Jump to content

Featured Replies

Posted

Ima li jos nekog ko je razmisljao o preseljenju tamo? Znate li na koji nacin moze da se ode iz Srbije, ako se nema nikakva rodbina niti bilo kakvi kontakti tamo?

da li ste pogledali listu deficitarnih zanimanja, i da li ste pogledali proces nostrifikacije i assesmenta?

koje ste skole zavrsili?

Hajde ovako: ja sam na listi deficitarnih zanimanja, pčelar sam, s tim da za to nemam nikakav tefter, ćitap, potvrdu o tome da sam stručan za to već pčelarim godinama. I šta sad? Kako to dokazati? Nikako. A pčelari su traženi na NZ. I da dokažem svoju stručnost, šta dalje? Nisam završio nikakvu višu kamoli visoku školu.  Je li to već kraj svake nade za preseljenje? Porodica? Da, imam je. Možda bi me izvadilo to što imam mladu porodicu, ja već zalazim u neke godine kada me ni NZ neće hteti plašim se (do koliko primaju?)

Hvala unapred na odgovoru.

Postoji taj formalni put za koji se mogu kvalifikovati samo poneki koji ispunjavaju gomilu uslova: godine, kvalifikacije, radno iskustvo, zdravstveno stanje, nesto novca koji nose sa sobom dok se ne 'snadju'... A postoji i 'dza-bu' pristup, odes na studentsku vizu, upises neki jeftin kurs engleskog pa posle gledas sta i kako, najverovatnije da nadjes poslodavca pa da te on sponzorise ili ako uspes da zaradis neki solidniji novac upises regularne studije u deficitarnoj oblasti pa ostanes kad ih zavrsis. Naravno, ovaj drugi pristup je daleko rizicniji, ali ako ti samo to preostaje to ti je sto ti je.

Jedan od načina da se ode je i da nađete firmu preko neta koja će da vas sponzoriše, tj. sredi za vas vizu i pomogne oko preseljenja. Za ovo treba imati jak CV i godine emigrantskog iskustva su ogroman plus. Iako je ovo uobičajena i ne toliko zahtevna procedura za većinu razvijenih zemalja, NZ je poznat po tome što ne preferira ovu metodu, pa je mnogo teže naći takvu firmu na NZ, nego Nemačkoj npr. Ali nije nemoguće.

Većina ljudi koje ja znam su na NZ otišli jednom od dve metode koju je noskich naveo. Sem ove studentske, možete aplicirati i za radno-turističku (Working Holiday) vizu. Ona vam omogućava da radite sezonske poslove i putujete po NZ. Česi su recimo poznati ljubitelji ove vize. Ova viza nije moguća za državljane Srbije, ali za Hrvate npr. jeste. 

Bodovni sistem za emigrante su skoro menjali. Ja ga proveravam na svakih par godina. Godinska granica je pomerena na više (sad je do 55 godina), te sad npr. ja sa mojim kvalifikacijama upadam i sa 45godina, ranije je to bilo niže.

1 hour ago, Povratnik said:

Hajde ovako: ja sam na listi deficitarnih zanimanja, pčelar sam, s tim da za to nemam nikakav tefter, ćitap, potvrdu o tome da sam stručan za to već pčelarim godinama. I šta sad? Kako to dokazati? Nikako. A pčelari su traženi na NZ. I da dokažem svoju stručnost, šta dalje? Nisam završio nikakvu višu kamoli visoku školu.  Je li to već kraj svake nade za preseljenje? Porodica? Da, imam je. Možda bi me izvadilo to što imam mladu porodicu, ja već zalazim u neke godine kada me ni NZ neće hteti plašim se (do koliko primaju?)

Povratnik, nedostatak visoke spreme postaje ozbiljan problem za preseljenje u većini razvijenih zemalja. Čak i u onim gde zvanično stoji da relevantno iskustvo kompenzuje stručnu spremu. Mog muža je to nateralo da upiše i završi faks pre 5-6 godina. Mislim da nema šanse da prođeš bodovni sistem bez visoke stručne spreme. Za studentsku vizu moraćeš sam da pokriješ sve troškove puta, školovanja i boravka, tj. da imaš dokaz da si u stanju da ih pokriješ. I ako dođeš na studentsku vizu, čak i da nađeš nekog ko bi hteo da te sponzoriše za posao i sredi ti radnu vizu, moraćeš fizički da izađeš iz zemlje, pa da se vraćaš ponovo sa radnim papirima. Hoću da kažem, ako se odlučiš za to bolje da dođeš sam prvo. Porodica u generalu, nikada nije problem oko preseljenja. Imaj u vidu da u većini razvijenih zemalja sa jednom platom cela porodica može da se izdržava. 

Edited by marica
dodatne informacije

2 hours ago, Povratnik said:

da li ste pogledali listu deficitarnih zanimanja, i da li ste pogledali proces nostrifikacije i assesmenta?

da li mozete vandredno srednju poljoprivrednu da zavrsite? smer pcelar, medar? 3 godine traje a mislim ako imate vec srednju da mozete samo razliku da polazete?

da li biste mi pokazali na kojoj to stranici ste pronaši da je pčelar?

sto se tice australije a pretpostavljam da je isto za Novi Zeland, vi morate preko 

http://www.vetassess.com.au/ da trazite nostrifikaciju, tojest, assesment. 

This occupation is listed on the Consolidated Sponsored Occupations List (CSOL).

As the occupation features on the Consolidated Sponsored Occupation List (CSOL), it is possible to apply for a Skilled Nominated 190 visa, a Skilled Regional Nominated 489 visa or a number of employer sponsored visa options if you have a firm offer of employment.

If you are employed in this occupation and you wish to pursue a GSM visa, you will be required to apply for state nomination in order to move to Australia. 

Please complete an online assessment to determine your eligibility, and to discuss the options with a consultant.

Click Here to Complete the Online Australian Skilled Migration Visa Assessment

*Please note that while the occupation is on the CSOL it remains a possibility that no states currently have a demand for people in that profession. The online assessment only lists occupations which are currently in demand by a state or territory in Australia, so if the occupation does not appear on the online assessment you should consider seeking an employer sponsor in Australia.

dakle vama je lako, jer nije diploma assesment nego skill assesment.

49 minutes ago, marica said:

Jedan od načina da se ode je i da nađete firmu preko neta koja će da vas sponzoriše, tj. sredi za vas vizu i pomogne oko preseljenja. Za ovo treba imati jak CV i godine emigrantskog iskustva su ogroman plus. Iako je ovo uobičajena i ne toliko zahtevna procedura za većinu razvijenih zemalja, NZ je poznat po tome što ne preferira ovu metodu, pa je mnogo teže naći takvu firmu na NZ, nego Nemačkoj npr. Ali nije nemoguće.

draga Marice, zasto ga pogresno savetujete? njegovo zanimanje je na listi, on moze kao indipendant da konkurise. http://skillshortages.immigration.govt.nz/apiarist

8 minutes ago, StefanDylan said:

draga Marice, zasto ga pogresno savetujete? njegovo zanimanje je na listi, on moze kao indipendant da konkurise. http://skillshortages.immigration.govt.nz/apiarist

Što pogrešno? 

Taj deo odgovora se nije odnosio na Povratnik, nego na generalno pitanje "Kako se preseliti na NZ?".

Ja sam se njemu obraćala ispod citata, gornji deo je opšti odgovor na temu.

U principu Novi Zeland i Australija menjaju imigraciona pravila na svakih 6 meseci. Tako da kome odgovaraju pravila u nekom trenutku ne bi trebalo da gubi vreme. Jer je veliko pitanje da li ce se kasnije moci prijaviti. Sve se menja, godine, zanimanja, nivo poznavanja engleskog, pravila za sponzorstva poslodavaca...

nemojte da preterujete, on ne konkurise preko poslodavca nego samostalne, kakve su sanse da se beekepersi skinu sa liste? nikakve.

da li vi nas trolate? zasto biste isli tim putem? 

New Zealand Certificate in Apiculture (NZQF Level 4) AND a minimum of two years’ relevant post-qualification work experience in a commercial environment OR a minimum of five years' work experience as an apiarist in a commercial environment

da li razumete ovde su navedeni decidno sta treba

7 hours ago, Povratnik said:

Marice, ako ste se meni obratili nakon citata, znači mora neka viša, visoka, šta već. Engleski nije problem, lako prevodim filmove sa Eng. na Srp.

Ako ja dobro razumem opis i NZ školski sistem, NZQF level 4 je zapravo manje stručno od naše srednje stručne škole, ali pitanje je da li je na istom nivou. Tipa kao kod nas metalo-strugar npr. i gimnazijalac. Gimnazijalac ima više škole, tj. na višem je obrazovnom nivou, ali nije stručan ni za šta. Ali ja nemam relevantnog iskustva sa prevođenjem diploma, tako da možda grešim u tumačenju. Ali da, čak i da je tako i da je sam prevod diplome i spisak predmeta iz srednje škole dovoljan, ostaje vam problem dokazivanja iskustva.

Ako dolazite iz Srbije i nemate radno iskustvo koje je od Vas zahtevalo komunikaciju na engleskom, verovatno će Vam tražiti da položite neki od zvaničnih sertifikata kao dokaz. Isto se odnosi i na partnera.

7 hours ago, Povratnik said:

Ostaje pitanje da li da idem tamo ili da nakon faksa idem kao teacher negde?  

Eh, sad to pitanje... :huh: Zavisi zašto se čovek seli, a ja definitivno ne bih nametala svoje viđenje o emigraciji. Posebno ne ljudima sa decom. 

Edited by marica

ja ne razumem zasto vi covece jednostavno ne uradite assesment, to u prevodu znaci da vase skole i iskustva budu procenjeni od odgovarajuceg tela koji je zaduzen za vase zanimanje.

• 1 year later...