Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima, 

pokusao sam da nadjem konkretno temu za Englesku, ali mi nije poslo od ruke. Naime interesuju me iskustva vezana za dobijanje engleskog drzavljanstva.

Znam otprilike kako funkcionise, ali nisam bas toliko upucen u detalje.  Svaka informacija mi je od koristi. Koliko sam uspeo da povezem sa ostalih tema, Engleska prihvata dvojna drzavljanstva, tako da bi u slucaju Srbije moguce dobijanje dvojnog drzavljanstva. Ukoliko je u pitanju drzavljanstvo na konto stupanja u brak sa UK drzavljaninom onda je to 3+1 godina za dobijanje drzavljanstva. Ukoliko je na konto legalno boravka u UK onda je 5 godina ja mislim. (Da napomenem podaci nisu provereni za sigurno vec su izvuceni sa drugih tema)

Ono sto me oduvek bunilo vezano za dobijanje drzavljanstva jeste vracanje u maticnu zemlju i generalno putovanja. Ukoliko ste u procesu dobijanja drzavljanstva da li vam je dozvoljeno da putujete (ne u maticnu zemlju) generalno ili nije dozvoljeno uopste napustate zemlju dok zvanicno ne dobijete drzavljanstvo?

Jos jedna stvar koja malcice odstupa od glavne teme, ali je vezana za Englesku: Koja je trenutna politika drzave posle izlaska iz EU? Za srpske drzavljane vazi pravilo da je dozvoljeno 3 meseca turisticki u Sengenu za period od 6 meseci. Konkretno me interesuje da li je dozvoljeno sada recimo da se provede 3 meseca u kontinuitetu u EU pa da se putuje u UK bez cekanja 3 ili 6 meseci da bi se opet putovalo?

Imam jos dosta pitanja, ali hajde da pustimo temu da ide sama od sebe.

Bilo bi lepo da sakupimo sve informacije na jednom mestu tako da budu lakse dostupne i ostalim clanovima. :))

Ima vise nacina dobijanja drzavljanstva od dva navedena u prvom postu - za sve postoje detaljne informacije na https://www.gov.uk/browse/citizenship/citizenship

Ali bitniji korak pre samog drzavljanstva je ILR (indefinite leave to remain) - stalni boravak.

Za dobijanje istog takodje postoji vise nacina - u stvari samo drzavljanstvo je vise vezano za ILR - posle njega obicno treba jos godinu dana boravka pre nego se aplicira za drzavljanstvo.

Sto se tice putovanja, dozvoljeno je napustati zemlju u procesu aplikacije, samo obratiti paznju na maksimum dozvoljenih dana boravka van UK (i za ILR i za citizenship aplikacije).

Sto se tice politike posle Brexit-a, to niko ne zna jos sta i kako ce biti.

Jedan od najboljih resursa informacija je dostupan ovde https://www.immigrationboards.com/united-kingdom-non-tier/

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Author

Hej :smile:

Hvala na odgovoru. Ukoliko sam dobro razumeo ILR je vezan samo za potvrdu odrednjenog znanja engleskog jezika i za test vezan za poznavanja Britanske kulture, tradicije?

Da, sad sam proverio dozvoljeno je ne vise od 270 dana za 3 godine i ne vise od 90 dana u poslednjih 12 meseci (za dvojno drzavljanstvo na osnovu braka).

Nije puno dana, ali iskreno skroz je ok. Bolje i to nego da 3-4 godine ne smes da se vratis ovde.

Ja pokusavam vec neko vreme preko konzulata da proverim to, ali nikada ne dobijem konkretan odgovor. Ceo proces Brexit-a ce trajati bar dve godine do potpunog izlaska. :biggrin:

Ne znam da li je puno ili ne, ali ako zivis u jednoj zemlji (radis, studiras etc) nije uobicajeno da ces iz te zemlje odustvovati duze od tri meseca godisnje...

Sent from my iPad using Tapatalk

A za ILR imas sve informacije u Guidance PDF-ovima za form SET(M) za brak, ili form SET(O) za ostale varijante, na .gov.uk

Sent from my iPad using Tapatalk

Ako već 5 i više godina živiš u UK, onda bi trebalo da znaš kako funkcionišu njihovi zakoni.

Ako s druge strane, hoćeš nekom prečicom do UK pasoša, batali. Imaš druge EU (banana) države (Mađarska, Hrvatska, Bugarska...) gde se pasoš dobija lagano.

• Author

Da 3 meseca je sasvim ok :smile: 

Hvala.

Ne zivim u UK, ali zelim da se prebacim.

Sto se tice odredjenih EU (banana) drzava znam da je lako do pasosa, ali mi trenutno ne odgovaraju. :smile:

U tom slučaju si malo požurio za državljanstvo :wink:

Prvo ti vidi kako se dobija privremena boravišna dozvola pa stalna a državljanstvo je najmanji i potpuno nebitan detalj u toj priči.

Ja koliko sam mogao da popricam sa lokalnim ljudima ovde u Lesteru , retko ko je da se izadje iz EU. Zasad se nista ne zna ali kao sto je vec receno trebace oko 2 godine za potpun izlasak pa videcemo sta ce da bude :smile:

• Author

Samo zelim da budem informisan sto je vise moguce. Jedno vuce drugo. :smile:

Da i ja koliko sam pricao sa lokalnim ljudima, skoro niko nije za izlazak iz EU, a opet su izglasali izlazak. :smile: Videcemo sta ce biti...

On 22.4.2017. at 9:35 AM, Voyageur said:

Ako s druge strane, hoćeš nekom prečicom do UK pasoša, batali. Imaš druge EU (banana) države (Mađarska, Hrvatska, Bugarska...) gde se pasoš dobija lagano.

Odakle vam da se u Mađarskoj pasoš (državljanstvo) dobija lagano?

Da ste prošli kroz naturalizaciju u nekoj ozbiljnoj zemlji, znali bi da tri izvoda prevedena na Mađarski i par reči, nije dovoljno za državljanstvo. Na stranu što ni jedna država u EU osim Mađarske svojom teritorijom ne smatra delove stranih zemalja koji su bili okupirani za vreme WW2.

Izvode ako ih vadiš u Vojvodini možeš da dobiješ i na Madzarskom.  Sa znanjem par reči nemoj ni da pokušavaš. 

Vrlo, vrlo teško je dobiti mađarsko državljanstvo, čak i ako ispuniš sve uslove.

Dakle, tvoja tvrdnja ne stoji.

Da li je Mađarska banana država , neću polemisati.

(Banana republika je na Jelisejskim poljima) :smile:

46 minutes ago, pedjalon said:

Vrlo, vrlo teško je dobiti mađarsko državljanstvo, čak i ako ispuniš sve uslove.

Verovatno sad jeste, ali znam neke koji su lepo iskoristili mogucnost i dobili lako madjarski pasos, a znam da i ne govore madjarski. To je bilo na pocetku, pre nekoliko godina, kad se pojavila ta mogucnost, vremenom je postajalo ozbiljnije. 

Edited by Dragance