Jump to content

Featured Replies

2 hours ago, ppetrovic said:

Ne, stigli smo do toga da postoje granični slučajevi u pojedinim situacijama gde pitanje utvrđivanja poreske rezidencije nije tako jednostavno, ali u slučaju klasične gastarbajterske priče gde je neko otišao iz Srbije i živi van nje godinama je stvar vrlo čista, a to pišem u svakom postu do sad ali si ti prosto ubedio sebe da to nije tako i šta ja tu mogu.

Gastarbajter koji radi u Nemačkoj ne boravi u Srbiji 183 dana ili duže u Srbiji, dođe na par nedelja svake godine da obiđe familiju i to je to.

Gastarbajter koji radi u Nemačkoj obično jedva čeka da povuče celu porodicu sa sobom i odradi spajanje porodice u Nemačkoj, dakle nema centar poslovnih i životnih interesa u Srbiji. Sve i da to ne uradi, ipak su mnogo veće šanse da ipak bude poreski rezident Nemačke a ne Srbije pošto se centar poslovnih i životnih interesa u principu teško određuje u takvim slučajevima i uzimaju se u obzir sve okolnosti koje variraju od slučaja do slučaja, iz čega se i javlja potreba da OECD troši ogromne ljudske i druge resurse da osmišljava tiebreaker pravila, pobogu čoveče.

Neko ko ode iz Srbije i ostane van nje duže od 3 meseca a ne odjavi se privremeno ili trajno itekako može da ima problema pri prvom sledećem ulasku u zemlju. Ako mi ne veruješ, treba samo jednom da sletiš bilo kojim letom na niški aerodrom i sve su šanse da ćeš da prisustvuješ situaciji da nekoga izvode iz reda "preko veze" i kreću da ga trkeljišu po kom osnovu je bio toliko dugo van i zašto se nije odjavio. Ja sam lično bio tome svedok bar 5 puta pošto sam pre pandemije vrlo često leteo preko Niša po Evropi.

A ne moraš čak ni to, dovoljno je da prođeš ovaj forum pa da vidiš da su ljudima itekako stizale kazne za neodjavljivanje iz Srbije ili su im pravili probleme pri povratku, čak i ako "operu pasoš u veš mašini". Da probamo da pitamo nekoga od njih da li su im tražili da plate poreze i doprinose za to vreme koje su bili van zemlje? Nešto mi se čini da odgovor na to pitanje znamo i ti i ja, samo se neki ovde prave previše naivni. Uostalom, po kom osnovu bi platili bilo šta? Nisu bili nezaposleni jer im je prijava sa biroa istekla a nisu imali kako da se ponovo prijave na isti, a nisu ni bili zaposleni kod poslodavca pa da im on uplaćuje poreze i doprinose. Na osnovu čega bi platili bilo šta? Tebi osnovne stvari ovde nisu jasne.

Eventualno ako neko ima firmu u Srbiji čiji je vlasnik a u inostranstvu je duže od 3 meseca uzastopno, ali čak i tu je stvar jasna - centar poslovnih interesa ti je u Srbiji, što se tiče države Srbije i ona ima sva prava da ti potražuje sve poreze i doprinose, ali si u isto vreme i poreski rezident zemlje u kojoj boraviš i onda ti ostaje da se nadaš da postoji ugovor o dvostrukom oporezivanju pa da prođeš jeftinije.

Ipak, to nema nikakve veze sa klasičnim gastarbajterima koji odu odavde trajno i tu su stvari vrlo jasne.

Amerika je ogroman izuzetak i ona prosto ima takav zakon da si ti poreski rezident Amerike gde god da se nalaziš i gde god da živiš, trajno ili privremeno, dokle god si njen državljanin i ona će da te oporezuje na celokupan tvoj dohodak bez obzira da li si ga ostvario u Americi ili van nje.

To ipak ne važi za evropske zemlje, među kojima je i Srbija jer evropske zemlje primenjuju potpuno drugačije poreske propise. Srbija će te oporezovati na celokupan dohodak koji ti ostvariš na njenoj teritoriji, i oporezovaće te na dohodak koji ostvariš privremenim boravkom u inostranstvu jer na osnovu člana 7 Zakona o porezu na dohodak građana ima pravo to da radi. Međutim, ako si ti van Srbije duže od 183 dana godišnje ili ti je centar poslovnih i životnih interesa van Srbije, Srbija te po članu 7 Zakona o porezu na dohodak građana ne smatra poreskim rezidentom za tu godinu i neće ti naplatiti ama baš ništa... osim eventualno kazne ako ustanovi da se nisi odjavio, a dolijaćeš svakako pre ili kasnije.

Ne može prostije od ovoga, ili kapiraš ili ne kapiraš, jbg.

Ovo sto si napisao jednostavno nije tacno...

recenica glasi: poreski rezident srbije je onaj covek koji ima debelu zenu , ili 

onaj covek koji seta psa u parku svako vece.....veznik ili znaci da ovo drugo ne implicira prvo, niti prvo implicira drugo, nego su oba stava nezavisna....znaci, poreski obveznik srbije je covek koji ima debelu zenu, nezavisno od toga da li ima kuce, ili ga seta u parku, ili bilo sta u vezi kuceta....

takodje, poreski obveznik srbije je i onaj covek koji seta psa u parku svako vece, potpuno nevezano od toga da li ima debelu zenu ili nema....

znaci, poreski obveznik srbije je ona osoba koja ima prijavljeno prebivaliste u srbiji . ( tacka), pa onda nova recenica....veznik -ili- razdvaja dve nezavisne recenice, on ne sluzi da spoji dve zavisne recenice u jednu slozenu, jer ovde svaka od recenica ima predikat, pa je time i nezavisna

znaci, svako sa prijavljenim prebivalistem je poreski rezident srbije, a poreski rezident jeste i ona osoba kojoj je centar zivotnih aktivnosti u srbiji ( a nema prebivaliste), ili osoba koja boravi duze od 183 dana u srbiji ( a nema prebivaliste, i nema centar zivotnih aktivnosti u srbiji)......a to da li neko boravi 183 dana u srbiji ili ne boravi nema nikakve veze sa cinjenicom da je neki covek poreski rezident po osnovu toga sto ima srpsko prebivaliste.....srpski jezik je prost, ali i komplikovane gramatike.....Dobio sam 10 iz srpskog na filoloskom faxu kod prof. duske klikovac, nije da se hvalim, al ko je studirao filoloski znace, skunuo bi mi kapu hahahah....

Takodje sve ovo sto si rekao o granicnim slucajevima i o tome da jedino oni imaju problem, takodje nije tacno....zakljucili smo da svi koji su koristili beneficije kao nosioci prebivalista na teritoriji srbije, mogu da nadrljaju ukoliko se otkrije da oni sve vreme zive i zaradjuju u drugoj zemlji, a bez da su se odjavili iz srbije...svako ko je iz nemacke koristio socijalno placeno zdravstveno osiguranje u srbiji, a ovde dinara nije placao( a nije ni mogao da placa, jer nije prijavljivao prihode u srbiji, tj. bio je zvanicno bez prihoda) moze da ima problema....svako ko je iskoristio bilo koju drugu beneficiju, tipa smanjivanja poreza na nekretnine, oslobadjanja od raznih taksi za izgradnju kuca, amnestiranja divlje gradnje itd ( ima tu puno stvari), moze da najebe od drzave, po zakonu....

Naravno, slozili smo se da se vecina ovih stvari u ovom trenutku ne desava, ili se bar ne desava vecini ljudi gastarbajtera koji nisu odjavili prebivaliste u srbiji, ali to ne znaci da nece to sve poceti od sutra da se primenjuje...i to  retroaktivna primena, isto kao sto rade frilenserima( traze ima da uplate zdravstveno za zadnjih 5 godina, taksu za smanjenje nezaposlenosti heheh koje ironije itd...)

Mi ovde pricamo hipoteticki, o tome sta sve moze da se desi ako drzava krene da primenjuje zakone , onako kako tamo pise.....

i jos jedna stvar- zaboravi prijavu sa biroa, nezaposlene , zaposlene, isteklu prijavu posle 3 meseca itd....po zakonu nacionalna sluzba za zaposljavanje nema vise nikakve ingerencije, i ti nikom vise  ne treba da pokazujes bilo kakva pisanija od njihove strane...niko nema obavezu da se prijavi tamo, ni da je nezaposlen, ni da se odjavi, ni za zdravstvenu knjizicu, ni za porez, ni za bilo sta....ta sluzba samo pomaze ljudima da nadju posao ( hahahahah), i gistro vodi neku statistiku, koja ponovo nema veze sa zivotom...ukratko , samo primaju platu i zato postoje.....ali zakon vec duze vremena ( tipa 15-20 godina) njih  prepoznaje samo kao jednu agenciju za zaposljavanje, ali u drzavnom vlasnistvu....radna knjizica koju su oni izdavali ne postoji vec godinama, po zakonu...

2 hours ago, superpera said:

bab bame reko ti lepo čovek da odeš kod revizora ako te to tolko zanima i,das mu dvadesetak e kolko je već tarifa za savet
evo da ti kažem ja sam bio kod revizora u eu i lepo me pitao gde sam duže,reko sam ne znam jer sam ostavio to za ako me neko juri da mu lepo kažem ok al ja sam duže tako tako da ne smarajte...ako nisi znao ne moraš uopšte reći kolko zarađuješ u drugoj zemlji ako njima tamo plaćeš porez,to je tvoja dobra volja,meni je recimo došla neka kontrola i pitala kolko sam zaradio danas,reko sam im da namaju pravo da me pitaju to već samo zemlja de sam prijavljen za porez i otišli su,rekli su mi da sam u pravu
isto imaš pravo da odabereš glavno prebivalište i sporedno i to može biti u drugoj zemlji,možeš imati i više ako oćeš ali gde je glavno tu te i jure i to je to,ako to revizor ne zna ko će drugi znati i uvek se možeš pozvati na njega pogotovo ako ti i radi neke papire
a beneficije u srbiji su jako male,možeš imati zdrstveno koje je ne bitno ako si preko jer imaš jeftina putujuća koja važe oko 45 dana za svako put gde i kad odeš i s tim možeš ići kod privatnika a ne da se zezaš po domu zdravlja
plaćanje penziono se ne isplat jer vidiš već kolike su penzije
možeš imati bus kartu za nezaposlene,što je isto ne bitno ako nisi dugo tu i što je lako vozati se bez karte
konto se isplati jedino ako koristiš dinare češće u zemlji i tu plačaš neke račune jer ga ne možeš koristi kao na zapadu da plaćaš neke račune preko niti da šalješ na tvoj konto u drugoj zemlji jer su provizije prevelike u odnosu na njihove i sve možeš na netu odraditi a ne da se cimaš po filijalama ko u srbiji
ja druge beneficije u srbiji nisam mogao naći za nekog ko nije previše tu
povezanost zemalja su isto tako prazne priče,ako te jure u nekoj zemlji a ti odeš u drugu,tu drugu uopšte ne zanima što te neko tamo juri bitno je samo da nisi ništa njima napravio...jako je komplikovano i teško nekog juriti u drugoj zemlji za neke dugove iz prve jer to nije krivično delo i podleže uglavnom zemlji de si to napravio
eto to ti je iz iskustva sad ne znači da se nešto neće promeniti al za sada je tako

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

ma naravno bre, ti si potpuno u pravu da je to u ovom trenutku jako tesko sve proveriti....

i naravno da ja ne podrzavam ovakve nedoslednosti u zakonu.....mi samo pricamo hipoteticki, sta sve moze da se desi ukoliko se u jednom trenutku sve umrezi...

i po trenutno vazecem zakonu, vrlo je jednostavno napisano- poreski rezident srbije je osoba koja ima prijavljeno prebivaliste u srbiji . ( i tacka, nema dalje)......sve druge opcije oslobadjanja od poreza su podzakonska akta potpisana sa odredjenim zemljama, ali to nije opste pravilo....

prosto receno, nas zakon o porezu je u ovom delu vrlo slican americkom.....bar onako kako je napisano...ljudi ovde ubedjuju da ako si 183 dana van, ili ako imas neko drugo prebivaliste, da onda ne podlezes nasoj poreskoj rezidenciji....ali to jednostavno nigde ne pise, nigde....niko mi nije pokazao gde to pise....takodje, doprinosi, pogotovu zdravstveno, je vrlo jasno....niko ko ne placa porez u srbiji, ne sme da ima zdravstveno osiguranje, bar ne po zakonu ( naravno, ovde ne pricamo o ljudima koji samo zive u srbiji i socijalni su slucajevi, tj. dokazano je da nemaju nikakvih prihoda)...ako gastos ima nase zdravstveno osiguranje , znaci da on ima i nase prebivaliste ( jer ne moze da izvadi zdravstvenu knjizicu bez prebivalista) i zvanicno u ocima naseg zakona nije gastos...ako sam tvrdi da je gastos, onda je prekrsio zakon jer nije smeo da koristi zdravstveno.....isto vazi i za druge beneficije rezidenta srbije.....

nisi u pravu da je dozvoljeno vise prebivalista....po zakonu postoji samo jedno prebivaliste, a privremeno boraviste mozes da menjas cesto, ali te dve kategorije nisu iste....porez je vezan za prvu, za drugu nije

OK, sve si u pravu. Nema veze što sam imao svoju firmu godinama i što sam se vrlo detaljno bavio problematikom poreske rezidencije i za fizička i pravna lica i poslovao sa pola sveta, ti si završio Filološki i dobio 10 kod Duške Klikovac i sve znaš.

Kad je već tako, bilo bi jako korisno da nekako objasniš OECD-u da je to tako kako si ti napisao, da se ne cimaju ljudi već godinama da smišljaju tiebreaker pravila, polomiše se ljudi bez veze.

A možeš posle toga da svratiš na Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i da im objasniš da frilenseri treba "retroaktivno" da plate porez 5 godina unazad, iako ti je i to objašnjeno u više navrata da nije retroaktivno već je sve po zakonu, oni ljudi izgleda decenijama uče studente pogrešno.

46 minutes ago, ppetrovic said:

OK, sve si u pravu. Nema veze što sam imao svoju firmu godinama i što sam se vrlo detaljno bavio problematikom poreske rezidencije i za fizička i pravna lica i poslovao sa pola sveta, ti si završio Filološki i dobio 10 kod Duške Klikovac i sve znaš.

Kad je već tako, bilo bi jako korisno da nekako objasniš OECD-u da je to tako kako si ti napisao, da se ne cimaju ljudi već godinama da smišljaju tiebreaker pravila, polomiše se ljudi bez veze.

A možeš posle toga da svratiš na Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i da im objasniš da frilenseri treba "retroaktivno" da plate porez 5 godina unazad, iako ti je i to objašnjeno u više navrata da nije retroaktivno već je sve po zakonu, oni ljudi izgleda decenijama uče studente pogrešno.

znas sta, ja niti branim frilensere niti napadam gastose......samo mislim da ne treba da obmanjujemo ljude sa necim sto nije proverena istina... Niti tvrdim da sve znam....U zakonu lepo pise jedno, ti si tvrdio drugo. Ja samo citam ono sto je napisano, nista ne znam niti tvrdim.....

tu pise : Član 7

Rezident ( poreski) Republike, u smislu ovog zakona, jeste lice koje:

1. na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa,

( što će reći da su poreski rezidenti svi ljudi koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, nevezano od toga da li imaju prijavljeno prebivalište u još 5 zemalja, a takođe nigde ne piše da oni koji imaju prijavljeno prebivalište u drugoj zemlji, automatski više nisu i poreski rezidenti Srbije, a ukoliko su i dalje sa prebivalistem u srbiji)

ili

2. na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini 

( što će reći da su poreski obveznici svi oni ljudi koji nemaju prebivalište u srbiji ( jer je to već pokriveno prvim aksiomom) ali borave u njoj duže od 183 dana, znači svi Indijci, Crnogorci, ili Pakistanci koji nemaju naše prebivalište, ali su bili u Srbiji ukupno više od 183 dana u jednoj godini.)

Tako pise u zakonu, i to je ono na sta uvek mogu da se pozivaju svi "organi".........potpuno je nebitno sta se trenutno radi, i primenjuje, a sta ne.....jer sutra moze da se primeni ono za sta  danas svi misle da se nikad nece desiti......

razni ugovori izmedju drzava, institucija itd... ovde u nasoj prici nisu bitni, to su sve specijalni slucajevi, i svako moze da istrazi da li se na njega odnosi neki ili ne.....

Edited by bam-bam

Naravno, nikakvi ugovori i zakoni ovde nisu bitni jer si ti odlučio da si ti u pravu a ja nisam, i to je sasvim OK. Ja napisah ceo jedan Rat i Mir ovde, sa vrlo konkretnim primerima koji vrlo plastično opisuju najčešće situacije i kako se one tretiraju sa strane zakona, ali nemam ja pojma o tome, ja sam samo bivši IT preduzetnik kome je bilo u opisu posla da zna ovakve stvari i da se osigura da je sve po zakonu, i nema apsolutno nikakve veze što sam milion puta prolazio ovu tematiku sa advokatima kad sam sklapao poslove, tebi je glavni argument da si dobio 10 na Filološkom kod Duške Klikovac i tu se sva priča završava.

A što se tiče frilensera, ja ih itekako napadam, mada to i nije za ovu temu. Znali su godinama da traže 20 EUR na sat za iste usluge za koje sam ja morao da naplatim minimum 50 EUR, jer oni nisu plaćali apsolutno ništa državi dok je mene država znala da proganja i za par stotina dinara. Da je samo to, nego su se godinama smejali svima nama i pričali da smo budale što plaćamo sve uredno i na vreme, i glavni argument im je da plaćaju PDV u svojoj zemlji na sve što kupe, kao da mi ostali ne plaćamo taj isti PDV. A onda se još i hvale na sva usta kad kupe laptop ili telefon od preprodavaca iz Mađarske, gde se u Mađarskoj odradi povrat PDVa i roba prošvercuje u Srbiju bez da je ijedna država ikad videla jedan jedini dinar tog PDVa, čime su direktno sami sebi skakali u usta i dodatno se pokopavali.

To se u srpskom jeziku zove nelojalna konkurencija (valjda se tako zove, ne? Pitaju ovi ITevci što su privatni fax završili) i treba se kazniti, ali verujem da ćeš sad da izvučeš neki kec iz rukava i da ih opravdaš tako da opet oni ispadnu žrtve a da ja nisam u pravu i da to nije tako kako sam napisao.

Radili su tako godinama, sad više ne mogu to da rade jer su krenuli da prave dovoljno velike pare da se država zainteresuje i ukapira da tu zapravo ima dosta toga za oporezivanje, ali taman posla da su oni tu nešto krivi. Ne, oni prodaju priču o nekakvoj retroaktivnoj naplati koja je sve samo nije retroaktivna (gledano zakonski, ne lingvistički), neustavnosti, kršenju ljudskih prava, pretnjama da će da se odsele u inostranstvo (jer su poreske stope u Nemačkoj valjda manje nego ovde, hoće malo sutra) i evo stvarno ne znam kako ćemo mi ovde u Srbiji da preživimo bez tolikih magova ITa i preduzetništva.

Ipak, sve to nema veze sa gastarbajterima koji nisu dužni da plate ništa Srbiji, kao što je ministar Mali i rekao i kao što sam iz više uglova opisao ovde na temi, a znajući njega i znajući gde živim i čime se vode naši politikosi u prethodnih par decenija, nekako mi se čini da bi prvo udario na njih da ikako može, em ih ima za red veličine više nego frilensera, em gastarbajteri imaju mnogo veće zarade pa može i više da se "zahvati", ali avaj, izgleda da ipak ne može da im uzme ćorav dinar, jer nešto piše u zakonu koji sam citirao bar 5 puta na ovoj temi, i šta da se radi.

ma naravno bre, ti si potpuno u pravu da je to u ovom trenutku jako tesko sve proveriti....
i naravno da ja ne podrzavam ovakve nedoslednosti u zakonu.....mi samo pricamo hipoteticki, sta sve moze da se desi ukoliko se u jednom trenutku sve umrezi...
i po trenutno vazecem zakonu, vrlo je jednostavno napisano- poreski rezident srbije je osoba koja ima prijavljeno prebivaliste u srbiji . ( i tacka, nema dalje)......sve druge opcije oslobadjanja od poreza su podzakonska akta potpisana sa odredjenim zemljama, ali to nije opste pravilo....
prosto receno, nas zakon o porezu je u ovom delu vrlo slican americkom.....bar onako kako je napisano...ljudi ovde ubedjuju da ako si 183 dana van, ili ako imas neko drugo prebivaliste, da onda ne podlezes nasoj poreskoj rezidenciji....ali to jednostavno nigde ne pise, nigde....niko mi nije pokazao gde to pise....takodje, doprinosi, pogotovu zdravstveno, je vrlo jasno....niko ko ne placa porez u srbiji, ne sme da ima zdravstveno osiguranje, bar ne po zakonu ( naravno, ovde ne pricamo o ljudima koji samo zive u srbiji i socijalni su slucajevi, tj. dokazano je da nemaju nikakvih prihoda)...ako gastos ima nase zdravstveno osiguranje , znaci da on ima i nase prebivaliste ( jer ne moze da izvadi zdravstvenu knjizicu bez prebivalista) i zvanicno u ocima naseg zakona nije gastos...ako sam tvrdi da je gastos, onda je prekrsio zakon jer nije smeo da koristi zdravstveno.....isto vazi i za druge beneficije rezidenta srbije.....
nisi u pravu da je dozvoljeno vise prebivalista....po zakonu postoji samo jedno prebivaliste, a privremeno boraviste mozes da menjas cesto, ali te dve kategorije nisu iste....porez je vezan za prvu, za drugu nije
jao dobar si pa ja ima dva prebivališta u dve eu zemlje,registrovana kola u jednoj i kad pravim prekršaje u drugoj moraju me juriti tamo de su kola registrovana iako sam i registrovan u toj de mi lupe neku kaznu,onda sam uzo putno zdrastveno u drugoj zemlji jer je jeftinije na osnovu normalnog zdrastvenog iz druge zemlje
i pito sam ih to i rekli da nije uopšte problem
kako onda sve to mogu obaviti ako ne mogu imati više prebivališta...itekako možeš imati ,glavno i sporedna,na tebi je koje ćeš odabrati..tako je stanje na terenu a ne u knjigama,ne možeš znati ako ne probaš da sam ja tako čitao šta i kako ništa ne bi uradio...jednostavno probaš i tako učiš šta može a šta ne,ako ti nešto dozvole onda može ako ih sad nelažeš nešto žešće...uvek sam reko ja sam tu i tamo nisam nikog lagao da sam samo tu i nigde više i sve je bilo u redu,ko bi znao ako oni ne znaju i da je nešto niko te nemože okriviti ako ti nešto dozvole a nisi ih ništa lagao

Ovde se koristi termin gastrabajter za sve drzavljane Srbije koji zive u nekoj drugoj zemlji kao da su oni neka kompaktna celina, a uopste nisu. Nije isto kad neko ode na baushtelu u EU na svaka tri neparna meseca plus po neki opran pasosh u mashini, neko ko zivi nelegalno van, ljudi na privremenim vizama i s druge strane ljudi koji imaju stalni boravak ili drzavljanstvo neke druge zemlje.

Ko god nema stalni boravak ili drzavljanstvo zemlje u kojoj se nalazi, a prijavljen je u Srbiji, on je po meni duzan taj porez i zdravstveno i penziono. Zasto? Pa zato sto ako nema stalni boravak ni drzavljanstvo onda postoji mogucnost da ce se ta osoba u nekom trenutku vratiti u Srbiju, a kada se vrati naravno da ce koristiti i zdravstveno, a ako nema penziono bice na teretu drzave. To je generalni princip, a naravno da ima granicnih slucajeva gde sve zavisi od situacije do situacije.

Drugo, znacajan broj ljudi van zemlje poseduje nekretnine u Srbiji, bilo nasledstvom, bilo kupovinom, i vecina njih placa povlasceni porez na sve to, i na imovinu i na prihod od izdavanja i na nasledjivanje. 

Trece, znacajan broj drzavljana Srbije zivi u zemljama sa kojima nema sporazuma o dvostrukom oporezivanju, recimo SAD, Australija, Singapur...

I onda ako neko ko je prijavljen u Srbiji, nalazi se na privremenom boravku u inostranstvu, to jest nema stalni boravak ni drzavljanstvo drzave u kojoj boravi, poseduje nekretnine koje izdaje i placa povlascen porez i na imovinu i na prihod, a sa drzavom u kojoj zivi ne postoji sporazum o dvostrukom oporezivanju, tvrdi da on tu nema nikakvu korist i da njega nema sta da se juri, to je apsolutno netacno, pa bas oni prvi treba da se jure. 

Edited by noskich

2 hours ago, noskich said:

Drugo, znacajan broj ljudi van zemlje poseduje nekretnine u Srbiji, bilo nasledstvom, bilo kupovinom, i vecina njih placa povlasceni porez na sve to, i na imovinu i na prihod od izdavanja i na nasledjivanje. 

Ne postoji "povlašćeni porez", svi plaćaju isti porez. Možeš da dobiješ olakšice na porez na prenos apsolutnih prava ili PDV (zavisi da li stan kupuješ od investitora tj. ti si prvi stanar ili kupuješ u nekoj staroj zgradi) za kupovinu prvog stana. Btw. ti ranije nisi morao da tražiš ove olakšice. Taj deo je to svega 1.5% od vrednosti stana (3% je pun porez, a ti možeš da otpišeš pola). Doduše, sada taj deo kupac više ne radi sam, nego notar nakon sklapanja ugovora šalje sve u poresku upravu.

Možeš takođe da se oslobodiš dela godišnjeg poreza koji ti opština uzima za posedovanje nekretnine, ako si prijavljen na toj adresi. Ali, ako izdaješ stanove turistima onda plaćaš i onako porez kao pravno lice i na njega nemaš nikakve olakšice. 

Porez na prihod se svima isto obračunava. Bilo kakav prihod. Tu spada i prihod od izdavanja stanova. Tu ne postoje olakšice. Ovaj porez se drugačije obračunava ako stan izdaješ fizičkom licu na mesečnom nivou ili ako si izvršio kategorizaciju pa ga izdaješ gostima na kraće. Ako izdaješ pravnom licu ne plaćaš ništa, porez plaća to pravno lice.

Ako izdaješ nekretnine a ne platiš porez onda se to smatra utajom poreza, kao i bilo koje drugo neplaćanje poreza na ostvarene prihode. Ali to nema veze s tim gde si prijavljen, koje ti je državljanstvo, itd. prihod koji ostvariš u Srbiji je oporeziv u Srbiji. Dakle, ako izdaješ stan u Srbiji, bez obzira da li si državljanin Srbije i živiš u njoj ili si državljanin a živiš u nekoj drugoj zemlji ili si državljanin neke druge zemlje, dok god je ta nekretnina u Srbiji, Srbija će da ti tražiti da platiš porez na to što zaradiš izdajući tu nekretninu.

Trece, znacajan broj drzavljana Srbije zivi u zemljama sa kojima nema sporazuma o dvostrukom oporezivanju, recimo SAD, Australija, Singapur...

Ne oslobađa te plaćanje poreza samo sporazum o dvostrukom oporezivanju nego i poreski kredit. Porez u Srbiji je zapravo dosta nizak. Maksimalna visina poreza je svega 15%. Poreski kredit je ustvari iznos koji si platio u toj zemlji gde si zaposlen. Dok god taj iznos prelazi 15%, u Srbiji ne bi platio ništa.

Edited by marica

3 hours ago, noskich said:

Ko god nema stalni boravak ili drzavljanstvo zemlje u kojoj se nalazi, a prijavljen je u Srbiji, on je po meni duzan taj porez i zdravstveno i penziono. Zasto? Pa zato sto ako nema stalni boravak ni drzavljanstvo onda postoji mogucnost da ce se ta osoba u nekom trenutku vratiti u Srbiju, a kada se vrati naravno da ce koristiti i zdravstveno, a ako nema penziono bice na teretu drzave. To je generalni princip, a naravno da ima granicnih slucajeva gde sve zavisi od situacije do situacije.

Što sam ja i napisao na ovoj temi i objasnio u više navrata. Ja recimo imam običaj da odem iz Srbije na mesec ili dva i da radim iz inostranstva, i ja nemam stalni boravak u inostranstvu a ni drugo državljanstvo, i ostajem poreski rezident Srbije i dužan sam sve vreme da plaćam Srbiji porez na prihod, bez obzira što sam napolju. Ja kad se vratim kući, nastavljam bez problema da koristim sve usluge, pa i zdravstvene, kao da nisam ni odlazio van zemlje.

Situacija bi se promenila da sam ostao van Srbije duže od 183 dana godišnje, da li u cugu ili iz delova, i možda Srbija ne bi na vreme izvalila da više nisam njen poreski rezident ako je ja ne bih obavestio da sam se trajno odselio, ali bi svakako to mogla naknadno (retroaktivno :-P) da utvrdi i da samim tim utvrdi da ne može da mi traži bilo kakav porez i doprinose, ali bi mogla da me kažnjava zbog neodjavljivanja. Čak i da se to ne desi, da lokalni poreski inspektor ne izvrši sve provere i ne uradi svoj posao kako treba i ipak mi ispostavi račun (poresko rešenje), uvek mogu da se pozovem na to da sam proveo više od 183 dana godišnje van zemlje, a to se proverava za 30 sekundi pregledom pečata u pasošu.

Sve je vrlo prosto.

1 hour ago, marica said:

Ne postoji "povlašćeni porez", svi plaćaju isti porez. Možeš da dobiješ olakšice na porez na prenos apsolutnih prava ili PDV (zavisi da li stan kupuješ od investitora tj. ti si prvi stanar ili kupuješ u nekoj staroj zgradi) za kupovinu prvog stana. Btw. ti ranije nisi morao da tražiš ove olakšice. Taj deo je to svega 1.5% od vrednosti stana (3% je pun porez, a ti možeš da otpišeš pola). Doduše, sada taj deo kupac više ne radi sam, nego notar nakon sklapanja ugovora šalje sve u poresku upravu.

Možeš takođe da se oslobodiš dela godišnjeg poreza koji ti opština uzima za posedovanje nekretnine, ako si prijavljen na toj adresi. Ali, ako izdaješ stanove turistima onda plaćaš i onako porez kao pravno lice i na njega nemaš nikakve olakšice. 

Porez na prihod se svima isto obračunava. Bilo kakav prihod. Tu spada i prihod od izdavanja stanova. Tu ne postoje olakšice. Ovaj porez se drugačije obračunava ako stan izdaješ fizičkom licu na mesečnom nivou ili ako si izvršio kategorizaciju pa ga izdaješ gostima na kraće. Ako izdaješ pravnom licu ne plaćaš ništa, porez plaća to pravno lice.

Ako izdaješ nekretnine a ne platiš porez onda se to smatra utajom poreza, kao i bilo koje drugo neplaćanje poreza na ostvarene prihode. Ali to nema veze s tim gde si prijavljen, koje ti je državljanstvo, itd. prihod koji ostvariš u Srbiji je oporeziv u Srbiji. Dakle, ako izdaješ stan u Srbiji, bez obzira da li si državljanin Srbije i živiš u njoj ili si državljanin a živiš u nekoj drugoj zemlji ili si državljanin neke druge zemlje, dok god je ta nekretnina u Srbiji, Srbija će da ti tražiti da platiš porez na to što zaradiš izdajući tu nekretninu.

Ne oslobađa te plaćanje poreza samo sporazum o dvostrukom oporezivanju nego i poreski kredit. Porez u Srbiji je zapravo dosta nizak. Maksimalna visina poreza je svega 15%. Poreski kredit je ustvari iznos koji si platio u toj zemlji gde si zaposlen. Dok god taj iznos prelazi 15%, u Srbiji ne bi platio ništa.

a kako ti se obracunava porez na vilu u beogradu, na kojoj ti je prijavljeno prebivaliste, a ti u stvari zivis u nemackoj , i imas i tamo prijavljeno prebivaliste? A ovo rade svi nasi gastosi....

Znaci, drzava ,  po ppetrovic-u, samo moze da ti naplati kaznu sto se nisi odjavila iz srbije i ciao putuj?

Takodje, kako placa porez u srbiji onaj gastos koji nije odjavio prebivaliste iz srbije, a ima i prebivaliste i zivi na kajmanskim ostrvima i tamo obrce milione, i placa porez kajmanskim ostrvima 1,5-3% , uz neke olaksice i manje...

Po ppetrovicu, on u srbiji nije duzan da placa nikakv porez, niti bilo sta drugo...jel i njemu drzava samo naplati kaznu sto se nije odjavio i ciao putuj?

16 hours ago, ppetrovic said:

Naravno, nikakvi ugovori i zakoni ovde nisu bitni jer si ti odlučio da si ti u pravu a ja nisam, i to je sasvim OK. Ja napisah ceo jedan Rat i Mir ovde, sa vrlo konkretnim primerima koji vrlo plastično opisuju najčešće situacije i kako se one tretiraju sa strane zakona, ali nemam ja pojma o tome, ja sam samo bivši IT preduzetnik kome je bilo u opisu posla da zna ovakve stvari i da se osigura da je sve po zakonu, i nema apsolutno nikakve veze što sam milion puta prolazio ovu tematiku sa advokatima kad sam sklapao poslove, tebi je glavni argument da si dobio 10 na Filološkom kod Duške Klikovac i tu se sva priča završava.

A što se tiče frilensera, ja ih itekako napadam, mada to i nije za ovu temu. Znali su godinama da traže 20 EUR na sat za iste usluge za koje sam ja morao da naplatim minimum 50 EUR, jer oni nisu plaćali apsolutno ništa državi dok je mene država znala da proganja i za par stotina dinara. Da je samo to, nego su se godinama smejali svima nama i pričali da smo budale što plaćamo sve uredno i na vreme, i glavni argument im je da plaćaju PDV u svojoj zemlji na sve što kupe, kao da mi ostali ne plaćamo taj isti PDV. A onda se još i hvale na sva usta kad kupe laptop ili telefon od preprodavaca iz Mađarske, gde se u Mađarskoj odradi povrat PDVa i roba prošvercuje u Srbiju bez da je ijedna država ikad videla jedan jedini dinar tog PDVa, čime su direktno sami sebi skakali u usta i dodatno se pokopavali.

To se u srpskom jeziku zove nelojalna konkurencija (valjda se tako zove, ne? Pitaju ovi ITevci što su privatni fax završili) i treba se kazniti, ali verujem da ćeš sad da izvučeš neki kec iz rukava i da ih opravdaš tako da opet oni ispadnu žrtve a da ja nisam u pravu i da to nije tako kako sam napisao.

Radili su tako godinama, sad više ne mogu to da rade jer su krenuli da prave dovoljno velike pare da se država zainteresuje i ukapira da tu zapravo ima dosta toga za oporezivanje, ali taman posla da su oni tu nešto krivi. Ne, oni prodaju priču o nekakvoj retroaktivnoj naplati koja je sve samo nije retroaktivna (gledano zakonski, ne lingvistički), neustavnosti, kršenju ljudskih prava, pretnjama da će da se odsele u inostranstvo (jer su poreske stope u Nemačkoj valjda manje nego ovde, hoće malo sutra) i evo stvarno ne znam kako ćemo mi ovde u Srbiji da preživimo bez tolikih magova ITa i preduzetništva.

Ipak, sve to nema veze sa gastarbajterima koji nisu dužni da plate ništa Srbiji, kao što je ministar Mali i rekao i kao što sam iz više uglova opisao ovde na temi, a znajući njega i znajući gde živim i čime se vode naši politikosi u prethodnih par decenija, nekako mi se čini da bi prvo udario na njih da ikako može, em ih ima za red veličine više nego frilensera, em gastarbajteri imaju mnogo veće zarade pa može i više da se "zahvati", ali avaj, izgleda da ipak ne može da im uzme ćorav dinar, jer nešto piše u zakonu koji sam citirao bar 5 puta na ovoj temi, i šta da se radi.

Ti si napisao ponovo Rat i Mir, ali nigde nisi pokazao tacno gde u zakonu pise da gastarbajteri koji se nisu odjavili u srbiji, a imaju prebivaliste i u inostranstvu, nisu duzni da i u srbiji placaju porez ( i doprinose )...

GDE TO TACNO PISE?

ministarku mariniku tepic, a ni mene, uopste ne zanimaju tvoji plasticni opisi, kao ni pricanija ministra malog...

Ja sam ti dokazao da onaj clan na koji se ti pozivas se ne tumaci onako kako si ti procitao...Ja znam da citam srpski, i samo sam procitao onako kako je napisano....nista drugo ne znam, niti se pravim pametan, samo citam kako je napisano....

Edited by bam-bam

11 minutes ago, ppetrovic said:

Što sam ja i napisao na ovoj temi i objasnio u više navrata. Ja recimo imam običaj da odem iz Srbije na mesec ili dva i da radim iz inostranstva, i ja nemam stalni boravak u inostranstvu a ni drugo državljanstvo, i ostajem poreski rezident Srbije i dužan sam sve vreme da plaćam Srbiji porez na prihod, bez obzira što sam napolju. Ja kad se vratim kući, nastavljam bez problema da koristim sve usluge, pa i zdravstvene, kao da nisam ni odlazio van zemlje.

Situacija bi se promenila da sam ostao van Srbije duže od 183 dana godišnje, da li u cugu ili iz delova, i možda Srbija ne bi na vreme izvalila da više nisam njen poreski rezident ako je ja ne bih obavestio da sam se trajno odselio, ali bi svakako to mogla naknadno (retroaktivno :-P) da utvrdi i da samim tim utvrdi da ne može da mi traži bilo kakav porez i doprinose, ali bi mogla da me kažnjava zbog neodjavljivanja. Čak i da se to ne desi, da lokalni poreski inspektor ne izvrši sve provere i ne uradi svoj posao kako treba i ipak mi ispostavi račun (poresko rešenje), uvek mogu da se pozovem na to da sam proveo više od 183 dana godišnje van zemlje, a to se proverava za 30 sekundi pregledom pečata u pasošu.

Sve je vrlo prosto.

Gde to pise, da ako si ostao van srbije vise od 183 dana, nisi vise njen poreski obveznik?

Upravo ti radis ono za sta optuzujes mene...drvis svoju pricu, sa milionima plasticnih primera, ali nemas pokrice u onom  sto je tacno u zakonu napisano...

jer ovo sto pricas, tako ne pise u zakonu...

Edited by bam-bam

Evo ga jedan odlican BBC-jev clanak koji super objasnjava stvari u vezi placanja poreza i doprinosa frilensera...clanak je od danas...pogotovu obratite paznju na sredisnji deo- Sta kaze zakon.

https://www.b92.net/bbc/index.php?yyyy=2021&mm=01&dd=15&nav_id=1795664

Naravno da uvek imju bar dve tacke gledanja, ali je ocigledno to da se na njih primenjuje zakon koji nije adekvatno tretirao ovu kategoriju poreskih obveznika, jer u vreme kad je pisan ova kategorija nije ni postojala..tako dolazimo do nelogicnosti da covek koji je zaposlen, a koji sa strane, van svog redovnog radnog vremena, radi neki dodatni posao, placa porez na prihod od tog posla 20%.....a nezaposlen covek, kojemu je taj " dodatni posao" jedini posao, takodje placa porez na dohodak 20%...pri tom je porez na zaradu za sve ostale redovno zaposlene 10%, tj. 15% ukoliko se prekoraci odredjena granica...takodje,  za zaposlene postoji neoporezivi deo zarade i on je 16300 din, dok nezaposleni frilenseri moraju da placaju porez i na zaradu od 2 din....i jos jedna stvar- nezaposleni frilenseri moraju da uplacuju penzijsko osiguranje, ali im se ono ne racuna u radni staz, nego se suma koja je uplacena koristi samo za uvecanje osnovice za penziju kad jednog trenutka budu otisli u penziju....ali da bi dobili penziju, vi morate da imate min, 15 godina radnog staza ( bar je tako bilo do skora, mozda se promenilo)...a firlenseri nemaju radni staz...

ove stvari jednostavno moraju nekako da se rese, mislim da je lex specialis jedini koji moze da izvuce iz ove situacije....

btw, prosao sam danas pored skupstine, bilo je jako puno ljudi, kao na protestima u julu...po mojoj proceni izmedju 3-4 hiljade , i to na samom pocetku dogadjaja, ljudi su jos pristizali.....ja nisam frilenser, ali ih podrzavam da ne plate vise nego sto svi drugi placaju, ali ono sto do sad nisu platili, a to je porez od bar 10%, kao sto su i drugi placali ( naravno treba uzeti u obzir i neoporezivi deo zarade), i zdravstveno osiguranje, ukoliko su imali zdravstvenu knjizicu u ovom periodu od 5 godina, sto je lako utvrditi, to bi morali da plate....bar tako ja mislim da bi bilo posteno......porez naravno, da im se omoguci da placaju na rate, a penzijsko da se oslobode za ovo u proslosti, jer im ionako ne ulazi u staz.....

Edited by bam-bam

1 hour ago, bam-bam said:

Gde to pise, da ako si ostao van srbije vise od 183 dana, nisi vise njen poreski obveznik?

Po milioniti put, član 7 Zakona o porezu na dohodak građana (https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-porezu-na-dohodak-gradjana.html):

Obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije (u daljem tekstu: rezident), za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika) i u drugoj državi.

Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:

1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili

2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Dakle, ako si neprekidno ili sa prekidima u Srbiji boravio manje od 183 dana u periodu od 12 meseci, NISI poreski rezident Srbije, a ako nisi proeski rezident Srbije, logično, nisi dužan da Srbiji plaćaš poreze i doprinose, dođavola.

jer ovo sto pricas, tako ne pise u zakonu...

Kao što smo videli upravo gore, to baš tako piše u zakonu.

Ti si napisao ponovo Rat i Mir, ali nigde nisi pokazao tacno gde u zakonu pise da gastarbajteri koji se nisu odjavili u srbiji, a imaju prebivaliste i u inostranstvu, nisu duzni da i u srbiji placaju porez ( i doprinose )...

GDE TO TACNO PISE?

Videti boldovano gore. Dakle, možda se gastarbajter nije odjavio iz Srbije, ali proveo je manje od 183 dana godišnje u Srbiji, što može da se ustanovi po pečatima u pasošu u roku od 30 sekundi, ili ako je pasoš "opran u mašini", može da se proveri u evidenciji o prelasku državne granice. U tom slučaju, država će o istom trošku, kad već proverava broj dana provedenih u Srbiji, da proveri da li se gastarbajter odjavio iz Srbije, pa ako nije, da ga adekvatno kazni za to, i eventualno da mu fakturiše i zdravstvene usluge ako se ogrebao o iste na foru dok nije bio rezident.

ministarku mariniku tepic, a ni mene, uopste ne zanimaju tvoji plasticni opisi, kao ni pricanija ministra malog...

Ministarku Mariniku Tepić i ministra Malog svakako ne treba da interesuju moji plastični opisi već ono što piše u zakonu, a videli smo gore šta piše.

Naravno da uvek imju bar dve tacke gledanja, ali je ocigledno to da se na njih primenjuje zakon koji nije adekvatno tretirao ovu kategoriju poreskih obveznika, jer u vreme kad je pisan ova kategorija nije ni postojala..

Koja kategorija poreskih obveznika ne postoji? Kategorija frilensera? Frilenser nije nikakvo zanimanje već oblik organizovanja posla. Frilenser je i onaj obućar koji ima svoju obućarsku radnju i danas popravlja moje cipele, sutra tvoje a prekosutra nečije druge. Frilenser je i Đoković koji danas igra turnir u Australiji, sutra u Kataru a prekosutra u Njujorku.

"Kategorija" frilensera ne postoji i neće nikad ni da postoji, već postoje šifre delatnosti, kao što su programer, teniser, obućar, itd, i sve šifre delatnosti su podložne oporezivanju.

tako dolazimo do nelogicnosti da covek koji je zaposlen, a koji sa strane, van svog redovnog radnog vremena, radi neki dodatni posao, placa porez na prihod od tog posla 20%.....a nezaposlen covek, kojemu je taj " dodatni posao" jedini posao, takodje placa porez na dohodak 20%...

Čovek koji je zaposlen plaća oko 67% za poreze, doprinose i zdravstveno, i ne znam za tebe, ali nekako mi se čini da je 67% solidno više od 46% koliko bi platio "nezaposleni" frilenser. Ovo su najniže poreske stope u Evropi a i šire, sa izuzetkom Bugarske gde bi umesto 46% platio oko 39%.

Takođe, porez na dohodak nije 20% već 10% - član 16 Zakona o porezu na dohodak građana (linkovan gore):

Zarada iz čl. 13. do 14b ovog zakona oporezuje se po stopi od 10%.

Idemo dalje:

pri tom je porez na zaradu za sve ostale redovno zaposlene 10%, tj. 15% ukoliko se prekoraci odredjena granica...

Porez na zaradu je 10% kao što smo videli gore.

"Ako se prekorači određena granica" je godišnji porez na dohodak građana - član 87 Zakona o porezu na dohodak građana, boldovano moje:

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, i to:

1) rezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Republike i u drugoj državi;

2) nerezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Republike.

Dohotkom iz stava 1. ovog člana smatra se godišnji zbir:

1) zarada iz čl. 13. do 15b ovog zakona;

2) oporezivog prihoda od samostalne delatnosti iz člana 33. stav 2. i člana 40. ovog zakona;

3) oporezivog prihoda od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine iz čl. 55. i 60. ovog zakona;

4) oporezivog prihoda od nepokretnosti iz člana 65v ovog zakona;

5) oporezivog prihoda od davanja u zakup pokretnih stvari iz člana 82. st. 3. i 4. ovog zakona;

6) oporezivog prihoda sportista i sportskih stručnjaka iz člana 84a ovog zakona;

6a) oporezivog prihoda od pružanja ugostiteljskih usluga iz člana 84b ovog zakona;

7) oporezivih drugih prihoda iz člana 85. ovog zakona;

8) prihoda po osnovima iz tač. 1) do 6) i tačke 7) ovog stava, ostvarenih i oporezovanih u drugoj državi za obveznike iz stava 1. tačka 1) ovog člana.

cifre za 2020. još nisu objavljene ali cifra za prošlu godinu je bila 2.729.304 dinara, dakle svako ko je imao mesečna primanja od ~1906 EUR mesečno je bio dužan da ga plati, a poreske stope su sledeće - član 89 Zakona o porezu na dohodak građana:

Godišnji porez na dohodak građana plaća se na osnovicu iz člana 88. ovog zakona, po sledećim stopama:

- na iznos do šestostruke prosečne godišnje zarade - 10%;

- na iznos preko šestostruke prosečne godišnje zarade - 10% na iznos do šestostruke prosečne godišnje zarade + 15% na iznos preko šestostruke prosečne godišnje zarade.

Dakle, moraš baš baš baš mnoooogo da zarađuješ da bi "prekoračio određenu granicu" a kao što vidimo, prema podacima Poreske uprave, među tim ljudima ima i frilensera, pretpostavljam da su i oni danas izašli da protestuju, ipak 1900 EUR mesečno je sića u Srbiji i kako to da oni moraju da plaćaju bilo šta za toliki iznos, taman posla.

za zaposlene postoji neoporezivi deo zarade i on je 16300 din, dok nezaposleni frilenseri moraju da placaju porez i na zaradu od 2 din

Ovo jeste ogroman nedostatak našeg poreskog sistema da se neoporezivi deo primenjuje selektivno i važi samo za zaposlene koji rade za platu, ali frilenseri onda treba da protestuju da se zakon izmeni u tom domenu a ne da se uvodi "lex specialis". Inače, od ove godine je neoporezivi deo podignut za 2000 RSD i sad iznosi 18300 RSD.

i jos jedna stvar- nezaposleni frilenseri moraju da uplacuju penzijsko osiguranje, ali im se ono ne racuna u radni staz, nego se suma koja je uplacena koristi samo za uvecanje osnovice za penziju kad jednog trenutka budu otisli u penziju....ali da bi dobili penziju, vi morate da imate min, 15 godina radnog staza ( bar je tako bilo do skora, mozda se promenilo)...a firlenseri nemaju radni staz...

"Nezaposleni frilenseri" je oksimoron jer de facto nisu nezaposleni već sudeći po prometu na deviznim računima, itekako privređuju, neki više a neki manje, ali u svakom slučaju su sve samo nisu nezaposleni.

Ako već neće da se registruju kao preduzetnici i posluju paušalno ili da isplaćuju sebi ličnu zaradu, mogu dobrovoljno sebi da uplaćuju penziono i socijalno (najčešće minimalac) i u tom slučaju im itekako ide radni staž i stiču pravo na penziju. Ako tvrdiš suprotno - daj konkretan zakon i član zakona pa da vidimo.

Lično znam bar 5 ljudi koji baš to rade - fizikališu po potrebi kada i gde ih neko angažuje i svakog meseca do 15. u mesecu sebi uplate poreze i doprinose i sve imaju crno na belo. Ako to mogu da rade fizikalci, bogme mogu i frilenseri.

ove stvari jednostavno moraju nekako da se rese

Ove stvari moraju da se reše tako što frilenseri lepo plate šta su dužni sa pripadajućim kamatama i da eventualno malo pročitaju propise i zakone i pronađu bolje rešenje koje im omogućava da uštede na dažbinama a da ostanu legalni. Ako sam ja mogao da linkujem ovde članove zakona za koje mi je trebalo par minuta da ih pronađem, mogu i frilenseri da urade to isto ili da plate 100 EUR poreskog savetnika da im odradi kompletnu šemu umesto njih i tako sebi uštede dosta vremena. Na kraju krajeva, to sam ja uradio kad sam osnivao firmu svojevremeno i tih 100 EUR troška mi je omogućilo da uštedim na kamatama i drugim dažbinama i da ne budem u problemu kao frilenseri.

Međutim, frilenseri neće to, oni hoće da ne pročitaju ama baš ništa i da se ne raspitaju nigde, nego odu na šalter Poreske upave da "plate porez" i onda im neko koga mrzi da živi kaže kako oni ništa nisu dužni da plate i da se jave kad krenu da prave veće pare (taj deo mi je najsmešniji, ej, Poreska uprava koja jedva čeka da odere nekoga tek tako vrati nekoga natrag ko im dođe praktično na noge da bi dobrovoljno bio odran, u to ni Crvenkapa ne bi poverovala) a kao što vidimo sve lepo piše i dostupno je svima, koliko šta košta i koje su poreske stope, a tu su i biznis/poreski savetnici čije usluge uopšte nisu skupe, za one koji neće da lupaju glavu oko ovih stvari jer nemaju adekvatno obrazovanje na tu temu.

Šta me briga šta piše BBC, N1, Nova, Pink, Informer... lepo linkove do zakona gde je crno na belo, nema laži, nema prevare. 

11 minutes ago, ppetrovic said:

Po milioniti put, član 7 Zakona o porezu na dohodak građana (https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-porezu-na-dohodak-gradjana.html?

Dakle, ako si neprekidno ili sa prekidima u Srbiji boravio manje od 183 dana u periodu od 12 meseci, NISI poreski rezident Srbije, a ako nisi proeski rezident Srbije, logično, nisi dužan da Srbiji plaćaš poreze i doprinose, dođavola.

Kao što smo videli upravo gore, to baš tako piše u zakonu.

Videti boldovano gore. Dakle, možda se gastarbajter nije odjavio iz Srbije, ali proveo je manje od 183 dana godišnje u Srbiji, što može da se ustanovi po pečatima u pasošu u roku od 30 sekundi, ili ako je pasoš "opran u mašini", može da se proveri u evidenciji o prelasku državne granice. U tom slučaju, država će o istom trošku, kad već proverava broj dana provedenih u Srbiji, da proveri da li se gastarbajter odjavio iz Srbije, pa ako nije, da ga adekvatno kazni za to, i eventualno da mu fakturiše i zdravstvene usluge ako se ogrebao o iste na foru dok nije bio rezident.

Ministarku Mariniku Tepić i ministra Malog svakako ne treba da interesuju moji plastični opisi već ono što piše u zakonu, a videli smo gore šta piše.

Koja kategorija poreskih obveznika ne postoji? Kategorija frilensera? Frilenser nije nikakvo zanimanje već oblik organizovanja posla. Frilenser je i onaj obućar koji ima svoju obućarsku radnju i danas popravlja moje cipele, sutra tvoje a prekosutra nečije druge. Frilenser je i Đoković koji danas igra turnir u Australiji, sutra u Kataru a prekosutra u Njujorku.

"Kategorija" frilensera ne postoji i neće nikad ni da postoji, već postoje šifre delatnosti, kao što su programer, teniser, obućar, itd, i sve šifre delatnosti su podložne oporezivanju.

Čovek koji je zaposlen plaća oko 67% za poreze, doprinose i zdravstveno, i ne znam za tebe, ali nekako mi se čini da je 67% solidno više od 46% koliko bi platio "nezaposleni" frilenser. Ovo su najniže poreske stope u Evropi a i šire, sa izuzetkom Bugarske gde bi umesto 46% platio oko 39%.

Takođe, porez na dohodak nije 20% već 10% - član 16 Zakona o porezu na dohodak građana (linkovan gore):

Idemo dalje:

Porez na zaradu je 10% kao što smo videli gore.

"Ako se prekorači određena granica" je godišnji porez na dohodak građana - član 87 Zakona o porezu na dohodak građana, boldovano moje:

cifre za 2020. još nisu objavljene ali cifra za prošlu godinu je bila 2.729.304 dinara, dakle svako ko je imao mesečna primanja od ~1906 EUR mesečno je bio dužan da ga plati, a poreske stope su sledeće - član 89 Zakona o porezu na dohodak građana:

Dakle, moraš baš baš baš mnoooogo da zarađuješ da bi "prekoračio određenu granicu" a kao što vidimo, prema podacima Poreske uprave, među tim ljudima ima i frilensera, pretpostavljam da su i oni danas izašli da protestuju, ipak 1900 EUR mesečno je sića u Srbiji i kako to da oni moraju da plaćaju bilo šta za toliki iznos, taman posla.

Ovo jeste ogroman nedostatak našeg poreskog sistema da se neoporezivi deo primenjuje selektivno i važi samo za zaposlene koji rade za platu, ali frilenseri onda treba da protestuju da se zakon izmeni u tom domenu a ne da se uvodi "lex specialis". Inače, od ove godine je neoporezivi deo podignut za 2000 RSD i sad iznosi 18300 RSD.

"Nezaposleni frilenseri" je oksimoron jer de facto nisu nezaposleni već sudeći po prometu na deviznim računima, itekako privređuju, neki više a neki manje, ali u svakom slučaju su sve samo nisu nezaposleni.

Ako već neće da se registruju kao preduzetnici i posluju paušalno ili da isplaćuju sebi ličnu zaradu, mogu dobrovoljno sebi da uplaćuju penziono i socijalno (najčešće minimalac) i u tom slučaju im itekako ide radni staž i stiču pravo na penziju. Ako tvrdiš suprotno - daj konkretan zakon i član zakona pa da vidimo.

Lično znam bar 5 ljudi koji baš to rade - fizikališu po potrebi kada i gde ih neko angažuje i svakog meseca do 15. u mesecu sebi uplate poreze i doprinose i sve imaju crno na belo. Ako to mogu da rade fizikalci, bogme mogu i frilenseri.

Ove stvari moraju da se reše tako što frilenseri lepo plate šta su dužni sa pripadajućim kamatama i da eventualno malo pročitaju propise i zakone i pronađu bolje rešenje koje im omogućava da uštede na dažbinama a da ostanu legalni. Ako sam ja mogao da linkujem ovde članove zakona za koje mi je trebalo par minuta da ih pronađem, mogu i frilenseri da urade to isto ili da plate 100 EUR poreskog savetnika da im odradi kompletnu šemu umesto njih i tako sebi uštede dosta vremena. Na kraju krajeva, to sam ja uradio kad sam osnivao firmu svojevremeno i tih 100 EUR troška mi je omogućilo da uštedim na kamatama i drugim dažbinama i da ne budem u problemu kao frilenseri.

Međutim, frilenseri neće to, oni hoće da ne pročitaju ama baš ništa i da se ne raspitaju nigde, nego odu na šalter Poreske upave da "plate porez" i onda im neko koga mrzi da živi kaže kako oni ništa nisu dužni da plate i da se jave kad krenu da prave veće pare (taj deo mi je najsmešniji, ej, Poreska uprava koja jedva čeka da odere nekoga tek tako vrati nekoga natrag ko im dođe praktično na noge da bi dobrovoljno bio odran, u to ni Crvenkapa ne bi poverovala) a kao što vidimo sve lepo piše i dostupno je svima, koliko šta košta i koje su poreske stope, a tu su i biznis/poreski savetnici čije usluge uopšte nisu skupe, za one koji neće da lupaju glavu oko ovih stvari jer nemaju adekvatno obrazovanje na tu temu.

Šta me briga šta piše BBC, N1, Nova, Pink, Informer... lepo linkove do zakona gde je crno na belo, nema laži, nema prevare. 

Ocito je da ti ne znas srpski jezik, jer ne mogu da objasnim kako mi uporno tvrdis jedno, a na papiru pise potpuno drugo...ajde ono sto si boldovao gore, clan 7 zakona, procitaj od reci do reci.....

tacka 2) tog clana se odnosi na ljude koji nemaju prebivaliste u srbiji, ali su u njoj boravili duze od 183 dana....ta tacka 2) nema nikakve veze sa tackom 1), u kojoj je receno da se poreska rezidencija odnosi na SVE ljude sa prebivalistem u srbiji...tako su oni sa prebivalistem lepo pokriveni u tacki 1), a ovi ostali koji nemaju prebivaliste su pokriveni u tacki 2)......sve to lepo povezuje veznik -ili-, koji znaci- ili si ovo, ili si ono, ili partizan ili si zvezda....to nije veznik -i, koji bi znacio: ja sam i partizanovac i zvezdas......

ajde molim te procitaj od reci do reci, pa mi ponovo odgovori, a ovo o frilenserima mozemo posle da polemisemo, necu ovde da pisem da ponovo ne bi krenuo da pises Rat i mir ;) .......

@marica, @noskich, @Dragance , @superpera ili vec ko god prati ovu temu, da li mozete da se umestate i kazete kako vi citate ovaj clan 7 zakona o porezu, i tacke 1) i 2), jer ppetrovic i ja ispisasmo 30 postova ubedjujuci jedan drugog sta tacno pise u dve recenice....mislim, prosto ne mogu da verujem da ja ne znam srpski, ali ajde nek neko nesto kaze pls.....pogledajte samo predhodne post od ppetrovica, i ovaj moj prvi iznad, tu je napisan clan zakona i njegovo i moje tumacenje

Edited by bam-bam

Ne radi se o tome da li znaš srpski, već da li znaš da tumačiš zakone, a to nije isto što i znati srpski jezik.

Da li možeš da skapiraš da to što se neko nije odjavio iz Srbije ne znači da je rezident Srbije ako je proveo npr. godinu dana van nje i da se samo faktičko stanje na terenu računa kao validno?

Po defaultu, ti jesi rezident Srbije čak i ako odeš napolje na godinu dana, ali će Srbija, kad bude primetila da više ne uplaćuješ ništa u kasu a dužan si to da radiš jer i dalje imaš prijavljeno mesto boravka na njenoj teritoriji, da pre ili kasnije ustanovi da si ti odavno zapalio van države (u nekom trenutku će da ustanovi da si prešao granicu pre godinu dana i otišao ko zna gde) i da zbog toga nema osnova da ti naplati bilo šta od poreza i socijalnih davanja osim kazne za neodjavljivanje?

Bukvalno sam objasnio kako to funkcioniše na nivou pečata u pasošu.

Ti odeš iz Srbije 1. februara 2021. na Fidži, i ne odjaviš se iz Srbije. Srbija ti i dalje računa poreze i doprinose i zadužuje te po nekom osnovu, ali ti ne uplaćuješ ništa od toga mesecima. Tamo negde 1. decembra, neki poreski službenik krene da bunari tvoj "slučaj" i u nekom trenutku mu padne na pamet da proveri da li si ti uopšte u zemlji, i onog trenutka kad bude video da si ti zapalio van još 1. februara, u tom trenutku on može samo da te prosledi graničnoj policiji da ti odvali kaznu za neodjavljivanje.

Srbija je mislila da si ti i dalje rezident i jedva je čekala da te odvali od kamate, kao frilensere npr., ali avaj, neće moći.

Uzevši sve od sad napisano, da li ti je jasno da može da se desi i obrnuta situacija? Ti se uredno odjaviš iz Srbije a onda se vratiš kući i ne prijaviš se u lokalni MUP da ti je prebivalište opet na teritoriji Srbije. Onda ti lagano kreneš da ideš kod državnog lekara kao nezaposleni i da u nekom trenutku opet neki ćata u lokalnoj poreskoj upravi može da prođe tvoj slučaj i da vidi da si ti zvanično van Srbije a već 6 meseci u Srbiji primaš platu ili devize iz inostranstva i da boraviš 183+ dana unutar zemlje i da onda na osnovu toga može da ti potražuje "retroaktivno" poreze i doprinose za taj dohodak? Naravno, sad bi frilenseri uleteli sa pričom kako bi oni pokušali da nešto retroaktivno naplate, ali to ne bi bila retroaktivna naplata jer se računa samo faktičko stanje na terenu, bez obzira šta ste ti ili država Srbija "mislili" u nekom trenutku.

@ppetrovic 

samo jedna stvar iz onog tvog pisanija o frilenserima...

u startu si pogresio, pa onako samozadovoljno napisao - idemo dalje:

Zarada iz čl. 13. do 14b ovog zakona oporezuje se po stopi od 10%. 

Ovo se odnosi na porez na zaradu, a u clanu 13 u prvoj recenici lepo pise sta je porez na zaradu:

-  "Pod zaradom u smislu ovog zakona, smatra se zarada koja se ostvaruje po osnovu radnog odnosa, definisana zakonom kojim se uređuju radni odnosi i druga primanja zaposlenog."

Frilenseri nisu zaposleni, tj. nisu u radnom odnosu, tako da se ovi clanovi ne odnose na njih..

Na njih se odnosi porez na ostale prihode ( pocinje od clana 81), pogotovu clan 85 ( Drugi prihodi), a neki mogu da se podvedu pod Porez na prihode od autorskih prava, prava srodnih autorskom pravu i prava industrijske svojine ( clan 52)...Za oba ova poreza, po clanu 58 i 86, poreska stopa je 20%.....

tvoje tumacenje zakona je samo ono sto ti vidis

Edited by bam-bam

Jes' u pravu si, mea culpa. Ipak, to ne menja činjenicu da frilenseri imaju otpis od 20% na ime normiranih troškova koje zaposleni na platu nemaju, tako da ih efektivno tih 20% izađe manje. Pa još ako uspeju da proguraju svoj rad kao autorsko delo ili intelektualnu svojinu, normirani troškovi mogu da budu i veći do 20% pa da ih tih 20% poreza izađe još i manje.

A mogu da plaćaju i 10% poreza umesto 20% da su se registrovali kao samostalni preduzetnici. Jedini problem ovde su ljudi koji stvarno zarađuju svega 100ak EUR mesečno i za njih bi morala da se radi tzv. zakonska amnestija, ali takvih je relativno mali broj.

A sad, ako možemo da se vratimo na temu poreske rezidencije i utvrđivanja iste, pošto je ionako cela priča oko frilensera u ovoj temi potpuni offtopic.

22 minutes ago, ppetrovic said:

Ne radi se o tome da li znaš srpski, već da li znaš da tumačiš zakone, a to nije isto što i znati srpski jezik.

Da li možeš da skapiraš da to što se neko nije odjavio iz Srbije ne znači da je rezident Srbije ako je proveo npr. godinu dana van nje i da se samo faktičko stanje na terenu računa kao validno?

Po defaultu, ti jesi rezident Srbije čak i ako odeš napolje na godinu dana, ali će Srbija, kad bude primetila da više ne uplaćuješ ništa u kasu a dužan si to da radiš jer i dalje imaš prijavljeno mesto boravka na njenoj teritoriji, da pre ili kasnije ustanovi da si ti odavno zapalio van države (u nekom trenutku će da ustanovi da si prešao granicu pre godinu dana i otišao ko zna gde) i da zbog toga nema osnova da ti naplati bilo šta od poreza i socijalnih davanja osim kazne za neodjavljivanje?

Bukvalno sam objasnio kako to funkcioniše na nivou pečata u pasošu.

Ti odeš iz Srbije 1. februara 2021. na Fidži, i ne odjaviš se iz Srbije. Srbija ti i dalje računa poreze i doprinose i zadužuje te po nekom osnovu, ali ti ne uplaćuješ ništa od toga mesecima. Tamo negde 1. decembra, neki poreski službenik krene da bunari tvoj "slučaj" i u nekom trenutku mu padne na pamet da proveri da li si ti uopšte u zemlji, i onog trenutka kad bude video da si ti zapalio van još 1. februara, u tom trenutku on može samo da te prosledi graničnoj policiji da ti odvali kaznu za neodjavljivanje.

Srbija je mislila da si ti i dalje rezident i jedva je čekala da te odvali od kamate, kao frilensere npr., ali avaj, neće moći.

Uzevši sve od sad napisano, da li ti je jasno da može da se desi i obrnuta situacija? Ti se uredno odjaviš iz Srbije a onda se vratiš kući i ne prijaviš se u lokalni MUP da ti je prebivalište opet na teritoriji Srbije. Onda ti lagano kreneš da ideš kod državnog lekara kao nezaposleni i da u nekom trenutku opet neki ćata u lokalnoj poreskoj upravi može da prođe tvoj slučaj i da vidi da si ti zvanično van Srbije a već 6 meseci u Srbiji primaš platu ili devize iz inostranstva i da boraviš 183+ dana unutar zemlje i da onda na osnovu toga može da ti potražuje "retroaktivno" poreze i doprinose za taj dohodak? Naravno, sad bi frilenseri uleteli sa pričom kako bi oni pokušali da nešto retroaktivno naplate, ali to ne bi bila retroaktivna naplata jer se računa samo faktičko stanje na terenu, bez obzira šta ste ti ili država Srbija "mislili" u nekom trenutku.

cekaj, ti si u svom postu predhodnom postu rekao, citiram:

"Dakle, ako si neprekidno ili sa prekidima u Srbiji boravio manje od 183 dana u periodu od 12 meseci, NISI poreski rezident Srbije, a ako nisi proeski rezident Srbije, logično, nisi dužan da Srbiji plaćaš poreze i doprinose, dođavola."

Ja te pitam, gde to pise? To u clanu 7 ne pise, pise da su svi ljudi sa prebivalistem u srbiji poreski rezidenti.....

Nemoj molim te vise da mi pises primere, pitam te samo za zakon, tu tacku 7, te dve recenice...Gde pise to sto ti tvrdis, a sto sam stavio pod navodnike?

I gde pise da je gastos koji se nije odjavio iz srbije, a placa porez u inostranstvu, automatski oslobodjen od placanja poreza, cim dokaze da ga je tamo platio?

3 minutes ago, ppetrovic said:

Jes' u pravu si, mea culpa. Ipak, to ne menja činjenicu da frilenseri imaju otpis od 20% na ime normiranih troškova koje zaposleni na platu nemaju, tako da ih efektivno tih 20% izađe manje. Pa još ako uspeju da proguraju svoj rad kao autorsko delo ili intelektualnu svojinu, normirani troškovi mogu da budu i veći do 20% pa da ih tih 20% poreza izađe još i manje.

A mogu da plaćaju i 10% poreza umesto 20% da su se registrovali kao samostalni preduzetnici. Jedini problem ovde su ljudi koji stvarno zarađuju svega 100ak EUR mesečno i za njih bi morala da se radi tzv. zakonska amnestija, ali takvih je relativno mali broj.

A sad, ako možemo da se vratimo na temu poreske rezidencije i utvrđivanja iste, pošto je ionako cela priča oko frilensera u ovoj temi potpuni offtopic.

ne, nije samo problem za one sa 100 evra, nego i one sa 400-500 evra...ni za njih se ne isplati pausalac....zato i kazem, najebali su oni sa najmanjom zaradom, i to jedino moze da se resi nekim posebnim zakonom...

Odakle ti snage da troluješ ovoliko?

Član 7 kaže ko se smatra poreskim rezidentom Srbije, pri čemu je stvar binarna - ili jesi ili nisi i ne postoji neka treća varijanta. Ako nisi boravio u Srbiji 183 dana u toku godine, ne smatraš se poreskim rezidentom Srbije i to je to, ne znam šta još treba da piše u tom članu zakona da bi tebi bilo jasno?

Hajd' ti za početak pročitaj celu temu od početka, šta sam sve napisao, bukvalno i dete od 7 godina može na osnovu svega do sada napisanog da skapira. Mislim, kako je moguće da razumeš kako funkcioniše 90/180 kvota za Šengen, koja je upravo i napravljena da bi se EU zaštitila od preganjanja sa državljanima trećih zemalja oko poreza a ne možeš da skapiraš isti princip za Srbiju?

Jedina mogućnost koja je ostala je da debelo troluješ.

Srbija te smatra poreskim rezidentom, ali je utvrdila da si ti zapalio van zemlje pre 200 dana (a može to da uradi pošto vodi evidenciju ko ulazi i izlazi iz nje) i nisi se vraćao od tada u Srbiju. Dakle, iako je Srbija mislila da si ti sve vreme njen poreski rezident, naknadno je ustanovila da ipak ne ispunjavaš uslove da to budeš, i šta sad? Ti bi naplatio poreze i doprinose kao da se ništa nije desilo? Na osnovu kog člana zakona? OK, piše u članu 7 da si rezident Srbije ako boraviš u njoj 183+ dana godišnje, međutim, ti si van Srbije 200 dana godišnje, i kako bi se to po tebi rešavalo?

Aj' leba ti uozbilji se već jednom.

47 minutes ago, ppetrovic said:

Odakle ti snage da troluješ ovoliko?

Član 7 kaže ko se smatra poreskim rezidentom Srbije, pri čemu je stvar binarna - ili jesi ili nisi i ne postoji neka treća varijanta. Ako nisi boravio u Srbiji 183 dana u toku godine, ne smatraš se poreskim rezidentom Srbije i to je to, ne znam šta još treba da piše u tom članu zakona da bi tebi bilo jasno?

Hajd' ti za početak pročitaj celu temu od početka, šta sam sve napisao, bukvalno i dete od 7 godina može na osnovu svega do sada napisanog da skapira. Mislim, kako je moguće da razumeš kako funkcioniše 90/180 kvota za Šengen, koja je upravo i napravljena da bi se EU zaštitila od preganjanja sa državljanima trećih zemalja oko poreza a ne možeš da skapiraš isti princip za Srbiju?

Jedina mogućnost koja je ostala je da debelo troluješ.

Srbija te smatra poreskim rezidentom, ali je utvrdila da si ti zapalio van zemlje pre 200 dana (a može to da uradi pošto vodi evidenciju ko ulazi i izlazi iz nje) i nisi se vraćao od tada u Srbiju. Dakle, iako je Srbija mislila da si ti sve vreme njen poreski rezident, naknadno je ustanovila da ipak ne ispunjavaš uslove da to budeš, i šta sad? Ti bi naplatio poreze i doprinose kao da se ništa nije desilo? Na osnovu kog člana zakona? OK, piše u članu 7 da si rezident Srbije ako boraviš u njoj 183+ dana godišnje, međutim, ti si van Srbije 200 dana godišnje, i kako bi se to po tebi rešavalo?

Aj' leba ti uozbilji se već jednom.

sve to sto si napisao nije tacno...

U clanu 7 pise da si poreski rezident srbije ako si prijavljen u srbiji i nema dalje.....

stav 2) se odnosi na one ljudi koji nisu prijavljeni u srbiji, ali su boravili u njoj 183+ dana....

Da je tako kao sto ti kazes, pisalo bi :

poreski rezident srbije je onaj koji ima prijavljeno prebivaliste u srbiji

i ukoliko je boravio  vise od 183 dana u srbiji....

ali ne pise tako...

evo da ti jos malo pojasnim, citiram te:

"Član 7 kaže ko se smatra poreskim rezidentom Srbije, pri čemu je stvar binarna - ili jesi ili nisi i ne postoji neka treća varijanta. Ako nisi boravio u Srbiji 183 dana u toku godine, ne smatraš se poreskim rezidentom Srbije i to je to, ne znam šta još treba da piše u tom članu zakona da bi tebi bilo jasno?"

Ako nisi boravio u srbiji 183 dana, da li to znaci i da nemas prebivaliste u srbiji? posto ti na osnovu tacke 2) tumacis, tj. impliciras tacku 1)......boravio ne boravio 183 dana, ti si i dalje sa prijavljenim prebivalistem u srbiji, sve dok ne odes licno i ne odjavis se....a svako ko ima prebivaliste u srbiji, je u isto vreme i njen poreski rezident, sto lepo kaze tacka 1)

Ukoliko lice boravi u srbiji manje od 183 dana, ono po toj tacki 2) nije poreski rezident, ali je i dalje poreski rezident po tacki 1), posto i dalje ima prebivaliste u srbiji...zato se tacka 2) odnosi samo na nerezidente srbije, koji ovde samo privremeno borave

Grad se smatra za metropolu ako ima:

1) vise od milion stanovnika

ili

2) zahvata povrsinu od 500 hektara..

Ukoliko grad ne zahvata povrsinu od 500, nego 400 hektara, on se i dalje smatra metropolom ukoliko ima vise od milion stanovnika...

evo i ja da ti dam plastican primer ;)

Edited by bam-bam

U pravu si. Sve što sam napisao nije tačno.

Samo ću da ostavim jedan sitan član Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji:

Pre donošenja akta kojim se utvrđuju obaveze i prava poreskog obveznika, Poreska uprava je dužna da, na njegov zahtev, omogući poreskom obvezniku uvid u pravnu i činjeničnu osnovu za donošenje akta.

Ujedno se i odjavljujem sa ove teme. Dosta je bilo.

9 minutes ago, ppetrovic said:

U pravu si. Sve što sam napisao nije tačno.

Samo ću da ostavim jedan sitan član Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji:

Ujedno se i odjavljujem sa ove teme. Dosta je bilo.

Brate, ti si pogresio, i mozes da se ljutis koliko hoces, ali smo ispisali 30 postova zbog citanja 2 recenice...a stvar je vrlo bitna...

lepo bi bilo da bar ne budes ironican posle ovoliko ubedjivanja.....

[mention=74]marica[/mention], [mention=1142]noskich[/mention], [mention=1054]Dragance[/mention] , [mention=2531]superpera[/mention] ili vec ko god prati ovu temu, da li mozete da se umestate i kazete kako vi citate ovaj clan 7 zakona o porezu, i tacke 1) i 2), jer ppetrovic i ja ispisasmo 30 postova ubedjujuci jedan drugog sta tacno pise u dve recenice....mislim, prosto ne mogu da verujem da ja ne znam srpski, ali ajde nek neko nesto kaze pls.....pogledajte samo predhodne post od ppetrovica, i ovaj moj prvi iznad, tu je napisan clan zakona i njegovo i moje tumacenje
pravo ti kažem ne znam ništa o zakonima niti me zanima da ih gledam,ja radim drugačije
tj. radim šta mi se hoće pa ako nešto iskrsne onda rešavam situaciju,sa nekoliko dokumenata je i lakše rešavati neke probleme,dovoljno je recimo da neki problem iz jedne države ide u drugu državu i da se to izgubi,ignoriše i zastari pa s vremenom naučiš šta se može a šta ne a ako je nešto nejasno o posledicama odem kod nekog advokata pa pitam i posle vidim šta ću
tako da mi je nejasno ko je u pravu u tim vašim kilometarskim raspravama jer ja ne bi gubio vreme s čitanjem šta je u redu već bi nešto uradio pa gledao reakcije i mogu reći da mi je baš ok tako jer su uglavnom odustajali od daljnjeg smaranja čim vide da imaju posla sa drugom državom

@bam-bam

Suštinski grešiš jer se prebivalište ne definiše time da li si se odjavio ili nisi. Evo šta piše na sajtu MUP-a o prebivalištu:

"Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost sa mestom u kome se nastanio."

Dakle, nema veze s tim da li si se ti odjavio ili ne. Tvoja dužnost je da se odjaviš, ali to što nisi ne definiše tvoje prebivalište.

Gastabajter koji živi i radi van Srbije cele godine nema prebivalište u Srbiji, čak iako se nije odjavio.

Ovo su ti i @ppetrovic, i ja, a i mnogi drugi na različite načine ukazivali, ne samo na ovoj temi nego i drugim. 

Tvoje je da to prihvatiš ili ne, ali nema smisla da 10 puta zahtevaš da ti neko objašnjava zašto taj deo zakona potencijalno nisi dobro shvatio.