Jump to content

Featured Replies

Posted

Krećem na put prekosutra od 6 meseci i nisam sigurna kada ću biti u Kambodži i Vijetnamu pa me interesuje tačnije molim za savet,

da li je moguće vaditi vize na aerodromima koji prema informacijama sa neta to omogućavaju. Kaako ću prvo provesti

dva meseca na Tajlandu da li je lakše i moguće vize vaditi u Bangkoku?

Znam da je danas sve moguće ali šta je sigurnije  u smislu da se dobije viza? Mene smao interesuje da je svakako dobijem pa čak i po bilo koju cenu.

Hvala puno.

ps. Ako nekome ko boravi u navedenim zemljama treba nešto važno i malo da ponesem stojim na raspolaganju :smile:

ja bih ti savetovao da uradis sve preko neta, kao sto sam ja uradio.

za kambodzu (oficijalni sajt za e-visa), cena 37 usd:

https://www.evisa.gov.kh

za vietam uzmi bilo koju agenciju koja ima najmanju proviziju (google-uj vietnam visa on arrival i izaci ce ti lista agencija). viza kosta 25 usd (a provizije variraju i trebalo bi da budu oko 10-20 usd). Dobicesh potvrdu da cesh vizu podici na aerdoromu sa kojom mozes da putujes i kada stignes u Hanoi ili Saigon tamo ce ti izdati vizu. Ako ulazis u Vietnam zemljanim putem (brodom ili drumskim saobracajem) onda ti treba viza iz konzulata.

sve najbolje i uzivaj!

6 hours ago, Mirjana56 said:

Krećem na put prekosutra od 6 meseci i nisam sigurna kada ću biti u Kambodži i Vijetnamu pa me interesuje tačnije molim za savet,

da li je moguće vaditi vize na aerodromima koji prema informacijama sa neta to omogućavaju. Kaako ću prvo provesti

dva meseca na Tajlandu da li je lakše i moguće vize vaditi u Bangkoku?

Znam da je danas sve moguće ali šta je sigurnije  u smislu da se dobije viza? Mene smao interesuje da je svakako dobijem pa čak i po bilo koju cenu.

Hvala puno.

ps. Ako nekome ko boravi u navedenim zemljama treba nešto važno i malo da ponesem stojim na raspolaganju :smile:

viza za kambodzu se dobija na granici, kako kopnenoj, tako i na aerodromu( potrebno je da imas samo sliku sa sobom, u suprotnom naplacuju dodatnih 5$)....viza za vijetnam online, ako se ulazi zracnim putem, za kopnene prelaze treba viza izdata u konzulatu...

Edited by bam-bam

Tako je. Viza za Kambodziju na graničnom prelazu, 35USD. Keš.

Vijetnamska viza, najbolje u konzulatu i važi za sve granične prelaze, kako kopnene tako i zračne.  nema čekanja kada se ulazi u državu. E viza je samo osnova za vizu koja se vadi na aerodromu po dolasku . (Moguće su gužve). Tako da se vađenje takve vize plaća u dva koraka, prvo preko neta a zatim na ulasku.

• Author

Hvala punoooo , znacilo mi je. Na Tajlandu sam naredna dva meseca, mislim do isteka tajlandske vize, pa onda krajem decembra idem u Kambodzu da volontiram u jednoj skoli.

Pozdrav, svaki predlog i sugestija iskusnih i dobronamernih dobrodosla :smile:

• 2 months later...

Idem u Vijetnam u aprilu, pa da pitam, nasao sam najjeftiniju online prijavu za vizu ovde: http://www.getvisavietnam.com/ 13 americkih dolara. Je li ovo najjeftinije, jesu li i dalje pouzdani, ima li nekih svezih saveta u vezi vize? Letim do Hanoja. Hvala. 

Edit: nadjoh da imam konzulat u gradu, tako da nista necu vaditi online, idem pravo tamo. Pitanje iznad za ignorisati. Ali mi je bilo smesno sta su napisali na sajtu konzulata:

Warning:

- We have the honour to announce that the following websites are not legitimate:

http://vietnam-embassy.org, http://myvietnamvisa.com, http://vietnamvisacorp.com, http://vietnam-visa.com, http://visavietnam.gov.vn, http://vietnamvisa.gov.vn, http://visatovietnam.gov.vn, http://vietnam-visa.gov.vn

Tako da oprezno sa online prijavama, dosta ima laznjaka.

Edited by noskich

Izvinjavam se, konzulat mi je upravo odgovorio da vizu naplacuje 95 australijskih dolara, tako da cu se ipak prijaviti online pa na granici.

Tako da opet pitam, nasao sam najjeftiniju online prijavu za vizu ovde: http://www.getvisavietnam.com/ 13 americkih dolara plus 25 USD na granici stamping fee. Je li ovo najjeftinije, jesu li i dalje pouzdani, ima li nekih svezih saveta u vezi vize? Letim do Hanoja. Hvala. 

Edited by noskich

Samo da dodam, ne budem lenj pa prokomentarisem email konzula da je viza preskupa i da cu odraditi 13 dolara online pa 25 na granici kad on odmah odgovara, pa da, mozete pa da vas prevare online. :biggrin:

Boze kakvih lopuza, jos nisam ni usao u zemlju, a vec hoce da te zavrnu, i to zvanicno u konzulatu.

Edited by noskich

• 7 months later...
14 hours ago, deleter said:

Tajland još mogu nekako podneti sa ovim novim počasnim konzulom, ali činjenica da nam je za Filipine i dalje potrebna viza je dosta poražavajuća, posebno kada pogledam kome sve ne treba viza (npr. skoro cela Afrika).

To ti je reciprocitet. Moj drugar pre nego sto je ozenio Filipinku hteo da je dovede u Srbiju da upozna njegove roditelje i odbili je za vizu. A devojka godinama zivi u Australiji i prijavila se za vizu u Australiji. Kao da bi ona bila ilegalni imigrant u Srbiji...

2 hours ago, noskich said:

To ti je reciprocitet. Moj drugar pre nego sto je ozenio Filipinku hteo da je dovede u Srbiju da upozna njegove roditelje i odbili je za vizu. A devojka godinama zivi u Australiji i prijavila se za vizu u Australiji. Kao da bi ona bila ilegalni imigrant u Srbiji...

da budemo posteni, filipincima treba viza za vecinu zemalja, i cini mi se celu evropu, oni su poznati da "vole" da ostanu u drugim zemljama i ilegalno rade....ima ih svuda po svetu, u svakoj zabiti...mozda je to jedan od razloga sto ih malo strozije tretiraju, mada necu da branim nase ludake iz imigracionog...i meni su nekoliko puta odbijali prijatelje iz sveta, neki  su imali i vazece shengenske vize u tom trenutku, ali mi nismo jos imali potpisan sporazum sa eu o priznavanju shengena....

nesto ne vidim da imaju reciprocitet sa nekim drugim zemljama, da ne pominjemo evropsku uniju, ali honduras, gvatemala, nikaragva, chile, argentina itd... traze vize filipincima, a ovi njima ne 

ukoliko sam dobro izbrojao, sa sajta filipinskog MIP-a, oni ne traze vize za 157 zemalja :)...

koliko je jos preostalo?

Edited by bam-bam

Tacno, samo sto nema teorije da bi ijedan Filipinac dosao u Srbiju da ostane ilegalno. Koliko sam cuo od druga odluke o izdavanju vize se donose iz MUP-a u Srbiji. Jer za vizu moras imati sponzora, pa podnosis zahtev u MUP-u pa se onda o tome odlucuje negde, nisam siguran gde, da li u MUP-u ili MSP-u. U svakom slucaju diplomatsko predstavnistvo tvrdi da to nije njihova odluka. Sada da li je to istina ili se vade ne znam. Ali ako jeste istina onda to bas i nije pametno da neko negde u nekoj memljivoj kancelariji u Beogradu odlucuje o prijavi za vizu sa drugog kraja sveta uopste ne poznavajuci lokalni kontekst zemlje u kojoj se prijavljuje. 

A ove diplomatske ture Ivice Dachica, na stranu sta se moze misliti o njemu licno i o njegovoj proslosti, su bile veoma efikasne po pitanju ukidanja viza bas zbog reciprociteta. Koliko mogu da se setim, svaki put su vize ukinute obostrano, i mi njima i oni nama.

Ne vidim zasto bi Filipini nama ukidali vize ako mi ne ukinemo njima? Niti smo neki bitni partneri niti imamo ikakvih dodirnih tacaka da oni nesto zavise od nas. Bitni smo im isto koliko su oni bitni nama, to jest ne uopste. Tako da ne vidim izglede za uspeh tu ako se ne ponudi reciprocitet.

S druge strane, Malezija nije toliko kontroverzna po pitanju ilegalne imigracije (mislim na njihove drzavljane) i vec im ne trebaju vize za gotovo sve razvijene zemlje tako da mislim da bi bilo pametnije da se gleda na sporazum sa njima, a ne sa Filipinima. Ipak je Malezija sa Air Asia daleko izglednija stanica nasim putnicima nego Filipini. Filipini su zabaceni, tamo se ide samo kada bas hoce da se ide, dok je Malezija usputna stanica za svuda, ostale destinacije u Aziji, Australiju, Okeaniju...

I naravno, Tajland takodje kao najverovatnija krajnja destinacija u SEA za nashe putnike. Sumnjam da znacajan broj ljudi iz Srbije putuje na Filipine, dok je Tajland veoma popularan, makar koliko cujem od poznanika i citam online. Ne verujem da postoji pouzdana statistika o tome.

Edited by noskich

Nisu ukidane vize obostrano u slučaju Kuvajta, Omana, UAE, Bahreina i Katara - nijedna od ovih država nije ukinula nama.

Naravno, Malezija bi bila pun pogodak. Doduše, mislim da su neke zvanične brojke da je za godinu dana bezviznog ulaska samo 500-600 ljudi sa našim pasošem bilo u Maleziji.

2 hours ago, amstel said:

Doduše, mislim da su neke zvanične brojke da je za godinu dana bezviznog ulaska samo 500-600 ljudi sa našim pasošem bilo u Maleziji.

I ja sam "pomogao" sa jednim ulaskom tokom tog perioda :smile:

[u cilju stednje stranica UK pasosa] :biggrin:

5 hours ago, ThirstyTraveler said:

Bas Ivica razmislja 

FTFY

2 hours ago, amstel said:

Nisu ukidane vize obostrano u slučaju Kuvajta, Omana, UAE, Bahreina i Katara - nijedna od ovih država nije ukinula nama.

Naravno, Malezija bi bila pun pogodak. Doduše, mislim da su neke zvanične brojke da je za godinu dana bezviznog ulaska samo 500-600 ljudi sa našim pasošem bilo u Maleziji.

Pa to su slucajevi gde nije ukinuta nama od strane bogatijih i uticajnijih zemalja. U interesu Srbije je bilo da ukine njima da bi (verovatno) privukla njihov kapital. A za sta tim drzavama treba Srbija? Ni za sta, pa zasto i da nam ukidaju vize.

Nego mi smo pricali o Filipinima, pa je bilo reci o tome da nema veze reciprocitet, i da im samo treba traziti da nama ukinu bez reciprociteta.

Moja teza je da ako Ivica hoce da neko NAMA ukine vize onda mora da ponudi reciprocitet. Jer zbog cega bi se iko povinovao njegovom zahtevu bez reciprociteta? Narocito zemlje na drugom kraju sveta sa kojima nemamo nikakvih dodirnih tacaka. Pa Srbija nije (dovoljno) uticajna ni zemljama u okruzenju nesto da zatrazi, a kamoli Filipinima.

10 minutes ago, jms_uk said:

I ja sam "pomogao" sa jednim ulaskom tokom tog perioda :smile:

[u cilju stednje stranica UK pasosa] :biggrin:

FTFY

Isti slucaj ovde.

Izvini, Ivica nam se ne mora dopadati, ne dopada se ni meni, ali je posao sa ukidanjem viza odlicno obavio. Ni po babu ni po stricevima. Kamo srece da su ostala ministarstva efikasna kao on i da imamo neke konkretne vajde od njih, svi mi drzavljani.

Edited by noskich

Razumem tu logiku, ali ne slede je sve zemlje. UAE ukidaju vize Jermeniji, a Katar je pre par nedelja ukinuo vize nizu zemalja i danas ih ne traže Crnoj Gori, Makedoniji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini itd. Nije kao da od njih imaju puno više nego što imaju od nas (ili što bi mogli da imaju). Nisam u prilici da znam kako napreduju pregovori o ukidanju viza i sa koje strane škripi, ali od poslednjih nekoliko zemalja kojima smo ukinuli vize (UAE, Katar, Kuvajt, Bahrein, Oman, Indija, Iran) nismo se još uvek ovajdili.  

Inače podržavam obostrano ukidanje viza gde god može, naravno, ko sam ja da sudim o Filipincima ili bilo kome drugom.

Ok, vidim da pratis situaciju sa vizama vise nego ja. Interesuje me: da li ti je poznat ijedan slucaj da je neko Srbiji ukinuo vize, a da ona nije ukinula vize toj zemlji zauzvrat?

On 9/11/2017 at 9:09 PM, amstel said:

Razumem tu logiku, ali ne slede je sve zemlje. UAE ukidaju vize Jermeniji, a Katar je pre par nedelja ukinuo vize nizu zemalja i danas ih ne traže Crnoj Gori, Makedoniji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini itd. Nije kao da od njih imaju puno više nego što imaju od nas (ili što bi mogli da imaju). Nisam u prilici da znam kako napreduju pregovori o ukidanju viza i sa koje strane škripi, ali od poslednjih nekoliko zemalja kojima smo ukinuli vize (UAE, Katar, Kuvajt, Bahrein, Oman, Indija, Iran) nismo se još uvek ovajdili.  

Inače podržavam obostrano ukidanje viza gde god može, naravno, ko sam ja da sudim o Filipincima ili bilo kome drugom.

ali katar i iran su nam isto ukinuli vize

4 hours ago, Lilienthal said:

Indonezija, Panama, Peru (do skoro), Ekvador, Gruzija, Dominikanska Republika, Dominika itd.

peruancima nisu trebale vize za srbiju jos poodavno..znam sigurno od 2007, a mozda i ranije...