Jump to content

Featured Replies

Posted

Bok ljudi,novi sam na forumu!

Naime u 12. mjesec idem sa curon na 22 dana na tajland , po prvi put na daleko egzoticno putovanje.

Avionske karte u u đzepu , ZG-DOHA-BKK povartne i 3 unutarnja leta, BKK-PUHKET, PHUKET-KOHSAMUI , SURATTHANI-BKK

Do putovanja nam je preostalo jos mjesec i pola dana , te smijestaj i ture jos nisam ni dotaknuo , osim sto sam se nakupio informacija , gdje je koja tura dobra koliko odprilike kosta , a sto se smjestaja tice , sam nesto malo gledao preko airbnb.

Zelim vas priupitati sobzirom da idem u popularan dio sezone dali da smjestaj uzimam unaprijed preko airbnb ili da gledam kakve hotele na booking.com namjeravmao za 20 nocenja izdvojiti 300 kn po nocenju i za tu cijenu odjesti u koliko-toliko dobrom luksuzu.

Također neznam dali da bookiram ture na internetu ili dole na licu mjesta?

Neke od tura koje zelimo obaci su Bkk-Floating market,mozda ayuttahya,Hramovi u starom dijelu grada,i definitvno neki Skybar,na puhketu koh phi phi day trip,bangola road,kata noi i tako par plaza okolo patonga(na kojem za sad planiramo traziti smijestaj),elephant trekking na kohsamui,ang thong nacional marine park,slapove po otoku,cijelodnevna tura po otoku(junggle tour), te na kohpanganu samo parti i istrazivanje i uzivanje :smile:

Plan je 3 noci BKK, 5 Puhket, 8 Kohsamui (bozic) , 3 kohpangan (nova god. full moon party) , 1 noc BKK prije leta.

Svaki savijet bi mi dobro dosao !! 

Kao npr. dali ce se moci kupati u tom peridu,dali se cijepiti(mada sam protivnik farmaceutske indusrtije i cijepiva i jos prosituciju paniram samo razgledavati mislio sam cijepljenje izostaviti),koliko se cijenkati,gdje odsjesti u bangkoku sobzirom koliko je velik grad a ja sam donekle iz sela od 15000 stanovnika,kako se kretati po kohsamui sobizorom da oni "pickup taksiji" nevoze na tocnu lokaciju a obicni taksi je dosta skup,kohpangan bungalowi ili? blizu lokacije fullmoon partija ili nije bitno?koliko ce mi vremenski trbati da it kohpangana do suratthanija jer imamo avion za BKK oko 4 popdne , pa koliko vremenski treba?

Fala unaprid :))

Moći ćeš da se kupaš sigurno, nema potrebe za vakcinacijom. po ostrvima obavezno iznajmiti skuter i ideš gde ti je mila volja. mene je sa gorivom izlazio skuter 5e/danu na Phanganu. Smeštaj za Phangan za svaku preporuku http://www.seaflowerbungalows.com/. Rezerviši što pre jer se može lako desiti da su prebukirani 2-3 nedelje pre tvog dolaska. Na tvom mestu ja bih pre dane u Samuiu i Phanganu zamenila. Mnogo je lepša priroda...Za Surathani aerodrom imaš u 7:20-10:45; 12:00-15:45 i 14:30-18:00 i karta je 800 THB.
Prelistaj postove na forumu ima baš dosta informacija.

Edited by Ivana2608

zameni koh phangan i koh samui....pangan je mnogo lepsi...taj period je dosta popularan, ipak rezervisi unapred...

ture moze na licu mesta..

ako imas let u 4, onda moras krenuti trajektom u 9 ujutru..mislim da od 10 nema, a i to je vec malo nategnuto...trajekt vozi 2,5-3 sata do luke donsak, cena je 220 bahta...i onda imas bus od luke do aerodroma koji otprilike vozi sat i po..mozes kupiti u joint ticket, to ti je oko 500 bahta trajekt+bus

inace, scooter ti je obavezan za svugde...kakvi pick up taxiji, oni su preskupi i potpuno nepotrebni....za skuter ti ne treba dozvola...a automatik je toliko lako voziti, da tamo voze i deca od 5-6 godina...sto se tice full moon-a, preporucio bih ti da uzmes smestaj dalje od lokacije, znaci nikako haad rin...jer je tamo haos u to vreme, veruj mi bice ti bezveze....ovako, ako mozes da pobegnes od te ludnice u svoj bungalov, i bar za kratko imas mir, mnogo vise ce ti prijati...skuterom i inace svuda stizes za 15-20 min, u svakom slucaju...

http://www.rajaferryport.com/?act=p&title=sailing-schedule-donsak-koh-phangan

Edited by bam-bam

• Author

Fala na odgovorima :smile:

uhh evo vec vidim na ce mi na kohpanganu bit borba sa smijestajem ,Ivana seaflower je nazalost vec zauzet :sad: , udrem kohphangan u booking.com , 88% kapaciteta zauzeto , nista ispod 400 kn noc,udrem na airbnb za 28.12-2.1. i izbaciva mi samo mjesecne tarife bungalowa.

Nije vrag da su americki ljubitelji komerciale popunili sve? (ja je inace mrzim a zelja mi vidit fullmoon parti samo zbog posebnog okruzenja)

Poslje sam u napadu panike pogledaju situaciju na patongu i kohsamui chewang beach , i tu je sve ok ima se jos naci za 200 kn /noc pristojna sobica .

Ako mi propadne kohphangan zbog prevelike cijene smijestaja (jer nepalniram davati preko 300kn za nocenje) mislim se da kad sletim na samui , odem trajektom na kotao na uzivanje u prirodi.

Dali je vrijedan taj fullmoon parti posjeta i trosenja neke svote novca koja nije u okviru tajlandskih cijena po vama?

-Cuo sam da na FM partyu na NYE npr. cocacola bude cak do 50 kn :o 

Razlog mog duzeg boravka na samui (8dana) koji jos nije fiksan je iz razlog sto nam se najvise tura svida upravo na samui , cak smo mislili kombinirat smijestaj 50/50 chewang/lamai beach.

Uglavnom do kraja iduceg tjedna cu nastojat rezerivar sve smijestaje.

Koji kvart za bangkok preporucate , za lako snalazenje i bukiranje tura sa pickup? Mozda cak da u Hotelu nekom odjesjednem u bangkoku , a na ostrvima da nadem preko airbnb .

Pre dve godine ja sam bio na novogodisnjem FM partiju i bilo je skroz ok. Po meni bas zanimljivo. Sve sto se tice smestaja i prevoza na ostrvima se slazem sa prethodnim postovima.  Za izlete iz Bangkoka nemas potrebe da rezervises nista od kuce. Pregrst agencija koje nude identicne izlete ces naci na licu mesta narocito ako ti je smestaj u Khaosan roud ili okolini. Inace to ti je i moja preporuka da se stacioniras u BKK jer je taj kvart pun turista i naravno jeftinog smestaja. Mi uglavnom spavamo u New siam 2 (ima ih 3) koji je po meni na odlicnom mestu i korektan sa cenom (negde oko 22 eura za dvoje). Dobre sobe i solidan smestaj. U prizemlju i okolini imas agencija koliko hoces. Pri povratku iz Myanmara bicemo tamo oko 20-og decembra pa se mozda i vidimo :):):):)

9 hours ago, Mrksbrajo said:

Fala na odgovorima :smile:

uhh evo vec vidim na ce mi na kohpanganu bit borba sa smijestajem ,Ivana seaflower je nazalost vec zauzet :sad: , udrem kohphangan u booking.com , 88% kapaciteta zauzeto , nista ispod 400 kn noc,udrem na airbnb za 28.12-2.1. i izbaciva mi samo mjesecne tarife bungalowa.

Nije vrag da su americki ljubitelji komerciale popunili sve? (ja je inace mrzim a zelja mi vidit fullmoon parti samo zbog posebnog okruzenja)

Poslje sam u napadu panike pogledaju situaciju na patongu i kohsamui chewang beach , i tu je sve ok ima se jos naci za 200 kn /noc pristojna sobica .

Ako mi propadne kohphangan zbog prevelike cijene smijestaja (jer nepalniram davati preko 300kn za nocenje) mislim se da kad sletim na samui , odem trajektom na kotao na uzivanje u prirodi.

Dali je vrijedan taj fullmoon parti posjeta i trosenja neke svote novca koja nije u okviru tajlandskih cijena po vama?

-Cuo sam da na FM partyu na NYE npr. cocacola bude cak do 50 kn :o 

Razlog mog duzeg boravka na samui (8dana) koji jos nije fiksan je iz razlog sto nam se najvise tura svida upravo na samui , cak smo mislili kombinirat smijestaj 50/50 chewang/lamai beach.

Uglavnom do kraja iduceg tjedna cu nastojat rezerivar sve smijestaje.

Koji kvart za bangkok preporucate , za lako snalazenje i bukiranje tura sa pickup? Mozda cak da u Hotelu nekom odjesjednem u bangkoku , a na ostrvima da nadem preko airbnb .

pokusaj www.benjaminshut.com , na panganu, tu je bas lep smestaj...ili http://www.thaisunsetcove.com/, http://seagarden-phangan.com/chaopao/, http://www.phangan.info/hutsun/, http://www.junglehutresort.com/, http://haadchaophao.com/

pangan je mnogo lepsi i zanimljiviji ako se ne racuna full moon....partija ima svake veceri, boljih nego fullmoon, a priroda je prelepa.i mnogo opustenije ostrvo nego koh samui.energija tamo je neprevazidjena..na samuiju su hoteli, i bogati turisti...na panganu toga nema...cak stavise, nema ni jednog hotela, samo bungalovi, i mali resorti...zabranjena je gradnja zgrada visih od 1. sprata...zato ti svi preporucujemo pangan.....ako odes, videces i zasto...cene za pice nisu tacne...u sv. slucaju, jeftinije je nego i na koh samui, i phi phi ili puket..i to za bar 20%...

ja sam na tajlandu svake godine po nekoliko meseci, vec 10 godina, pa znam :)...

koh tao je po meni malo izvikan, hipstersko mesto...nista specijalno, sem sto je dobro za ronjenje

smetaj u bkk je najjeftiniji, i dobro pozicioniran, na khao san road..kao sto rekose drugi...pokusaj jos na silom, ili thong lor, ili asok...oni su bolje povezani sto se prevoza tice, MRT metro, i BTS sky train...pa se moze svuda lako stici, i do aerodroma za 50 bahta...suvarnabhumi-ja...za don mueang, ovaj odakle lete low costovi, jos nema metroa...ima voz, sa zeleznicke stanice hualamphong, mad aje bolja opcija metro do zadnje stanice, pa taxi..ili samo taxi...

Edited by bam-bam

• Author

Mislim da hoce , mjesec dana su zabranili javne dogadaje , i to bude isteklo.Nevezano s godin dana zalovanja.Nemogu si oni dopustit toliki trosak.

Gledam , pokusvam  za phangan :/

stavljam datume od 26,27. 12. do 1.1.(jer 2. imam let iz surat) u samui zelim bar 4 dana , jer zelim otici na elephant trekking u camp , zelim odratit jugnle turu i marine park day trip i sa curom u neki spa .

Ovi linkovi koje si mi dao mi se cine svi popunjeni,na bookingu nemogu naci nista ispod 2400 da ima klimu u sobi , airbnb rasprodan za datume.

U krajnem sluacju cu se isprsit i uzeti smejstaj po malo vecoj cijeni nego inace,tko zna kad cu opet na jug tajlanda,ako neuhvatim nista jeftinje , digli ste mi mast , moran sad taj kohpangan dozivit :smile:,

Ja mislim da sve ja to dobro pretrazivam, trebao sam ranije to bukirat :sad:

Za BKK san gleda smjestaj i ima stavrno super ponuda , mslim da cemo u neki malo veci hotel dozivljaja radi , imamo solidan budzet negdje oko siloma.

BKK samo radi ayutahaye , floating marketa ,mozda soi cowboy i pod muss skybar , ipak smo samo 4 dana tamo, stim da ce nam jedan cili dan otic na druzenje sa prijateljima iz grada koji se taman kad mi dolazimo u bkk , pripremaju za otic nazad za zagreb , nakon sta su bili kambozda,tajland i lasos, pa cemo se malo zarakijat :smile:

te izlete planiram sve sa pickup opcijom odabrat , da se nemislim puno .

Ugl idem se uhvatit tog smijestaja na kohpanganu , smanjit cu samui na stoje moguce manje dana .

• Author

Hei ljudi eo bookira san.

Highlife bongalows za 5 nociju :smile: wihuu 

malo skup izvan okvira dogovora mene i cure od 300 kn max za svaki smjestaj, al kad sam vidio slije i pozicju -RAAJ naz zemlji , pa cu je pocastit s ovim smjestajem tila ona ili ne :biggrin: 

Ugl 30 min voznje je udaljen od FM , jel to nekakvi problem?

rentam skuter i picim , valjda cu se lako snac?

Ovaj smjestaj nudi i desk za tura i loc. taksi. pa imam alternativu.

Ugl presritan san sta cu ipak na pangan mada po malo vecoj cijeni , ali sta cu kad mi se u od ovih sta su ostali nijedan nije svidia, a ovaj mi je ekskluziva teska .

Pozz za sad!

9 hours ago, Mrksbrajo said:

Hei ljudi eo bookira san.

Highlife bongalows za 5 nociju :smile: wihuu 

malo skup izvan okvira dogovora mene i cure od 300 kn max za svaki smjestaj, al kad sam vidio slije i pozicju -RAAJ naz zemlji , pa cu je pocastit s ovim smjestajem tila ona ili ne :biggrin: 

Ugl 30 min voznje je udaljen od FM , jel to nekakvi problem?

rentam skuter i picim , valjda cu se lako snac?

Ovaj smjestaj nudi i desk za tura i loc. taksi. pa imam alternativu.

Ugl presritan san sta cu ipak na pangan mada po malo vecoj cijeni , ali sta cu kad mi se u od ovih sta su ostali nijedan nije svidia, a ovaj mi je ekskluziva teska .

Pozz za sad!

nije nikakav problem, skuterom je odatle tako oko 20-25 min..zavisi koliko brzo vozis :)...al to su sve mali putici, tu automobila skoro i da nema...uglavnom samo skuteri....rentaj skuter, i to je to...mozes ici svuda po ostrvu...btw, ta plaza gde su tvoji bungalovi, haad yao, je jedna od boljih za smestaj, tu su uglavnom svi skuplji resorti..vise je za parove, tu je i cuveni zalazak sunca...ona je poznata i po sea food rostilju koji se organizuje svako vece na samoj plazi...vise restorana izbaci barbecue i peku ribu koja je tog dana uhvacena...najbolji i najsveziji sed food i riba na ostrvu su tu...

ali bez skutera nista...s njim mozes ici svuda, i u dzunglu, i na vodopade, obici razlicite plaze, najlepse su na istoku ostrva btw. , i sve zurke koje se organizjuju svuda po ostrvu, pogotovu ih je dosta oko full moon partija....svako vece bar 3 razlicite zurke....svuda po ostrvu imas besplatne mape, odlicne su..ima ukupno 5-6 puteva, tako da je vrlo tesko ne snaci se hahah

silom je odlican za smestaj, dobro je povezan vozovima, a ponovo je i najblizi starom delu grada gde je palata, hramovi, a takodje je blizu i reci....obavezno idi na reku, voznja brodicem je bas dozivljaj...mozes uzeti i obicni javni prevoz- brod ima zutu zastavicu, ima svoje stanice, i kosta 15 bahta ( manje od pola eura)

ovo ti je sajt za sva desavanja i zurke na panganu, pa ga pogledaj kad prodje mesec dana zalosti, sad je skoro prazan :smile:http://www.phanganist.com/

Edited by bam-bam

• Author

Prije svega @bam-bam fala na super iskusnim odgovorima :smile:

Evo bookirali :

The Grand Sathorn

Mislim da je to okey za 330 kn noc , lokacija 6min hoda od rijeke , 5 min od skybara koji zelimo posjestit (gdje je sniman hangover2) i 5 min od metroa  i skytraina i hram wat yannawa 5min pjeske .

Ima rooftop pool , sto smo zeljeli iskusiti , ko zna kad cu opet se kupati na krovu nebdorea u 10tomilijnskom gradu :smile:

Veliki + za ovaj smijesaj mi je sto cu vec 3 atrakcije moci vidjeti bez da idem javnim prijevozom .

I prijevoz iz i do zracne luke.

Takoder ima i 24h desk za informacije i ture , te besplatni prijevoz rijekom do Asiatique The Riverfront.

Ostaje mi jos ayutahhya tura , floating market , oldtown i chinatown , i mozda soi cowboy ili nana jednu noc.

Jos samo moram bokirat neki smijestaj za 6 nocenja na kosamui na chewang beach , i to je to sto se smijestaja tice i zadnjih mijesec dana cu se uhvatiti primepremanja planova za ture i razgledavanja bangkoka , kao i otoka.

Sve cu ture tamo ipak bukirati mislim da je tako puno bolje , mozda za BKK bukiram jedino ayuttahayu online s pickup opcijom , ili ipak na licu mijesta?

klanj::

Edited by Mrksbrajo

Pozdrav, ljudi.

I ja planiram na Tajland u januaru, od 20-30. januara. Plan je tri dana Bangkok, pa ostatak Koh Phangan. Planirao sam avionom da se prebacim iz Bangkoka do tamo. Vidio sam opcije da imaju od BKK do Samuija (prilično skupa) i do Chumpona (isto ne baš jeftina). Preostaje mi opcija do Suratanija (gledao sam preko AirAsia).

E sad, letovi koji su među jeftinijim su u 11.40 iz BKK i povratak iz Suratanija u 8.45 ujutru. Da li neko zna da li je to malo nategnuto s vremenom jer moram da hvatam feri sa ostrva, pa bus? Djeluje mi suviše rano jer nisam siguran kad ima prvi feri sa ostrva. Druga opcija koju sam našao je povratak iz Suratanija u 10.45 preko Thai Lion Air. Računam da je to opuštenija varijanta u smislu stizanja na aerodrom (doduše, malko skuplja nego prva).

Takođe, još nisam bukirao smještaj. Vidio sam ove linkove što je @bam-bam napisao vezano za Phangan. Planirao sam da uzmem neki bungalov. Šta predlažete, da li da se rezerviše preko njih direktno ili da pronađem njih iste na agodi ili bookingu i tamo rezervišem?

Poz

8 hours ago, walter said:

Pozdrav, ljudi.

I ja planiram na Tajland u januaru, od 20-30. januara. Plan je tri dana Bangkok, pa ostatak Koh Phangan. Planirao sam avionom da se prebacim iz Bangkoka do tamo. Vidio sam opcije da imaju od BKK do Samuija (prilično skupa) i do Chumpona (isto ne baš jeftina). Preostaje mi opcija do Suratanija (gledao sam preko AirAsia).

E sad, letovi koji su među jeftinijim su u 11.40 iz BKK i povratak iz Suratanija u 8.45 ujutru. Da li neko zna da li je to malo nategnuto s vremenom jer moram da hvatam feri sa ostrva, pa bus? Djeluje mi suviše rano jer nisam siguran kad ima prvi feri sa ostrva. Druga opcija koju sam našao je povratak iz Suratanija u 10.45 preko Thai Lion Air. Računam da je to opuštenija varijanta u smislu stizanja na aerodrom (doduše, malko skuplja nego prva).

Takođe, još nisam bukirao smještaj. Vidio sam ove linkove što je @bam-bam napisao vezano za Phangan. Planirao sam da uzmem neki bungalov. Šta predlažete, da li da se rezerviše preko njih direktno ili da pronađem njih iste na agodi ili bookingu i tamo rezervišem?

Poz

pogledaj letove iz nakhon si tamamarat...taj aerodrom je od luke donsak blizu skoro isto kao suratani..i imaju ogranizovani bus prevozi do tamo, i sa pangana, i iz luke....ovaj je iz Bkk je ok, jer trajekti polaze ka ostrvu do 6 uvece, a let traje samo 45 min, i onda transfer od sletanja aviona pa do dolaska u luku je ukupno oko sat i po....

ali sto se tice ovog jutarnjeg leta za povratak, to jeste nategnuto...ja nikad ne bi uzeo let pre 2 popodne....proveri taj nakhon aerodrom...ili lion air....imas i nok air, i oni lete za suratani, mada nasi ljudi imaju problema da sa srpskim karticama kupuju kod njih,

Hvala, bam-bam. Poslije razmišljanja, ipak odlučih da ću uzeti voz varijantu. Jer u slučaju aviona gubim cijeli jedan dan zbog cimanja oko toga. Ovako u vozu prespavam i ujutru sam na odredištu.

Imam još dva pitanja: :smile:

1. Koliko uopšte traje izlet (ako se ide preko agencije) do Kanchanaburija i Ajutaje, odnosno kad je povratak u Bangkoku? Jer sam planirao da poslije jednog od tog izleta hvatam taj večernji voz za Suratani...

2. Kakvo je stanje na Tajlandu što se tiče UnionPay kartica? Postoje li bankomati? I kakva je situacija sa promjenom juana u bahte ili je bolja opcija mjenjati dolare/evre?

pa koliko se ja secam, voz krece u 17:40 i 18:40, tako nesto..imaju 2 polaska, sa hualampong stanice, centralne...to su vozovi sa fan-om....ove aircon ne bih preporucio, jer je toliko hladno, pravo smrzavanje...turisti ih uglavnom izbegavaju :)....i ti vozovi stizu ujutru oko 5-6 u suratani, tako da si ti na ostrvu vec u 12 pre podne, mozda i ranije...ali sto se tice izleta, ne znam bas da li mozete da se vratite na vreme...jedino ako se krene u 6-7 ujutru....

juani se menjaju regularno, a za bankomate ne znam...

On 10/25/2016 at 7:51 PM, Mrksbrajo said:

Mislim da hoce , mjesec dana su zabranili javne dogadaje , i to bude isteklo.Nevezano s godin dana zalovanja.Nemogu si oni dopustit toliki trosak.

Full moon party je malo specifican, nije samo javni dogadjaj, vec je percepcija medju lokalnim zivljem da je rec o orgijanju za strance. Moja zena  je iz Suratanija i ona mi kaze da postoje velike predrasude i prema lokalcima koji rade u i oko Full moona, ukratko ako neko radi tamo onda mora da je propalica. Tako da se ne bih iznenadio da se Full moon otkaze za celu godinu, ali ko zna...

A da li mogu da priuste trosak, tajlandska monarhija je najbogatija monarhija na svetu. Poslednje procene su oko 43 milijarde dolara, mnogo vise od sultana Bruneja na drugom mestu, a engleska kraljica ima 'samo' 500 miliona. Tako da radi monarhije su i gore stvari radjene od otkazivanja zurki. U vreme borbe protiv marksizma zivi ljudi su se bacali u prokuvano ulje, studenti su masakrirani na protestima, evo od kako je kralj skoncao bilo je desetine javnih lincova ljudi koji nisu bili ozalosceni, cak se ljudi prozivaju samo zato sto ne nose crno...

Tako da kome je orgijanje svrha putovanja na Tajland, pametnije bi bilo da saceka godinu dana. 

Edited by noskich

Hvala mnogo @bam-bam.  Od tebe sam dobio pregršt informacija čitajući postove od 2011, pa na ovamo. :smile: Drugar mi reče da te poznaje lično i tvoja preporuka za Pangan je bila presudna za taj izbor. :smile: Ja sam na Panganu od 23-28. januara, pa ako si tamo negdje, častim pivom. :smile::pivoooo:

Ponovo Noskich iz svoje daleke Australije analizira i širi dezinformacije iz prve ruke...tj ženine ruke.

Njihov kralj posečivao i ustanovi žurke "full moon", 

On 2.11.2016. at 4:27 AM, walter said:

Hvala mnogo @bam-bam.  Od tebe sam dobio pregršt informacija čitajući postove od 2011, pa na ovamo. :smile: Drugar mi reče da te poznaje lično i tvoja preporuka za Pangan je bila presudna za taj izbor. :smile: Ja sam na Panganu od 23-28. januara, pa ako si tamo negdje, častim pivom. :smile::pivoooo:

haha hvala, ali necu biti na panganu u tom vreme.. bicu, nadam se, na snegu :)....malo za promenu

9 hours ago, StefanDylan said:

Ponovo Noskich iz svoje daleke Australije analizira i širi dezinformacije iz prve ruke...tj ženine ruke.

Njihov kralj posečivao i ustanovi žurke "full moon", 

Tajlandska monarhija se zasniva na konceptu Dhammaraja. Dhamma je termin koji znaci istovremeno ustrojstvo prirode/egzistencije i budino ucenje (i time buda samo objasnjava svet, a ne interpretira ga). Dhamma ucenje i praksa ukljucuje tri dela: moralni kod, koncentraciju i mudrost. A polazna osnova svega je moralni kod. Tajlandska monarhija se primarno zasniva na odrzavanju imidza strogog moralnog koda. Prema tome legitimitet kralja postoji samo ako ga njegovi podanici smatraju za visoko moralnu osobu koja vlada u opstem interesu. I zbog toga postoji lese majeste zakon na Tajlandu jer bi iznosenje u javnost bilo kakve negativnosti o kraju urusilo taj legitimitet, a time i monarhiju. Na Tajlandu ne postoji slika kralja na kojoj se smeje ili je tuzan. Jer se podrazumeva da je sam kralj prosvetljen. Cak je moj utisak da vecina ljudi veruje da je kralj postigao visi nivo prosvetljenja od Shakjamuni Bude. Sto je sve po meni jedna velika manipulacija Dhamme u interesu politickog poretka nejednakosti i plutokratije.

Tako da izjava da je kralj posecivao i ustanovio full moon bi bilo isto kao da se tvrdi da je papa posecivao i ustanovio Love Parade u Berlinu.

Samo da napomenem za one koji ne znaju, 5 najosnovnijih pravila budistickog moralnog koda potpuno iskljucuju konzumaciju alkohola i seks van porodicnog miljea.

Edited by noskich

Dhamma je vrlo koncentrisano ucenje, ne diskutuje se nasiroko o svemu i svacemu vec samo o moralnom kodu i prociscenju uma kako bi se doslo do prosvetljenja. Buda nikada nije zagovarao bilo kakvo politicko uredjenje, ali s obzirom da su monarhije u njegovo vreme bile dominantne, postoje zapisi o njegovom vidjenju Dhammaraje kao pravednog kralja. Medjutim, sustina budistickog ucenja ne opravdava bilo kakvu sui generis nejednakost posto sva ziva bica imaju potencijal za prosvetljenje. Komplikacija proizilazi iz opravdavanja monarhije koja je u suprotnosti sa tim i zato se koristi moralni kod. Kralj nije kralj samo zbog toga sto je potomak prethodnog kralja, vec zbog moralnog koda, a i karme i moralnog koda prethodnog kralja koji su preneseni na narednog. Ima tu i dosta nasledja hinduistickih principa iz pre-budistickog perioda Tajlanda koji su u potpunosti u skladu sa monarhizmom za razliku od budizma.

8 hours ago, bam-bam said:

haha hvala, ali necu biti na panganu u tom vreme.. bicu, nadam se, na snegu :)....malo za promenu

E kad je i bam-bamu dosadio Pangan. 

18 hours ago, noskich said:

E kad je i bam-bamu dosadio Pangan. 

a to nikad :smile:

al moram malo i na sneg nekad da odem....cisto da ne zaboravim da skijam heheh

• 2 weeks later...
On 5.11.2016. at 3:02 PM, noskich said:

A kad ga toliko volis sto ne pokusas da zivis tamo za stalno?

zato sto beograd volim vise