Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima, 

prvi put pišem na forumu, nisam nova, poznate su mi starije teme, vodiči, uputstva i knjiga. 

Autostopiranje jeste novina za mene, nikad nisam ja stopirala a uskoro bih se uputila u Grčku, Pefkohori, pa posle krajem juna do Nemačke. 

Zanimaju me iskustva sa ovom rutom, svi korisni saveti, gde stopirati i kuda ići, gde prespavati.. Idem samo sa rancem, šatorom i vrećom, ne planiram da dajem novac ni na šta (hrana, noćenje, prevoz).. Bila bih par dana u Pefkohoriju a onda bih narednih nekoliko dana obilazila Grčku, u skladu sa mogućnostima, bar do Atine i u roku od 7-10 dana povratak u Bgd. .  Ne bih da obilazim Makedoniju sad, sto pre bih do Grčke..

Nikad nisam imala ovakav poduhvat, idem sama, naravno ako bilo ko želi sa mnom nek izvoli, društvo je uvek dobrodošlo pa makar i u putu do tamo :smile:

Nadam se da sam se obezbedila sa svim što mi je potrebno, samo mi trebaju saveti, možda mi nešto nije palo na pamet, iskustva i sve korisno što mi možete reći, vrlo sam zahvalna :biggrin: 

Ako sam promašila mesto za post, molim vas vi me prebacite gde treba :smile:

E ovako, sto se tice stopiranja tom rutom. 

Pre dve godine ako se ne varam, bese Putnicka kuca u Atini, tako da smo nas 3 stopirali i uspesno stigli za 2 dana. Isto kao sto je i tebi, pretpostavljam ovo prvi veci "izaazov", tako je bio i nama. Do Makednonsko-Grcke granice smo stigli u 8 uvece (krenuli u 8 ujutro :smile: ). Dvoje nas je krenula sa Bubanj potoka dok nas je treci saputnik cekao na granici Srbija-Makedonija. Uglavnom smo putovali zajedno, mada se desavalo da smo se i razdvajali pa se opet nalazili na dogovorenim mestima. Pisem ti sve ovo da imas uvid da cak i troje ljudi (dve muske i jedna zenska osoba) mogu to da odstpiraju u nekom doglednom vremenu. :smile:

Sto se tice stopa kroz Srbiji i Makedoniju. Drzi se samo naplatnih rampi, moja preporuka. Policija i ljudi koji rade na naplatnim rampama zaista ne prave probleme. Cak su voljni i da pomognu. Gde smo mi dobijali recimo vodu od policije, jer u Makedoniji na dosta mesta voda nije za pice. Bar tako bese na naplatnim rampama.

Prvu noc smo proveli u satoru, na 200m od granice :kamper:. Nismo imali problema iako je u to vreme bila znatno "veca migrantska kriza". Te smo onda odatle ujutro oko 6 nastavili prema Atini. Sa granice smo ustopirali do Soluna i onda odatle je sve teze i teze. Posebno tamo negde nakon Larise. Jer uglavnom ljudi idu na letovanja pa se zadrzavaju pre Larise, a u Atinu vecim delom samo poslovno.

U Grckoj opet, po mom iskustvu, nije bas povoljno stopirati na naplatnim rampama (posebno nakon sto prodjes Solun, tj sto ides blize Atini), jer upravo za razliku od Makedonije, policija sklanja i "tera" ljude sa autoputa. Tako da vam preostaju benzinske pumpe i naravno ukljucenja za autoput, posebno posle nekih vecih gradova.

I da nesto sto je po meni veoma bitno, Grci veoma tesko staju na ispruzen palac ali zato ako lepo pridjes i pitas mnogo lakse pronalazis prevoz (tako da su u ovom slucaju benzinske pumpe i moteli najbolja prilika! :biggrin: )meni su uvek pomogli koliko goda da su mogli, jos ako usepes kroz pricu da provuces da si iz Srbije :dance::biggrin: .
Ako primetis da ce te uhvatiti mrak a da si zelela stopirati dalje, probaj da isplaniras da se to desi na nekim vecim benzinskim pumpama, jer tu kamiondzije cesto odmaraju pa rano ujutro krecu, sto ti je takodje odlicna prilika.
Upravo smo takvu mi iskoristili nakon Lamije cini mi se i pregazili odmah 200-250km iz cuga. I to na jednoj pumpi, ali ne znam ovo da napisem imam napisano na grckom hahaha:LOLLL:.  

Postavi pitanje i u vezi spavanja, donekle sam ti vec i odgovorio. Osecaj se slobodno da negde pored puta, ne shvati bukvalno pored, stanes, rasiris sator i odspavas. :smile: 

Imam jedan predlog za tebe, ne znam tacno kakvo je sada stanje i koliko imas vremena, ali ako se domognes Atine, probaj da guglas pre nego sto odes. Plati trajekt cini mi se negde oko 20-25e do obliznjeg ostrva Agistri, ako ti se zaista druzi sa pravim "Atinjanima", kamp je nezvanicno free, bukvalno na celom ostrvu (malo je ostrvce mzd svega par kilometara "precnika"). Ali to samo ako imas vremena i volje da kampujes bar 3 dana :smile: U suprotnom ti se verovatno ne isplati.
Mi smo bili cini mi se 4 dana i mzd najlepsi deo vremena mi je ostao tamo, uz naravno druzenje u Putnickoj kuci, koje je bilo isto tako nezaboravno.

Ne znam koliko sam ti sa ovim postom pomogao. Nadam se da donekle jesam, ali i pitanje/a je bilo zaista opsirno. Tako da eto imas me :smile: xD Ako bilo sta zelis da detaljnije pitas tu sam :biggrin:

P.S. Ako se ne cujemo vise, srecno i uzivaj u celom putovanju, nije samo cilj interesantan, nego put do cilja. :biggrin: