Jump to content

Featured Replies

Nisam baš siguran da nema veze. Svojevremeno smo potpisivali onu peticiju oću Taru neću baru i čini mi se - ako se dobro sećam - da je to potpisivanje imalo neke veze sa glasanjem u crnogorskom parlamentu. I kanjon Tare je za sada živ i zdrav ;).

Ako neko od prisutnih zna bolje šta se tu tačno dešavalo i ako kapira kako oficijelno funkcioniše mehanizam građanskih inicijativa, bilo bi lepo da nas malo prosvetli na tu temu.

Inače, ima tu još jedna fora, još jedan aspekt osim tog ekološkog.

Ceo svet se slaže da je globalno zagrevanje u toku i da će ga još biti. Negde sam načuo da švajcarske banke u poslednje vreme nisu baš raspoložene za kreditiranje izgradnje ski objekata u Alpima. A oni valjda znaju šta rade. A Alpi su i viši i severniji od Balkana. Dakle Dinkić ulaže naše pare u nešto što možda neće ni da funkcioniše (dovoljno), jer neće biti snega, a ne pruža nikakvo objašnjenje na tu temu.

Ovaj argument protiv projekta je verovatno prihvatljiv znatno većem broju ljudi nego ono o čemu se priča na Peticiji ;). Pa nema razloga da ne naglasimo i to.

Potpisao sam i onu peticiju Oću Taru neću baru a i ovu, makar to i ne pravilo nikakvu razliku. Kod ovakvih stvari je potrebno opredeliti se.

E, sad, na Staroj planini je već dosta urađeno, i ti ski liftovi su poprilično vizuelno zagadili planinu, a i dosta šume je posečeno. Pitanje je koliko može da se spase...

Možda bi taj ski cenar pomogao lokalnoj zajednici (ako je ostalo išta od nje)... ne znam šta je pametno... ali sam se opredelio pošto više cenim čistu planinu od ski centra...

:mrgreen:

Koliko se ja secam, kad bejah na Staroj planini, ljudi tamo po selima rekoshe mi kako se raduju ski-centru, jer ocekuju nova radna mesta i aktivaciju tih poprilicno pasivnih krajeva... sem toga, i cena zemljista je skocila, itd. Sto se tice ulaganja, moje iskreno misljenje je da je i to neko politicko-mafijashko-lopovsko pranje para... kao da vec nema dosta gigantskih oronulih hotela i odmaraista po planinama u Srbiji...

• 4 weeks later...

Ja sam iz Pirota, i jako dobro poznajem deo Stare planine koji pripada opstini Pirot (student sam geologije, i radila sam gore dva rada, tako da sam obisla teren uzduz i popreko). I to gde su napravljeni ski liftovi je samo jedan mali deo planine, koji je od uvek i bio poznat po tim manjim ski stazama. Mnogo veci i lepsi deo je onaj koji se nalazi na jugozapadnim obroncima planine, gde oni sada planiraju da prave i te staze i hotele. To ne samo da ce ugroziti planinu ekoloski, nego ce toliko zagaditi vode (i povrsinske i podzemne) a necemo moci da reagujemo tako brzo. Izmedju ostalog ljudi sa hidrogeologije, sa mog fakulteta, su radili neku studiju o tome, i ona pokazuje bas to sto sam u prethodnoj recenici napisala. Stara planina ima dobrih turistickih potencijala (cak i geoloski interesantnih), ali bi turizam trebalo da se razvija iz Pirota kao centra regiona, pa navise, a ne direktno tamo... Bar je to moje misljenje.

• 2 weeks later...

Stara planina je nase najvece zasticeno prirodno dobro, a takodje, ako posmatramo diverzitet biljnog i zivotinjskog sveta, mozda i najznacajnije prirodno dobro u Srbiji. U razvoju mega ski centra na Staroj se prica jos od davne 1983. godine i ta je ideja poprilicno usadjena u glave ljudi u lokalu. Danak velike neupucenosti ljudi u Srbiji u vrednosti prirode i njenog znacaja kao ocuvane je i cinjenica da ljudi pri gradnji ovakvih objekata i ne razmatraju alternativne vidove turizma, kao ni prirodne vrednosti bilo kog kraja. Direktna potvrda ovog lezi u cinjenici da nam je priroda i zdrava zivotna sredina na pretposlednjem mestu od svih zivotnih faktora, dok kod gradjana EU u proseku zauzima drugo mesto. Upravo zbog masovne neupucenosti naroda u zastitu i potrebe zastite prirode postoje zakoni koji ogranicavaju delatnosti u zasticenim podrucjima. Kada je Stara planina  u pitanju, svakako da postoje lokaliteti na kojima se mogu graditi ski staze, cak i ski centar, ali do nikako ne mogu biti Babin zub i Jabucko ravniste, a naravno da to ne moze biti ni megalomanski projekat sa 200 km staza i za 50000 ljudi koji nikada tamo ne bi ni dosli. Upravo zbog toga Zavod za zastitu prirode i mora da pregleda sve planove i da da ogranicenja. Ne moze se u Srbiji, kao ni u jednoj normalnoj zemlji graditi ko sta hoce i gde god hoce.

Stara planina ima jako puno prirodnih vrednosti koje su joj donele veliki broj medjunarodnih statusa zastite, kao sto je i nas park prirode. Mi umesto da smo ponosni na to sto imamo i da ga prikazemo svetu takvo kakvo jeste, a kao takvo je najvrednije, mi svesno unistavamo, a ne mislimo na posledice. 200 km staza znaci posecenih 2000 hektara sume, a to znaci da ce milioni kubnih metara vode koji bi bili usvojeni u tim sumama postati povrsinska voda, a to vodi ka jako velikoj eroziji, klizistima i bujicama. Takav sled dogadjaja je gotovo izvestan ako se gore pravi nesto masivno.

Stara planina se treba i mora razvijati ali na odrziv i po prirodu ne previse stetan nacin. Potencijali su takvi da je najbolji upravo za agro/eko/etno verijantu, a to preporucuje za Staru i UNESCO, a sponzorise svetska banka. Umesto svega toga mi guramo ideju staru 25 godina i idemo mimo sveta, a klima se menja. Pored toga zaboravljamo da Stara planina poseduje pasnjake polu-mediteranskog karaktera i da je jedna od planina u Srbiji sa najmanje snega u odnosu na visinu. Nekako izbija da je pozadina cele price sasvim drugacija.

Sto se tice akcije koja je u toku za ocuvanje ove divne planine, dalje informacije mozete naci i na sajtu iste akcije

www.savestaraplanina.info

a ako bi pak zeleli da se ukljucite aktivno u njeno ocuvanje, obratite se na mail

[email protected]