Jump to content

Sjenica, Novi Pazar ili Ivanjica - predlozi za povoljan smestaj, gde jesti i sl... :)

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima, 

za mesec-dva planiram petodnevni izlet sa prijateljima do Kraljeva, Novog Pazara, Sjenice i Ivanjice, uz obilazak manastira, tvrdjava, drugih istorijskih lokaliteta i prirodnih lepota. Zanima me da li neko ima informaciju gde je smestaj najpovoljniji u nekom od ovih mesta, a pristojan.  Trebalo bi da nas ide cetvoro. Kakav je put, s obzirom da idemo autom domace proizvodnje? Sta jos vredi obici, sem kanjona Uvca, manastira Zica, Studenica, Djurdjevi stupovi, Sopocani, tvrdjave Maglic i ostatke Rasa, Pesterska visoravan i okolina Ivanjice (deo oko Moravice, "Rimski" most itd.)...

Unapred hvala i pozdrav iz NS :smile:

Npr put od Pazara ka Sopocanima je bas los ali vredi

u NP jedite cevape kod Jonuza, to je odmah u centru, i narucite kiselo mleko, ovcje je

kad izadjete od jonuza, odmah levo, na 20m je poslasticarnica sa svim orjentalnim kolacima ima i boza

kojim putem idete, je l iz pazara ka kraljevu ili cete tako kad se vracate? ako te interesuje da vidis ovo doles to sam napisala, javi mi put da vam kazem gde tacno da skrenete

nekih par kilomenara severno od raske, nalaze se stara i nova pavlica, ovde se vide sa glavnog puta ali se tamo ne dolazi sa glavnog puta, skrece se ranije, ibar ih deli od puta

ovo je nova, potice iz 14. veka, podigli je braca musici, sestrici kneza lazara, tu su i sahranjeni a telo kneza lazara je prenocilo ovde posle kosovske bitke

ZQURvbB.jpg

a ovo stara, pogled odozgo je divan, tunel je sagradjen za vreme aleksandra karadjordjevica, ako obratis paznju, pise kad se gleda odozgo, ispod je pruga a ka njoj vode stepenice napravljene od pruznih pragova, pored je groblje, tu mi pociva pola predaka

7uDjFtT.jpg85oZuIs.jpgvMSrZeX.png

na ovoj poslednjoj slici vidis malu kucicu i ima mini amfiteatar, taj deo se zove Izvorak  super je za izlete..kad predje prugu tu, mozete da se spusite do ibra i ove kucice, neverovatno je mirno

v3vvkwK.jpg

mozete da rucate ka izlazu iz Raske, Cakmara se zove mesto, uredjeno u etno stilu

10 hours ago, MiroslavNS said:

Pozdrav svima, 

za mesec-dva planiram petodnevni izlet sa prijateljima do Kraljeva, Novog Pazara, Sjenice i Ivanjice, uz obilazak manastira, tvrdjava, drugih istorijskih lokaliteta i prirodnih lepota. Zanima me da li neko ima informaciju gde je smestaj najpovoljniji u nekom od ovih mesta, a pristojan.  Trebalo bi da nas ide cetvoro. Kakav je put, s obzirom da idemo autom domace proizvodnje? Sta jos vredi obici, sem kanjona Uvca, manastira Zica, Studenica, Djurdjevi stupovi, Sopocani, tvrdjave Maglic i ostatke Rasa, Pesterska visoravan i okolina Ivanjice (deo oko Moravice, "Rimski" most itd.)...

Unapred hvala i pozdrav iz NS :smile:

Ја могу само да препоручим пут, од Ивањице преко Кушића до Сјенице, природа је феноменална, ту је била српско-турска граница до 1912, а и планине су па је насељеност доста мала... иначе није претерано тежак, пређен сасвим малим аутомобилима :smile:

Edited by Relja

Imate i manastir Gradac izmedju Usca i Raske, Petrovu crkvu koja je u samom gradu NP. Sto se tice cevapa, svi jedu kod tog Jonuza, ja jedem sa druge strane kod Beka, nisu losi. A za klopu kod Mire, Bogutovac.

• Author

Hvala puno svima na komentarima. Sto se tice puta, prvobitno je u planu bio od Kraljeva ka N.Pazaru, mada sad se jos dvoumimo, pa cu javiti ovde kad budemo tacno znali. Do izleta ima vise od mesec dana, ali sam mislio na vreme da prikupim sve informacije, a ovo sto ste svi napisali puno znaci. Hvala svima :smile:

Da, zaboravih Gradac, to je zaduzbina Jelene Anzujske, kretanje je prekoputa skretanja gde se ide za Staru i Novu Pavlicu

a Petrova crkva je najstarija na nasim prostorima