Jump to content

Featured Replies

Dobila da posaljem pasose i da procitam instrukcije

www.cic.gc.ca/submit

Meni samo nije jasno koliko ja sad treba da platim zato sto saljem pasos na viziranje

On 3/20/2018 at 10:54 PM, deleter said:

Što se tiče slanja pasoša u Beč postoji više opcija. Jeftinija opcija je slanje poštom, u kom slučaju vam oni vraćaju pasoš preporučenom poštom na adresu koju ste stavili u aplikaciju o njihovom trošku. Skuplja opcija je koristiti usluge VAC-a (viznog aplikacionog centra) u Beogradu, cene se menjaju i mogu da se nađu na njihovoj stranici. Jedna napomena, pišu da imaju uslugu: Kurirska dostava zahteva podnosiocu zahteva, nakon potvrde vizne kancelarije ( u zemlji ), ovo zapravo nije kurirska služba nego je slanje običnim preporučenim pismom (po višestruko većoj ceni) preko pošte Srbije bez garancije da se pasoš neće izgubiti (što malo umanjuje smisao slanja preko njih, pošto nisu jeftini, a ako planirate ovo raditi onda je bolje korisiti prvu opciju). Moje iskustvo je da se pasoš vrati za oko 5 radnih dana, ali opet i ovde nema garancija.

Sve informacije imaš u mom postu (izvukao sam ti pasus koji ti je bitan). Na linku koji se nalazi u ovom pasusu imaš cene njihovih usluga, a sve dodatne informacije (tipa koliko će ti naplatiti za vas 4, tj. da li je to jedno slanje ili 4 komada) najbolje je da se obratiš na broj telefona koji je na dnu te iste stranice.

http://www.vfsglobal.ca/Canada/Serbia/Service_and_Service_Charge.html

Zdravo svima!

Pre svega, hvala na korisnim informacijama i savetima koje ste postavljali do sada, bez njih moje apliciranje za kanadsku vizu bi bilo znatno teže. :smile:

Juče u 12:10 (CET) sam predao online zahtev za vizu. Danas u 12:26 sam primio e-mail od CIC: "Your application has been updated. Please sign in to your account and check your application status and messages for more information". Kada uđem na svoj nalog ne mogu da primetim bilo kakvu promenu. Da li se ovo dešavalo nekome?

Da tako stize... imas verovatno novu poruku pored aplikacije gde pise da su primili zahtev, obradjuju ga, ili nesto slicno, uglavnom nista specijalno.

Još jedna stvar, ako sad baš mora preko VAC-a, da li bar njima može pasoš da se šalje poštom? Ili može li neko umesto mene da ga preda, bez punomoćja itd., samo da ode sa mojim pasošem i preda ga?

7 minutes ago, amstel said:

Još jedna stvar, ako sad baš mora preko VAC-a, da li bar njima može pasoš da se šalje poštom? Ili može li neko umesto mene da ga preda, bez punomoćja itd., samo da ode sa mojim pasošem i preda ga?

Mislim da možeš poštom, ali ćeš onda morati da im plaćaš preko banke, a ne verujem da će provizije biti jeftine, pošto su nerezident. Pored toga je to još jedan nivo komplikacije. Ja sam obično predavao lično i kada predam na papiru za kupljenje pasoša ima deo za punomoć (samo se upiše ime ko će uzimati pasoš), ali nažalost ne znam koja je procedura kada neko predaje za tebe, nešto se kao sećam da je bio samo neki formular da se popuni, ali ti je bolje da ih nazoveš i proveriš.

Isto ne bih preporuričio da ti vraćaju tzv. "kurirskom službom" pasoš, pošto kao što sam rekao to je slanje najobičnijom preporučenom poštom za 3x veću cenu, a nije da imam baš mnogo poverenja za Poštu Srbije (gubili su mi mnogo manje vredne pakete na kraju krajeva).

@Ana019 Jesi uspela da saznaš koliko će koštati slanje?

Totalno su konfuzni... zvala sam ih i gospodja mi je rekla onako drsko "samo ponesite 6082 dinara i dodjite donesite ovde pasose" i spustila slusalicu... Ok bar sam saznala koja je tarifa sada, nakon odobravanja vize, ali jos ne znam sta cu da radim jer mi se ne putuje 300km zbog toga. I ako odnesem pasos, kako i kada ga posle preuzimam?

@deleter Ma meni je debilna situacija, radim u inostranstvu na nekom kratkom ugovoru, pa sam i dalje sam rezident u Srbiji i izgleda da ću morati preko Beograda da šaljem pasoš na viziranje. Pozvaću VAC da pitam kako može, a pitaću i ja ambasadu u Beču da li je ipak moguće da naprave izuzetak.

6 hours ago, Ana019 said:

Totalno su konfuzni... zvala sam ih i gospodja mi je rekla onako drsko "samo ponesite 6082 dinara i dodjite donesite ovde pasose" i spustila slusalicu... Ok bar sam saznala koja je tarifa sada, nakon odobravanja vize, ali jos ne znam sta cu da radim jer mi se ne putuje 300km zbog toga. I ako odnesem pasos, kako i kada ga posle preuzimam?

Izuzetno su neprijatni, kao što sam rekao u svom prethodnom postu. Nemoj te se bojati da im objasnite gde im je mesto, pošto nisu ništa više nego PRECENJENA KURIRSKA SLUŽBA, i ne mogu ni na kakav negativan način da utiču na aplikaciju... Što se tiče preuzimanja, kao što sam rekao, praktikovao sam da mi prijatelj pokupi pasoš kada se završi. A ako to ne možeš, mislim da je jeftinije i sigurnije doći po pasoše lično, nego davati 485 dinara po pasošu da ih šalju poštom.

5 hours ago, amstel said:

@deleter Ma meni je debilna situacija, radim u inostranstvu na nekom kratkom ugovoru, pa sam i dalje sam rezident u Srbiji i izgleda da ću morati preko Beograda da šaljem pasoš na viziranje. Pozvaću VAC da pitam kako može, a pitaću i ja ambasadu u Beču da li je ipak moguće da naprave izuzetak.

Srećno ti bilo, nisam stekao utisak da prave ikakve izuzetke. Imaš mail u prošlim postovima na kojerelativno brzo odgovaraju, a što se tiče VAC-a isti savet kao malopre, jako su neprijatni i trude se da razgovor skrate što je više moguće (i često zbog toga daju netačne/polovične informacije) tako da sa srećom.

Dragi svi,

dobio sam vizu. :smile:

Danas u 12:30 (CET) sam primio e-mail: "You have a new message(s) in your account." Ulaskom u svoj nalog, imam šta da vidim - This is in reference to your application for temporary residence. A decision has be en made ony our application. We require your passport to finalize processing your application. PDF obaveštenje je datirano na 14. maj.

Sutra predajem pasoš u VCAC. Dobio sam pouzdanu informaciju da pasoše predate pre 12h šalju istog dana za Beč.

Koliko dana ste čekali da vas obaveste da je pasoš stigao natrag u Beograd?

Edited by darusazrs
dopuna

I tako ja ovlastim drugaricu da odnese pasose, posaljem sve brzom postom, pare joj prebacim na racun, da bi joj rekli da ne moze da preda kao predstavnik jer su mi deca maloletna i mora da dodje jedan od roditelja ????? naravno tu informaciju nismo nigde nasli. E sad da li mora nosilac zahteva da preda ili moze supruznik koji je takodje na zahtevu? I da li u tom slucaju mogu da mi vrate pasose postom?

2 hours ago, Ana019 said:

I tako ja ovlastim drugaricu da odnese pasose, posaljem sve brzom postom, pare joj prebacim na racun, da bi joj rekli da ne moze da preda kao predstavnik jer su mi deca maloletna i mora da dodje jedan od roditelja ????? naravno tu informaciju nismo nigde nasli. E sad da li mora nosilac zahteva da preda ili moze supruznik koji je takodje na zahtevu? I da li u tom slucaju mogu da mi vrate pasose postom?

Nema ti druge nego da ih pozoveš. Donekle mi je jasno kako mogu da nađu problem za slanje pasoša, ali za podizanje oni daju papir sa kojim možeš da ovlastiš nekoga da pokupi pasoše. Jedina opcija za vraćanje je običnim preporučenim pismom za oko 500 din po pasošu (piše u cenovniku kao kurirska dostava...)

Danas sam na VCAC proverio status, pasoš je otpremljen za Beograd. A kada sam se ulogovao na CIC nalog, stoji "updated" i tu postoje svi podaci o izdatom dokumentu. U pitanju je multi viza na 10 godina.

Sutra nosim pasoš na viziranje u VAC u Varšavi, obradili su mi zahtev u roku od dva radna dana. Nisu mi pravili problem što nemam status rezidenta ovde, detaljno sam im objasnio u mejlu i ukratko su mi odgovorili: "This is to confirm that you can apply via VAC in Warsaw as well as online via IRCC website." Ostalo je nejasno da li mogu da apliciram u Varšavi zato što me smatraju za izuzetak od pravila (radim na kratkom ugovoru i ne postoji poljska nacionalna viza koja pokriva taj period) ili ipak upadam u pravilo (zato što sam legalno ušao u zemlju sa legalnim ciljem i prirodno je da ovde apliciram). Svejedno, mislim da to ne igra neku značajnu ulogu drugima na forumu.

Što se tiče slanja pasoša direktno u ambasadu, izgleda da to nije potpuno isključeno u svim situacijama. Iz ambasade u Varšavi su rekli da ako je hitno, može da se nosi direktno njima. Iz ambasade u Beču su rekli da mogu da im pošaljem poštom, ali po svoj prilici to bi bio baš izuzetak koji nije predviđen za obične situacije. Konkretno, ja putujem sa međunarodnom organizacijom, ali možda su rekli da mogu da im pošaljem poštom zato što su pogrešno mislili da imam diplomatski ili službeni pasoš.

U svakom slučaju, bilo bi dobro da još neko proveri sa ambasadom u Beču da li može da im šalje pasoš direktno i uštedi pedesetak evra.

On 5/12/2018 at 12:33 PM, Ana019 said:

Da li CVAC u Beogradu naplacuje 6082 din. po pasosu ili po aplikaciji?

Naime, kada sam ih zvao i pokusao da postavim pitanje, samo su rekli da ne asisitiraju u slucaju kada se radi online aplikacija i spustili slusalicu. Popunjavam online aplikaciju za sebe i dva clana uze porodice, pa me interesuje da li ce mi za slanje 3 pasosa traziti 3 x 6082 din ?

Ja iskreno sad nisam sigurna kad si to pitao, ja sam razumela po pasosu, u cetvrtak idem i nosim 25000 za nas cetvoro, pa videcemo.

Edited by Ana019

Planiram odlazak kod prijatelja u Toronto u društvu supruge. Pokrenuo sam popunu obrazaca na sajtu ali imam nedoumicu da li da suprugu unesem u moju aplikaciju za vizu jer postoji ta opcija(tražim turističku vizu za sebe i člana porodice):

Do you want to submit an application for a family member? - ovo je pitanje iz aplikacije

ili da supruga pokrene svoj nalog i traži turističku vizu sa istim dokumentima: pozivno pismo, izvod iz banke o štednji i sl.

Iz razloga da li se taj segment možda odnoi na izdržavana lica od strane podnosioca vize(maloletna deca, nezaposleni partner,...)

Inače '90 kada sam tražio vizu popunio sam neki formular na eng. dok sam čekao da me prozovu a onda su me nabili u neku kocku sa 30cm debelim staklom gde me je starija gospođa rešetala pitanjima sve dok na pult ispred sebe nisam stavio klučeve od kola, stana i sliku devojke na šta mi je odobrila vizu. Od dokumenata sam tada nosio potvrdu iz firme, pozivno pismo i avio rezervaciju.

Novi vek nova pravila.

Hvala na pomoći i brzini odgovora.

Suprug je predao pasose uz moju punomoc jer sam nosilac aplikacije, a moram da podignem ja, jer su deca maloletna, ne moze neko drugi niti da posalju postom. Cena je 6085din po pasosu, sto je 24000 za nas cetvoro.

• 3 weeks later...

Postovani,dobila sam odgovor iz Beca da saljem pasos na viziranje.Instrukcije kazu uplatiti 6.100,00 za uslugu slanja i oko 500,00 za kurirsku uslugu.U mojoj banci insistiraju da posto se uplacuje na devizni racun mora u devizama a u instrukcijama se devize nigde ne pominju.Ja sad lepo nisam pametna kako da izvrsim to placanje.Nije problem platicu ja evrima ali zasto onda u instrukcijama nije tako navedeno ili mogu uplatiti uslugu slanja direktno u CVAC-u u Beogradu?Unapred hvala na odgovoru nekog pametnog putnika:)

9 minutes ago, dana71 said:

Postovani,dobila sam odgovor iz Beca da saljem pasos na viziranje.Instrukcije kazu uplatiti 6.100,00 za uslugu slanja i oko 500,00 za kurirsku uslugu.U mojoj banci insistiraju da posto se uplacuje na devizni racun mora u devizama a u instrukcijama se devize nigde ne pominju.Ja sad lepo nisam pametna kako da izvrsim to placanje.Nije problem platicu ja evrima ali zasto onda u instrukcijama nije tako navedeno ili mogu uplatiti uslugu slanja direktno u CVAC-u u Beogradu?Unapred hvala na odgovoru nekog pametnog putnika:)

Možeš platiti uslugu slanja u kešu na licu mesta i tako je značajno praktičniji i jeftinije, pošto nema nikakvih provizija.

14 hours ago, deleter said:

Možeš platiti uslugu slanja u kešu na licu mesta i tako je značajno praktičniji i jeftinije, pošto nema nikakvih provizija.

Najlepse hvala sugradjanu;)

• 4 weeks later...

Pozdrav svima, treba mi pomoc oko placanja za kanadsku vizu. Ako se online aplicira i potrebno je platiti karticom, da li moze da se izvrsi placanje dinarskom karticom ako je trazena taksa u CAD? Nisam imala pre iskustava sa vizom, bila bih zahvalna kada bi neko odgovorio. Hvala unapred!

Edited by Vanjaa