Jump to content

Featured Replies

Posted

Здраво свима :smile:Е овако Ја сам била у Словачкој 99дана што значи да Сам прекорацила 9 дана, еа ја нисам 24 февруари пробала Да предјем границу ја Наравно Мадјари су ме зауставили :sad:јер нисам била у Србији коментар три месеца :sad:ставили су ми У Пасос Пецат са ознаком П Нисам платила казну добила sam Само неки papir и то је до сад 17ог Марта ми је ПУНА три месеца Како сам у Србији 24ог ми је било пуних mesec дана како су ми Вратили sA Границе Кад ми је Мађар вратио Пасос reko ми је да могу да да путујем 20ог Марта а није ми јасно што ми није споменуо прекорачење? Ако је неко имао слицну ситуацију Молим вас Реците :smile:Јер ја Планирам 6ог април да путујем :smile:хвалаааа свима: *:smile:

Zajebava te taj madjarski granicar,samo te cekaju da se pojavis opet na granici,pa da te oderu ko vola :smile:

I ne zuri toliko u Slovacku,nece ta Slovacka nikud pobeci...

• 2 weeks later...

E ovako treba mi savet. Prosle godine sam prekoracila boravak u Grckoj mesec i po dana. Posto sam usla u Grcku sa Americkim pasosem imam u pasosu datum ulaska. Kada sam izlazila dala sam im Srpski pasos i lupili su mi kaznu od 1200 eura. Sada treba da putujem za Ameriku i bojim se da me ne vrate sa nekog aerodroma u EU ili da idem na Istanbul ili gde vec da bih izbegla sad placanje...Treba mi savet sto pre Hvala....

Zdravo i hvala na komentaru. Ne nisam platila zato se brinem da ako kupim kartu preko Amsterdama do Amerike i u tranzitu sam iako putujem sa Americkim pasosem i imam samo pecat ulaska u Grcku a novcana kazna mi je u nasem da me ne vrate, jer ne znam da li skeniranjem Americkog se pokazuje i nas pasos posle ovih novih ostrijih mera?????

Hvala unapred

I ako se ne registruje svaki ulazak i izlazak na nivou Šengena, nekoliko zemalja ima svoje nacionalne sisteme koji to rade. Jedna od njih je i Grčka. Znam da su jedni od rigoroznijih članica šengena po pitanju prekoračenja i nije pametno zezati se s njima.

Nisam siguran da postoji način da ti bilo ko osim njih naplati kaznu. Ako nećeš da rizikuješ idi preko Londona ili direktno iz Beograda.

uhhhh jesu jako nezgodni, da samo njima ovu kaznu mogu platiti kad budem ponovo isla to znam hvala puno na informaciji da razmotricu preko Londona a iz Beograda zasad samo do Njuce...pozdrav

On 4/11/2017 at 4:58 PM, vicky said:

Prosle godine sam prekoracila boravak u Grckoj mesec i po dana. Kada sam izlazila dala sam im Srpski pasos i lupili su mi kaznu od 1200 eura. 

Jel sam dobro razumeo da su ti na izlazu (granici) samo rekli tipa "Trebas da platis 1200 evra"  i pustili te da izadjes iz Grcke?Nista drugo?

Da nista drugo,to jedino stoji u okviru crvenog pecata nema slova kao F ili A i naravno priznanica na 1200 eura pri izlasku jer sam se vratila busom. Dok u Americkom imam njihov pecat ulaska na Atinskom aerodromu....Hvala

Samo kaznu za koju znam da samo Grcima treba da platim. Nema zabrane ne pise nista.

Usla sa US da mi ne bi trazili sve potvrde od 50 eura po danu, osiguranja za boravak sto su mi trazili nasi naaerodromu u Bg. i kad sam im pokazala US pasos samo su rekli ne treba nista jer su bili spremni da me vrate sa leta. A posto sam ostala duze sticajem okolnosti, ovo mi je prvi put da prekoracujem boravak dala sam nas pasos jer dosta putujem i naravno vise koristim US pasos nisam zelela bas da ga zacrvenim pecatom. Nas pasos uglavnom koristim kad ulazim u Srbiju.

U zemljama kao što su Grčka i Mađarska, gde se registruje svaki ulazak i izlazak, ne možeš da se "izvučeš" za prekoračenje sa drugim pasošem. Oni evidentiraju pre svega osobu a ne pasoš.

Isto ni ja ne mogu kod tebe u USA da uđem sa jednim a izađem sa drugim pasošem (ne treba viza ni za jedan).

2 minutes ago, Voyageur said:

U zemljama kao što su Grčka i Mađarska, gde se registruje svaki ulazak i izlazak, ne možeš da se "izvučeš" za prekoračenje sa drugim pasošem. Oni evidentiraju pre svega osobu a ne pasoš.

Isto ni ja ne mogu kod tebe u USA da uđem sa jednim a izađem sa drugim pasošem (ne treba viza ni za jedan).

SAD nema kontrolu imigracionu kontrolu prilikom izlaska iz države tako da apsolutno možeš da uđeš sa jednim i izađeš sa drugim  (znam zato što su meni greškom to uradili) i nema nekih posledica dokle god su ulazi. Što se tiče onog prvog odakle ti ova informacija  (zamolio bih za neki link sa detaljnijim objašnjenjem po mogućnosti sa neke .gov stranice) pošto je to toliki puta ponavljano ali niko da prikaže neke konkretne izvore za te izjave.

No da se vratim na temu. @vicky

Lično imam veliku količinu ulaznih pečata koji nemaju svoj izlazni par  (većinom iz HU, HR, SLO) i generalno su graničari bili nezainteresovani za njih osim u Poljskoj i Skandinaviji na aerdromima. Ako nisi dobila papir na kom piše da ti je zabranjen ulaz u Šengenski prostor ne bih se preterano zamarao sa kaznom. Jedino što bih putovao sa US pasošem i u slučaju da te pitaju gde ti je izlazni složiti neku priču kako su zaboravili da kupe pečat na zemaljskoj granici  (tipa HU pošto već znaju da nisu baš najredovniji). Isto ako planiraš da ideš u Grčku ponovo moj savet ti je da NE IDEŠ direktno u Grčku nego da letiš iz neke druge države iz Šengena tako da nemaš kontakta da grčkim graničarima. Ako si dobila ZABRANU onda bih proverio prvo sa konzulatom države u koju planiraš da ideš.

I poslednja stvar ako tranzitiraš u neku treću državu koja nije u Šengenu preko Šengena  (tipa preko Amsterdama za SAD iz Beograda) onda nemaš kontakta sa graničarima iz EU pošto je za razliku od SAD tranzit na aerodromima u Evropi STERILAN (što znači da nema ulaska u državu tranzita) tako da čak i ako imaš zabranu ne bi treba predstavljati problem da imaš tranzit preko te države dokle god ne ulaziš u nju. Doduše i dalje bi kontaktirao konzulat u tom slučaju.

Hvala puno za ove informacije ...vazne su mi za tranzit u Evropi do USD. Ne bih bas da me vrate iz Amsterdama ili Londona....gde je manji rizik

Da, jos uvek sam u nedoumici Amsterdam ili London, i preferiram KLM. Pogledala sam pasos i stoji samo 1200eura a setih se da kada sam sofera Grka pitala da li mogu platiti u Grckoj ambasadi u Beogradu on je rekao ne, ovde na granici placas sto znaci pri sledecem ulasku u Grcku...Isto i na priznanici samo iznos...

Hvala puno Deleter

Ovo bas i nije tacno jer sam dobio ulaz/izlaz pecat u Minhenu a vezan let. BEG-MUC-CLT.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Znam samo pre 2 god. isla BGD-AMS-Vancouver i niko mi nije stavio nijedan pecat u US pasos.

Ulazila izlazila Kanada Amerika nikad niko. Vratila se na Amsterdam Beograd i nijedan pecat.

Prosle godine u junu Grci su mi stavili pecat pri ulasku. A mislim da su Nemci najstroziji sto se toga tice....

5 hours ago, mveruovic said:

Ovo bas i nije tacno jer sam dobio ulaz/izlaz pecat u Minhenu a vezan let. BEG-MUC-CLT.

Ovo mi je dosta čudno pošto sam pristojno siguran da i Minhen ima sterilan tranzit (doduše lično nisam imao priliku da tranzitiram preko njega, ali koliko vidim po iskustvima drugih putnika ima tranzit). Jedini aerodrom na kom je bilo malo komplikacije iz mog iskustva je bio Berlin (TXL), ali tamo su me uzeli u kombi direkt sa aviona i odveli direkt na moj gate tako da sam zaobišao dupli ulazak. Ali za sledeće aerodrome mogu da tvrdim iz ličnog iskustva da se prolazi kroz imigraciju: Rim (FCO), Madrid (MAD), Amsterdam (AMS), Frankurt (FRA), Helsinki (HEL), London-Heathrow (LHR) i Berlin (TXL) [doduše sa malo specijalnom procedurom]. 

SAD nema kontrolu imigracionu kontrolu prilikom izlaska iz države tako da apsolutno možeš da uđeš sa jednim i izađeš sa drugim  (znam zato što su meni greškom to uradili) i nema nekih posledica dokle god su ulazi. Što se tiče onog prvog odakle ti ova informacija  (zamolio bih za neki link sa detaljnijim objašnjenjem po mogućnosti sa neke .gov stranice) pošto je to toliki puta ponavljano ali niko da prikaže neke konkretne izvore za te izjave.

Kako onda US imigraciona služba proverava da li je ispoštovan boravak? Valjda se čekiraš na izlasku a oni dobijaju podatke od avio kompanija.

Što se drugog tiče, evo ti citat sa wikipedije iz članka o SIS...

The SIS does not record travellers' entries into and exits from the Schengen Area (there is no Schengen-wide centralised database tracking entries and exits in all 26 Schengen member states). However, 11 Schengen member states (Estonia, Finland, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Portugal, Slovakia and Spain), as well as Bulgaria, Cyprus and Romania, have national databases which record travellers' entries and exits, although data is not exchanged among the national databases of these countries.

Za Mađarsku sam konkretno čuo iskustva iz prve ruke gde su ljude zbog 3 dana prekoračenja zezali a nisu im sabirali dane na osnovu pečata.

Inače je, kao što je već poznato, u pripremi sistem koji će na nivou EU registrovati svaki ulazak i izlazak državljana trećih zemalja. Razlog je bezbednost a overstayer-i će tu biti kolateralna šteta.

Sent from my iPhone using Tapatalk

To je bas cudno, jer su u Minhenu Sengen i ne-Sengen razdvojeni.

Zasto je bilo potrebe da udjes u Nemacku?

Sent from my iPad using Tapatalk

.

Imigracionu kontrolu nemaju u smislu provere pasosa od strane CBP, ali im te podatke dostavljaju avio kompanije.

Mozes da proveris svoje ulaske/izlaske u poslednjih 5 godina na https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

I ne bih racunao na to da 'apsolutno moze da se udje sa jednim i izadje sa drugim pasosem' jer sam licno video da znaju (pet godina kasnije) o drugim pasosima/drzavljanstvima.

Ja licno mislim da je predlog koriscenja razlicitih pasosa za ulazak/izlazak iz iste zemlje (ne samo USA) kontraproduktivan i da moze da prouzrukuje (bespotrebne) probleme.

Samo kaznu za koju znam da samo Grcima treba da platim. Nema zabrane ne pise nista.

Usla sa US da mi ne bi trazili sve potvrde od 50 eura po danu, osiguranja za boravak sto su mi trazili nasi naaerodromu u Bg. i kad sam im pokazala US pasos samo su rekli ne treba nista jer su bili spremni da me vrate sa leta. A posto sam ostala duze sticajem okolnosti, ovo mi je prvi put da prekoracujem boravak dala sam nas pasos jer dosta putujem i naravno vise koristim US pasos nisam zelela bas da ga zacrvenim pecatom. Nas pasos uglavnom koristim kad ulazim u Srbiju.

Tvoj glavni problem je sto je tvoj US pasos jos uvek u Sengenu/Grckoj, i mislim da ce, nezavisno od kazne (kza oju ja ne razumem da li je placena ili ne, jer se pominje i priznanica i kazes 'treba da platim'), biti problem pri sledecem ulasku u Sengen.

Sent from my iPad using Tapatalk

Grci su na aerodromima veoma rigorozni, dok je kopnena granica lutrija - nekada primenjuju jednako strog strandard, kada nema gužve, ali kad dođe sezona, izlaz iz Grčke funkcioniše tako što policajac izađe iz kućice i propusti 20-30 vozila bez ikakve kontrole bilo čega. Kada su u pitanju letovanja, možda u 20% slučajeva imam izlazni pečat iz GR (i ne, niko nije ni pogledao, ni skenirao pasoš - zapravo, jedino što me je identifikovalo kao državljanina RS su srpske tablice na automobilu). Na Evzoniju, taj tretman uglavnom ima desna traka, ako nekome to znači :smile:

Jednom mi je osoblje avio-kompanije brojalo dane u Šengenu na unutaršengenskom letu iz Grčke, i nakon što sam se bunio, zvali su graničnu policiju (aerodromski prelaz je bio na 5 metara od tog gejta) koji su mi vrlo ljubazno objasnili da to jeste nadležnost policije da proverava, ali da su oni delegirali to službenicima aviokompanija i da je stvar regularna... Nisam bio u prekršaju, ali bilo mi je zaista čudno da osoblje Aegean Airlines to proverava.

Za ovaj tranzit BEG-MUC-CLT, možda je bio tranzit sa T2 na T1 ili obratno (mada i za to ima leka), ili je prosto čovek omašio put. Tamo ne pitaju mnogo ako hoćeš da uđeš u Nemačku bez obzira na dva extra-Schengen leta, uglavnom ljudi odu na onu centralnu plazu da malo iskuliraju, pojedu nešto, stalno su neki festivali, čuda... Ja po pravilu izađem napolje ako imam iole dužu konekciju (tipa 1,5 sat ili više). Ionako mora da se prođe security, a uglavnom je red na onom centralnom mnogo manji nego na tranzitnom, pa se ponekada i uštedi vreme.

Jeste bio sa terminala na terminal. Posle toga su pomerili let za Minhen vremenski, pa sad u smeru ka US je BEG-FRA-MUC-CLT pa ima kontrole jer je FRA-MUC nije medjunarodni let.