Jump to content

Featured Replies

2 hours ago, pedjalon said:

Putujem Pegasusom iz Budimpešte 23 okt, stim da sleće u teheran 24 oktobra.

...

Ova odluka će stupiti na snagu 25.oktobra 2018.godine, tako da će za građane Republike Srbije nosioce običnih pasoša od tog datuma biti potrebna viza za ulazak, tranzit ili boravak u Iranu.

Znaci, stizes u pravi cas :D 

Samo nemoj da zlupotrebis bezvizni rezim i zapucas ilegalno u Irak ili Avganistan :cool:

• 4 months later...
6 hours ago, jmcwiwi said:

Slučajno naleteh na jedan zanimljiv članak o viznoj politici Srbije i drugih zemalja prema Srbiji:

https://talas.rs/2018/12/09/vizna-politika-srbije/

prilicno tendenciozan clanak...dovoljno je procitati odeljak o maleziji pa zakljuciti da autor nije ni malo dublje zasao u problematiku, vec pokupio par informacija sa googla, jer bi u suprotnom znao da smo pre samo 2 godine mi bili ukinuli vize za maleziju, ali su nam oni posle samo godinu dana `` probnog perioda``` vratili vize, pa smo i mi njima, logicno, vratili vize....i tako i treba da se radi....

Covek pise o ulasku Srbije u EU a niti se ne samo ne zna kada ce uci, ne zna se da li ce uci uopste. Taj SHBBKBB deo teksta mislim da je bespotreban. 

Mislim da je mogao zanimljiviji tekst da se napise o ovoj tematici. Autor jeste analizirao podatke, ali ne vidim neku korisnu poruku koja bi mogla da se iz teksta izvuce. Clanak je vise razbribriga nego ista drugo...

@Dodik

Skupština je ratifikovala sporazum sa UAE za obične pasoše tako da uskoro možemo da očekujemo primenu :) Takođe je ratifikovan sporazum sa Gruzijom no on nam i ne ide baš u korist jer ograničava boravak državljana Srbije na 90 u 180 dana. Ranije je u jednostranom režimu Gruzija ukinula vize za državljane Srbije na 360 dana. Još uvek nije poslat u proceduru sporazum sa Ukrajinom koji produžava dozvoljen boravak u jednoj poseti na 90 dana.

@noskich Pa nema neke korisne poruke jer o korisnoj poruci ne odlučuju noskich i amstel, niti potpisujemo sporazume niti glasamo o njima. Tekst je pregled sadašnjeg stanja i potencijalnih promena u viznom režimu.

Što se tiče EU vizne politike, naša vizna politika se, uz prilične razlike, ravna prema njoj, više nego prema viznoj politici Rusije, Kine ili Amerike. U tekstu piše "ako [Srbija] želi da postane članica EU", ne piše da mora da postane niti da je članstvo iza ćoška (ja mislim da su veće šanse da ne uđemo nego da uđemo). Ali, uz sve izlete tipa ukidanje viza Burundiju, većina odluka o ukidanju (ili vraćanju) viza ipak ide uz politiku EU i tako će i da ostane u dogledno vreme. Zato mislim da je OK napisati koje su još zemlje u EU paketu i znati da su veće šanse da Srbija ukine vize npr. Maleziji i Gvatemali nego recimo Kambodži i Belizeu koji su u istim regionima.

Što se tiče Malezije, @bam-bam, da, tačno je da smo jedni drugima ukidali vize. Prvo su oni ukinuli nama, pa mi njima, pa su oni vratili nama, pa mi njima. Iz jednog izvora sam čuo da je naša odgovornost što probni period nije obnovljen, ali ne mogu da tvrdim. Poredeći njihov, mnogo liberalniji vizni režim sa našim, ne bi me čudilo, baš kao što i izjava njihovog tadašnjeg zvaničnika (koju sam još ranije kačio na forumu) signalizira: https://www.thesundaily.my/archive/1948757-JSARCH390121. Naravno, tekst nije samo o Maleziji, pa ne ulaze sve stvari o Maleziji u priču o vizama.

Edited by amstel

Po meni bi tekst bio daleko zanimljiviji da je pisano više o samom procesu ukidanja viza. Recimo da je naveo kojim zemljama je ukinuto zbog nepriznavanja Kosova, kojima zbog privredne saradnje, kojima zbog neceg trećeg... I uopšte o samom procesu međusobnog ukidanja viza. Ovako ovo što je napisao je samo sažetak onoga što svako može da nađe online uz nekoliko klikova mišem. On je samo to malo sistematizovao i eto teksta. Zato kažem tekst za razbibrigu, a bez neke velike koristi...

5 hours ago, amstel said:

@noskich Pa nema neke korisne poruke jer o korisnoj poruci ne odlučuju noskich i amstel, niti potpisujemo sporazume niti glasamo o njima. Tekst je pregled sadašnjeg stanja i potencijalnih promena u viznom režimu.

Što se tiče EU vizne politike, naša vizna politika se, uz prilične razlike, ravna prema njoj, više nego prema viznoj politici Rusije, Kine ili Amerike. U tekstu piše "ako [Srbija] želi da postane članica EU", ne piše da mora da postane niti da je članstvo iza ćoška (ja mislim da su veće šanse da ne uđemo nego da uđemo). Ali, uz sve izlete tipa ukidanje viza Burundiju, većina odluka o ukidanju (ili vraćanju) viza ipak ide uz politiku EU i tako će i da ostane u dogledno vreme. Zato mislim da je OK napisati koje su još zemlje u EU paketu i znati da su veće šanse da Srbija ukine vize npr. Maleziji i Gvatemali nego recimo Kambodži i Belizeu koji su u istim regionima.

Što se tiče Malezije, @bam-bam, da, tačno je da smo jedni drugima ukidali vize. Prvo su oni ukinuli nama, pa mi njima, pa su oni vratili nama, pa mi njima. Iz jednog izvora sam čuo da je naša odgovornost što probni period nije obnovljen, ali ne mogu da tvrdim. Poredeći njihov, mnogo liberalniji vizni režim sa našim, ne bi me čudilo, baš kao što i izjava njihovog tadašnjeg zvaničnika (koju sam još ranije kačio na forumu) signalizira: https://www.thesundaily.my/archive/1948757-JSARCH390121. Naravno, tekst nije samo o Maleziji, pa ne ulaze sve stvari o Maleziji u priču o vizama.

tekst je tendenciozan, jer navodi na pricu da je malo uradjeno s nase strane na tome da nam se ukidaju vize po svetu, a sto apsolutno nije istina....ta konstatacija provejava kroz ceo tekst...

jako puno je uradjeno na viznoj liberalizaciji, sto mi koji stalno putujemo mozemo najbolje posvedociti...

cak se na nekoliko sajtova koji se bave vizonom problematikom i pominje to da je srpski pasos u zadnjih godina imao veliki napredak, i da u tome spada medju 5 najboljih....

znaci cela prica ne pije vodu, i moze se reci da je potpuno suprotna od onoga sto se navodi u clanku....ja ne branim ovu vlast, kao ni predhodne, uopste necu da ulazim u politiku na ovom forumu, ali ovo sto je napisano je samo zarad pljuvanja vlasti, jer kao eto ni na ovom polju nista ne rade....ako su nesto uopste i radili, mislim da su jedino  pozitivno na ovom `` viznom polju heheh`` uradili....

a maleziju sam i spomenuo samo kao primer, koliko se autor teksta nije vise raspitao o tematici,  nego samo pokupio par informacija sa neta, i slozio pljuvacinu....jer bi, da se i malo okrenuo godinu -dve unazad, znao za slucaj malezije....

Edited by bam-bam

Taj podatak da je pasoš Srbije među 5 najboljih po napretku visi na Vikipediji i odavno nije aktuelan. Bili smo među top 5 kad su nam ukinute vize za celu šengen zonu, i isto tako su top napredak posle nas imali Bosna, Albanija, Moldavija, Gruzija, Ukrajina, i svi drugi kojima je EU ukidala vize. Ne možemo večno da budemo u top 5 po napretku, a posebno ne vidim kako ostajemo u top 5 ako nam 2 države godišnje ukidaju vize. U svakom slučaju, svi na ovom forumu putujemo i znamo kako izgledaju i pozitivne i negativne strane viznog režima, i verovatno možemo da uporedimo kako je i sa saputnicima koji prelaze granice istim vozom/autobusom/avionom. 

Mislim da mnogi od nas porede sadašnju viznu situaciju sa onom s kraja devedesetih i početka dvehiljaditih, pa nam se sada ovo čini kao neka neverovatna sloboda. Toliko nam je pomeren osećaj za normalno... Ko kad neko emigrira iz Turkmenistana u Rusiju pa se oduševljava demokratijom ;) 

ne zaboravite da je nama sengenska viza ukinuta tek 24. decembra 2009 godine, znaci pre jedva 9 godina...americka se do tad dobijala na godinu dana, ko je dobio na 3 skakao je od srece...sad je 10 godina manje vise standard...

brazilci nam ukinuli 2014, i to krajem, cini mi se....sve sto se desavalo na viznom planu, od skora je...u poslednjih 5-6 godina, ne racunajuci sengen, koji je, eto, malo duze na snazi, al nije ni to nesto sto bi se moglo pripisati davno proslom vremenu

Iako državljani Srbije nemaju bezvizni pristup anglo-saksonskim zemljama mislim da je za ostatak sveta situacija veoma dobra, uz dosta značajnih destinacija gde je bezvizni režim po pravilu nepostojeći za bilo koga sa zapada - Rusija i Kina za početak.

Ako govorimo o sporazumima koji su nastali nakon ukidanja viza za Šengen zonu - Izrael (2009), Brazil, Kazahstan i Turska (2010), Albanija, Hong Kong, Japan, Ukrajina, Urugvaj (2011), Makau (2013), Mongolija (2014), Moldavija (2015), Kina (2017), Kirgistan (2018). Od jednostranih tu su Indonezija (2016), Oman i Kuvajt (2017), Katar, Kolumbija i Surinam (2018) i stavljanje na listu za elektronske vize za Indiju, Tadžikistan, Vijetnam, Mjanmar, Azerbejdžan, Etiopiju, Maleziju. Ukidano i uvođeno sa Iranom i Malezijom. Uvedene su i američke vize na 10 godina. Uskoro počinje primena sporazuma sa UAE.

Ako govorimo o tome šta je trebalo još uraditi da bismo bili zadovoljni? Jasno je da VB, Irska, Kanada, SAD i Australija ne žele da ukinu vize državljanima Srbije, da to nije do nas. Ako izuzmemo te destinacije, ostaje od velikih država gde npr. Hrvatima ne trebaju vize a nama trebaju Meksiko i verovatno je moglo nešto da se uradi da na svoje spiskove bezviznih Srbiju stave Maroko, Tajland i Filipini s obzirom da generalno imaju liberalnu politiku. Isto tako politika jednostranog ukidanja viza čitavom nizu država od Indije do karipskih država nije doprinela nijednoj recipročnoj akciji osim sa Surinamom a i tu nije potpuni bezvizni režim nego se kupuje tourist card na aerodromu.

Ko god je poredio vizna pravila za nosioce razlicitih pasosa mogao je da primeti da je po pravilu najveca "rupa" u Africi, to jest da najveci deo africkih zemalja trazi vize drzavljanima vanafrickih zemalja ma odakle da su. Ne verujem da je na tim prostorima moglo vise da se uradi po pitanju ukidanja viza.

Druga grupacija, sto je vec pomenuo Lilienthal, su anglosaksonske zemlje. I tu takodje tesko da je moglo biti pomaka. 

Sta preostaje? Ovako na prvu loptu takodje se mogu sloziti sa Lilienthal da su trebali vise da porade na Tajlandu, Maroku i Meksiku. Narocito na Tajlandu jer je hub ne samo za jugoistocnu Aziju vec i za letove ka ostalim delovima sveta. 

Ne znam koliko bi bilo realno ocekivati od Indije da ukine? To bi bilo jako lepo, ali ne zvuci lako izvodljivo.

U principu dobro stojimo sa Evropom i Juznom Amerikom, sasvim solidno sa Azijom, ali zato je prodja na ostalim kontinentima truba.

Visa_requirements_for_Serbian_citizens.p

Edited by noskich

4 minutes ago, noskich said:

Ne znam koliko bi bilo realno ocekivati od Indije da ukine? To bi bilo jako lepo, ali ne zvuci lako izvodljivo.

Mislim da nije mnogo - posto nema bas puno zemalja koji mogu tamo bez vize. 

Ali ima jedna pozitivna stvar, da je [regularna] viza za srpske pasose dosta jeftinija od mnogih 'zapadnih/evropskih' zemalja.

(bar u high commission-u ovde)

Sad pogledah ovo: Uzbekistan abolished visas for Serbian citizens on 21st January 2019.

Prilicno sveza vest: https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Serbian_citizens

Mada na sajtu MSP stoji da i dalje treba viza. Cudno, Vikipedija je obicno bila tacna do sada...

Edit: Aha, vidim sad da je KP azurniji od MSP, bravo: https://www.klubputnika.org/servis/vize/azija/3045-uzbekistan

Edited by noskich

• 11 months later...

Ovde je plan Vlade za 2020. i, od 488. strane, planovi Ministarstva spoljnih poslova za sporazume o ukidanju viza za 2020: https://www.srbija.gov.rs/extfile/sr/439434/plan-rada-vlade-srbije-za-2020-cyr.pdf.

Od zemalja koje nam sada traže vize, planiraju se sporazumi o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša sa ovim državama: Bolivija, Paragvaj, Azerbejdžan, Bahami, Mauricijus, Malezija, Venecuela, Brunej.

Naravno, plan ne obavezuje ni vlade drugih država ni sledeću vladu Srbije, a rokovi i ciljevi iz prethodnog plana nisu poštovani. Npr. plan za prošlu godinu je uključivao neke od ovih država, ali i Jermeniju i Jamajku sa kojima vize nisu obostrano ukinute, a nema ih u ovogodišnjem planu. Svejedno, vredelo je baciti pogled.

• 1 month later...

Никако ми нису јасни Филипини и Боцвана... они ником не траже визу... (не буквално)