Jump to content

Featured Replies

Posted

Prije dolaska u Bjelorusiju odupirao sam se iskušenjima da ne upadnem u razne klišeje, kao što studenti iz Banjaluke na organizovanom proputovanju do Rusije izgube par sati u izglancanom centru Minska i poslije valjaju hvalospjeve. Bojao sam se i hinjske „proevropske“ agende koja se uglavnom zasniva na podrivanju političkog sistema, koji iz nekog interesnog razloga ne odgovara nekome u Briselu, Varšavi, Berlinu... Rastrzan između besprijekorno čistih ulica i neke blage neobjašnjive depresije u očima običnih ljudi, češće sam nalazio razloge zašto je atmosfera u Bjelorusiji dobra nego zašto nije. U odnosu na sve ovo što nas u svijetu okružuje, sigurno je da Bjelorusija nije najgore mjesto na kojem sam bio.

Pročitajte Soba bez prozora

Текст не одсликава право стање ствари у Белорусији.

Прво, у Бресту сам био три пута, а у Витебску и Орши једном, и нисам видео ту „blagu neobjašnjivu depresiju u očima običnih ljudi“. Гледајући постављене слике, човек би стварно помислио како је у Белорусији све сиво. Ево неколико правих слика Бреста.

Brest.jpg

Совјетска улица - пешачка зона града Бреста у недељно поподне. Људи ми не делују баш нешто депресивно.

Brestovska_zeleznicka_stanica.jpg

Брестовска железничка станица

IMG_0189.jpg

Црква Св. Николаја

Друго, Лукашенко је у корену сасекао приватизацију и под државном контролом задржао све битне индустријске и пољопривредне гране и на тај начин спречио распродају (пљачку) државне имовине која је задесила већину бивших социјалистичких држава. У Белорусији се нису појавили олигарси као што је то био случај са Русијом и Украјином.

Треће, људе (Чечене) који покушавају да се домогну Пољске и оду даље на запад, никако не бих назвао избеглицама, јер нису побегли од рата, борбених дејстава нити их је било ко протерао. Ради се једноставно о људима који желе да се домогну запада.

Четврто, мислим да је поређење собе без прозора са Белорусијом стварно неумесно.

Edited by PanchoVilla

Kamo srece da u Srbiji nije rasprodato sve sto vredi, zaparlozeno sve sto nije profitabilno na kratke staze i da su svi zaposleni sa prosecnom platom od 300 eura...

Moguce da se to poredjenje da su ljudi depresivni odnosi delom i na njihovo sovjetsko nasledje. Naime u Ukr, Bru, ili Rus nije normalno da ljudi idi po ulici i osmehuju se bez razloga :-) pa dojam moze doci odatle.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

On 12.09.2016. at 0:38 PM, PanchoVilla said:

Текст не одсликава право стање ствари у Белорусији.

Прво, у Бресту сам био три пута, а у Витебску и Орши једном, и нисам видео ту „blagu neobjašnjivu depresiju u očima običnih ljudi“. Гледајући постављене слике, човек би стварно помислио како је у Белорусији све сиво. Ево неколико правих слика Бреста.

Brest.jpg

Совјетска улица - пешачка зона града Бреста у недељно поподне. Људи ми не делују баш нешто депресивно.

Brestovska_zeleznicka_stanica.jpg

Брестовска железничка станица

IMG_0189.jpg

Црква Св. Николаја

Друго, Лукашенко је у корену сасекао приватизацију и под државном контролом задржао све битне индустријске и пољопривредне гране и на тај начин спречио распродају (пљачку) државне имовине која је задесила већину бивших социјалистичких држава. У Белорусији се нису појавили олигарси као што је то био случај са Русијом и Украјином.

Треће, људе (Чечене) који покушавају да се домогну Пољске и оду даље на запад, никако не бих назвао избеглицама, јер нису побегли од рата, борбених дејстава нити их је било ко протерао. Ради се једноставно о људима који желе да се домогну запада.

Четврто, мислим да је поређење собе без прозора са Белорусијом стварно неумесно.

Slažem se da moje fotografije u crno bijeloj varijanti vuku na osjecaj da je sve usporeno i sivo. Mozda je to zato sto sam bio u jesen. Kao sto vidis u tekstu, pokusao sam tmurne fotografije nadoknaditi dojmom i opisom: 

"Brest je sanjiv i pregledan gradić, uspješna mješavina sovjetskog mira i evropskog duha. Taksisti vraćaju zaboravljene novčanike u vozilima, provjereno. Brest se herojski borio protiv fašizma i Bjelorusija se potrudila da očuva to nasljeđe kroz muzeje i kolosalne spomenike. "

O Lukasenku ne bih previse tusio, pokusao sa da ga ignorisem koliko sam mogao u samom tekstu. Mc Donalds i banke vriste reklamama sirom Bjelorusije, to si vidio, pretpostavljam. Ne znam koliko oligarhijsko sjedenje na drzavnoj imovini znaci za obicno stanovnistvo.

Da li je izbjeglica iskljucivo neko ko mora pobjeci od rata da bi dobio taj status, jeste prica za sebe. Ja mislim da jeste.Za mene je izbjeglica i zena u pedesetim iz bosne koja na crno vodi racuna o invalidu u Njemackoj. 

Koliko je umjesno porediti Bjelorusiju sa prostorijom sa ili bez prozora jeste moj licni dozivljaj. Ali, svako ima svoj pogled. I mislim da bi bilo fino da se i dio tvog komentara sa foruma preslika u tekst, zasto da ne, ako si voljan? 

Edited by stevancelinac

Uz dužno poštovanje, mislim da nema potrebe da se putopisni tekst jednog autora menja da bi se uklopila viđenja drugih ljudi. Zbirka je deo sajta namenjen autorskim tekstovima, a ovaj forum je mesto za diskusiju. Ne ulazim u ocenjivanje nivoa depresije u Belorusiji, ali sam tekst je upečatljiv, sadržajan, zanimljiv za čitanje i nepretenciozan.