Jump to content

Featured Replies

to baš i nije istina, lepo i jasno se vidi ko je turista, ko penzioner a ko radnik stranac u chaing maju, profili su im jasno izdefinisani, na određenim mestima se kreču, toliko ima crvenih da jednostavno kažeš,ne hvala, i čekaš sledeći. a i brate ako si turista i red je da platiš više, kako u evropi, vožnja gradskim prevozom evro za domace, 10 za strance,  Venecija. pola evra, evro ako ti je tesko kao strancu da platiš onda ni ne putuj, (banalizujem malo) 

plate su povezane sa standardom života.

• 3 months later...

Upravo sam se vratio iz Vijetnama, nisam radio, bio sam samo putnik, ali na osnovu onoga sto sam video i onoga sto sam cuo Vijetnam je jedna od najboljih zemalja za predavanje engleskog u Indokini, ako ne i najbolja. Zivotni troskovi su niski, poput Tajlanda, cak neznatno nizi. A primanja su znacajno veca nego na Tajlandu. Dok je na Tajlandu 1000 dolara mesecno standard, u Vijetnamu je taj raspon 1500-2000. Narocito me je odusevio Danang, grad lep kao slika. Tacno kako treba, nije prevelik, zagusen, bucan, a nije ni mali, ima sve sto ekspatu moze da zatreba, prelepo okruzenje, plaze, reka, ostrva, planine, sela, veoma efikasan saobracaj, medjunarodni aerodrom... Idealna mera modernog i tradicionalnog. Naravno posto je manji grad nema poslova koliko se nudi u HCM-u i Hanoju, ali koliko cujem moze se naci. Danang je najbrze rastuci grad u Vijetnamu, na sve strane se grade novi hoteli. A vec ima gomilu hotela, velika je konkurencija tako da su i cene povoljnije nego u Hanoju (jeftiniji smestaj, hrana, motor)... Mislim da bih tamo mogao raditi sasvim sigurno makar 6 meseci dok mi ne dosadi. A i zbog centralnog polozaja i jeftinih letova je relativno lako obilaziti sve ostale delove Vijetnama.

Dodatna stvar, u severnom i centralnom Vijetnamu je klima osetno manje vlazna nego na Tajlandu. Mozda zbog toga sto je otvoren prema moru. Vazan plus.

Edited by noskich

• 2 weeks later...

Napisao sam moje utiske o Vijetnamu, u temi Vijetnam, ne mogu reći još uvek ništa o radu, ali mogu reći gde ga nema, nema ga gde su lepa mesta, a tamo gde je užasno i zagađeno Hanoj i Sajgon ima, ali da li se isplati, ja smatram ne, nekome se možda i isplati.

15 hours ago, noskich said:

Native ucitelji u Hanoju i HCM zaradjuju 2000 do 2500 USD mesecno za 15-25 sati rada nedeljno. To moze da izadje i do 65 dolara po satu ko nadje dobro placen posao sa malim brojem casova. E sad, ko nije native, nema kvalifikacije, nema iskustvo ne moze da ocekuje tako dobar odnos primanja i radnih sati. Ako nemas nista od svega toga mozes dobiti 1000 do 1500 USD uz veci broj radnih sati 30-40. Sve zavisi kako se snadjes, kolika je traznja u tom momentu, koliko srece imas... Ako ti je do zarade uvek mozes pokusati da nadjes dodatne sate, bilo privatno, bilo u drugoj skoli.

Super, kad bi sve bilo tako jednostavno i isto za sve, ali nije.
Kopiracu ovde dijelove poruka koje mi je poslao prijatelj Englez koji je u martu otisao da predaje engleski u Vijetnamu.

I am living in a city called Can Tho, about 170km from Ho Chi Minh. I was in HCMC for about 3 weeks but I didn't really like it and didn't get a job so I came here and got a job right away.

pa onda kaze:

lots of teachers are coming to Ho chi Minh from China and there's 10 teachers chasing every job so you have to go to the small towns.

a zatim:

The schools advertize $25 an hour but in reality it's only about $15. I am working for $14.

Njemu je i ovo ok posto je otisao tamo da malo usavrsi "zanat" i ubije vrijeme dok mu je cura na brodu a plan je da na jesen zajedno idu u Kinu gdje se ipak zaradjuju ozbiljnije pare.

E sad, moguce i da laze, ili da je isao na razgovore u potkosulji i boksericama pa mu nisu dali posao... a moguce i da oni koji su u Vijetnamu bili samo turisticki znaju bolje :smile:

A hajde onda molim te objasni otkud to da posla u Vijetnamu nema, da je malo placen, a istovremeno: "lots of teachers are coming to Ho chi Minh from China and there's 10 teachers chasing every job so you have to go to the small towns."

Pa sto onda masovno dolaze iz Kine za Vijetnam kad je (po tebi) u Kini bolje, ima posla i dobro je placen? :rolleyes:

Edited by noskich

Moguce da znamo bolje Dodik i ja zaista.

6 hours ago, Dodik said:

Ja sam na turističkoj vizi i trenutno ne radim. Turista sam.

bože kako izvrce reci i hvata se za banalnost, a sam zivi u australiji, dakle Thrsitjev prijatelj englez je upotrebio takozvani figure of speech, sto englizi jako vole da rade.

lots of teachers are coming to Ho chi Minh from China and there's 10 teachers chasing every job so you have to go to the small towns.

ovo je smesno malo tičera u poredjenu sa Kinom i Tajlandom, 

na jedno mesto u Tajskoj je 40 nativa, koliko li je samo u Kini na dobrim pozicijima, ko li ce znati.

jos ti pricas o tome kako NEKVALIFIKOVANI i bez diplome nadju posao, sto ni sam @Dodik nije nasao a zivi sa porodicom tamo, na turisticnoj je verovatno sto niko nece da mu odradi paprie, ali neka me sam ispravi ako je ovo neistina, lupam ali predpostavljam iz postova na kini da je tako.

vecini najtive ticera je smisao da putuju u rade a ne da zarade, tako da ova usporedba sa traznjom je bezsmisla.

drugo vrlo rado cu serovati kontakte srba koji su bili i radili u vijetnamu, mojih poznanika sa faksa, nemojte ljudi govoriti napament i naoviditi lazne info za Vijetnam, nema zarade tolike!!!

3 hours ago, noskich said:

Moguce da znamo bolje Dodik i ja zaista.

6 hours ago, Dodik said:

Ja sam na turističkoj vizi i trenutno ne radim. Turista sam.

Ti Noskichu, za nekoga ko ima fakultet, master, radio u UK, zatim za vladu, banke, i privatni sektoru Australiji, nisi baš inteligentan, neverovanto kako je ovaj svet postao Meka za anti-kreativce.

A, očigledno da i nemaš pojma šta i kako ide sa papirima u Vijetnamu, a ovamo pišeš tu tutoriale kako raditi u Vijetnamu. Kada hoćeš nekoga da učiš o nečemu ti moraš da poznaješ materiju. 

Edited by Dodik

ma ovde na ovom forumu neko pustio bubu da se za jugoistocnu aziju jako lako vade papiri. sto je jako daleko od istine, isto se pusta buba i za Kambodzu.

negde je utisak, koji verovatno dobijaju od jedne vrste jutjub blogera, gde ako si belac, samo tebe cekaju i vucu te za rukav da im ucis decu

30 minutes ago, StefanDylan said:

ma ovde na ovom forumu neko pustio bubu da se za jugoistocnu aziju jako lako vade papiri. sto je jako daleko od istine, isto se pusta buba i za Kambodzu.

negde je utisak, koji verovatno dobijaju od jedne vrste jutjub blogera, gde ako si belac, samo tebe cekaju i vucu te za rukav da im ucis decu

Kambodza ima neuporedivo najlaksu radnu vizu na svetu. Samo se prijavis za takozvanu 'obicnu vizu', popunis formular, platis i mozes da radis. 

Pa to je Dodik gledao Youtube klipove Alexa Stevensona, tzv. Ninja Teacher-a i onda dosao u Vijetnam ocekivajuci da ce imati istu prodju, a nije native, nema kvalifikacije, nema TEFL, nema iskustvo... Alex je u Vijetnam dosao nakon godina predavanja prvo u Juznoj Koreji, a zatim na Tajlandu. Native je formalno kao Juznoafrikanac, ima TEFL, ne znam za juznoafricku fakultetsku diplomu (jer je bolje kada si studirao u zemlji u kojoj je engleski maticni jezik, a ne bilo koje studije bilo gde), nisam cuo za to, ali pretpostavljam da ima.

I onda je Dodik zapucao za Vijetnam jer je bas tako od reci do reci mislio da ce i njemu ponuditi isti posao kao Alex-u samo zato sto je belac.

1 hour ago, StefanDylan said:

ovo je smesno malo tičera u poredjenu sa Kinom i Tajlandom, 

na jedno mesto u Tajskoj je 40 nativa, koliko li je samo u Kini na dobrim pozicijima, ko li ce znati.

jos ti pricas o tome kako NEKVALIFIKOVANI i bez diplome nadju posao, sto ni sam @Dodik nije nasao a zivi sa porodicom tamo, na turisticnoj je verovatno sto niko nece da mu odradi paprie, ali neka me sam ispravi ako je ovo neistina, lupam ali predpostavljam iz postova na kini da je tako.

Pa bas zbog toga sto je manja konkurencija nego u Kini i na Tajlandu, a vise se placa nego na Tajlandu je Vijetnam dobra opcija.

U Vijetnamu bez problema mozes da radis na turistickoj vizi 3 meseca pa radis visa run. Isto kao sto mozes da vozis motorcikl bez dozvole i jos stosta jos. Da li je formalno legalno, nije, ali u praksi se masovno radi i niko nije imao problema. Kome se bas zalomi da ga cimaju zbog toga tutne nesto novca 'za kafu' i zavrsena prica.

Edited by noskich

čoveče, plata je veca na tajlandu od plate u vijetnamu.

neki blogeri idu do krajnosti objasnjavaju kako ljudi da zive do 500 evra. ali totalno maše poentu i smisao za nas srbe koji zele da odu tamo i onda se iznende da zivot u SEA bas kosta

jednostavno Vijetnamu nije potrebno toliko ticera a za to malo mesto sto ima dovoljno nejtiva da pokriju. onda se siri informacija o nereanim platama u Vijetnamu, o nerealnim platama u Kambodzi, 

ako ce da da toj osobi u Kambodzi posao? ajde mozda kambodza bolja sto ne traze neke papire, ponovo to je zemlja treceg sveta, i jako puno potrosis da imas nesto pristojno.

u vijetnamu viza run kosta, nije ni malo jeftin i pitanje je koliko bi se srbinu na nekom manje vrednoj poziciji u nekoj selendri ispatilo.

Netacno, na Tajlandu je standardna plata cak i za native 1000 USD mesecno. Dok u Vijetnamu od 1500 USD.

Troskovi su takodje nizi nego na Tajlandu. Ne drasticno nizi, ali pomalo jesu. Naravno, ne za sve, ali uopsteno za osnovne stvari, stan, hranu, prevoz... oko 10% nizi rekao bih.

Pa pazi ti nasi se iznenade jer ocekuju da na 8 i po hiljada kilometara daljine zive kao da su kod kuce. Ko hoce da zivi komforno u modernom kondou, da kupuje uvoznu robu, da se hrani u restoranima koji spremaju hranu koja nije lokalna njemu ce biti skupo bilo gde na svetu. Lokalnu hranu nazivaju splacinama, lokalni smestaj rupama, kao da su tek pristigli iz Monte Karla, zlatnu kasiku nisu vadili iz usta. A dolaze iz zemlje u kojoj ti treba debela veza da nadjes posao za 400 dolara plate.

Ne da nije potrebno, pogledaj broj stanovnika i velicinu zemlje, uporedivo sa Tajlandom, nego Vijetnam nije do skora bio popularan za predavache engleskog. Tajland je najpoznatiji i svi bi tamo. Zato i pisem da u VIjetnamu ima vise sanse jer je odnos ponude poslova i potraznje u korist ucitelja engleskog. 

Visa run u VIjetnamu radis jedanput u tri meseca, ne kao u Kini ili na Tajlandu svakog meseca. Teritorija Vijetnama je uska tako da ma gde da si nece ti trebati vise od 6-8 sati autobusom do Laosa ili Kambodze, i to je maksimum, a cena prevoza 10-15 dolara u jednom pravcu, bagatela.

Imas nocne autobuse u kojima se moze pristojno spavati, putovao sam jednim Hanoj-Sapa-Hanoj. Krenes kasno uvece, probudis se ujutru na granici.

sleeper-bus-sapa-vietnam8.JPG

Edited by noskich

ne znam da li moze viza ran na svakom prelazu u vijetnamo ili je to exeption on arrival via airport. ja ne bih cimao ljude i govorio im da na svakom granicnom u vijetnamu mogu da urade, e sada koliko je konforno i isplativo ziveti u Vijetnamu i zaista jesti splacine, jer im je hrana maltene grozna sa ulice za svakodnevni zivot po nekoliko leta. 

Plata na mojoj instituciji za part time, pola radnog vremena je 24 000 THB, u onaj Menheten Enlgish ide i do 50 60 000, a drugi po velicini je grad, imas pravo da radis samo 3 godine bez odgovorajucih diploma i sertifikata, tajland ima jako puno izbora sto se tice hrane i smestaja. ne u predivo sa vijetnamom.

nije ni bitno govorimo o nasim ljudima koji ni ne mogu da dobiju poslove da se ne lazemo tako lako.

svako ko ima diplome i mastere trebe da izbegava aziju i zapocne zivot na zapadu tj aglofonskim zemljama. pa tek onda sa pasoesem UK; AUS; USA; IRE;CAN, krene u pustesestvije

U Vijetnamu ne moras ni napustati zemlju da bi produzio vizu za 3 meseca, vec mozes sve to da odradis u turistickoj agenciji. Samo treba izvagati sta ti se vise isplati. 

Jos jedna prednost je sto Vijetnam sada ima low cost letove, tj. kompaniju VietJetAir koja ima rasprodaje tokom kojih se let moze kupiti po ceni vozne/autobuske karte.

Kakva je vijetnamska hrana to je subjektivna stvar, tako da to necu komentarisati.

A ako pricamo o visokim platama, vec je pominjano, plate idu i do 2500 dolara za kvalifikovane native sa iskustvom. 

Pa eto, ja sam tako uradio i bas to i planiram, kada budem isao da putujem i predajem engleski to ce biti uz zadovoljavanje svih kriterijuma za taj posao, kao native (drzavljanin) sa diplomom stecenoj u anglosaksonskoj zemlji, sa zavrsenim TEFL kursom koji ima praktikum, a ne neki Miki Maus 'kurs' online za 50 dolara, sa iskustvom predavanja engleskog. To mi je plan da prvo odradim neki kvalitetan TEFL a onda kao casual da uvece nakon regularnog posla pomalo predajem 10-15 sati nedeljno u Australiji. I onda nakon godinu-dve da idem da predajem van.

Edited by noskich

pa da, zato ako @Dodik ili njegova supruga imaju neko zvanje ili im je zanimanje na listi zanimanja koji su potrebni Australiji, kanada, da konkurisu za preseljenje u australiju

U Vijetnamu se može raditi i sa turističkom vizom na 3 meseca, negde sam pročitao da je čak to i legalno u nekim slučajevima, da li je tačno ko će ga znati, u svakom slučaju niko te ovde ne proverava. Škola ako hoće isto može da ti završi papire, ako hoće, jer ovde je korupcija izuzetno velika i podmićivanjem se sve rešava ima još par načina da se sredi boravak, to ovde nije problem, to je ovde lakše od Kine, ali druge stvari nisu dobre, gde je lako za papire uvek ima neki drugi zez o tome se radi.

Ja Noskichu imam i TEFL i dovoljno obrazovanja da radim po Aziji, bar za sada ovo što traže, nisam filolog, ali diplomu i školu imam. Pa nisam ja došao ovde sa diplomom trećeg stepena, poljoprivredne ili nešto slično, stvarno si smešan. Da ne pričamo što još imam i nekoliko sertifikata i diplomu sportskog trenera, znači to je pored ovog akademskog obrazovanja. Ne znam odakle ljudima to vidim još neki tamo što mi pišu u forumu u Kini kažu mi hoćeš dobre pare bez kvalifikacija, ne razumem?

Inače ja sam gledao tog Južnoafričkog prevaranta, jer nema nikakav dobar dokumentarac ili napis ili video zapis o Vijetnamu, on je to iskoristio i samo bemba snimke, na maltene dnevnoj bazi, ja sam se i pre toga raspitao i video da je teško za ova lepša mesta, ali čovek dok ne proba ne može da zna 100%, nekad imaš sreće nekad nemaš nekad si kasno stigao, nekad hoće samo Amere i to ti je,.

Ali je problem što nije tako kao što taj lik predstavlja, on tu dovlači ljude s drugog kraja sveta, uzima im pare, a prećutkuje mnogo toga lošeg, on ima sreću što njemu dolaze ta neka Zapadna puvala i žene ili neki džankiji kojima sve ovo odlično odgovara, recimo da sam mu ja poverovao uplatio pare došao tamo i video gde sam došao, ja bih ga ispeglao od batina. Pa bi ondao n uzeo jedno par nedelja odsustva od snimanja video snimaka. Ali, da ne bi došlo do svega toga, ja sam pogledao još koliko sam mogao, skupio informacije i došao ne kod njega, ne u HCM, već tamo gde sam mislio da je najbolje za život, ali očigledno nije i za posao, da je lošije nego što sam očekivao jeste, iz prostog razloga jer nema dovoljno dobrih informacija i snimaka i poštenih izveštaja.

To je problem, onda ima ljudi kao što si ti koji pišu, bombarduju forume svakakvim glupostima, i plus imaju malo iskrivljenu prizmu kroz koju gledaju stvari, ja tebi niti branim niti mogu da zabranim da pišeš šta hoćeš, ali prvo dođi ovde, nađi posao, kreni da primaš platu, pa pričaj ljudima i piši, ovo ovako je bezobrazluk što radiš čist bezobrazluk. 

Bambaš o tom TEFL-u, kao pijan u plot, to ti je ovde bitno upravo to da ga imaš na papiru, ovde su svi živi nepismeni, mnogo bitno kakav TEFL imaš, engleski im je najgori na svetu verovatno, te šačice ljudi što ga kao i nešto priča, ti nisi filolog, ako ćemo sada mak na konac, jedino filolog diplomirani ima pravo da predaje engleski, a taj TEFL po Aziji služi eto kao pokriće, to im je ovde čisto kao neki preduslov, o tome što "nativi" predaju opet da ne komentarišem, Ameri ok imaju razumljiv i lagan akcenat, ali to nije pravilan engleski jezik, za pravilno predavanje mora da se govori čist britanski, književni, koji i u Britaniji, govore samo obrazovani ljudi, Australijanci govore ok, ali opet imaju mnogo reči koje su izdeformisane i ne zvuče kao izvorna engleska reč, ovo u Kini, Vijetnamu i ostatku SEA, ti je sada potreba, jer se više ne može bez engleskog ni kod njih, zatim je pomodarstvo i treće odličan i unosan biznis za privatnike, i to je to, krenuli su da navaljuju ti besposličari iz razvijenih anglo-saxonskih zemalja u kojima imaj usve idealne uslove ze kvalitetan život, ali pošto su tamo propaliteti dolaze ovamo da rade, neki beže da bi sačuvali živu glavu kao belci iz Južne Afrike, neki žele da putuju, pa ovako finansiraju putavanje. Neki dođu ovde penzioneri od 65 godina iza USA, jer tamo je loš sistem, pa država ne vodi računa o ljudima koji se nisu na vreme snašli, pa ovde mogu da predaju engleski i žive od toga i proživljavaju mirno staračke dane.

Sve to nisu profesionalci, ja trenutno nisam na najboljem nivou svog govorenog engleskog, morao bih da provedem jedno 3 meseca na nekog pravom englesko-govornom području da podmažem sve mehanizme, ali za pola ljudi koje sam sreo iz engleskih govornih područja pričam i bolje i razumljive, ovako sada sa mojim engleskim koji je zarđao.

Edited by Dodik

Ok, imas diplomu fakulteta u Srbiji koji nije anglistika i sertifikate za sportskog trenera. Kako je to onda relevantno za predavanje engleskog u Vijetnamu? S druge strane, kada si zavrsio bilo koji fakultet u anglosaksonskoj zemlji, nebitno da li je to lingvistika ili astrofizika, ta diploma je dokaz da ti dobro vladas jezikom, kako govornim tako i pisanim. Jer ne moze ni svaki native speaker da zavrsi fakultet. U tome je razlika i razlog zasto diploma iz Srbije, bila ona bachelor, master ili doktorat jednostavno nije relevantna za predavanje engleskog.

Ti si dosao u Nha Trang i insistiras da bas tamo nadjes posao. U grad koji je sedmi po velicini u Vijetnamu. To ti je kao kada bi stranac u Srbiji otisao u Suboticu. I rekao ne interesuje me Beograd, ne interesuju me Novi Sad i Nis, meni je lepo u Subotici i ja hocu u Subotici da predajem engleski. A isto tako nije native, nema diplomu iz anglosaksonske zemlje, nema iskustvo. Pa ne ide.

Nisu problem ni Ninja teacher, ni ja, vec moras biti fleksibilniji. Ako nema posla bas tu onda ides dalje.

Sasvim sam siguran da ti uopste ne mozes ni da znas da li je tvoj engleski dobar dok ne zivis na engleskom govornom podrucju. Pa tek onda vidis, razumes li ti ljude u toj zemlji, razumeju li oni tebe. 

Edited by noskich

5 minutes ago, Dodik said:

i diplomu sportskog trenera, znači to je pored ovog akademskog obrazovanja.

Pravac Kina onda... pre neki dan je bila ovde vest da ce samo u Guangzhou da se otvori 1200 sportskih kompleksa do 2020 godine... zasto ne probas da nadjes posao fudbalskog trenera ovde, da ucis decu da igraju fudbal? plate je slicna kao i za predavace engleskog, oko 2500 usd... traze ovde sve, fudbalske trenere, kosarkaske, video sam skoro oglas daju 20.000 juana da ucis decu da voze skejt :smile:

@noskich 65usd po casu u Vijetnamu? daj jedan oglas sa tom platom po casu, garantujem da bi u roku od 24 sata 90% nejtiva napustilo Kinu i zaputilo se u Vijetnam...

pre nego sto sam dosao u Kinu pricao sam sa jednim likom iz Rumunije koji predaje eng u Vijetnamu, snima neke videe, moze da se nadje na YT... elem, pustio sam mu poruku u vezi predavanja engleskog tamo, prvo je rekao da kao non nejtivu engleski mora da ti bude perfektan, drugo da je max 1500usd i to da radis kao crnac cas ovde cas tamo, bukvalno da si ceo dan u pokretu... kaze nejtivi imaju max 2000usd za full time, a ko spoji vise part tajmova moze da izadje i vise ali zaboravi slobodan vikend i slobodne veceri...

31 minutes ago, mixy123 said:

Pravac Kina onda... pre neki dan je bila ovde vest da ce samo u Guangzhou da se otvori 1200 sportskih kompleksa do 2020 godine... zasto ne probas da nadjes posao fudbalskog trenera ovde, da ucis decu da igraju fudbal? plate je slicna kao i za predavace engleskog, oko 2500 usd... traze ovde sve, fudbalske trenere, kosarkaske, video sam skoro oglas daju 20.000 juana da ucis decu da voze skejt :smile:

@noskich 65usd po casu u Vijetnamu? daj jedan oglas sa tom platom po casu, garantujem da bi u roku od 24 sata 90% nejtiva napustilo Kinu i zaputilo se u Vijetnam...

pre nego sto sam dosao u Kinu pricao sam sa jednim likom iz Rumunije koji predaje eng u Vijetnamu, snima neke videe, moze da se nadje na YT... elem, pustio sam mu poruku u vezi predavanja engleskog tamo, prvo je rekao da kao non nejtivu engleski mora da ti bude perfektan, drugo da je max 1500usd i to da radis kao crnac cas ovde cas tamo, bukvalno da si ceo dan u pokretu... kaze nejtivi imaju max 2000usd za full time, a ko spoji vise part tajmova moze da izadje i vise ali zaboravi slobodan vikend i slobodne veceri...

65 po satu je maksimalno moguce, i to retko ko moze da dobije, a nije rec o predavanju na sat, vec o dobro placenom poslu sa malim brojem casova. Recimo da radis za 3000 dolara mesecno po 12 casova nedeljno, to je 65 na sat. I naravno, moras biti native, moras imati fakultetsku diplomu iz anglosaksonske zemlje, moras imati kvalitetan TEFL, recimo CELTA sertifikovan od strane Cambridge i moras imati solidno radno iskustvo. Tu je naravno rec o elitnim skolama u Hanoju i HCM.

Recimo ovakva skola na primer: http://www.nordangliaeducation.com/en/our-schools/vietnam/hanoi/bvis/curriculum/secondary-11-18/international-a-level-programme

To su skole u koje imucniji roditelji salju decu sa planom da kasnije idu na fakultet u inostranstvu (US, UK, AUS). Gotovo svi Azijati koji su sa mnom studirali u Australiji su u svojoj zemlji zavrsili takvu skolu koja je priznata od strane anglosaksonskih zemalja. Skolarine u takvim skolama su dosta skupe, po 10-20 hiljada USD godisnje, i zato je sve vrhunski, a zarade dobre.

E sad, ako ti zaista sa svim tim kvalifikacijama koje sam naveo iznad hoces da pravis karijeru u toj oblasti u nekoj od A level skola ti onda mozes zaradjivati i mnogo vise. Recimo postanes koordinator nastave, pa kasnije direktor skole. Onda zaradjujes platu slicnu kao sto bi zaradjivao kod kuce (u US, UK, AUS). A level skole imas svuda, po celoj Aziji, pa tako i u Kini.

Ali to je sad neka sasvim druga prica u kojoj non-native, sexpati, istetovirani bekpekeri, penzosi i ostala bratija nema sta da trazi.

Edited by noskich

@mixy123

Da, to mi je ono isto opcija, ja sam košarkaški trener, ovde od toga nema vajde Vijetnamci na ulici šutiraju onaj teg sa percem od ptice.

@Noskich, ma ja se tu slažem Nha Trang je turističko mesto i ovde sem plaže bukvalno nema ništa, zato ću pogledati i na drugim mestima.

Ali, ono što nisi u pravu ne plaćaju oni ovde kao u Kini nema šanse, kažem ti oni isto uzimaju svoje da predaju engleski da bi ih bedno plaćali, ili moraš negde kod njih da završiš TEFL i onda ti tu posle ista organizacija da posao, to ti je kao ono da se učipiš, malo te izreketiraju da bi mogao da radiš kod njih, a uzmu ti lepe pare.

Ovde bar u ovom gradu što sam video, kada budem video više i ostala mesta, napisaću utiske, ali ovde su izuzetno neprofesionalni, na školi piše da su Ozi škola jezika, niko ne priča engleski, gazdarica ili menadžerka (a to kada ti daju broj to je uvek od nekoga ko "zna engleski") na telefonu 10 puta je morala da mi ponovi rečenicu da bih ja nju razumeo da treba mailom da joj pošaljem dokumenta, ali kako da je razumem kada to zvuči ovako "mu bumu bumu bumidž)

Turistički vodič isto tako priča, jedva napregnem sve ćelije u ušima da bih razumeo o čemu priča, neke "nativke" na zadnjem sedištu u autobusu htele da se upišaju od smeha celim putem.

I onda mi neko priča o nekom kvalitetu koji oni ovde traže, koji kvalitet to je klasično šišanje ovaca i svi su nestručni, problem je što su sada izreklamirali Vijetnam, i ovi što sam već opisao dolaze ovde kao muve na ****** i onda kada nisi nativan mnogo ti je lošija pozicija i uslovi, maltene ti njih moliš za posao. 

Videćemo kako je u drugim mestima, pa ću napisati, sigurno ću kada sam već ovde da obiđem što više.

Inače JetStar ti je najjeftiniji za letove, a avioni su ima novi novcijati, i VietnamAirlines su dobri, malo skuplji, nekad malo više, ali imaju letove baš svuda, JetStar nema. Da mislim da se ovde najviše isplati i po unutrašnjosti putovati avionom, kulturno fino ne maltretiraš se, a nije skupo.

23 minutes ago, StefanDylan said:

@Dodik vaše zanimanje je na listi skilled education. Što ne probate AUS?

Nedostaje mi zvanično radno iskustvo.