Jump to content

Featured Replies

Da li moramo odjaviti prebivaliste u BiH, da li traze potvrdu da bi se prijavili na boraviste u Srbiji?

2 hours ago, Trupko said:

Da li moramo odjaviti prebivaliste u BiH, da li traze potvrdu da bi se prijavili na boraviste u Srbiji?

ako trazis privremeno boraviste, onda ne..ali ako hoces da menjas dokumenta, tj. da dobijes srpsku licnu kartu, onda da...

da za licnu katu mi treba, ali treba mi i BiH licna karta  valjda je mogu zadrzati ako odjavim prebivaliste

4 hours ago, Trupko said:

da za licnu katu mi treba, ali treba mi i BiH licna karta  valjda je mogu zadrzati ako odjavim prebivaliste

tamo gde odjavis prebivaliste, moras da predas licnu kartu...kako da zadrzis licnu kartu, ako promenis prebivaliste? pa licna karta je dokaz da negde zivis, da negde imas prebivaliste na nekoj adresi.....npr. ako u srbiji menjas prebivaliste, moras da vadis novu licnu kartu , sa novim prebivalistem ( u srbiji), ili ako imas cipovanu,onda ti promene prebivaliste u cipu....ako otkazujes prebivaliste u BIH, onda tamo moras da vratis licnu kartu da bi ti napravili novu sa novim prebivalistem ( u BIH)...ako nemas novo prebivaliste u BIH, kako da ti izdaju licnu kartu? isto vazi i ako je cipovana, mora da se upise novo prebivaliste u njoj, u okviru BIH..u suprotnom moras da je predas

Edited by bam-bam

Jasno mi je to sve ako odjavljujem prebivaliste

Ali znam tacno da se 2017 nije moralo odjaviti prebivaliste u BiH, nema mi logike da se mora odjaviti jer znam osobe koje imaju dve validne licne karte jednu iz BiH drugu iz Srbije ranije izvadjene i jos uvijek validne niko ih nikada nista nije pitao niti provjeravao,   zanima me da li je to i danas moguce uraditi odnosno da li si 100% siguran da se to promjenilo i kada se promjenilo, ja nisam vidio  u dokumentaciji za prijavu prebivalista da se trazi odjava trenutnog prebivalista

9 hours ago, Trupko said:

Jasno mi je to sve ako odjavljujem prebivaliste

Ali znam tacno da se 2017 nije moralo odjaviti prebivaliste u BiH, nema mi logike da se mora odjaviti jer znam osobe koje imaju dve validne licne karte jednu iz BiH drugu iz Srbije ranije izvadjene i jos uvijek validne niko ih nikada nista nije pitao niti provjeravao,   zanima me da li je to i danas moguce uraditi odnosno da li si 100% siguran da se to promjenilo i kada se promjenilo, ja nisam vidio  u dokumentaciji za prijavu prebivalista da se trazi odjava trenutnog prebivalista

pa izvini, nasta bi onda to licilo, kad bi mogao da imas 5 prebivalista? i npr. glasas na svakom, i koristis beneficije koje daje lokalna samouprava....naravno da mora da se odjavi predhodno prebivaliste da bi ti upisali novo, to se nikad nije menjalo, uvek je tako, bar u srbiji....da bi dobio licnu kartu u srbiji i upisao prebivaliste, moras da doneses odjavu sa predhodnog prebivalista.....pa nisi pao s marsa, negde si ziveo ranije, zar ne?...te osobe ako su to dobile, dobile su preko veze....ali to je protivzakonito, ako te neko navata, mogu da te debelo kazne....pasos mozes dobiti bez problema ako si drzavljanin srbije, ali ti je adresa u pasosu ona koja je u inostranstvu....

licna karta je dokaz identiteta i jedini dokaz prebivalista, zato npr. u dosta institucija ne mozes da zavrsis neke stvari sa pasosem, nego mora licna karta...u sudu na primer ( da bi mogli da te nadju), ili u bankama kod izdavanja kredita, mada su sad i za otvaranje racuna poceli da traze samo lk...takodje, zdravstvenu knjizicu ne mozes da dobijes bez licne karte, jer svaka lokalna uprava to procesuira, i verovatno dobija pare iz budzeta..

postoji dosta gastosa iz srbije koji vec godina zive po zapadnoj evropi, i nisu odjavili prebivaliste u srbiji, tj. koriste staru licnu kartu...cak vade i nove lk, ali oni uopste ne pricaju da ne zive u srbiji, tj. na salteru svakako to ne pominju...ali to je em nezakonito, em su oni prvo ziveli ovde, pa su se preselili u inostranstvo, a nisu se prvo rodili i ziveli u nemackoj, pa dosli ovde, da moraju da podnose dokaz i srbiji o otpustu iz predhodnog prebivalista.....prebivaliste moze biti samo jedno, a boravista mozes imati vise....boraviste je privremeno, a prebivaliste je stalno mesto boravka...svi ti gastosi koji stalno zive u inostranstvu i glasaju i tamo i ovamo, ukljucujuci i dodika, u stvari krse zakon....oni jedino mogu da glasaju u srbiji ako imaju privremeno boraviste u inostranstvu. Takodje,  po srpskom zakonu mogu da glasaju svi koji su drzavljani srbije, i ako nemaju prebivaliste u srbiji, ali onda mogu da glasaju samo u diplomatskim predstavnistvima zemlje u kojoj imaju prebivaliste, i nigde vise...ne mogu da dodju u srbiju i glasaju ovde

btw, glasanje nije jedini problem, nego i poreski zakoni, poreske olaksice, pravo na zdravstveno osiguranje, socijalno osiguranje, sve to je vezano za posedovanje prebivalista u srbiji....npr. ko nema ovde prebivaliste, nema zdravstvenu knjizicu....ako imas licnu kartu u bosni i srbiji, ti mozes da se prijavis i tamo i ovamo, i da se lecis na dva mesta....sve to je veliko krsenje zakona

21 minutes ago, bam-bam said:

Edited by bam-bam