Jump to content

Featured Replies

Posted

Primio sam privatnu poruku o Laosu, pa kad sam vec odgovorio mislim da bi bilo dobro otvoriti temu jer mozda i nekome drugom koristi:

Prvo, kao sto vec sigurno znas Laos je slabo naseljena zemlja, samo 4 miliona, sto je velika prednost u smislu da nema guzve, buke i zagadjenja, ali je losa strana sto posla ima daleko manje nego u bilo kojoj drugoj zemlji Indokine. Sto ne znaci da ga je nemoguce dobiti, vec da je daleko teze nego u Kini i da bi trebao imati novac za crne dane tamo dok nesto ne nadjes. Takodje ono sto sam cuo je da plate nisu ni toliko visoke kao u Kini. Plata od 1000 dolara tamo vazi za odlicnu i moguce da bi za tu platu prvo morao da se dokazes radeci za manje. Troskovi u Laosu su visi od Tajlanda, ali su ipak dosta niski. Recimo mala kuca sa dve sobe na periferiji Vijentijana moze da se nadje za 150 dolara mesecno. I tu dobijas dnevnu i spavacu sobu, kupatilo, kuhinju i dvoriste. Obicno stanar mora da placa struju i vodu, a struja moze biti skuplja ako se koristi klima uredjaj non stop. Za vizu prvo udjes na turisticku i to nije nikakav problem, izdaje se odmah na granici za oko 35 dolara. Sa tom vizom imas cini mi se mesec dana da nadjes posao, a turisticka viza se moze i produziti u Vijentijanu vrlo lako, samo platis produzenje. Kada nadjes posao onda se prijavljujes za radnu vizu. To se obicno radi preko agencije jer je Laos kao socijalisticka zemlja zemlja birokratije i nije lako strancu bez poznavanja jezika da sam zavrsi poslove sa drzavnom administracijom.  Najvise poslova naravno ima u Vijentijanu, a Vijentijan je dobar i sto si ocas posla u Tajlandu, samo predjes most. To je dobro zbog jeftinije kupovine na Tajlandu i zbog bolnica u Tajlandu posto su laoske prilicno proste i nemaju kadar za komplikovanije stvari. Druga stvar je da se nadje poneki posao van glavnog grada i mozda je tada i lakse dobiti ga jer stranci obicno ne vole da predaju po provinciji. Ne znam da li si bio u Laosu, ako si bio odmah ce ti biti jasno zasto. I Vijentijan kao glavni grad je kao neka veca varosica, a sve van njega su male varosice i sela. Zbog toga ako iskrsne posao tamo, a spreman si da ides u zabitije krajeve imaces manju konkurenciju i verovatno je lakse dobiti posao. U Laosu je prakticno na snazi trovalutni sistem - placa se u US dolarima, Thai bahtima i laoskom kipu. Ali kada god imas posla sa drzavom placas/primas u kipu. Cena vize moze da se plati u kipu ili US dolarima.

Nacin zivota - u Laosu neko ko voli velike gradove, soping centre, diskoteke, guzvu, buku i obilje izbora nema sta da trazi. Laos je za ljude koji vole opusten i miran zivot. Kada udjes u Laos iz bilo koje susedne zemlje odmah ces osetiti kako tamo vreme sporije prolazi. Niko nije u zurbi, sve je lagano. Ako te vise zanimaju priroda, istorija i kultura od modernih stvari i luksuza onda je Laos za tebe.

Pogledaj ove sajtove, nema mnogo sajtova za expate o Laosu:

http://www.findinlao.com/

http://www.directoryofngos.org/ingo2/index.php

https://stufffalanglike.wordpress.com/

Edited by noskich

• Author

U principu se cini da je Laos najmanje represivna zemlja Indokine, nakon hladnog rata samo je bio jedan slucaj da je jedan aktivista 'nestao'. Osim ako javno kritikujes Politbiro ne bi trebalo nista lose da ti se desi. Cuo sam za slucaj da je jedna ekspatica dala ime macki po glavi Politbiroa pa je bila deportovana, ali to je jedino sto sam cuo tog tipa. Laos je i istorijski od svih socijalistickih zemalja bio najmanje represivan. Kada su videli da ne ide kolektivna poljoprivreda digli su ruke od nje. Nikada nisu potpuno napustili budisticko nasledje. Imali su gradjanski rat u kojem su nacionalne manjine koje uglavnom zive po brdima, narocito Hmong bili protiv crvenih tako da i dan danas po brdima ima mladih vojnika koji sa kalasnjikovim dezuraju na motorima. Po ravnicama nema toga. Inace je Laos bila najbombardovanija zemlja ikada. Dosta je ocisceno, ali ako vidis neki potpuno zarastao deo kojim izgleda da niko nije prolazio pre nije bas pametno hodati tuda. Pored predavanja engleskog glavni poslovi za strance su NGO sektor, i za inzenjere rudarstvo i hidro.

Obicno svako selo ili predradje u gradicima ima lokalnog staresinu koji se brine o svemu sto bi kod nas radila mesna zajednica. U Laosu je i dalje na snazi zakon po kojem je ilegalno za strance da zive i spavaju sa Lao devojkama i za to se moze ici u zatvor ako se ne prijavi lokalnom staresini i malo podmaze novcima. Uglavnom se sve lakse zavrsava sa podmazivanjem.

Sigurnost je slicna kao i u okolnim zemljama. Moze ti se desiti da neko pokusa da ti otme ranac odpozadi ako vozis motor kasno u zabacenoj ulicici. Nista ozbiljno. Najveci rizik u Laosu je to sto sam pomenuo u vezi zena, narocito ako planiras tamo da dugorocno zivis. 

Kao na Tajlandu, pije se flasirana voda. Ako volis pivo imas srece jer je laosko pivo poznato po niskoj ceni a dobrom kvalitetu. Zbog kolonijalne franko proslosti kao i u Vijetnamu najesces se hleba, a moraces da se naviknes na 'lepljivi' pirinac - zrna se ne odvajaju vec podseca na loptice hleba.

Edited by noskich

Noskich, skidam ti kapu, i svako postovanje za opsiran odgovor koji si mi poslao, a i postavio ovde na forumu. Znam puno ljudi kojima ce ovo koristiti, i koji ce se mozda odvaziti da odu i rade u Laosu, jer je svakako bolje da rade tamo, nego za minimalac u Srbiji  :yok:

Ako se setim dodatnih pitanja, pisem ti ovde :smile:

Pozdravi iz Kine :smile:

Edited by Backpacker

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...
  • Author

Ukratko sushtina ove reportaze iznad ko nema vremena da gleda - Laos je zemlja kojoj treba svega, a konkurencije nema ili je slaba. Zato se lako moze zaraditi bez stresa i trzavica. Onolika zemlja sa samo 6 miliona ljudi. Bilo kakva vrsta malog porodicnog biznisa tamo ne moze omanuti. Sto ne znaci nuzno da je rec o bilo kakvom bogatstvu. U ovoj reportazi se pominje Kineskinja koja izvozi lekovito bilje iz Laosa u Kinu i ima godisnji obrt od 600 hiljada dolara. Naravno, nece svako imati toliki obrt. Ali da zivis solidno i da ne moras preterano mnogo da se trudis za to, da, to moze sigurno.

Da li se vi šalite sa ovim prikazom Laosa? Čoveče, da li vi živite i radite možda u Laosu? Da li znate ko je na vlasti, i kako je teško otvoriti biznis a da te socijalistička para vlada ne repne po džepu.  Kopuptivan sistem koji služi samo vladajućoj klasi. Sev Koreja je bolja od Laosa, ali ono bukvalno. Jeste lepo je za običi, posetiti, divan duh kolonijalozma, ali jezivo mesto. Laošani su divni ljudi, ali grcaju u kriminalu i problemima. Neuređena zemlja totalno, kao mala Afrika u srcu Jugoistočne Azije.

• Author

Reportaza je snimljena od strane NHK, renomirane japanske televizije, a stoji cinjenica da se 100 hiljada Kineza preselilo u Laos da bi se bavili malim biznisom. Da li vi zivite i radite u Laosu? A jugoistocna Azija je poznata po odsustvu korupcije, lakoci poslovanja i transparentnosti uprave? U celom regionu, svuda osim Singapura je tako. Dosta regulacije, spora birokratija i korupcija. Samo sto u Singapuru treba milion dolara za otvaranje biznisa, a u Laosu kao sto je prikazano u reportazi biznise otvaraju Kinezi koji su zatvorili male radnje u Kini. Znaci simbolicno ulaganje.

Medjutim sve ima dobre i lose strane. Kao deo reportaze Kineskinja koja se bavi izvozom lekovitog bilja pominje da se lako moze zaraditi izmedju ostalog i zbog toga sto nema fiskalnih kasa. Iliti to poreza sto se placa je smesno. Slicna stvar sa birokratijom, pa nismo mi sa Islanda ili iz Svajcarske, znamo mi dobro kako podmazivanje ide, das novac za kafu i sve u redu. 

Za otvaranje biznisa tesko je samo ako se otvara 100% u vlasnistvu stranca. Ako se ima lokalni partner onda je jako lako. A to je princip koji nije izmislio Laos, vec vazi u velikom broju zemalja sirom sveta, da vlasnistvo mora biti 51% lokalno. Da nema toga zemlje u razvoju bi bile rasprodate preko noci strancima. Nista neobicno. 

Edited by noskich

• Author

Samo da dodam, to u vezi lokalnog vlasnistva, ljudi se dovijaju na svakakve nacine i to funkcionise. U Luang Prabangu sam bio u lepom hotelu tik do reke u centru i taj hotel je zvanicno u vlasnistvu mladog laoskog para. Medjutim, taj decko je 'usvojen' od strane jednog starijeg australijskog para koji je u stvari dao novce za sve i koji su pravi vlasnici. Ti Oziji na osnovu takvog 'usvajanja' zive u delu hotela preko cele godine, upoznao sam ih. Kakav im je tacno dogovor o raspodeli zarade ne znam, ali taj decko je na osnovu 'usvajanja' dobio australijsko drzavljanstvo, oni su dobili mogucnost dobrog biznisa i smesno jeftinih zivotnih troskova uz nikakav rad (mladi par sve radi, a nije ni tesko, samo sede na recepciji, sve ostalo rade lokalne zene za sitne novce, ciscenje i ostalo...) i svima lepo. 

Lepo su napravili hotel, naplacuju od 30 do 50 dolara noc u zavisnosti od sobe sto je za Laos fantasticna zarada. Zive svi kao bogovi a maksimalno opusten zivot.

Edited by noskich

Da li vi to izmišljate i govorite napamet?

Singapur je ove godine zabranio bilo kome ko nije rezident ili državljanin singapura učestvuje na njihovoj LGBT paradi, Singapur ima na čelo neoliberalnog diktatora gde svako ko mu se suprostavi završi u zatvoru po 10 godina, ili u skorije vreme proganja social media komentatore. https://www.theguardian.com/us-news/2017/mar/25/singapore-teen-blogger-who-criticised-government-wins-asylum-in-us

Pa preselili su se  Kinezi i u Mjanmar i u Srbiju, i u Australiju, Afriku, Brazil, koja je vaša poenta? mislite da ih više ima u okolnim zemljama nego bilo gde drugde u svetu? Grešite. Njima vlada Kine daje kredite da odu u inostranstvo, pod uslovom da se ne vrate! Mogu samo za praznik onaj njihov. Vlasništvo o kome pričate je samo za Ltd kompanije tj. srpski doo. SP stranac ne može da ima. 100% vlasništva može kroz Board of Investment approval.

A vaša rasistička i neokolonijalistička posmatranja na život u Laosu, samo ću sa smeškom da izignorišem.

Ko je iole bio u Laosu, zna koliko je sve skuplje od ostatka Jugoistočne azije, plate idu i do 3000 dolara, to da Laožani rade za male pare i da dozvoljavaju da ih drugi koriste, to ste možda pomešali sa Tajlandom,

Smešno je graditi sliku o nekoj zemlji na osnovu anegdota iz nekog hotela. pokušajte da sami otvorite ili započnete nešto, kakav pakao vas čeka.

• Author

Koja rasisticka i neokolonijalisticka posmatranja? Laos jeste skuplji od Vijetnama i Tajlanda, ali su plate tamo nize nego i u Vijetnamu i na Tajlandu. Pa stotine hiljada Laosana rade na Tajlandu. 

A na osnovu cega vi gradite sliku. Jeste li otvarali biznis ili ziveli u Laosu?

Glede Singapura ne znam sta je sada tema, sloboda govora ili lakoca otvaranja biznisa?

Ako je lakoca otvaranja biznisa tema posto ste Laos kritikovali po tom pitanju, onda je Singapur prvi ili drugi na svetu po tome. Samo sto su neophodna znatna ulaganja sto za Laos nije nuzno u partnerstvu sa lokalcem. Za 100% vlasnistvo stranca su potrebna velika ulaganja u Laosu.

Edited by noskich

Mislila je na tvoju seksisticku tvrdnju, da zene u laosu i vijetnamu rade za bedne pare...LOL

nisu plate manje, nisi u toku, licno sam bio i u vangvjengu isto...plate su iznad proseka za region, odmah bi se preselio da mi ponude posao, samo eto strah me oko kriminala i opasno mesto je vjentjen. Koliko tajaca i vijetnamaca samo radi u laosu, zaprepastio bih se.

@MarijanaLotar ako vas interesuje otvaranje firmi onda je to HongKong ili sada ponovo je dobar Delawar, ovaj korisnik @Pretender dao mi je jako korisne info rmacije o tome, ne verjem da je lako otvoriti firmu u singapuru, bar ne ovo iz iskustva što znam

• Author

A cekaj sta je rasisticki? Cinjenica je da hotelsko osoblje u Laosu radi za male plate? Sta je netacno? I gde je tu rasizam I seksizam?

Neuporedivo vise Laosana radi van Laosa nego sto ima stranaca koji rade u Laosu.

Minimalac u Laosu je 110 dolara, na Tajlandu 300 dolara.

Edited by noskich

to nije istina jako puno stranaca radi u Laosu, u Tajalndu se radi na niskim poslovima tj na onim gde Tajci ne zele da rade jer im je ispod casti a jadnici su placeni ispod minimalca i su ako se bune protiv uslova i poslodavca tuzeni od strane kompanije za defamaciju, to toliko su mnogi pisali po internetu kako se Tjaland robovlasnicki posstavlja,

dok u Laosu Vijetnamci i tajci rade po bankakma kao sluzbenici rade poslvoe na listi koja je u Tajskoj na zabranjenim zanimanjima, ima puno toga da se napise o Laosu, dok ti pises da ce neko u Luang parpangu da ti cisti kucu za 110 dolara, ma kako dane,

• Author

Broj Laosana koji radi u Tajlandu je nekoliko stotina hiljada ljudi. Broj stranaca koji rade u Laosu (pricamo o zaposlenima, ne o preduzetnicima) je u rangu nekoliko desetina hiljada. Neuporedivo manje, u rangu nekoliko desetina puta manje, ja bih se kladio da je rec o 20-30 puta manje.

U Laosu ima vrlo malo posla za strance. Uglavnom se svodi na nevladine organizacije, predavanje engleskog i poslove za koje je potrebno znanje engleskog ili strucni poslovi za koje ne postoje kadrovi u Laosu (prevashodno rudarstvo, elektroinzenjeri i inzenjeri gradjevine). Interesovao sam se za posao projektnog menadzera u Laosu za jednu veliku nevladinu organizaciju i u tim pocetnim pregovorima su mi rekli da je maksimalna plata koju mi mogu ponuditi 2000 dolara. To jeste velika plata za laoske uslove, ali za tu kolicinu strucnosti i iskustva, rada i truda koji treba uloziti na tom poslu, je nedovoljna, narocito za nekoga ko bi se doselio u Laos. Pa obican predavac engleskog moze dobiti platu 1000-1500 dolara bez iskustva sa laznom TEFL diplomom. A za ovaj posao se trazilo oko 10 godina iskustva u projektnom menadzmentu.  

E sad mi ti reci kolika je plata cistacice u hotelu u Laosu, ja kazem da je 110 dolara mesecno, ti kazes da nije pa molim te izvoli reci kolika je onda?

Edited by noskich

ne zelim da se bavim tvojim iskustvima i ne proverenim činjenicama, jako veliki broj poslova si naveo, nego bilo koja druga zemlja u SEA, taj posao o 2000 bi ti bio 1000 u tajlandu i ostalim zemljama, 

ja znam laožane koji rade u firmama po bankoku, jer to ne zele da rade tajci a sam laos nema industriju, ne razumem tvoju poentu? niko od stranaca nema za cilj da radi za nekog tajca nego kao sto vecina radne snage u Tajlandu su digitalni nomadi. rade za sebe i zbog sebe, jako mali u Laosu dolazi da rmbaci, a to sto dojde radi sem preduzetnickih poslova i ostale dobre poslove, to jest ekspoatise se laos maksimalno, samo zato su i cene znatno skuplje i vislje.

mi govoroimo o laosu kao ne represivnom, svi koji radi po recepcijama i hotelima, bogami su dobro placeni i nece ti laosanka raditi za 110 evra, ne budi smesan

• Author

Pa hajde reci, koje su plate cistacha u hotelu u Laosu, navedi cifru?

Edited by noskich

• 2 weeks later...
  • Author

Minimalac u Laosu iznosi 110 americkih dolara, povecan je 2015 i vazi do danas: http://englishnews.thaipbs.or.th/laos-900000-kip-minimum-wage-per-month-takes-effect-april/

(sa sajta tajlandske verzije RTS-a, drzavne medijske organizacije)

"The Lao government has made a decision to lift the minimum wage from 626,000 kip to 900,000 kip per month, in an effort to prevent labour from flowing to neighbouring countries, according to Lao News Agency."

Inace, u Laosu se radi 6 dana nedeljno, samo jedan dan je neradan.

Po ovoj racunici koju si ti navela evo sta se dobija:

300 THB je 8.842 USD.  Za 26 radnih dana to iznosi 230 dolara, znaci duplo vise od minimalca. I to je po tebi najniza plata.

A kazes da ide i do 500 THB sto je 380 dolara, tri puta vise od minimalca, i cak do  1000 THB u hotelima sto je 766 dolara iliti sedam puta vise od minimalca.

Inace u Laosu je sasvim normalno da se zapadnjaci koji predaju engleski placaju oko 800 dolara mesecno u manjim mestima, znaci isto kao cistacica u hotelu po vama.

Evo ovde oglasa:

http://www.eslcafe.com/joblist/index.cgi?read=43642

Compensation: 
- Monthly salary of 700usd per month 
- Airfare reimbursement; departure point to Savannakhet, Laos 
- Housing allowance of 100usd per month or offer of subsidized/shared housing 
- Lengthy holidays at Winter Break (2 weeks paid) and Lao New Year (1 week paid) and Summer Break (9 weeks; paid 50% if renewing) 
-Ability to receive extra payment for private/extra lessons in the evenings and/or summer. 
-School pays for all work visa/permits/documents.

Mislim da na osnovu ovoga cak i ljudi koji nikada nisu culi za Laos mogu da zakljuce da tu nesto ne shtima.

Prvo, cistaci u hotelu su po pravilu u svim zemljama sveta placeni minimalno, a ti tvrdis da primaju 2 do 7 puta vecu platu od minimalca.

Drugo cistaci po pravilu opet svuda na svetu su placeni slicno, zasto bi neki cistac bio placen 2 minimalca, a drugi 7 minimalaca? U pitanju je nekvalifikovani posao.

Edited by noskich

ne znaš realno stanje, ne trolaj i ne izvlači iz konteksta. Ljudi koji su čistači/čistačice, kućne pomočnice, žive u gated community naseljima. Realnost tu tvoju da ti neko čisti za 100 THB nisam još videla. A prošla sam dosta toga u Jugoistočnoj Aziji.

• Author
6 hours ago, MarijanaLotar said:

ne znaš realno stanje, ne trolaj i ne izvlači iz konteksta. Ljudi koji su čistači/čistačice, kućne pomočnice, žive u gated community naseljima. Realnost tu tvoju da ti neko čisti za 100 THB nisam još videla. A prošla sam dosta toga u Jugoistočnoj Aziji.

Kako ne znam realno stanje, video sam na licu mesta. Kucne pomocnice (takozvane mae ban) ako su mlade (to jest neudate) zajednicki dele sobu. Zive po 2-3 u jednoj maloj sobi. Ako su udate onda ostave decu kod roditelja i rade. Sa 110 dolara mesecno jedva sastavljaju kraj sa krajem. 

Pa kako onda stranac profesor engleskog dobija istu platu kao cistacica od 700 dolara? 

6 hours ago, ThirstyTraveler said:

Noske legenda trazi info iz prve ruke a onda ih ladno odbaci jer on zna bolje  :clap:

Koji sam to info trazio na ovoj temi? 

Info sam napisao sam. A Marijana nije nikakva prva ruka jer nikada nije zivela niti imala biznis u Laosu kao ni ja. Ali joj to ne smeta da iznosi potpuno netacne trvrdnje. 

Edited by noskich

ja mislim da razumem na koje me ban, misli nosckish, to su yene koje su niza klasa neobrazovane,samo su jako prljave, i tipa to rade kao nadnicu jer su im deca ili maala ili imaju jako puno vremena.... takve zene su unajmljene od strane firmi, na mom faksu samo su takve cistacice, joj sto nisam danas snimao kako su skidale paucinu, 7 zena idu i metlicama onim Metljarama, kidisu kao da je suzica a ne prasincina, ko je bio u tajskoj i SEA zna kakva prasina je to, jos kazem jednom kolegi, pogledaj molim te kako nam je debilni unioverzitet, ne zele da uposle normalnog nego preko agencije za ciscenje, iskoriscavaju jadne izbeglice, i imigrante, 9000 THB mesecno minimalac, ali zato rade nikako, licno moja kucna pomocnica, placam je 500 thb, professionalna je dodje u 8 ode u 13, jer imastalan kucepazteljski posao u nasjoj ulici. DAKLE, zena radi od 13 do navece, kao kucna pomocnica muz joj isto pomaze, ona je placena mesecno 23 000 THB, ona zivi njena kuca jeu boljem naselju nego moja, zivi u SUPALAIJU, ko hoce neka izgugla to su tajski gejted komjunitiji, gde ja nemam sta da trazim jer je to klasa iznad mene, inace klasa od 23 000 je part time plata teachera, ili full time plata nastavnika sa fakultetom, ona ima 42 on 44 godina, pomaze joj oko baste, imaju dvoje dece koji IDU u privatne skole!!! 

u kondominijumima cleanig fee je 400 thb za 40 kvadrata, sto to uradi za sat vreme, na zalost aljkave su ako nisu profesionalke ili ako su to radile zato sto nemaju sta drugo. inace privatan cas je od 300 do 400 thb, Ne znam zasto se ljudi cude, imam isto pricu za srbiju, gde neke zaradjuju koje imaju klijentelu stalno jednu doktorsku platu, moja prijateljica iz Kača, tj kolegenica sa faksa, njena majka je kućepaiteljka, ne znam kako se to sada zvase u vojvodini, oni imaju poseban izraz, evo ih pored stana u NS koji su kupili prodajem zemljista, to se ne racuna svojim poslom su izgradili drugu kucu, a nemaju ni 50 jos kada su je poceli gradili, ja zezaz tu svoju kolegenicu, kako sa 27 godina i masterom mora da se oslanja na muza, jako je uvrezeno misljenje da su cistacice niza klasa, STA mislite kolike su plate u Komradu?

Ja bih voleo da nam Mirijana objasni o cemu se tu radi u Laosu i kako je dosla do tih informacija, 

ja sam licno dosao pricajuci sa tajcima u vjentjenu, koji su mi sami rekli ad je jako tesko naci radnu snagu, jer su plate koje radnici traze jako vece, da im se isplati da dovedu nekoga iz tajlanda, jer je Laosanski mentalitet takav, 

ja ne znam kakva je situacija u luang prabangu, bio sam u vangvjengu vjentjenu i savannaketu, zemlja o zemlja, nisu mi dali utisak Laožani da su robovi i nečiji podanici, oni nemaju ono ka kap na kraju, ne insistiraju na preteranoj uljudnosti, neposredni su i otvoreni su, oni ce pre da prose na ulici nego da rade za te pare na koje noskc insinuira, to mi je palo na pamet kada sam uporedio koliko profesor para za platu dobija u tajlandu a i u laosu, a laos nema zakon da se mora stranac placati vise.