Followers 0

Ljudi iz Srbije koji su prešli najviše stopom

11 posts in this topic

Pozdrav. Interesuje me da li znate neke ljude iz Srbije koji su autostopom prešli mnogo kilometara (koliko?), imaju li neku evidenciju i tako to? Ja sam čuo za jednog starog Kruševljanina koji ima preko 70 godina i danas valdja živi u Novom Sadu, imao je i neku tribinu. Putovao je dosta autostopom kao mladji, ali ne nalazim brojku. Eto, ubacimo malo statistike za razbibrigu, nije na odmet. :rolleyes:

Evo da pripomognem: Zoran Ili, verovatno naš najstariji autostoper. Meni je najbolji ovaj deo o tome da ugošćava putnike i talente besplatno u svojoj kući i vikendici -- čovek je pravi kaučsurfer :pivoooo: 

Inače je bio gost na Putospektivi br. 8, kod Tamare Zidar. 

On 4/17/2017 at 11:24 PM, strahinjalav said:

Ja znam dva momka iz Niša koji su obišli svet autostopom ;-) 

Expand  

Strahinja, koliko puta sam ti rekao da nisam obišao ceo svet autostopom već Evropu, Aziju i malo Ameriku :biggrin:

On 2/19/2017 at 2:05 PM, Tales said:

Pozdrav. Interesuje me da li znate neke ljude iz Srbije koji su autostopom prešli mnogo kilometara (koliko?), imaju li neku evidenciju i tako to? Ja sam čuo za jednog starog Kruševljanina koji ima preko 70 godina i danas valdja živi u Novom Sadu, imao je i neku tribinu. Putovao je dosta autostopom kao mladji, ali ne nalazim brojku. Eto, ubacimo malo statistike za razbibrigu, nije na odmet. :rolleyes:

Expand  

Suvišna su ti pitanja Tales kad i ti sam znaš ko su prekaljeni autostoperi iz Srbije :biggrin:

Ja ne znam ko stopira,a da vodi takvu evidenciju (ja licno ne znam nikog).

Ja znam da sam presao...pa,sigurno 20000 (20 hiljada) km stopom,znaci i vise od toga,ali koliko tacno - nemam pojma.

Vecina pocne stopiranje "eto tako,iz zajebancije".Ne verujem da neko pocinje sa namerom "OK,sad cu da belezim svaki predjeni km stopom i da postavim neki rekord",a da predhodno nije nikad probao da stopira u zivotu.

Mozda eventualno naletis na nekog ko bi ti dao podatke o predjenom broju kilometara u odredjenom periodu.Npr. od 1997. do 2017. koliko je presao.

U vezi autostopa me interesuje kako ubijate dosadu cekajuci na prevoz?  Nisam nikada stopirao bas iz tog razloga sto ne bih voleo da cekam satima.

Ja razmisljam sta mi se desilo (sto prilikom stopiranja,sto u mestu odakle sam krenuo) i sta ce mi se jos desiti na putu (da li cu stici tamo gde sam naumio i kad cu stici,kojim putem,ko ce mi stati,sta trebam jos da obavim kad stignem/sta cu dalje...).

Druga "zabava" mi ne preostaje na stopiranju.Mozda jos to da gledas tablice automobila,pa da usput proveravas svoje znanje - iz koje je drzave ili iz kog je grada taj automobil (sta znas o tome gradu,da li si ga posetio nekad ili prolazio tuda,itd.).

Sve u svemu,uglavnom se svodi na unutrasnji monolog.

On 9/12/2017 at 12:44 PM, Laza GNR said:

Ja ne znam ko stopira,a da vodi takvu evidenciju (ja licno ne znam nikog).

Vecina pocne stopiranje "eto tako,iz zajebancije".Ne verujem da neko pocinje sa namerom "OK,sad cu da belezim svaki predjeni km stopom

Expand  

Slažem se. Sigurno niko ne kreće sa tom namerom, već ono, dođe mu kasnije. BTW, sad znaš jednog ko beleži kilometre. :biggrin: U Kini sam prešao 62.000km za četiri godine stopom. U Srbiji pojma nemam, u ostalim zemljama imam po fajlovima, kad završim putovanje pa napravim neki presek. Ali cenim između 130-150.000km do sada, koliko tačno, Bog zna. :smile:

On 9/13/2017 at 5:04 AM, noskich said:

U vezi autostopa me interesuje kako ubijate dosadu cekajuci na prevoz?  Nisam nikada stopirao bas iz tog razloga sto ne bih voleo da cekam satima.

Expand  

Kod stopa ti je najvažnija jedna stvar - never say: What if. U startu čovek krene da se tripuje i puni nekom negativom. Nikada nisam čekao nešto duže na vožnju... ok, možda par puta u nekim zabitima. Znači, totalna pozitiva i razmišljaj kao bukvalno da sedaš u bullet train u Kini, i o vremenu kad ćeš da (sigurno) stigneš na destinaciju. :smile: Inače, Kina je najbolja zemlja za stop na svetu. Ne u smislu da će ti svaki prvi stati, već u smislu da ima najbolje autoputeve i milijardu kola koja projure svakog trena i znaju da te voze i po 1000-2000km u jednom pravcu. :wink:

Verovatno da imam neosnovane predrasude, ali mi to deluje kao gubljenje vremena pogotovu kada postoje pristupacne alternative prevoza poput voza. I drugo - ne volim da zavisim od drugih ako to bas ne moram.

Treba tu imati vremena na pretek za stop. Ako si na godisnjem odmoru od par nedelja svaki ti je sat dragocen. 

Ја сам ишао најдаље до Норвешке и назад, колико је то км, а срео сам неке Чехе који су стопирали до Индије, такође једног Берлинца који је стопирао до Кине кроз Русију, у тим државама има много таквих људи