Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko odavde bio na Sao Tomeu i/ili ostrvu Principe?

Nisam bio, ali sam se skoro interesovao, posto je postojala mala sansa da jednom odem :smile: Koliko sam citao, u odnosu na ostatak Afrike, tamo je prilicno bezbedno i opusteno. A pride, tebi jos i dostupno, jer letova jedino ima iz Portugala :smile: Mislim da sam juce bas video neku promociju za tamo. Gradjanima Srbije treba viza, koliko sam video, ali, mislim da moze online da se odradi. Ali, ko ima vazecu viza za SAD ili za neku evropsku zemlju, onda i ne treba viza. No, ipak proveri sve, jer sad govorim po secanju. Jezik koji govore je portugalski, ali, kazu, slicniji brazilskom, ali, verujem da bi se i ti lako snasla.

• 1 year later...

Mi smo iz Gane trebali da idemo, i ko ima npr. vizu za Ganu, ne treba mu za Sao Tome. ALi ljudi koji su bili tamo su mi rekli da je veoma malo ostrvo i mahom su veliki i skupi rezorti tamo :smile:

• Author
On 7/28/2018 at 12:17 PM, MakiRF said:

Mi smo iz Gane trebali da idemo, i ko ima npr. vizu za Ganu, ne treba mu za Sao Tome. ALi ljudi koji su bili tamo su mi rekli da je veoma malo ostrvo i mahom su veliki i skupi rezorti tamo :smile:

Ja sam bila prošle godine, oktobra. Tačno je da je skupo, posebno na ostrvu Principe, koje je mnogo manje od S. Tomea, ali i sa lepšim plažama. Bilo bi dobro da iznajmite auto jer je javni prevoz gotovo nepostojeći, obavezno džip, pa makar i Vitara, jer na nekim delovima ostrva nema asfalta uopšte. Ako te bilo šta bude zanimalo, pitaj slobodno, obišli smo oba ostrva detaljno.

• Author
4 hours ago, ThirstyTraveler said:

Mene zanima sve :smile:

Uh :biggrin:

Ne znam da li bih preporučila svakom STP. Tj, svakom definitivno ne. A više ne ni sebi, verovatno. Recimo da smo na ovom putovanju potrošili više para nego npr. u Vijetnamu, a da se putovanja u Vijetnam sećam sa osmehom na licu, a što se STP tiče, osećanja su mi dosta pomešana. Kao i u Indiji, samo naravno small scale, mnogo me je pogađalo kako ljudi žive. Cene tamo u marketima su kao u jeftinijim zemljama EU, a primera radi, osoblje u resortu BomBom (prvi ekološki hotel u Africi - šta god to značilo), zarađuje 80 eur mesečno. Prenoćište u BomBomu košta oko 500-600 eur za noć, ako se ne varam. Naravno, tamo se i dalje umire od bolesti na koje smo ovde zaboravili, osnovne životne potrebe mnogima nisu zadovoljene. Od celog ostrva (osim u hotelima, resortima) mislim da sam samo u S. Tomeu (gradu) videla tekuću vodu. Isto i sa bolnicom, neko šta god mu se desilo neće imati šansu da stigne do bolnice na vreme zbog očajne infrastrukture, a radi se o 150km sveukupno puta. Dalje, samo 4 ili 5 godina školovanja je besplatno, ako se dobro sećam. 

Meni je najbolja stvar u vezi sa STP bila to što sam mogla mnogo da razgovaram sa lokalcima (jer govorim portugalski). O njihovim snovima i željama, ljubavi, religiji, pošto su prilično iskreni, pričljivi i otvoreni, pa do praktičnih stvari (platama, cenama, zidanju kuće, ženidbi....), i naravno o politici. Ipak, sve zavisi od toga šta čovek želi od putovanja. A ja pošto me previše pogode neke stvari, uključujući i kolonijalnu prošlost, verovatno ne bi trebalo ni da idem na ovakva mesta. Rekla sam sebi da me zapadna Afrika još neko vreme sigurno neće videti. Jedno je tačno, nisu baš gladni, sve i svašta im raste po ostrvima, uđu u okean, vrate se s hobotnicom u ruci, ali recimo da je to jedino što im ne fali.

Znam da će se uvek naći neko ko će reći da su "oni srećni", da "njih ne zanimaju materijalna dobra", i slično. Tačno je da su nasmejani, veseli, imaju taj pozitivan stav o životu, ali čim malo krene razgovor sa ljudima od 16-40ak godina (korisnicima interneta), vrlo brzo svi dođu do toga kako im je san da se školuju i ostanu da žive u Portugalu, ili da žive i rade u Brazilu, ili da budu lekari (ako se ne varam nema baš medicinskog fakulteta tamo, samo nekih viših škola), itd itd. 

E sad, naravno da je fenomenalno provesti čitav dan u prašumi, upoznavati ljude i slušati priče, izležavati se na rajskim plažama na Principeu, to stoji.

Edited by golosina

Hvala.

Sa platama je takva situacija u citavoj crnoj Africi. Meni uopste nije bilo jasno kako ljudi u Zimbabveu prezivljavaju, cijene u prodavnicama su bile vece nego u Srbiji a plate su reda velicine tih 80e koje si pomenula. Doduse infrastruktura je bolja, bar u ovim kopnenim zemljama u kojima sam bio ali recimo na Zanzibaru je takodje prilican raspad sistema.

Procitala sam post o ST. Da, zapadna Afrika je cela takva, ali meni se mnogo svidja. Bila sam samo u Gani doduse, ali planiram od oktobra da se vratim pa odatle da krenem sve do Zelenortskih ostrva i Senegala :smile: Zavisi kako kome sta lezi. Ja sam npr. zivela na Tajlandu godinu dana, posle mesec dana u Vijetnamu mi je i dalje omiljena zemlja. :smile:

1 hour ago, MakiRF said:

Procitala sam post o ST. Da, zapadna Afrika je cela takva, ali meni se mnogo svidja. Bila sam samo u Gani doduse, ali planiram od oktobra da se vratim pa odatle da krenem sve do Zelenortskih ostrva i Senegala :smile: Zavisi kako kome sta lezi. Ja sam npr. zivela na Tajlandu godinu dana, posle mesec dana u Vijetnamu mi je i dalje omiljena zemlja. :smile:

pa gde poredis tajland i zapadnu afriku :blink:....to je nebo i zemlja, ko da poredis nemacku i gvatemalu npr hehhe....a i otkud znas da je cela zapadna afrika ista, kad si bila samo u gani ....isto kao sto se razlikuju vijetnam i tajland, tako se razlikuju i neke zemlje zapadne afrike izmedju sebe..npr. gana i zelenorotska ostrva su dosta drugaciji

Procitaj ponovo, nisam poredila Tajland sa Afrikom nikako. Poenta je da nesto ti legne, nesto ne. Meni se svidjao haos Azije, drugarica je umirala jer voli npr. savrsenost Z. Evrope, dok je meni to mnog0 frigidno. Mozda sam bila samo u Gani, ali sledece godine u ovo vreme cemo moci da diskutujemo o svim zemljama Z. Afrike :)) Cak i pred kraj ove, ko ce da ceka sledecu :biggrin:

On 8/4/2018 at 7:19 PM, bam-bam said:

pa gde poredis tajland i zapadnu afriku :blink:....to je nebo i zemlja, ko da poredis nemacku i gvatemalu npr hehhe....a i otkud znas da je cela zapadna afrika ista, kad si bila samo u gani ....isto kao sto se razlikuju vijetnam i tajland, tako se razlikuju i neke zemlje zapadne afrike izmedju sebe..npr. gana i zelenorotska ostrva su dosta drugaciji