li neki izvor gde je pisalo da su POTPISALI sporazum?

46 minutes ago, altinjani said:

U tom tekstu ne piše ni sporazum ni potpisivanje, ovo je klasična priča od nažeš MSP-a, gde se prave da su uradili nešto, a zapravo su samo lepo proputovali svet na naš račun

Voleo bih da imamo malo transparentniju državu pa da se zna šta se dogovara i sa kojim očekivanjima. Nije samo ovo oko Vijetnama ili cene za Indiju i Surinam, ukinuli smo vize i Paragvaju, Jamajci, Barbadosu, Bahamima, Boliviji (odavno), Azerbejdžanu, Kuvajtu, Omanu, Burundiju, Gvineji-Bisao itd. a od viznih olakšica i ukidanja viza nismo dobili skoro ništa.

9 hours ago, amstel said:

Voleo bih da imamo malo transparentniju državu pa da se zna šta se dogovara i sa kojim očekivanjima. Nije samo ovo oko Vijetnama ili cene za Indiju i Surinam, ukinuli smo vize i Paragvaju, Jamajci, Barbadosu, Bahamima, Boliviji (odavno), Azerbejdžanu, Kuvajtu, Omanu, Burundiju, Gvineji-Bisao itd. a od viznih olakšica i ukidanja viza nismo dobili skoro ništa.

pa dobro, za dosta tih zemalja se viza dobija na granici- jamajka, bolivija, azerbejdzan, gvineja bisao, kuvajt...tako da nije bas nista, medjutim, za pola njih smo i ranije imali te iste olaksice, a placamo i dalje...tako da, u pravu si donekle...mada, ni australijancima, britancima itd..ne trebaju vize za srbiju, a nasi tamo ne mogu da privire bez uspona do golgote sa trnovim vencem na glavi....

nije mi jasno zasto nam bolivija ne ukine i ove on arrival, jer ni hrvatima ne treba...a pogotovu paragvaj, jer je manje vise ostao jedina zemlja koja nam trazi u juznoj americi, uz venecuelu....

Edited by bam-bam

pedjalon, kako putuješ? Verovatno ne Iran Airom jer oni obustavljaju letove 27. oktobra: https://www.exyuaviation.com/2018/10/iran-air-to-cancel-belgrade-service.html.

Iran je nešto najavljivao liberalizaciju viznog režima sa šezdesetak država. Nadam se da su ozbiljni i da nama neće da vraćaju vize, ali najbolje ti je proveravaš povremeno, npr. klikćući na ovaj link: https://www.google.pl/search?num=20&rlz=1C1GGRV_enPL809PL809&biw=1920&bih=934&tbs=qdr%3Ad&tbm=nws&ei=rRLHW-e_B6Ht5gKu_5HwDw&q=serbia+iran+visa&oq=serbia+iran+visa&gs_l=psy-ab.3...129015.129320.0.129414.5.4.0.0.0.0.144.228.1j1.2.0....0...1c.1.64.psy-ab..4.0.0....0.g1tlTL5ayyQ

Putujem Pegasusom iz Budimpešte 23 okt, stim da sleće u teheran 24 oktobra.

Sada čitam na sajtu ambasade Irana u beogradu:

OBAVEŠTENJE O UKIDANJU BEZVIZNOG REŽIMA 

Vlada Islamske Republike Iran je, na osnovu reciprociteta, donela odluku o stavljanju van snage bezvizni režim za građane Republike Srbije nosioce običnih pasoša.

Ova odluka će stupiti na snagu 25.oktobra 2018.godine, tako da će za građane Republike Srbije nosioce običnih pasoša od tog datuma biti potrebna viza za ulazak, tranzit ili boravak u Iranu.

Hvala za linkove.