Jump to content

Featured Replies

On 8/4/2018 at 8:33 PM, Hummingbird said:

Pozdrav svima :smile: relativno sam pocetnik u predavanju engleskog online, ali s obzirom da krajem godine planiram da odem za London, mislim da je odlicna praksa i za mene sto se tice engleskog, kao i nekog radnog iskustva. Sto se tice engleskog jezika, ucim ga i govorim vise od 20 godina, ali nemam sertifikat kao potvrdu svoje price, sto je, slozicete se , potrebna stavka kada se trazi posao u innostranstvu. 

Ono sto me trenutno zanima, jeste na koji nacin se dolazi do TEFL/TESOL sertifikata? da li je moguce citavu pricu proci online, ili je potrebno ici na neke casove u realnosti?Takodje, trazim kao i vecina nas, srednju ponudu cene za takav sertifikat, i ne interesuju me muljanja i glupiranja sa sertifikatima...u prevodu, zelim da ako nesto platim, to i dobijem i nemam strah da ce neko da me gnjavi jer mi je sertifikat ovakav/onakav... ne volim da se crvenim zbog malih cifri, niti bi da budem nekome povod za smeh kada mi bude citao CV. 

Eto, pa ako imate volje i vremena... hvala na odgovoru i savetima :smile:

Da predajes engleski u Londonu (ili u bilo kojoj drugoj anglo zemlji) imao bi sanse ako zadovoljis manje-vise ove uslove: pasos neke od zemalja u kojima je engleski zvanican jezik, a najbolje UK jer onda nema problema sa radnom vizom, zavrsen bilo koji fakultet u nekoj od anglo zemalja (na engleskom), i na kraju ili znacajno iskustvo ili neki od kvalitetnih sertifikata...

Naravno, uvek postoje izuzeci, i ako ti je engleski zaista odlican mozda bi neka manja skola pristala da te uzme ali da te plati znacajno manje nego lokalne ucitelje, mada i tada postoje zakonski kriterijumi koje svaka skola mora da ispostuje kada zaposljava ucitelje engleskog. Ne znam kakvi su ti kriterijumi u UK, u Australiji su: da imas pravo na rad u zemlji (znaci ili si drzavljanin/imas stalni boravak, ili imas neku vrstu vize koja ti daje pravo na rad tipa partnerske, studentske i slicno, nijedna skola te nece sponzorisati za radnu vizu...); da imas zavrsen bilo koji fakultet minimum, a naravno ocekuje se da si ga zavrsio na engleskom, sumnjam da bi iko pristao da te zaposli sa diplomom fakulteta u Srbiji, mozda bi progledali kroz prste ako si zavrsio bas anglistiku na filoloskom fakultetu plus savrseno govoris engleski bez akcenta; i na kraju nuzno je da imas neki sertifikat koji je minimum 120 sati i sadrzi minimum 20 sati prakticnog rada u ucionici.

Ja sam na kraju uzela ovaj sa Groupona,na preporuku poznanika koji vec radi sa tim kursom u Kini. Nadam da ce to na Tajlandu biti dovoljno?

Zavisi od skole. Za neke škole je to samo formalnost, ni ne gledaju šta je to. Das im papir, oni stikliraju u evidenciji da imaš i gotovo. Tajland je malo specifičan jer tamo ima dosta native ucitelja. Zato je teze naci posao kao non-native.

• 1 year later...

Zainteresovana sam za dobijanje nekog TESOL sertifikata i za predavanje online,za sad. Za koji je najsigurnije da se odlucim, ima neki  ITTT tefl course..iskustva imam,20ak godina. Ima nekih sa cenom od 30ak evra ali mi je to sumnjivo i pri tom mi nisu odgovorili na poruku da li je verifikovan sertifikat.

Ne moze biti verifikovan za te sitne novce, to je samo da se pokaze skolama koje traze pro forme radi.

Ako ces stvarno ozbiljan kurs, koji je registrovan i regulisan od strane UK vlade, a nije preskup kao CELTA, preporucujem ovaj: 

https://www.theteflacademy.com/ Za srpske uslove mozda deluje skupo, ali vredi, i sasvim sigurno ce biti priznat.

Zaboravih da napomenem, ako ikako mozes, idi na verziju koja nije 100% online, vec sadrzi i obuku u ucionici. Ozbiljni poslodavci insistiraju da sertifikat nije 100% online i sadrzi obuku na licu mesta. I uplati samo kada nude popust. Obicno je popust od druge nedelje u mesecu pa do kraja meseca. Prva nedelja je uglavnom standardna cena. 

Edited by noskich

Hvala puno, znaci mi,svakako. Sto se tice kombinovanog nacina, ne znam kako se inace to odrzava? Mislim na ucionice i njihovo fizicko postojanje?