Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav drugari imam pitanje posto neznam sta radit greskom sam ostetio pasos u inostranstvu sta da radim i kome da se obratim dali mozete da me posavetuje te i koja je procedura hvala

Edited by Ljubo

Za izgubljeni pasoš diplomatsko konzularno predstavništvo ili ambasada tvoje zemlje izdaje putni list, koji služi za povratak.

Vjerovatno je slična procedura i za slučaj, ako se uništi pasoš.

Znači, treba se njima obratiti, pod uslovom da postoje u zemlji u kojoj se putnik nalazi.

Evo link za građane Srbije.

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putne-isprave?lang=lat

Како си га оштетио?

Мени је пресавијен један ћошак већ годинама, често ме питају ал ме не враћају са граница :smile:

• Author

Zena je oprala mi jaknu a nije iskontrolisala pa mi se sve zivo polepilo mislim stranice pasosa

Edited by Ljubo

Dobićeš putni list (parče papira sa tvojom slikom i podacima) koji će ti oduzeti kad uđeš u Srbiju i uputiti u MUP u mestu prebivališta da daš izjavu.

Moja zena je takodje oprala pasos, ali smo "specijalnom" tehnikom susenja uspeli da ga spasimo :biggrin: Sve stranice smo pazljivo razdvojili i stavili drvene stapice izmedju njih, dok se nije osusio na sobnoj temperaturi. Imam negde i sliku toga, delovalo je bas zanimljivo. Realno, osim sto sad deluje malo kupusavo, prva plasticna stranica nije ostecena, a ni pecati nisu razmrljani, tek pomalo. I dalje se sluzi njime, cak je dobila i americku vizu :biggrin: 

Edited by Dragance

To,idi prvo u ambasadu ili konzulat i pitaj ih.

Ali ako ti nije ostecen onaj "tvrdi" deo od debele plastike,verujem da ces moci da se vratis u Srbiju bez problema,da ne placas to vadjenje putnog lista (osim ako ne procene u ambasadi da je neophodno).Ali kad se vratis moraces da pravis novi pasos u SUP-u.

A kako onda ubedis srpskog granicara da si srpski drzavljanin? I kako napustis prethodnu zemlju bez ikakvog dokumenta?

Пеђалон је у праву, Закон о путним исправама је јасaн по том питању

Члан 4

Орган надлежан за контролу прелажења државне границе дужан је да лицу за које се провером утврди да је држављанин Републике Србије дозволи улазак у земљу иако нема путну исправу.

Nisam bas siguran kako moze da se tumaci ovaj clan zakona, jer kako ces da dokazes da si drzavljanin bez pasosa ili lk? Izvod iz drzavljanstva?

Kako moze to da uradi? Kazes ja sam taj i taj, i oni aha sad cemo da proverimo u kompu? Mislim sto te onda u gradu tako ne indetifikuju bez licne, nego te privedu i zovu ljude na indentifikaciju i jos platis kaznu?

haha drzi do sebe, to sto ja znam jmbg, broj pasosa, kartice i LK ne smatram sebe kao vecinu "normalnih". I koliko je to realno da te sa tim puste... Moracemo da pisemo MUPu ili MSPu