Jump to content

Featured Replies

Oni koji ne zele karijeru (da rade dugi niz godina) kao teacheri ne treba da ulazu u skupe sertifikate ako misle da rade u Kini. 99% ovdasnjih poslodavaca ne interesuju tvoje diplome (osim radi dobijanja Z vize).  Apsolutno garantujem da niko nece zagledati/proveravati akreditacije itd. U Kini je to nebitno.

Oni koji zele karijeru u ESL-u, ili su nesigurni u svoj engleski, mogu da zavrse kurs. 

Najbitniji u celoj prici je "classroom management" koji se stice jedino iskustvom i brojem sati provedenih u u ucionici. Tu se kali zanat - uci se body language, razvija i uciteljev izgovor, i stice svest o nuznostima za teorijsko usavrsavanje u skladu sa potrebama vasih studenata/skole/trening centra. Puno stvari cete sami nauciti kada udjete u ucionicu, a i kroz razgovor i razmenu iskustva sa drugim teacherima.

Tako da, gledajte da sto pre udjete u ucionicu. 

Mire, slazem se sa tobom, ne treba svako da ima CELTA-u od 2000 dolara minimum i mesec dana pohadjanja full time, ali ovo sto sam preporucio je 450 dolara, kurs priznat svuda, akreditovan od UK vlade sa praktikumom od 20 sati. Odradis sve online i onda imas jedan vikend praktikum. Sa ovim kursom dobijes solidan pregled teorije i onda to izvezbas u praksi, a dobijas kritike visoko kvalifikovanih i iskusnih predavaca. Tako da mislim da je veoma korisno, nije preterano skupo, a ogromna je razlika izmedju pohadjanja ovakvog kursa i Miki Maus diplome, narocito za nekoga ko nikada nije predavao pre i nije native i/ili po struci lingvista. 

Da li moze bez ikakvog kursa ili sa laznom diplomom da se radi, moze. Razlika je u tome sto nakon kvalitetnog kursa si spreman da radis i znas sta radis dok si bez icega izgubljen. 450 dolara je trecina plate koju ces dobiti vec prvog meseca.

A znas kako ide sa poslovima, mozda ti ne planiras da radis dugi niz godina, a vreme prodje i ostade tu ko zna koliko. Sustina je da uz relativno malo ulaganje mozes imati mnogo koristi. Niko nece kvalifikaciju dovoditi u pitanje, a ti ces unaprediti znanje i vestine relevantne za posao. A ne da kreces od 0 i na svoju ruku. 

Naravno, to je samo moje misljenje. I svako neka radi kako misli da je najbolje.

Edited by noskich

• Author

kako da neko planira da radi dug niz godina kada su zakoni sve striktniji,to je kao ovi TESOL beograd sto obecavaju karijeru sa njihovim cert. a svi znamo da nema karijere ...

cuo sam da neki agenti nude fake diplome ,ali nije niko priznao na ovom forumu da je uzeo

Vidi nije loše imati, ali ja sam od februara u Kini, radim kao nastavnik engleskog deci od 5 do 12 godina. Nemam nikakvu diplomu. 

• Author
42 minutes ago, SolidSociety said:

Vidi nije loše imati, ali ja sam od februara u Kini, radim kao nastavnik engleskog deci od 5 do 12 godina. Nemam nikakvu diplomu. 

na kojoj si vizi i u kom gradu nude mi Foshan .....

21 hours ago, mire_zr said:

Oni koji ne zele karijeru (da rade dugi niz godina) kao teacheri ne treba da ulazu u skupe sertifikate ako misle da rade u Kini. 99% ovdasnjih poslodavaca ne interesuju tvoje diplome (osim radi dobijanja Z vize).  

Cekaj Mire, zar nisi ti dobio Z vizu, pisao si na temi o Kini o tome? E pa onda ko ide na varijantu malog mesta i jake skole koja moze da izboksuje Z vizu za non-native onda eto ti situacije u kojoj ti je kvalitetan kurs dragocen. A svakako ne znas u kakvoj ces se situaciji naci kada krenes da trazis posao na licu mesta.

• Author
3 minutes ago, noskich said:

Cekaj Mire, zar nisi ti dobio Z vizu, pisao si na temi o Kini o tome? E pa onda ko ide na varijantu malog mesta i jake skole koja moze da izboksuje Z vizu za non-native onda eto ti situacije u kojoj ti je kvalitetan kurs dragocen. A svakako ne znas u kakvoj ces se situaciji naci kada krenes da trazis posao na licu mesta.

nude Z vize i u vecim gradovima,ali te prijave na druge pozicije a za to ti treba BA degre bilo koji ,znaci nikakav sertifikat

Nerazumevanje izmedju tebe i mene zioss u ovoj diskusiji nije tehnicke prirode, vec jedne druge, prirode pristupa zivotu i radu uopste. Ti ocito hoces da se potrudis sto manje mozes, a da zaradis sto vise. I osim ciste zarade te vise nista ne interesuje.

Ono sto ja hocu da kazem jeste da postoje i neke druge stvari pored zarade, na primer zadovoljstvo poslom koji si obavio sto je narocito vidljivo u poslu predavaca, odmah vidis rezultat tu ispred tebe. A pored toga, cak i sa stanovista zarade, ako hoces da zaradjujes dobro onda moras da kvalitetno odradis posao. A ne vidim kako ces ga kvalitetno odraditi kad u samom startu te uopste ne interesuju bilo kakve pripreme za posao, vec samo da odradis minimalno sto se moze odraditi da bi zaradjivao. Jeste ima potrebe za uciteljima, ali to ne znaci da bilo ko bele koze i sa pulsom moze da predaje. Treba da razmisljas i o tome sta ti mozes da ponudis poslodavcu. Mislim da ti je los pristup. Toliko.

Edited by noskich

U Kini nema pravila. Jos uvek moze da se sredi Z viza i za non-native skoro svugde u zemlji. Treba naci poslodavce koji to mogu.

Znam coveka iz Srbije koji je sa fake diplomom i fake TEFL-om dobio Z u Sangaju pre par meseci. Taj se bas usrecio.

S druge strane, u odredjenim provincijama (van tier-1) se moze dobiti Z viza za teachere i formalno je uslov BA, 2 god iskustva, i TEFL. E sad, evo kod mene u skoli dosao Kolumbijac bez TEFL-a, i sredili mu Z vizu...decko odlicno prica engleski, ziveo u USA. 

Eto, dajem Vam primere koje ja znam iz prve ruke...nema pravila u Kini. 

1 hour ago, noskich said:

Jeste ima potrebe za uciteljima, ali to ne znaci da bilo ko bele koze i sa pulsom moze da predaje. Treba da razmisljas i o tome sta ti mozes da ponudis poslodavcu. Mislim da ti je los pristup. Toliko.

ako govoris o Kini onda je ovo potpuno netacno, jer je ovde stvarno dovoljno da si belac sa pulsom... jos ako si zensko, ne izgledas kao kamion, i imas plavu kosu, mozes da zvucis i kao dacic, otimace se za tebe...

iskreno, mislim da je placanje tefla 450 usd cisto bacanje para, jer 2 dana provedena u ucionici gde ce neki da palamude nece da te ucini boljim teacherom... posebno ne ako neko razmislja put kine... tefl od 20 usd i tefl od 450 u ocima 95% poslodavaca je jedno te isto... 450usd ne placas tefl vec upravo tu palamudjevinu u ucionici.. vise koristi mozes da imas, a jeftinije da prodjes, ako potrosis tih 20 sati na gledanje videa na yt, i nadjes par klinaca u komsiluku na kojima ces da vezbas par puta, kupis im po sladoled i koka kolu, i bum - spreman si da budes teacher u kini... nije ovo uopste rocket science, vec u vecini slucajeva izigravanje klovna bogatoj kineskoj deci...

naravno ko hoce da mu esl bude karijera, zavrsice celtu, jedan od najboljih i najlegitimnijih kurseva koji su stvarno priznati u svetu i sa kojim mozete da birate i bolje skole, i vece plate, pa i drzave gde cete da predajete... za Kinu su miki maus i fotosop sasvim dovoljni...

32 minutes ago, mire_zr said:

Znam coveka iz Srbije koji je sa fake diplomom i fake TEFL-om dobio Z u Sangaju pre par meseci. Taj se bas usrecio.

Dobro, na ovim diskusijama je vec znatan broj ljudi napisao da ne vidi problem u koriscenju lazne TEFL diplome, pa pretpostavljam da im je prihvatljivo da koriste i lazne fakultetske diplome. To je sad neka sasvim druga tema, da se ostavi na chast i savest svakome pojedinacno. 

31 minutes ago, mixy123 said:

nije ovo uopste rocket science, vec u vecini slucajeva izigravanje klovna bogatoj kineskoj deci...

naravno ko hoce da mu esl bude karijera, zavrsice celtu, jedan od najboljih i najlegitimnijih kurseva koji su stvarno priznati u svetu i sa kojim mozete da birate i bolje skole, i vece plate, pa i drzave gde cete da predajete... za Kinu su miki maus i fotosop sasvim dovoljni...

Pa da, to o cemu ti pricas je bukvalno to sto si napisao od reci do reci, izigravanje klovna. To je jedna tema.

Ja pisem na drugu temu, o stvarnom predavanju engleskog, a ne o zabavistu. A svuda, pa i u Kini postoje prave skole gde se zaista predaje engleski, a ne izigrava dadilja kao u tim kaubojskim skolama.

A ova tema je naslovljena sa 'Predavanje engleskog'. Ko hoce da predaje njemu ce priprema koristiti. Ko hoce da bude klovn ne treba mu nista. Suma sumarum.

Edited by noskich

rad u vrticu i treba da se svede na to da budes zanimljiv deci, da znas da pevas, igras, da drzis deci paznju... nisu to uopste kaubojske skole, kako ih ti zoves, vec obicni najnormalniji vrtici gde roditelji placaju debele pare pa vrtici mogu da priuste i belog teachera... 

dadilje u vrticima izigravaju homeroom teacheri, ali oni su i debelo placeni za to, minimum 2500 usd, te pored casova provode i vreme sa decom napolju, vode ih u wc, rucaju sa decom, uspavljuju ih itd itd... to uopste nije kaubojski posao, vec naprotiv, za devojke koje tek treba da postanu majke idealna vezba za buducnost, uz to i odlicno placena...

rad u osnovnim i srednjim skolama takodje je u vecini slucajeva white face job, jer da im je stvarno stalo do obrazovanja ne bi zaposljavali neskolovane srbe, ruse, ukrajince i nejtive bez ikakvih kvalifikacija... tu je pored malo viseg nivoa engleskog potrebno i neko iskustvo, jer se dosta vremena provodi i u pripremi nastave, a i nije lako kontrolisati 30, 40 pa i vise dece...

vidim da volis da gledas i komentarises sa visine, pa da ti objasnim strucno... ako hoces da budes teacher u pravim skolama, treba da pored diplome (negde traze i phd) imas i celtu, licencu za profesora u maticnoj drzavi, negde traze i PGCE... to je neki potpuno drugi nivo predavanja engleskog od ovoga o cemu se diskutuje na ovom forumu... sve dok ti ne zatraze licencu, celtu i pismo preporuke iz prethodne skole (prave skole proveravaju) racunaj da je u pitanju white face job...

tvoja diploma i australijski pasos ti znace samo da ces relativno lako da dobijes radnu vizu, nista vise... mozda 10% skola stvarno gleda da li si native ili ne, stvarno im je stalo do obrazovanja dece, ostalo je na foru - belac, znas engleski - primljen si, sredicemo mi vizu (z, m ili koju god) ili cemo da ti platimo da je sredis sam...

Ne gledam sa visine, nego kazem ne interesuje me posao zabavljaca. Iskljucivo me zanima posao predavanja engleskog. Ne mora to da bude na nekom vrhunskom univerzitetu pa da su neophodni Phd i CELTA, vec u ozbiljnoj skoli gde se zaista predaje i uci engleski jezik. Ti pises kao da postoje samo dve vrste poslova, ili da predajes na Peking University ili da budes zabavljac u vrticu. Pa nije tako, pricam o ozbiljnom predavanju jezika koji nije Peking University, a da nije zabaviste za malu decu.

Ne vidim zasto je toliko tesko objasniti koncept predavanja engleskog. Pa u osnovnim i srednjim skolama u Srbiji se predaje engleski, profesor ne izigrava klovna na casu. Kod nas taj koncept zabavljaca/predavaca engleskog za malu decu nije postojao, mozda sada postoji za decu nekih imucnih porodica po Beogradu ne znam, ali u Srbiji se zna sta znaci biti profesor engleskog. Zato mi je cudno sto se stalno vracamo na pocetak u ovim diskusijama.

Edited by noskich

15 hours ago, zioss said:

na kojoj si vizi i u kom gradu nude mi Foshan .....

Biznis viza, nalazim se u Quanzhou-u

Edited by chivitli
ubačen citat

Evo ti kod mene u skoli npr... ozbiljna privatna skola, preko 2200 dece u skoli plus 240 u vrticu, vlasnik ima i 2 skole u Americi.. u gradu od 4 miliona stanovnika moja skola je u top3 po uspehu dece jer se posle te prve 2 skole najvise dece iz moje skole upise na najbolje univerzitete... 

2 Amerikanke sto predaju engleski radile su i u skolama u Americi, obe imaju PGCE, i same kazu da im je posao vise white face job nego pravi posao... predaju u internacionalnim odeljenjima (tako zovu odeljenja gde odvojeno idu najbogatija deca, znaci ima po max 15 djaka u odeljenju)... one predaju 3-4 i 5-6 razredu, i kazu da deca veoma lose znaju engleski... jednostavno kinezima je tesko da nauce engleski, vec kod prve reci Hello oni imaju problema da je izgovore pravilno, tako da oni koji npr nisu ucili engleski nikad izgovaraju umesto helou HALOU...

ali njima je super, imaju 2500 usd, 18 casova nedeljno, obe otplacuju studentske kredite, putuju non stop, makar jednom mesecno uzmu free petak i spoje 3 dana da otputuju negde...roditelji ih izvode na ruckove vikendom, zovu na rodjendane kuci, idu na sve ekskurzije sa decom... jednostavno,kazu,roditeljima je dovoljno da im deca budu u okruzenju belaca, sad dal ce da nauce nesto to je manje bitno...

lproslog meseca na mesecnom sastanku mene su pohvalili i rekli mi kako mi deca napreduju, dok su njih 2 kritikovali kako ih cesto deca ne razumeju pa cak i da ne znaju o cemu se predaje taj cas...

ono sto hocu da ti kazem je, da to sto ti hoces, volis, planiras, su skole na nivou statisticke greske, makar u kini, a verovatno i u celoj jugoistocnoj aziji.. ovde je engleski jezik biznis, ali cist biznis, teacheri su potrosna i zamenjiva roba... visi nivo postoji na univerzitetima (i to ne svim), i eventualno u nekim internacionalnim skolama... ostalo, 99%, je dovoljno bela koza i puls... za ozbiljan teaching potrebno ti je iskustvo, licenca, odlicno baratanje gramatikom (pod tim podrazumevam da znas da objasnis gramatiku deci a da te razumeju)...

nije isto predavati engleski deci u srbiji i deci u kini, drugacije je kad na maternjem jeziku mozes da objasnis nesto, a veoma tesko objasniti deci na engleskom a da te razumeju...

15 minutes ago, mixy123 said:

nije isto predavati engleski deci u srbiji i deci u kini, drugacije je kad na maternjem jeziku mozes da objasnis nesto, a veoma tesko objasniti deci na engleskom a da te razumeju...

Upravo zato ti treba kvalitetan TEFL kurs kojim savladavas metodologiju predavanja engleskog djaku sa kojim ne mozes da se sporazumes na maternjem jeziku.

Verujem da je situacija bolja u zemljama u kojima uopste ni ne mozes da se bavis ovim poslom ako nisi native I imas anglosaksonski bachelor plus kvalitetan TEFL poput Japana, Tajvana, Singapura, Hong Konga i Republike Koreje.

Edited by noskich

Tesko je u Kini naci ozbiljan teacherski posao, takvih je mozda 2-3%. Ja sam istrazivao mogucnosti, za elitne skole, o kojima noskich prica, i za takve je neophodno imati pozamasno teaching iskustvo - BA ili MA bas iz education/English literature/science i sl, minimalno 3-4 godine rada u maticnoj drzavi ili inostranstvu, kao i LICENCU iz maticne drzave. Moja bivsa saradnica iz Indonezije, FIlipinka, sada predaje hemiju u Kini za platu od 3300 USD.  Ona ima 6 god iskustva sa Filipina, domacu licencu (drzavni strucni ispit) i Nova Scotia sertifikat. Pokusala mene da ubaci kod nje da radim kao history teacher, al' nema sanse bez Nova Scotia sertifikata. Koliko sam guglao, taj sertifikat je ozbiljna stvar i ne moze da se poredi sa TEFL-om. Pa eto, cisto da znate sta se trazi.   

Morate razumeti da se ESL industrija u Kini svodi na zabavu. To najbolje znamo mi koji smo ovde. 

• Author
9 hours ago, SolidSociety said:

e i meni nude tu vizu za Foshan,na koliko meseci seces granicu i da li se je dobio sok si bio u srbiji ?

11 hours ago, mire_zr said:

Tesko je u Kini naci ozbiljan teacherski posao, takvih je mozda 2-3%. Ja sam istrazivao mogucnosti, za elitne skole, o kojima noskich prica, i za takve je neophodno imati pozamasno teaching iskustvo - BA ili MA bas iz education/English literature/science i sl, minimalno 3-4 godine rada u maticnoj drzavi ili inostranstvu, kao i LICENCU iz maticne drzave. Moja bivsa saradnica iz Indonezije, FIlipinka, sada predaje hemiju u Kini za platu od 3300 USD.  Ona ima 6 god iskustva sa Filipina, domacu licencu (drzavni strucni ispit) i Nova Scotia sertifikat. Pokusala mene da ubaci kod nje da radim kao history teacher, al' nema sanse bez Nova Scotia sertifikata. Koliko sam guglao, taj sertifikat je ozbiljna stvar i ne moze da se poredi sa TEFL-om. Pa eto, cisto da znate sta se trazi.   

Morate razumeti da se ESL industrija u Kini svodi na zabavu. To najbolje znamo mi koji smo ovde. 

Korisno znati, hvala. Samo nije Kina sve i svja. Meni i inace Kina nije prva opcija gde bih voleo da odem da radim, nije cak ni blizu prve opcije. Daleko su mi interesantniji Tajvan, Japan, Laos i Vijetnam. Ali to je neka druga prica, meni novac nije prioritet u ovom slucaju.

Edited by noskich

• Author
On 5/25/2017 at 9:02 AM, SolidSociety said:

za biznis treba 2 ulaza 2 izlaza ?

On 5/24/2017 at 8:42 AM, zioss said:

onaj sto oni salju ima zlatni logo

trenutno se borim sa njima da ubace ono 120h u ime

Jesu ti napravili 120 sati sa zlatnim logoom? Sta bi na kraju?

• Author

napravili su da ne kazem sta....nista....zabole me

Poslao sam video na 7 agenata danas sad cekam

Uzmes lepo taj PDF koji su ti poslali pa onda dodaj sta god hoces, ukrasavaj ga, picani ga, dodaji zlatne pecate i gipsane lavove pa odstampaj na tvrdom papiru u nekoj lokalnoj stampariji. Pa ce da izgleda kao da je direktno sa Kejmbridza. Samo da se organizujes.

• Author

Ne polemise se toliko oko certifikata.Aplicirao sma juce 5 agenata neki mi poturaju ove najsevernije gradove sto su nenormalno zagadjeni ,sa malom novcanom ponudom.Neki su mi vec rekli da ce agenti pokusati da nas potrapaju u te gradove jer smo non native . . .Ali nude z vizu za te gradove....Zadatak agentima je da potrpaju one in non native zemalja u ove delove gde drugi nece da idu....