Jump to content

Featured Replies

Posted

A šta je sa Litvanijom? Idem tamo u februar (trebalo bi) imaću i pozivno pismo, i šta ću sa njim kad mi nemamo Litvansku ambasadu. Kako sam ja razumeo, kako ne mogu da zatražim vizu od zemlje krajnjeg boravka, onda to mogu u zemlji prvog ulaska?! To znači Mađarska ili neka druga ukoliko idem avionom (najverovatnije Nemačka)... Koliko li će njih da interesuje pozivno pismo iz Litvanije, ne znam... I ukoliko me odbije bilo koja ambasada kod koje apliciram, neću moći za istu stvar da probam u drugoj. Kukuuu...

Za Srbiju je zaduzena ambasada Litvanije u Budimpesti.

Informisi se na njihovom sajtu kako se aplicira za vizu. Verovatno postom ili preko agencije.

• 10 months later...

Bio sam juce u madjarskom konzulatu i tamo pise da je taj konzulat nadlezan i za izdavanje viza za Litvaniju. Pa, ako nekom zatreba...

Jasna stvar Litvanija je sada u Sengenu znaci tamo moze sengenska viza iz bilo koje ambasade.

Ako su Madjari ovde nadlezni na litvanski sengen da li ce kod njih da prodje pozivno pismo iz Litvanije

ili treba mozda garantno pismo?

• 3 months later...
  • 2 years later...

Jedna informacija iz Moskve. Ko bude hteo da kupi kartu za voz iz Moskve, Peterburga ili drogih gradova Rusije za Kalinjingrad imace problema, jer voz ide preko Litvanije, a oni imaju informaciju da je nama potrebna tranzitna viza za Litvaniju, iako nije. Kada sam hteo da kupim kartu, nisu hteli da mi prodaju iako sam rekao da nam ne treba viza. Otisao sam u Litvansku ambasadu, gde su mi rekli da mi tranzitna viza nije potrebna (sto sam i znao), ali nisu hteli da mi izdaju nikakav papir da to potvrde. Vratio sam se da pokusam da kupim kartu. Onda su zvali nekakav centar na Beloruskoj stanici u Moskvi gde su opet rekli da je meni potrebna viza. Pa su zvali Litvansku ambasadu gde se niko nije javljao. Na kraju, posto sam bio uporan, pristali su da mi prodaju kartu, ali sam morao da napisem izjavu (na ruskom) gde odgovornost Ruskih zeleznica, ukolko nesto podje po zlu prenosi na mene.

Eto tako, cisto ako planirate tim vozoom da pred put izvadite neku potvrdu u litvanskom konzulatu kod nas, cisto da se ne cimate dan/dva po Moskvi...

• 2 weeks later...

Hej Rax! Imam apsolutno isti problem kao i ti. U Piteru sam i treba sutra da putujem za Kaliningrad ali vec 2 dana se drug i ja mucimo da kupimo kartu. Prosli smo kroz iste peripetije kao i ti, cak su nas smarali za Belorusku vizu, pa sam zvao njihov konzulat da proverim, i nasu ambasadu, i sve to, i potpisali smo da idemo na svoju odgovornost i na kraju je zena koja se smarala sa nama pocepala te papire i rekla da ne moze da nam proda zbog formulara.

Tako da, u prilicnom smo sosu pa jedino nam preostaje da mozda povezemo osobu koja je tebi pristala da da kartu sa ovom zenom, da vidi kako moze da nam izda. Secas li se mozda imena ili jos bolje- imas li broj telefona?

Molim te odgovori sto pre mozes, posto se ni nama niko ne javlja u Litvanskoj ambasadi...

Na vašem mestu bih odštampao sledeću stranicu sa sajta Ministarstva inostranih poslova Litvanije (stranica je na ruskom pa je mogu pročitati i na železničkoj stranici):

Перечень государств, граждане которых въезжают в Литовскую Республику без виз

http://www.urm.lt/index.php?-1777769462

Vidis, nikad se ne bih toga setio. Ali danas smo ipak, posle cimanja, uspeli da odstampamo karte. Doduse, to nam je poremetilo planove za citav dan i propale su rezervacije za hostele ali dobro... Mislim, samo smo otisli na drugu zeleznicku stanicu i tamo su nam posle 5 minuta price odstampali karte- bez potpisivanja i bilo cega drugog... Hvala na pomoci!