Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko video TOEFL kurs u beogradu 1.200 Dolara garantuju posao u KINI nakon Kursa ? Da li se isplati ovo ?

samo mi nije jasno na kojoj vizi se radi ....

ovo je njihov odgovor

Mi smo zastupnici Global TESOL College-a iz Kanade koji skoro 20 godina posluje u ovoj bransi.

Ono sto je tipicno za zaposljavanje u Kini jeste da klijenti koji zavrse Global TESOL College kurs, nakon dobijanja sertifakata, imaju mogucnost da se zaposle u skolama sa kojima sam Global TESOL College ima uspostavljen ugovor o saradnji.

U zavisnosti od oblasti u koju se ide postoji nekoliko mogucnosti dobijanja radnje vize od strane poslodavca. Neki poslodavci Vam salju pozivno pismo i ostalu dokumentaciju i dobijate na osnovu toga radnu vizu ovde u Srbiji ili podnosite zahtev za turisticku vizu i odlazite nekoliko dana ranije (pred pocetka posla) u Kinu i tamo na licu mesta sa poslodavcem sredjujete radnu vizu. Svakako, necete raditi  sa turistickom vizom i zaista do sada se GTC-u nikada nije desilo da je imao bilo kakav problem te vrste usled reputacije svoje i ugovora koje ima vec godinama za raznim skolama u svetu.

Takodje, ugovorom koji potpisujete sa nama Vama se garantuje poslovna ponuda i posao.

Edited by zioss

3 hours ago, zioss said:

Da li je neko video TOEFL kurs u beogradu 1.200 Dolara garantuju posao u KINI nakon Kursa ? Da li se isplati ovo ?

Nije TOEFL, TOEFL je test poznavanja engleskog jezika koji ima najvecu prodju u severnoj Americi. Tebi treba kurs TEFL (teach English as a foreign language) iliti TESOL (teach English as a second language). Koliko sam cuo 'garantovani' poslovi po pravilu nisu dobri poslovi. Uglavnom je rec o poslovima koji imaju los odnos zarade, radnih sati i beneficija pa su zato i garantovani jer im je tesko da pod tim uslovima nadju kandidate.

Zavisi koliko si snalazljiv, ako te odlazak na rad u inostranstvo plashi onda mozda ima rezona pristati na neki od tih 'garantovanih' poslova pa kasnije traziti bolji. Ali je i pitanje koliko je to tacno, da ti oni sredjuju posao. Treba prvo to proveriti, koliko je to sigurno, a onda ako je sigurno  izvagati da li ti se isplati.

Edited by noskich

3 hours ago, zioss said:

samo mi nije jasno na kojoj vizi se radi ....

ovo je njihov odgovor

Mi smo zastupnici Global TESOL College-a iz Kanade koji skoro 20 godina posluje u ovoj bransi.

Ono sto je tipicno za zaposljavanje u Kini jeste da klijenti koji zavrse Global TESOL College kurs, nakon dobijanja sertifakata, imaju mogucnost da se zaposle u skolama sa kojima sam Global TESOL College ima uspostavljen ugovor o saradnji.

U zavisnosti od oblasti u koju se ide postoji nekoliko mogucnosti dobijanja radnje vize od strane poslodavca. Neki poslodavci Vam salju pozivno pismo i ostalu dokumentaciju i dobijate na osnovu toga radnu vizu ovde u Srbiji ili podnosite zahtev za turisticku vizu i odlazite nekoliko dana ranije (pred pocetka posla) u Kinu i tamo na licu mesta sa poslodavcem sredjujete radnu vizu. Svakako, necete raditi  sa turistickom vizom i zaista do sada se GTC-u nikada nije desilo da je imao bilo kakav problem te vrste usled reputacije svoje i ugovora koje ima vec godinama za raznim skolama u svetu.

Takodje, ugovorom koji potpisujete sa nama Vama se garantuje poslovna ponuda i posao.

Ima nekoliko naših ljudi koji su tako došli i oni misle da su dobro prošli, ili barem tako pišu javno. Ne znam detalje, jer me nije zanimalo.

Kurseva jezika ima za 50$ na netu. Posao možeš sama da nađeš preko oglasa. Radnu vizu možeš sama da središ u beogradu kad dobiješ ugovor sa ozbiljnim poslodavcem i on ti pošalje dokumenta.

Vizu ne mogu svuda da obezbede iz raznih razloga, jer imaju limit koliko Z viza mogu da daju a mnogo više profesora, kao u mojoj školi recimo, ili mogu samo native speakersima... ali ukratko: negde mogu, negde ne mogu pa ti urade neki drugi tip vize.

Sve u svemu -- sve to možeš sama, za mnogo manje novca. No ako ti predstavlja sigurnost a imaš tolike pare, onda napred :smile:

Edited by Snezana011

• Author

gde bi bilo najbolje da nabavim tefl certifikat ? jos uvek ne znam da li da uzmem ovaj kurs od 1.200 Dolara TESOl,cuo sam da svako dobije ponudu a neki jos uvek cekaju na ponudu

najpovoljnije 120h sam nasao za 180 dolara online

• Author
On 5/10/2017 at 2:21 AM, Snezana011 said:

Ima nekoliko naših ljudi koji su tako došli i oni misle da su dobro prošli, ili barem tako pišu javno. Ne znam detalje, jer me nije zanimalo.

Kurseva jezika ima za 50$ na netu. Posao možeš sama da nađeš preko oglasa. Radnu vizu možeš sama da središ u beogradu kad dobiješ ugovor sa ozbiljnim poslodavcem i on ti pošalje dokumenta.

Vizu ne mogu svuda da obezbede iz raznih razloga, jer imaju limit koliko Z viza mogu da daju a mnogo više profesora, kao u mojoj školi recimo, ili mogu samo native speakersima... ali ukratko: negde mogu, negde ne mogu pa ti urade neki drugi tip vize.

Sve u svemu -- sve to možeš sama, za mnogo manje novca. No ako ti predstavlja sigurnost a imaš tolike pare, onda napred :smile:

daj molim te reci mi gde ima taj kurs za 50$ ;o polomih se nema nista

cuo sam da posle tog TESOL kursa od 1.200 dolara u BG nude plate 7-8k sa smestajem neki dobiju i avio kartu . . .

On 5/14/2017 at 0:22 AM, zioss said:

daj molim te reci mi gde ima taj kurs za 50$ ;o polomih se nema nista

cuo sam da posle tog TESOL kursa od 1.200 dolara u BG nude plate 7-8k sa smestajem neki dobiju i avio kartu . . .

Ne znam jer me nije zanimalo da pamtim, budući da već imam TEFL. Ako neko bude postovao na WeChat-u ponovo, postaviću ovde gde i kako. Inače, posao za 7-8 k možeš da nađeš u roku od odmah. Ja sam u prilici da ponovo tražim posao i te ponude pljušte za te pare. To je malo para i na tu sumu pristaju samo početnici. Bolje uloži tih 1200 u start up ovde, dok budeš tražio dobar posao, trebaće ti. 

Bilo bi mnogo jednostavno da je stvar oko TEFL sertifikata, ali nije. Stvar je isključivo oko native i non-native, jer su Kinezi poludeli za native speakers-ima i svi ih hoće, a ovih opet ima koji pristaju da rade i za 1k $, što je uvek bilo sumanuto. Viza za njih i uopšte Z viza košta smešno, i plaća je škola, tako da agentima ostaje cela provizija, što nije slučaj kada je reč o non-native teacherima. 

Nije samo TEFL, ali i to je jedan od faktora. A uvek i svuda ce se za taj posao dati prednost native, pa se onda gledaju kvalifikacije i iskustvo. 

Zioss ja sam zavrsio taj TESOL kurs u Beogradu, Sve sto si napisao je tacno. Kosta 1200$ imas nedelju dana predavanja u Beogradu i imas online deo kursa koji moras da odradis da bi dobio sertifikat. Posle toga su oni duzni da ti pronadju posao upravo sa tim uslovima, Z viza, smestaj, povracaj novca koji si ulozio u avio kartu itd.
Plate su trebale da budu oko 10 000-11 000 juana (1400$ pa navise), mada su kao sto si cuo neki dobijali ponude od 7 000 i 8 000 juana i neki cak i pristali na njih. Ja jos uvek nisam dobio ponudu jer zelim da idem Avgusta/Septembra kad krece nova skolska godina, a ispod 10 000 sigurno necu prihvatiti.
E sad ti uvek imas ove TEFL/TESOL kurseve online za 50ak dolara, ali ne znam da li mozes sa njima da nadjes posao u Kini. Ja sam ovaj kurs u Beogradu uzeo bas zbog toga sto sada iza mene stoji ozbiljna organizacija i ako neko zeli da proveri validnost mog TEFL sertifikata ljudi iz Kanada ce to potvrditi. A i posto idem prvi put izabrao sam ovo kao najsigurniju opciju.

2 minutes ago, Leon93 said:

E sad ti uvek imas ove TEFL/TESOL kurseve online za 50ak dolara, ali ne znam da li mozes sa njima da nadjes posao u Kini. Ja sam ovaj kurs u Beogradu uzeo bas zbog toga sto sada iza mene stoji ozbiljna organizacija i ako neko zeli da proveri validnost mog TEFL sertifikata ljudi iz Kanada ce to potvrditi. A i posto idem prvi put izabrao sam ovo kao najsigurniju opciju.

sa fotosopiranim teflom, znaci ne moras cak ni tih 50usd da das, mozes da nadjes u Shenzhenu part tajm posao, da radis u vrticu samo ujutru od 9 do 12, za 10000 mesecno...

to sto ti oni garantuju su smesne pare (smesna plata za teachere u Kini, da pojasnim), lepo smisljena shema da na tebi zaradjuju... Mislis da nekog u Kini zanima da li je tvoj tefl od 50 ili 1200usd? Nikog, tj 95% skola ne, zanima eventualno internacionalne vrtice, americke akademije i sl gde stvarno traze skolovane ljude... u ostalim slucajevima je dovoljan white face.

To vidim i ja sada :biggrin: Mada se uzeo ovaj kurs i zbog jos nekih drugih razloga, ali se slazem sa tobom. White face je najbitnija stavka, pogotovo ako na licu mesta trazite posao, jer ljudi ne znaju da li ste vi native ili ne, a beli ste kao Ameri, Kanadjani i ostali. 

Video sam i ja da su plate ispod 10k smesne, zato i ne bih prihvatio nista manje od tog iznosa, a naravno na licu mesta bi trazio i te part time poslove ili drzao casove.

Sto se tice native ESL teachera generalno, diskutabilno je koliko su bolji i kvalifikovaniji od non-native-a. Sigurno je da su privilegovani u ovoj ESL industriji jer u svakoj zemlji mogu lakse da nadju legalan i dobro placen posao. Sigurno je i da su im izgovor i tecnost govora (fluency) razvijeniji, ali zaostaju u poznavanju materije gramatike, metoda prenosenja znanja, kao i potreba studenata (common sense u teaching-u). Vise od pola native-a ne zna da objasni osnove gramatike, tipa glagol/imenica/zamenica/strukturarecenice/vremena/itd, a da ne pricamo o kompleksnijoj gramatici koju non-native mnogo lakse razume i prenosi dalje. Takav pristup ovoj industriji proizilazi iz toga da native-i, koji dolaze iz veoma razvijenih zemalja, u ovu industriju ulaze, pre svega, iz zabave ili cisto radi zivota u drugoj kulturi, sto je sasvim u redu, ali dovodi u pitanje kredibilitet i kvalitet kao teachera.

Edited by chivitli

• Author
10 hours ago, Snezana011 said:

Ne znam jer me nije zanimalo da pamtim, budući da već imam TEFL. Ako neko bude postovao na WeChat-u ponovo, postaviću ovde gde i kako. Inače, posao za 7-8 k možeš da nađeš u roku od odmah. Ja sam u prilici da ponovo tražim posao i te ponude pljušte za te pare. To je malo para i na tu sumu pristaju samo početnici. Bolje uloži tih 1200 u start up ovde, dok budeš tražio dobar posao, trebaće ti. 

@Aivazovsky mogao bi nešto i sam da nađeš, recimo, na sajtu kineske ambasade u Beogradu, na koji sam te i ranije uputila i gde sve piše, a mogao bi i da se ponekad zahvališ na infomrmacijama a i privatnim porukama koje ti drugi serviraju.  

ako ne napisem hvala ne znaci da nisam zahvalan ; )

ne mogu da dodjem do konkretnog odgovora,neki mi pisu pozitivno neki negativno,sav sam zbunjen i neodlucan,Hvala sto odgovaras ,ti spadas u pozitivne

Kineska dijaspora je drugaciji svet od Kine koja ima milijardu i po stanovnika. Kinezi jako lose govore engleski, i po tom pitanju su verovatno najlosiji u jugoistocnoj Aziji. Vecina ljudi ne zna da kaze ni "Hello". 

U Kini je najveca para u kindergarden-u gde decu upravo ucis "Hello, one/two/three, a cat/a dog", itd. Uz to, treba da si klovn, da pleses i zabavljas decu. To moze da radi svako sa elementarnim znanjem engleskog. Nije bitno da si native, jedino zbog radne dozvole, mada i za to postoje alternative o kojima su ljudi ovde vec pisali. Za ozbiljnije trening centre je potrebno bolje/odlicno znanje engleskog. U Kini je do skoro bilo oglasa za posao u kojima su se i Filipinci tretirali kao native-i, jer Filipinci imaju odlican izgovor (verovatno najbolji Engleski u Jugoistocnoj Aziji).  Juznoafricku republiku su, koliko mi je poznato, pre par godina skinuli sa liste native zemalja u Kini, pa su ih vratili.

Ja sam TEFL odradio i meni je to bilo protraceno vreme. Nema neku svrhu ako imas odlicno znanje engleskog. TESOL je mnogo ozbiljnija stvar i ovaj kurs je za one koji nameravaju da rade u ESL industriji dugo godina, ili eventualno planiraju ESL karijeru. 

ESL industrija u Kini je biznis, klijenti treba da te vole i najbitnije je da se dobro zabave na tvojim casovima. Fora je da se privuku deca/mladi preko roditelja i pogotovo baba i deda. Ti si prodavac casova/zabave. E sad, upitno je koliko je sve to eticki ispravno, ukljucujuci i kvalifikacije/kvalitet teachera. Istina je da je sa moralne strane manje-vise bljaks, ali ceo svet ide u tom smeru. Dobrodosli u kapitalizam.

Preporucujem administratorima da naprave temu "ESL South East Asia" kako bi mogli da pisemo iskustva iz razlicitih zemalja, jer je ocigledno da nije svuda isto, te stoga ne bi trebalo mesati babe i zabe.

Edited by chivitli

10 hours ago, mire_zr said:

Ja sam TEFL odradio i meni je to bilo protraceno vreme. Nema neku svrhu ako imas odlicno znanje engleskog. TESOL je mnogo ozbiljnija stvar i ovaj kurs je za one koji nameravaju da rade u ESL industriji dugo godina, ili eventualno planiraju ESL karijeru. 

Da li je neki kurs krsten sa TEFL ili TESOL nema nikakve veze, te skracenice ne govore ama bas nista o kvalitetu kursa i one su u praksi manje-vise sinonim za jednu istu stvar. Teoretska razlika je sto TEFL znaci predavanje engleskog u zemlji u kojoj se ne govori engleski tako da novi jezik predajes nekome sa kim uopste ne mozes da se sporazumes, dok je TESOL kada recimo u Srbiji predajes engleski i koristis se i srpskim da objasnis materiju studentima. Prema tome i metodologija nastave je drugacija, ali te razlike u praksi nisu toliko znacajne. Jedini kursevi gde ime garantuje kvalitet su CELTA i Trinity Cert TESOL. Ne bilo kakav TESOL, nego iskljucivo Trinity Cert. Zasto je to tako, zato sto ova dva kursa imaju kvalitetan sadrzaj, nisu online vec u ucionici pa prema tome polaznicima su dostupni iskusni predavaci (nije lako postati sertifikovani predavac na ovim kursevima) kao i kolege koje pohadjaju isti kurs. Znaci dve vazne razlike su prvo kvalitet materijala i sadrzine kursa, drugo broj sati u ucionici koji ukljucuju praktikum gde ti vezbas ono sto si naucio, teoriju predavanja engleskog u stvarnoj situacji gde predajes studentima, dobijas stalno komentare od voditelja kursa i kolega i ti sam posmatras casove kolega i uvidjas sta je dobro, a sta nije dobro.

Zlatna sredina u odnosu cene i kvaliteta su kursevi gde je teoretska nastava online, a praktikum u ucionici, to je obicno 100 sati online i 20 sati u ucionici i to staje oko 300-500 dolara. Ima ih koji vaze za sasvim solidne, a svakako su daleko bolji od onih gde je sve online.

Najbolje objasnjenje koje sam procitao na internetu o svemu ovome nalazi se ovde: http://www.greatbigscaryworld.com/which-tefl-course-should-i-do/

Get-Qualified-to-Teach-English-Infograph 

Edited by noskich

za rad na faksu, pored master treba ti i CELTA. ovo je istina sto nosckihc kaze da je CELTA priznata i da cak i oni mogu ti naci jako brzo posao. i to dobro placen

Dobro ljudi, ovde niko ne traži posao na univerzitetu. Uz to, posao na faksu je mnogo lošije plaćen nego u školama, trening centrima i vrtićima. Tamo plate ne idu reko 8k.  Lepo je poštovati diplome i znanje i raditi na sebi i ulagati u sebe, ali tema ovog toipika nije to, već kako naći posao u Kini kao predavač u školi, vrtiću, trening centru

Koliko sertifikatima ne pridaju značaja ni kineski poslodavci, pa ni ti nejtivi, najbolje govore oglasi. Evo, random, jednog od pre 10-ak minuta:

Urgent! Shenzhen city needs two full-time ESL teachers. 1:English native teacher,Or The official language is English of teacher. 2:Student age:4-12 3:Class size:6-10 4:about 25 classes a week. 5:Salary:15-20K(Depends on the interview) 7:Location:Shenzhen Baoan.深圳.宝安 Line 1.xixiang西乡subway station. Line 11.BiHaiWan碧海湾subway station.

Najčešći uslovi su: white skin, handsome (jako bitno!), start work immediately. i, naravno, kako se prodaš, kako im 'zaličiš' na intervjuu.

21 minutes ago, StefanDylan said:

za rad na faksu, pored master treba ti i CELTA. ovo je istina sto nosckihc kaze da je CELTA priznata i da cak i oni mogu ti naci jako brzo posao. i to dobro placen

Jeste, CELTA je apsolutno najbolja kvalifikacija koju mozes imati za ovaj posao od svih TEFL/TESOL kvalifikacija. 

Medjutim kvalitet, kao sto je i za ocekivati kosta. A treba mu posvetiti i vreme, traje ceo jedan mesec full time i nije uopste garantovano da ces kurs zavrsiti, znaci mora da se radi, ne samo na kursu, vec i kod kuce. Cena naravno varira od zemlje do zemlje, u Australiji je dosta skupo $3500, najjeftinije sto sam video je na Tajlandu oko $1200.

12 minutes ago, Snezana011 said:

Dobro ljudi, ovde niko ne traži posao na univerzitetu. Uz to, posao na faksu je mnogo lošije plaćen nego u školama, trening centrima i vrtićima. Tamo plate ne idu reko 8k.  Lepo je poštovati diplome i znanje i raditi na sebi i ulagati u sebe, ali tema ovog toipika nije to, već kako naći posao u Kini kao predavač u školi, vrtiću, trening centru

Koliko sertifikatima ne pridaju značaja ni kineski poslodavci, pa ni ti nejtivi, najbolje govore oglasi. Evo, random, jednog od pre 10-ak minuta:

Urgent! Shenzhen city needs two full-time ESL teachers. 1:English native teacher,Or The official language is English of teacher. 2:Student age:4-12 3:Class size:6-10 4:about 25 classes a week. 5:Salary:15-20K(Depends on the interview) 7:Location:Shenzhen Baoan.深圳.宝安 Line 1.xixiang西乡subway station. Line 11.BiHaiWan碧海湾subway station.

Najčešći uslovi su: white skin, handsome (jako bitno!), start work immediately. i, naravno, kako se prodaš, kako im 'zaličiš' na intervjuu.

Snezana zavisi o kakvoj skoli pricamo i kakvom tipu posla. Da li je zaista rec o ozbiljnom predavanju jezika ili 'zabavljackom' poslu po vrticima sto je blize poslu dadilje nego predavaca. Sto je posao vise predavacki i ozbiljniji to je vise kvalifikacija potrebno.

Rec je o dve razlicite stvari. Neke od malih privatnih skola postoje prevashodno da bi beskrupulozni vlasnici profitirali. I tu se uopste ne gleda da li ta deca nesto nauce, vec je sve sharada, non-natives se reklamiraju kao natives, zabavljanje dece se predstavlja kao ozbiljno ucenje, skola se predstavlja kao ozbiljna institucija od poverenja... 

I tako to ispadne za decu medvedja usluga, nista ne nauce, samo se igraju, roditelji mogu da se pohvale komsijama da salju decu u skolu u kojoj predaju 'Amerikanci', a predavaci i vlasnici skola broje pare.

Edited by noskich

• Author

procitao sam 1 komentar na youtube da i sa Z vizama zavrse u zatvoru jer nisu native ( u shenzhenu i tim jacim gradovima ) , da li je ovo laz ili ?

I najjace je sto je to napisao neki sto je tamo i radi to ....

Edited by zioss

• Author

nem ogu da ndjem bilo je nesto tipa SRBI U KINI 2 pricaju......

Nude mi Studentsku vizu da li je to bolje od M Vize ?

Obrisan mi je prethodni post zato da ponovo postavim link ka trenutno najjeftinijem 'Miki Maus' TEFL sertifikatu na Internetu, samo 29 australijskih dolara (21.5 USD) plus danas ima popust 15% do ponoci (sidnejsko vreme), znaci 18.275 USD:

https://www.groupon.com.au/deals/international-open-academy-1080

Imam neki kredit na ovom sajtu pa bi me izaslo skoro dzabe, mozda i ja uzmem malo da se zagrejem za neki pravi TEFL. Dvoumim se izmedju ovoga i neke pice, a ima rasprodaja za odlicnu juznoafricku picu u supermarketu pa mozda ipak uzmem ovaj Miki Maus.

Edited by noskich