Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko zna link za bus iz istanbula do sirije(alepa , damaska), za 24, 25 e?

Prvi put cujem za to ... Ipak od Istanbula do Alepa ima preko 1500km pa ta cena nije realna ... a i BUSevi u turskoj nisu bas jeftini ... iz iskustva ... najbrze i najjeftinije na tj relaciji je stop! Posle ... u Siriji je sve dzabe ... pa i prevoz! Pozdrav!

Ja sam pre 4 godine platio bus Istanbul-Alepo 24 evra, ali su u medjuvremenu cene buseva prilicno skocile... tako da i ja mislim da nije realno, moralo bi biti skuplje. Ono sto je dobro kod turskih autobuskih prevoznika je sto uvek dolazi u obzir cenkanje... a ako neke relacije vozi vise kompanija, mozes da biras izmedju skupljih (sa luksuznim autobusima) i jeftinijih (koji se cesto pokvare usput).

• 2 weeks later...

Za 40 lira (24 eur) mozes da letis Istanbul-Gaziantep (www.flypgs.com), i onda minibus/taxi do Alepa.

Ta cena, koja je spominjana, od nekih 24, 25 EUR je stvarno postojala. I to ne od Istanbula, već od Sofije, pa do Alepa. U pitanju je bila sirijska autobuska kompanija, Zeytuni. Mislim da je cena bila negde oko 35 USD, sto mu dodje približno tih 25 EUR. Ja sam išao u aprilu 2005. E, sad, da li se od tada nešto menjalo - stvarno ne znam. Ko zna da li linija još uvek i postoji?!?! Ali, u ono doba, to je bila daleko najpovoljnija opcija (izuzimajući stop), da se stigne do Sirije. Povratna vozna karta na relaciji BGD-Sofija nekih dvadesetak EUR, plus ovaj iznos - skoro pa besplatno, zar ne?   

Ovako... bio sam u Siriji prosle godine, i ove godine u septembru. Zeytouni vise nikako ne bih preporucio, jer je autobus sve neudobniji i krcat je ljudima i stvarima, nemas dole podnozje za noge, a grejanje nije moglo da se iskljuci u septembru (!!!) tako da su mi se noge skuvale i otekle za tih skoro 27 sati koliko se teglio bus do Sofije. Pokajao sam se vec kod turske granice, a morao sam da izdrzim sve do Sofije. Ljudi su odvratni, sve neki sverceri. Karta kosta $40, ali polasci su samo dvaput sedmicno, i to moras rezervisati mesto nekoliko dana unapred. Neka sedista su neispravna, nema stjuarda itd itd.

Medjutim, ako se odlucis za turski autobus kompanije SAS koji polazi iz Istanbula za Antakiju svakog dana u 14.30h (ili 15.30h, zaboravio sam) sa Buyuk Otogar (glavne autobuske stanice), i kosta oko 30 EUR, bices odusevljen. Od celog mog putesestvija tih 1300 km sam skoro potpuno zaboravio, ne secam se ni kako su prosli, jer autobus je jednostavno fantastican, neki novi Mercedes. Nikad u zivotu nisam ni u jednom autobusu video specijalno podnozje koje mozes da izvuces i podmetnes pod kolena tj listove, da mozes lepo da se namestis. Mogucnost velikog nagiba sedista ne treba ni da spominjem. Takodje, ima podnozje za stopala na nekoliko nivoa. Svaki putnik ima slusalice i ima kontrolnu dugmad kojima bira da li ce da slusa neki od radio programa, ili da cuje zvuk filma koji stjuard pusta sa DVD-a. Dakle, ako zelis da spavas, niko te ne siluje da slusas nezeljeni zvuk. Autobus, kao i većina turskih buseva, mirise, a stjuard na svakih par sati nudi čaj iili kafu, besplatno. Pakovane vode ima u neograničenim količinama, besplatno. Otprilike dva puta se pravi pauza od oko pola sata na velikim, prelepim i prečistim stajalištima, gde imaš veliki samouslužni restoran, sto većina putnika koristi da se okrepe ukusnom hranom. Autobus završava svoj put u Antakiji, odakle nakon nekoliko sati imaš kombi tj servisni taksi za Aleppo (oko 70 km), za nekoliko EUR. U stvari, kartu do Aleppa možeš da kupiš još u Istanbulu, ali ipak moraš da presedaš, tako da ti je praktično svejedno da li kupuješ do Antakije ili do Aleppa, ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji. Kao sto već rekoh, puta se skoro ni ne sećam, tako je brzo prošlo tih nekih 18 sati do Antakije. Ali zato se dobro sećam puta Beograd-Sofija u vozu koji je stigao 3 sata kasnije, a grejanje nije radilo celim putem, a to su bili oni hladni septembarski dani. Dakle, ova varijanta ti je u jednom pravcu skuplja nekih 30 EUR od Zeytouni-a, ali se sigurno nećeš pokajati, tim pre sto imas priliku da ostaneš u Istanbulu koliko želiš, a ne da samo prođeš kroz njega.

• 4 weeks later...

nemoj SAS da uzimas vec HAS.

HAS je prvi i najjaci njihov autoprevoznik. Novi autobusi, stjuart, sve cisto itd itd.

Stizes jako brzo.  SAS kopira HAS,ali nisu ni blizu.

pozz

Ja sam se vozio firmom Metro za Gruziju i nevidim razliku izmedju toga sto ste napisali za

SAS I METRO

• 2 months later...

Polazaka za Antakiju ima svakih sat vremena a od Antakije kad god se napuni minibus imash polaske za Aleppo.

Ja sam proshli put otishla za Istanbul, doshla na stanicu, prosetala malo i nashla autobus koji je ishao za 15 minuta, sledeci je ishao za pola sata.

Uvece imas gomilu autobusa ali ponekad moze da se desi da ne nadjes mesto. Uvek su svi puni. Mozda nije loshe da se prepodne provozash metroom do autobuske da kupish kartu.

• 2 weeks later...

pozdrav svim forumashima! super vam je ovo sve:)

mene interesuje da li ima nekih direktnih bus polazaka iz istanbula za damask i koliko cesto idu. cisto da izbegnem presedanja u alepu i sl. ako neko ima iskustava, dobrodosao je da ih podeli samnom. sve sugestije prihvatam  klanj::

Ova destinacija je definitivno hit ;KPS;,zahvaljujuci ovom forumu dobio sam krila da poletim do bliskog istoka ;),ima li nesto sto dosad niste rekli a korisno je?Recimokoju firmu da uzmemo na relaciji Istanbul-Adana il Antakija,te dal moze da se setamo u farmerkama tri cetvrt po Siriju,Jordanu,Libanu itd?

Glede trofrtaljki, nemoj da brineš. Ja sam se šetao po Siriji i Jordanu u šortsu kad god je bilo potrebe za tim. Tek ponekad bi se desilo da me neko pogleda, ali ništa neprijatno. Za ove autobusko-vozne probleme nek javlja neko upućeniji.

Što se tiče šetanja u šorcu... U Siriji se to posmatra otprilike kao donji veš, tj. nekako se smatra da muškarac sam sebe ponižava ako šeta u gaćama unaokolo. I odmah se prepoznaje da si turista (ako se već ne vidi po tenu ili nečem drugom).

Iz mog iskustva, neće ti niko ništa reći. Trofrtaljke će sasvim sigurno biti OK. 

Ja sam 2005 isao od Istanbula do Alepa sa presedanjem u Antakiji. kupio sam kartu preko agencije kod Plave dzamije i kostala je 45 dolara sa sve mini busom do autobuske stanice, ali je moja preporuka da se ode metroom tamo i da se vidi jer ima puno prevoznika. Ja sam isao nekim busom koji polazi ok 20h i putovao sam 17 sato do Alepa. Od Alepa do Damaska ima nekih 6 sati busom , ako se ne varam, i mislim da je jeftinije kupiti kartu u Alepu za damask nego u Istanbula. Voz ide do Alepa iz Istanbula nekih 24 sata i polazi cetvrtkom. Cuo sam od nekih koji su isli tako da se ne isplati puno. nije velika razlika u ceni a izgubi se dosta vremena.

• 11 months later...

Evo link, pa pogledaj sam. Cene od Stanbola do odredista u Turskoj.

www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/intercity_bus_table.html

od Antakya do Alepa par evra.

Hvala pedjalon. poznat mi je taj site dobro i video sam to vec ranije, i znam za to presedanje iz Antakije, i bas zato sam se pitao za direktan bus do Aleppa da bih izbegao presedanje u Antakiji ili bilo kom drugom pogranicnom gradu... Zato, pitanje i dalje stoji, koliko kosta autobuska karta Istanbul - Aleppo? Ako ista postoji... ;D

Pa idi iz Bugarske, iz Sofije za Alepo. Vec je pisano o tome. Polasci su dva puta nedeljno, cena je 35 ili 45 EUR, u jednom pravcu, i kompanija koja odrzava tu liniju je Zeytouni. Ja na zalost uvek izgubim njihov telefon, ali pozovi sirijsku ambasadu i pitaj njih. Oni znaju.

Hvala globe trekker, sutra planiram da idem po vizu u sirijsku ambasadu i raspitacu se... A ti, u medjuvremenu  ;D,  ako bi mi mogao bar malo pomoci i pokusati da se setis koja su to dva dana u nedelji kada polaze busevi iz Sofije bio bih zahvalan  :dance:

Valjda utorak i petak. Ali, nisam 100% siguran, tako da me nemoj drzati za rec. Sve ces znati kada ih nazoves telefonom. Znaci, ne zaboravi da taj broj sutra uzmes u ambasadi. Znam samo da su polasci iz Sofije bili oko 15:30 i da se do Alepa putuje ravno 24 sata.