Jump to content

Featured Replies

Posted

U posljednje vrijeme Ethiopian Airlines cesto nudi najpovoljnije karte na trzistu, narocito za africke destinacije.
Prilicno su ozbiljna kompanija, ne kasne, ne gube prtljag a za duze destinacije uglavnom koriste B787 Dreamliner koji je jako udoban.

Leti se uglavnom do Bole (Addis Ababa) aerodroma koji im je baza pa odatle do konacne destinacije.
Aerodrom je uzasno dosadan, nema wifi, nema sta da se radi ali...

Ukoliko ste u tranzitu 8 ili vise sati mozete da izadjete i obidjete Addis Ababu.
U slucaju da je vas let prvi dostupan let (dakle da niste namjerno kupili karte sa duzom pauzom) Ethiopian Airlines besplatno daje:

- Vaucer za hotel
- Obroke u tom hotelu, zavisi od vremena, ja sam za nekih 18 sati dobio sva 3
- Prevoz do hotela i nazad do aerodroma 2h pred let
- Tranzitnu vizu koja se tako zove iako zapravo nije viza, samo dobijete pecate u pasos

Ne mogu nigdje da nadjem potvrdu da ovo vazi i za kraci tranzit ali sam na posljednjem putovanju razgovarao sa likom koji je imao samo 5-6 sati i svejedno dobio vaucer za hotel i besplatnu tranzitnu vizu. On nije bio zainteresovan za obilaske pa je samo izasao da malo odspava u hotelu sto je svakako mnogo bolja varijanta od otpadanja na dosadnom aerodromu.

Ukoliko ste namjerno preskocili prvi dostupan let, mozete da dobijete sve sto sam nabrojao za $70 (viza 20, hotel 50).
Moguce je i rezervisati smjestaj mimo EA i u tom slucaju se vjerovatno prodje nesto jeftinije ali ne znam kako taj proces funkcionise.

Addis Ababa je jako zanimljiv i izuzetno jeftin grad. Grad je dosta velik i glavne atrakcije su prilicno rastrkane pa je moja procjena bila da bi uz dosta konfuzan lokalni prevoz obilazak bio spor i komplikovan i oduzeo bi mi previse vremena. Zbog toga sam odlucio da angazujem lokalnog vodica. Culi smo se e-mailom i dogovorili otprilike sta i kako obilazimo a ja sam insistirao da koristimo iskljucivo gradski prevoz i da sto vise stvari obidjemo pjeske posto znam da je grad bezbjedan i moze normalno da se seta sto bas i nije cest slucaj u africkim gradovima te velicine.
Vodic me docekao na aerodromu u rano jutro a citava tura je trajala nekih 12 sati dok otprilike nisam pao s nogu posto sam vec bio prilicno ubiven od dugog putovanja.
Postoji i nekoliko agencija koje nude slicne usluga ali su ili preskupi ili prosto ne obilaze dovoljno mjesta tako da se ova varijanta koju sam ja izabrao otprilike najvise isplati. 
Vodica sam platio $50 i mislim da je to sasvim u redu, isplati se samo ako ga povedete na pijacu da se cjenka u vase ime :yok:.

Ja sam proveo sjajan dan u Adisu i svima koji imaju mogucnost bih preporucio ovakav tranzit. Ja sam namjerno kupio takvu kartu ni ne gledajuci da li postoji neki raniji let odnosno bio sam voljan da platim gore pomenutih 70 dolara za vizu i hotel ali naravno mnogo je bolje da dobijete sve besplatno.
Hrana, pice (fenomenalni juice barovi), kafa (takodje sjajna) prevoz, ulazi u muzeje i sl. ce vas kostati nekih 20-30$ u vrh glave.

Za e-mail i Whatsapp broj vodica slobodno mozete da mi se obratite putem privatne poruke.
Tu sam naravno i za sva ostala pitanja.

Edited by ThirstyTraveler

Dobra preporuka, samo obratiti paznju da umeju da salju i manji avion (Boeing 737) na  [poduze] letove od 6-7-8 sati (npr. ADD-MAD).

Hvala za korisne informacije! Vidjao sam cesto u poslednje vreme razne promocije iz Brazila ka Evropi i jos drugde kojekude preko Ethiopiana, ali nisam bio siguran kako ide sa vizom i presedanjem, a nisam nijednom jos bio dovoljno ozbiljno zagrizao, da bih to i istrazio. Mislim da kad lete iz Brazila, prave i jos jedno presedanje, da li u Togou ili Senegalu, tako nekako, ne znam kako sa njima stoje stvari sto se vize tice. U svakom slucaju, deluje kao zanimljiva opcija za videti malo Etiopije, barem na dan.

• Author

Ne znam za Togo i Senegal ali pretpostavljam da samo stanu sat vremena da naspu gorivo ili promjene posadu, to bi trebalo da je ok. Za nesto duze od toga bih bio jako skeptican posto su aerodromi u Africi (izuzev JAR) tezak krs. Narocito me cudi da ozbiljne kompanije kao Ethiopian i Kenyan odbijaju da uloze u "zemaljsku" infrastrukturu.
Toaleti na njihovim aerodromima su na nivou onih na fudbalskim stadionima npr, strave i uzasi.

@jms_uk da, meni su 2 od posljednjih 8 letova s njima bila na B777, mislim da su oba bila unutar Afrike, 5-6 sati.

• 3 weeks later...
On 13.11.2016. at 7:46 PM, pecanj said:

Koliko ja vidim, za srpski pasos nema visa on arrival. :smile:

Па нема, зато се дивим генијалности примедбе. За већину пасоша се виза наводно може добити на аеродрому. Што је потпуно бескорисно ако немаш један од тих падоша, шта да радиш, часком извадиш шведски пасош?

• 4 months later...

Pozdrav, nadam se da mi možete pomoći jer ne razumem baš najbolje, da li mi je potrebna viza ako samo presedam u Adis Abebi? Ne planiram da izlazim iz tranzita, vec samo iz Rima da nastavim za Sejšele?

hvala

• 6 years later...

Da li je neko skoro tranzitirao preko Adis Abebe, da li i dalje stoji da za tranzit (ukoliko se ne napušta aerodrom) ne treba viza? Treba u septembru da putujem za Namibiju, a našla sam neku pristojnu varijantu preko Ethiopian Airlines-a

44 minutes ago, Campanula87 said:

Da li je neko skoro tranzitirao preko Adis Abebe, da li i dalje stoji da za tranzit (ukoliko se ne napušta aerodrom) ne treba viza? Treba u septembru da putujem za Namibiju, a našla sam neku pristojnu varijantu preko Ethiopian Airlines-a

Regardless of nationality, travelers in transit do not require a visa if they arrive by air, remain in the permitted transit area and depart within 12 hours