Srbija duplo ili drugo (dvojno) drzavljanstvo?

296 posts in this topic

On 1/17/2021 at 10:30 PM, marica said:

@bam-bam

Suštinski grešiš jer se prebivalište ne definiše time da li si se odjavio ili nisi. Evo šta piše na sajtu MUP-a o prebivalištu:

"Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost sa mestom u kome se nastanio."

Dakle, nema veze s tim da li si se ti odjavio ili ne. Tvoja dužnost je da se odjaviš, ali to što nisi ne definiše tvoje prebivalište.

Gastabajter koji živi i radi van Srbije cele godine nema prebivalište u Srbiji, čak iako se nije odjavio.

Ovo su ti i @ppetrovic, i ja, a i mnogi drugi na različite načine ukazivali, ne samo na ovoj temi nego i drugim. 

Tvoje je da to prihvatiš ili ne, ali nema smisla da 10 puta zahtevaš da ti neko objašnjava zašto taj deo zakona potencijalno nisi dobro shvatio. 

Expand  

ok, ppetroviceva tvrdnja je bila  da svako ko je boravio van srbije vise od 183 dana u tekucoj poreskoj godini nije njen poreski rezident za tu godinu....ja sam tvrdio da 183 dana nema nikakve veze sa prebivalistem, i da stav 2) ne ponistava stav 1) tog clana 7) zakona, tj. da nemaju veze jedan s drugim...konkretno smo se oko toga raspravljali, a ne o dokazivanju pred poreskim organima gde je necije prebivaliste....takodje, kao sto si vec pomenula, postoji i opcija poreskog kredita, gde se oslobadja placanja dela poreza  poreski rezident srbije koji je vec platio porez u drugoj zemlji u kojoj je takodje rezident, a sa kojom mi nemamo potpisan ugovor o sprecavanju dvostrukog oporezivanja....moje razmisljanje je bilo da, ukoliko boravak od 183 dana van srbije ponistava osnov o rezidenciji po osnovu prebivalista, onda ovaj poreski kredit ne bi ni bio potreban da postoji kao opcija....

ali svakako, hvala ti na odgovoru, bitno je da cujemo vise misljenja...

samo mi nisi odgovorila na onih par pitanja na tvom predhodnom postu?

inace, poslao sam pitanje poreskoj upravi pa cemo videti sta ce odgovoriti.....

btw, kapiram da je to dokazivanje prebivalista krajnje komplikovano, jer osoba treba da dokaze i da nije koristila beneficije posedovanja srpskog prebivalista, i to ne samo ona, nego i clanovi njene familije....verovatno takvi ljudi postoje, ali postoji i brdo gastosa koji su obilato koristili sve beneficije....tako da, cela petroviceva prica da covek samo plati kaznu za neodjavljivanje i ciao slobodan je, sustinski ne pije vodu, bar po meni.....evo ja bih se prvi pobunio zasto se od mog poreza placa operacija nekog ko zivi u nemackoj i ne uplacuje nikakav porez ni solidarne doprinose u srbiji..i to ne samo njegova operacija , nego i clanova njegove familije....i zasto mi je mozda zauzeo mesto u bolnici, a ja nisam mogao da dodjem na red zbog njega...nisu samo ni finansije u pitanju....

Edited by bam-bam

On 1/19/2021 at 2:05 PM, bam-bam said:
ok, ppetroviceva tvrdnja je bila  da svako ko je boravio van srbije vise od 183 dana u tekucoj poreskoj godini nije njen poreski rezident za tu godinu....ja sam tvrdio da 183 dana nema nikakve veze sa prebivalistem, i da stav 2) ne ponistava stav 1) tog clana 7) zakona, tj. da nemaju veze jedan s drugim...konkretno smo se oko toga raspravljali, a ne o dokazivanju pred poreskim organima gde je necije prebivaliste....takodje, kao sto si vec pomenula, postoji i opcija poreskog kredita, gde se oslobadja placanja dela poreza  poreski rezident srbije koji je vec platio porez u drugoj zemlji u kojoj je takodje rezident, a sa kojom mi nemamo potpisan ugovor o sprecavanju dvostrukog oporezivanja....moje razmisljanje je bilo da, ukoliko boravak od 183 dana van srbije ponistava osnov o rezidenciji po osnovu prebivalista, onda ovaj poreski kredit ne bi ni bio potreban da postoji kao opcija....
ali svakako, hvala ti na odgovoru, bitno je da cujemo vise misljenja...
samo mi nisi odgovorila na onih par pitanja na tvom predhodnom postu?
inace, poslao sam pitanje poreskoj upravi pa cemo videti sta ce odgovoriti.....
btw, kapiram da je to dokazivanje prebivalista krajnje komplikovano, jer osoba treba da dokaze i da nije koristila beneficije posedovanja srpskog prebivalista, i to ne samo ona, nego i clanovi njene familije....verovatno takvi ljudi postoje, ali postoji i brdo gastosa koji su obilato koristili sve beneficije....tako da, cela petroviceva prica da covek samo plati kaznu za neodjavljivanje i ciao slobodan je, sustinski ne pije vodu, bar po meni.....evo ja bih se prvi pobunio zasto se od mog poreza placa operacija nekog ko zivi u nemackoj i ne uplacuje nikakav porez ni solidarne doprinose u srbiji..i to ne samo njegova operacija , nego i clanova njegove familije....i zasto mi je mozda zauzeo mesto u bolnici, a ja nisam mogao da dodjem na red zbog njega...nisu samo ni finansije u pitanju....
ne znam tačno kako je sa srbijom jer nije u eu ali to što on kaže je tačno između eu zemalja,gde si duže, tu i plačaš i nema veze dal si prijavljen u drugoj zemlji
ne trebaju nikakvi dokazi jer je slobodno kretanje u eu i niko ne može znati gde si duže bio dovoljno je ono što im kažeš kao i to da si negde platio porez
za to zdrastveno se ne brini uopšte jer sto bi neko dolazio iz nemačke da ga koristi u srbiji,njihovo je medju najboljima u evropi i đabe je ako radiš ili imaš socijalu,jedino za privatnike nije te oni moraju uzeti neko privatno i to mogu od poreza oduzeti kao i što imaju bolji tretman u bolnici,prvi su u redu kod dr i slično
srpske beneficije su jako male da bi se neko od preko interesovao za to i treba da bude duže u srbiji da bi mu nešto koristilo dok su beneficije registracije u eu mnogo veće i isplativije...to je možda jedino zanimljivo za penzionere ako se vrate za stalno inače ne vidim drugi razlog cimanja oko toga
eto što se tiče eu zemalja u pravu je pa ako srbija hoće da ide ka eu trebalo bi to isto da prihvati a ako oće ka rusiji i kini onda će već smišljati kako da uzmu neki harač na svaki način jer neće biti eu zakona da ih spreči u tome
sad za te frilensere koji mlate pare preko a žive u srbiji isto je u pravu da treba plačati porez srbiji jer tu i žive većinom i jesu nelojalna konkurencija onima koji isto to rade a plaćaju poreze i zbog toga ne mogu jeftinije naplatiti usluge i koriste to zdrastvo jer ni ne mogu strano tek tako koristiti nite se mogu tek tako prijaviti da žive tamo jer nemaju eu dokumenta
po meni je dosta realno rekao kakvo je stanje

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

On 1/19/2021 at 2:05 PM, bam-bam said:

moje razmisljanje je bilo da, ukoliko boravak od 183 dana van srbije ponistava osnov o rezidenciji po osnovu prebivalista, onda ovaj poreski kredit ne bi ni bio potreban da postoji kao opcija....

Expand  

Poreski kredit se primenjuje samo kada je u pitanju privremena emigracija, tj. kada je osoba zaradila neke pare u inostranstvu a i dalje je (pravi) rezident Srbije. Neko ko se trajno odseli plaća poreze u državi u kojoj je rezident i samim tim nema potrebe za bilo kakvim poreskim kreditom.

Expand  

Pazi, ja savršeno razumem šta ti pričaš i ja delim identičnu bojazan kao i ti. Ipak, malo mi je nezamislivo da će neko sa zapada da dođe da se leči u našim bolnicama jer je zdravstvena nega na zapadu generalno bolja od našeg (mada kažu da je u Portugalu lošije nego kod nas, to ne bih znao pošto nisam bio), eventualno za neke sitne stvari, što verujem da se i zloupotrebljavalo tu i tamo.

Ipak, to ne čini tu opciju legalnom i to jeste nešto što treba da se sprečava. Nažalost, Srbija još uvek nema kapacitete da to radi u onoj meri u kojoj bi trebalo, ali će i tu biti pomeranja na bolje u nadolazećim godinama kako se sve više državnih usluga bude digitalizovalo. To je jako kompleksan problem i mnogo razvijenije zemlje od naše ga nisu rešile do kraja, tako da će to nažalost da se dešava još dugi niz godina, da neko krcka srpski zdravstveni sistem na sitno.

Međutim, to situaciju ne čini ništa manje nelegalnom. Otprilike kao kad saobraćajna policija od 10 njih koji prekorače brzinu zaustavi i kazni njih 7 a ona trojica prođu nekažnjeno. To ne znači da ta trojica nisu prekršila zakon, samo nije bilo dovoljno saobraćajaca u tom trenutku da im napišu kaznu.

Na kraju krajeva, evo ti jedna vrlo uobičajena situacija - ti odeš iz Srbije i nema te 10 godina. Stan se ne vodi na tebe nego na tvoje roditelje, bankovni račun u Srbiji si zaboravio da ugasiš ali svakako nema nikakvih priliva na isti već godinama, nijedan račun za komunalije ne glasi na tvoje ime, nemaš ni postpaid broj telefona više... šta bi tačno Srbija oporezovala i kad bi htela? Baš tako - ništa. Sve što bi se desilo je pasivizacija prebivališta u nekom trenutku i to je to. Dok se ne pojaviš ponovo na graničnom prelazu sa Srbijom, ti si efektivno van domašaja Srbije. Mnogi gastarbajteri baš tako i rade.

Ima i tu par sitnica koje mogu da se "pritegnu". Kad tad mora da ti istekne pasoš koji moraš da obnoviš u nekom konzulatu. Trenutno konzulati ne proveravaju svoje državljane nešto mnogo, ali pretpostavljam da će u jednom trenutku i to da se pooštri i da se ne izdaju novi pasoši na lepe oči, nego da se prvo barem okvirno proveri sa maticom da nemaš slučajno neku nerazjašnjenu situaciju ili dugovanje, pa tek onda nova dokumenta. Hoćeš ispis iz državljanstva jer dobijaš drugo? Nema problema, samo da proverimo nešto časkom.

Dolazi polako vreme kada će ljudi morati malo manje da se prave blesavi nego što su navikli, za mnoge stvari. Baš kao i frilenseri koji prete da će da prebace račune u inostranstvo. Nema problema. Čitam ovih dana da nećemo skoro u EU ali da ćemo moći da uđemo u EEA (Evropski Ekonomski Prostor) što je manje - više isti stepen integracije kao EU (osim političkog dela). A šta misliš, da li će da nas puste u EEA a da se pre toga ne obavežemo na razmenu podataka o računima rezidenata i nerezidenata u inostranstvu? Smeo bih da se kladim u celokupnu svoju ušteđevinu da je odgovor negativan. A onda, jednog lepog dana, krene frilenser na more na Maldive (preteklo mu od para na računu u Estoniji pošto porez ne plaća) i na pasoškoj kontroli mu priđe policajac i u fazonu je "gospodine, pođite sa nama". Još gora situacija bi bila da se probudi u inostranstvu, a estonska kartica blokirana, neće da prođe transakcija, bankomati ne daju pare, prvo dokaz o izmirenim dugovanjima prema Srbiji pa tek onda deblokada računa. Biće veselja koliko nećeš.

Sad nešto kontam dok ovo kucam, ta obaveza o razmeni podataka bi nas sačekala pre ili kasnije pa taman da se okrenemo Marsu a kamo li Rusiji ili Kini. Prosto, Srbija je fizički u Evropi i dobrim delom deli granicu sa EU državama. To je čini izuzetno atraktivnom i pristupačnom, zbog svoje blizine, za raznorazne finansijske "akrobacije" raznoraznih EU državljana koji zbog strožije regulacije ne bi to mogli da izvode u svojim EU zemljama jer bi bili sa'vatani na keca. Složićemo se da EU kao ekonomski mnogo jača grupacija bez problema može da pritegne celokupnu šaku jada zvanu Zapadni Balkan da sarađuje u domenu finansija bez po muke. Tu onda dvojna državljanstva i rezidencije ne pomažu puno.

Slazem se sa @bam-bam da drzava Srbija na osnovu zakona takvih kakvi jesu itekako ima prostora da u nekom trenutku, ako to bude htela, pritegne dijasporu po slicnom principu kako je pritegla frilensere. Da li ce se to desiti i koliko bi takav pokusaj bio efektivan to je neka druga prica. 

@ppetrovic, naravno da ako neko nema nikakvu imovinu i prihode u Srbiji onda drzava Srbija nema nikakvog prostora da potrazuje porez, zdravstveno i socijalno. Cak i da se takvi pojave na granici Srbije opet tesko da se tu ista moze oglobiti osim kazne za neodjavljivanje. Medjutim, gresis u tome da je to slucaj sa svima u dijaspori. Prevashodno zavisi od generacije. Za ljude u 20-im godinama u redu. Medjutim, sto si stariji to je veca verovatnoca da ces u Srbiji nesto naslediti. A to onda potpuno menja pricu, jer onda imas i imovinu, a verovatno i prihod jer posto ne zivis tamo to ces izdati. Druga stvar, kategorija ljudi koji su na privremenim vizama u inostranstvu vrlo moguce ulaze u Srbiju na neki nacin jer nije sigurna koliko dugo ce tamo ostati. Sad da li je to kuca sa lavovima na selu, stan u Beogradu za izdavanje, poljoprivredna zemlja ili nesto deseto, nebitno, ti ljudi takodje poseduju imovinu u Srbiji, a mozda i prihod.

Kada je rec o razmeni podataka o imovinskom stanju i prihodima to se moze destiti u bilo kom trenutku. Potreban je samo bilateralni sporazum ako je rec o pojedinacnoj zemlji ili multilateralni u slucaju EU. S obzirom da svim drzavama to itekako odgovara da dodju u posed sto vise podataka o svojim drzavljanima, onda je to samo pitanje vremena kada ce se desiti. Sa EU su svakako najveci izledi za to s obzirom da je Srbija u kakvom takvom procesu pristupanja EU i dobrim delom okruzena EU clanicama. Ko zivi u nekim udaljenijim zemljama verovatno je malo sigurniji jer su manji izgledi da ce Srbija potpisivati sporazum sa tom zemljom, medjutim nikada se ne zna, jako sam se iznenadio kada sam video da su sporazumi o dvostrukom oporezivanju potpisani izmedju ostalog sa Sri Lankom i Juznom Korejom. 

Hajmo jedan SHBBKBB Aca poshtar: pocnu da se razmenjuju podaci izmedju Srbije i drzave X. Nas drzavljanin koji zivi u X se pojavi na granici, pap, Srbija zna da mlati velike pare u X, sta realno moze da uradi? Da ga uhapsi odmah ne, moze da mu ispostavi racun za neplacen porez. Taj drzavljanin bi cenim imao dovoljno vremena da proceni sta mu je raditi, da li da kidne pa da se ne vraca ili da gleda kako da legalno taj porez minimizuje i podmiri azdaju. Teoretski moglo bi mu se zabraniti izlazak iz zemlje dok ne plati, ali ne verujem da bi to bila realna mogucnost, nije Srbija gromada od drzave pa da se tako ponasa. Mislim da bi se svelo na te dve opcije, bekstvo pa nevracanje ili zalba i minimizacija poreza. 

Edited by noskich

Država Srbija može da ga natera da plati porez Srbiji ako je i dalje njen rezident (ili ga Srbija smatra za rezidenta, a ti posle dokazuj da nisi ako misliš da Srbija greši, uvek imaš i tu varijantu), ili da donese potvrdu iz države X da je tamo već platio porez i da eventualno plati razliku u Srbiji ako postoji sporazum o dvostrukom oporezivanju ili da dobije poreski kredit ako je platio više tamo nego što bi platio u Srbiji. Generalno, države najviše vode računa da je taj porez plaćen u jednoj od njih, idealno po malo u obe, ali nije beda da se plati samo u jednoj, to se već nekako prebije raznoraznim ugovorima.

Razmena podataka sa EEA zemljama nam svakako ne gine, tako da ko bude hteo nakon toga da pravi takve akrobacije, moraće da ode malo dalje od EU, baš da vidim frilensera koji na svakih mesec dana leti u tipa Dubai po pare i vraća se kući da živi i radi dalje. Na kraju krajeva, sve i da se to desi, Poreska uprava bi ga u jednom trenutku pozvala u goste da ga pita u fazonu "vidimo da si X godina prijavljen kao nezaposlen, od čega ti sine tačno živiš sve ove godine?" i ako dotični nema roditelje koji ga izdržavaju ili tetku od krvi i mesa koja mu šalje kintu iz inostranstva (pomaže ako se tetka ne zove PayPal/Skrill/Payoneer/Google inače je stvar kristalno jasna o čemu se radi), moglo bi se vrlo brzo iskomplikovati situacija za gospodina. Čak i da ga neko izdržava, Poreska uprava bi mogla da ga pita kako on tačno letuje svake godine na Maldivima od mamine minimalne penzije. Poreske vlasti nisu veverice i imaju neograničena ovlašćenja da vršljaju po čemu god hoće, i na kraju krajeva, plaćeni su i obučeni da pročitaju kad ih neko lera, a tipičan frilenser nema ni znanje a ni novaca da stvara šemu koju viđamo na filmovima, gde jedna firma otvori predstavništvo na Panami i fakturiše fiktivne poslove i deponuje pare tamo negde. To je rezervisano za aristokratiju uglavnom i isplati se tek kad krenu da se prave malo ozbiljnije pare, a neko ko radi za platu ili je tipičan frilenser ne upada u tu kategoriju ni iz daleka.

Drugari, dobio sam odgovor od Poreske uprave, i izneverovao sam da su mi odgovorili za nepuna 2 dana, pri tom ostavili i broj telefona za pojasnjenja, pa sam i pricao sa njima.....S obzirom da se nesto ovih zadnjih godinu dana ( hehe) drkam sa spanskom administracijom, i da sam iskusio da im treba i po 3-4 meseca da mi odgovore da su izgubili moj predhodni dopis, pa da treba da im posaljem ponovo, ovi nasi su me prijatno iznenadili. 

Evo ga:

Поштовани,

Обвезник пореза на доходак грађана је резидент Републике Србије (у даљем тексту: резидент), за доходак остварен на територији Републике Србије (у даљем тексту: Република) и у другој држави.

Резидент Републике, у смислу овог закона, јесте физичко лице које:

1) на територији Републике има пребивалиште или центар пословних и животних интереса, или

2) на територији Републике, непрекидно или са прекидима, борави 183 или више дана у периоду од 12 месеци који почиње или се завршава у односној пореској години.

Такође Вас упућујемо на мишљење Министарства финансија број 430-00-376/2018-04 од 11/07/2019.године чији део цитирамо:

„Имајући у виду наведено, у случају када физичко лице (српски држављанин) у иностранству (конкретно, у Уганди) проведе више година у континуитету и у тој страној држави има боравиште и центар животних активности, а у том периоду не буде испуњен ни један од услова да се сматра пореским резидентом Републике Србије (да на територији Републике Србије непрекидно или са прекидима, борави 183 или више дана у периоду од 12 месеци који почиње или се завршава у односној пореској години, односно да на територији Републике Србије има пребивалиште или центар пословних и животних интереса) и сагласно томе сматра се нерезидентом Републике Србије.

Potom su mi ostavili telefon za pojasnjenja oko dokazivanja prebivalista, i kad sam zvao, fini gospodin mi je objasnio da u slucaju posedovanja dvostrukog prebivalista, lice, kao i svi clanovi njegove porodice, moraju da dokazu da u Srbiji nisu koristili nista sto se moze podvesti pod koriscenje benefita rezidencijalnosti, i naveo mi je primer drzavnog zdravstvenog osiguranja, i onda se smatra da nisu imali prebivaliste u srbiji u proslosti, u odnosu na posmatrani period, i oslobadjaju se prebivalista ( znaci dobijaju otpust) od tog trenutka pa na dalje u buducnosti  

eto.....znaci svako je bio u pravu za ponesto :).......sto se tice doprinosa, to nisu mogli da mi objasnjavaju, vec su me uputili na druga, nadlezna ministrstva....

On 1/20/2021 at 10:27 PM, ThirstyTraveler said:

Sve ovo ti je ppetrovic napisao 10 puta.

Expand  

pa brate lepo pise da moraju oba uslova da budu ispunjena, i iz tacke 1 i iz tacke 2, da se neko ne bi smatrao rezidentom,  a petrovic je sve vreme tvrdio da je tacka 2 dovoljna da neko nije rezident ( tj, samo da je boravio van srbije 183 dana)...oko toga smo se najvise i sporili...

ja ne znam sta je sa ljudima...jel ti znas da citas, ili samo gledas iz tvoje perspektive, onako kako si ti u startu zamislio?

ali u stvari u pravu je @marica, koja je rekla da treba da se dokaze prebivaliste, i ako se to dogodi,  da ce onda da budu oslobodjeni poreza

Edited by bam-bam

On 1/21/2021 at 2:08 PM, ThirstyTraveler said:

Pise ili, bice da ti ne znas da citas.

Expand  

"а у том периоду не буде испуњен ни један од услова да се сматра пореским резидентом Републике Србије (да на територији Републике Србије непрекидно или са прекидима, борави 183 или више дана у периоду од 12 месеци који почиње или се завршава у односној пореској години, односно да на територији Републике Србије има пребивалиште или центар пословних и животних интереса)"

izvini, ovde nema nikakvo -ili......ima -odnosno- kao veza, a to ne znaci -ili....takodje, u pocetku recenice pise- ni jedan od uslova ( kojih ima 2)....vrlo je citko napisano, nauci da citas

On 1/21/2021 at 2:43 PM, ThirstyTraveler said:

Nisi u stanju sopstveni jezik da razumijes, mogu misliti kako je tek mucenim Spancima s tobom. 

Over & out.

Expand  

vidi, ja sam zavrsio filoloski fax, pa ipak moras priznati da znam malo bolje gramatiku nego ti...jedino ukoliko i ti nisi zavrsio neku filologiju....

neka se javi neki pravnik, ili neki filolog, pa da komentarisemo...

ovako, nemas kompetencije.......

Možeš i 10 puta da završiš filološki, jednostavno ne umeš da čitaš propise, što je i normalno jer očigledno nisi nikad imao svoju firmu a nisi ni pravnik. Na primeru frilensera nisi umeo da skapiraš da "retroaktivno" u smislu primene zakona znači nešto drugo u odnosu na uobičajeno značenje u srpskom jeziku a uporno potežeš argument da si završio filološki umesto da prosto priznaš da ne znaš neke stvari i poslušaš neke ljude koji imaju malo više iskustva sa problematikom jer su sa njom imali konkretna iskustva "na terenu" jer obavljaju neku delatnost gde je upoznavanje sa određenim propisima neminovno.

No, kao što reče ThirstyTraveler - over & out.

On 1/21/2021 at 6:32 PM, bam-bam said:

ja sam zavrsio filoloski fax

Expand  

Ala ti je primer u PM, zavrsilo ga hiljade jer je toliko tezak. Da si rekao ETF pa hajde da te covek i razume sto se istices faxom. 

On 1/22/2021 at 9:07 AM, DjosaSaMoravu said:

Ala ti je primer u PM, zavrsilo ga hiljade jer je toliko tezak. Da si rekao ETF pa hajde da te covek i razume sto se istices faxom. 

Expand  

Heheh potpuno si u pravu, i ja to stalno pricam ljudima...da sam na masincu u bgu spremao samo mehaniku fluida vremenski skoro isto koliko sam spremao pola ispita na filoloskom....ali ovde u nasem sporu je  konkretno rec o jezickoj konstrukciji, nista drugo, i pominjanje mog masinskog fakulteta ovde nema veze, samo bi bilo  kurcenje :)

tako da je filoloski ipak relevantniji za to nego etf ili masinski

Edited by bam-bam

meni stvarno nije jasno da ljudi i dalje ubedjuju u svoju pricu, i pored onoga sto je napisano u odgovoru ministarstva, gde je lepo i citko napisano da 183 dana nemaju veze sa prebivalistem, tj. da OBA uslova moraju da budu ispunjena, da bi se neko smatrao poreskim nerezidentom....

sta ces vise nego odgovor iz ministarstva, jasno  napisan.....

ali ne, oni su preduzetnici pa znaju iz prakse...

praksa je jedno, a ono sto pise u zakonu moze da bude nesto sasvim drugo.....niko nije  ni sporio da se ovako ne radi u praksi.....

@DjosaSaMoravu, @ppetrovic verujte vi u to sto ste utuvili u glavu, i kako je " u praksi", ali ono sto pise u zakonu mi je potvrdila poreska uprava prosledjujuci odgovor ministarstva finansija....i to svi mogu da procitaju.

@marica je bila potpuno u pravu da ukoliko se dokaze prebivaliste u drugoj zemlji, onda se u srbiji ne placa porez iako se lice nije odjavilo sa prebivalistem iz srbije...ali to treba dokazati, i nije tako jednostavno kao sto ste vi pisali, da samo treba da se pokaze da si bio preko 183 dana van srbije, plati kazna i cao...takodje ostaje pitanje da li jos nesto treba da se plati, i koliko da se plati, ukoliko se i dokaze da je pravo prebivaliste bilo ono u inostranstvu, a ne u srbiji.....takodje, u slucaju koriscenja "usluga" prebivalista srbije od strane lica, pitanje je da li ce vam sluzbe potvrditi da " niste imali prebivaliste u srbiji" a ako i potvrde,  koliko ce onda sve to posle da kosta.....

On 1/22/2021 at 7:28 AM, ppetrovic said:

Možeš i 10 puta da završiš filološki, jednostavno ne umeš da čitaš propise, što je i normalno jer očigledno nisi nikad imao svoju firmu a nisi ni pravnik. Na primeru frilensera nisi umeo da skapiraš da "retroaktivno" u smislu primene zakona znači nešto drugo u odnosu na uobičajeno značenje u srpskom jeziku a uporno potežeš argument da si završio filološki umesto da prosto priznaš da ne znaš neke stvari i poslušaš neke ljude koji imaju malo više iskustva sa problematikom jer su sa njom imali konkretna iskustva "na terenu" jer obavljaju neku delatnost gde je upoznavanje sa određenim propisima neminovno.

No, kao što reče ThirstyTraveler - over & out.

Expand  

evo ti citiram sta sam rekao, posto si me ti iscimao za to -retroaktivno: " i jos jedna stvar, fizicka primena zakona je retroaktivna, sto je dozvoljeno za unazad 5 godina, u smislu da je samo pocelo da se primenjuje ono sto pise u zakonu, ali na vremenski period u proslosti, i to 5 godna, koliko zakon dozvoljava....a ne pricamo o tome da je naplata retroaktivna, ili da je zakon donet sad pa da vazi retroaktivno......" 

ovde sam ti samo objasnio da sam napisao rec -retroaktivno- samo u smislu da su se naknadno setili da naplate, a ne da je naplata retroaktivna, jer se porez i naplacuje u nazad, ne moze unapred :), i da je potpuno legalno da se naplati unazad za 5 godina......i s tim mojim objasnjenjem si ti bio ok.......ne vidim onda kako sad ponovo izvlacis to da ja nisam shvatio rec retroaktivno u ovom konkretnom slucaju?

Edited by bam-bam

On 1/22/2021 at 12:49 PM, bam-bam said:

Heheh potpuno si u pravu, i ja to stalno pricam ljudima...da sam na masincu u bgu spremao samo mehaniku fluida vremenski skoro isto koliko sam spremao pola ispita na filoloskom....ali ovde u nasem sporu je  konkretno rec o jezickoj konstrukciji, nista drugo, i pominjanje mog masinskog fakulteta ovde nema veze, samo bi bilo  kurcenje :)

tako da je filoloski ipak relevantniji za to nego etf ili masinski

Expand  

Ajde ne kenj******* nakon sto si editovao post koji sam procitao u originalu!  Neko sa ETF-a ima puno pravo da govori na ovoj temi jer je edukovaniji 20x vise od bilo kog filologa.

Sto lepo ne priznas pojeo sam gov**** na temu poreskog rezidenta i amin, jer su te ostali clanovi aminovali na konto onoga sto sam ti ja govorio od samog pocetka. 

Lepo priznas i pola ti se doda i svi srecni i zadovoljni.

On 1/22/2021 at 3:48 PM, DjosaSaMoravu said:

Ajde ne kenj******* nakon sto si editovao post koji sam procitao u originalu!  Neko sa ETF-a ima puno pravo da govori na ovoj temi jer je edukovaniji 20x vise od bilo kog filologa.

Sto lepo ne priznas pojeo sam gov**** na temu poreskog rezidenta i amin, jer su te ostali clanovi aminovali na konto onoga sto sam ti ja govorio od samog pocetka. 

Lepo priznas i pola ti se doda i svi srecni i zadovoljni.

Expand  

pa sta ako sam editovao post, samo sam dodao deo o masincu, da ti pokazem da nisi mnogo pogresio sa faxom, bio si mi blizu i ovog drugog (masinac, smer termotehnika, tu se razvija kreativno misljenje :) )

sto bi priznao da sam pojeo govno, kad je ono sto sam rekao tacno, potvdili su i u poruci iz ministarstva...

priznao sam da je marica bila u pravu sto se tice dokazivanja prebivalista, jer sam mislio da , ukoliko je neko prijavljen i na srpsko i na strano prebivaliste, da mora da plati porez i na jednom i drugom mestu ( naravno, ukoliko nema nekih medjudrzavnih ugovora koji to sprecavaju).. ali sto se tice svega drugog, da 183 dana nema veze sa clanom 1) ( prebivalistem), tj. mojom tvrdnjom da 183 dana ne ponistava automatski clan 1), nego da oba moraju da budu ispunjena da se neko ne bi smatrao rezidentom srbije, i dalje stojim iza toga, a tako i pise u odgovoru ministrstva...takodje, vasa prica da platis samo kaznu i ciao putuj- takodje ne stoji, sto su mi ponovo potvrdili iz poreske uprave....

sta ti je, skupilo se vas 3-4 ili 5 nebitno, tvrdite jedno, i sad ste vi kao u pravu :))))....pa sukobljavao sam ja misljenja sa mnogo vise ljudi heheh....ako 2 miliona ljudi misli jedno, npr. da je ovaj nas predsednik najbolji, to ne znaci da ja treba da se slozim sa njima, jer nisu u pravu :)......

ko sto rece platon- ako moj i aristotelov glas vrede manje od glasova ona 3 cobana, onda ja nisam za demokratiju ;) 

On 1/22/2021 at 7:28 AM, ppetrovic said:

jednostavno ne umeš da čitaš propise

Expand  

Bamu samo cu citirati ovo od PP-a. Sto se mesas opet ti kazem gde ti nije mesto? Van Srbije si 183 dana i nema poreza. 

On 1/22/2021 at 5:25 PM, DjosaSaMoravu said:

Bamu samo cu citirati ovo od PP-a. Sto se mesas opet ti kazem gde ti nije mesto? Van Srbije si 183 dana i nema poreza. 

Expand  

a sta su napisali iz poreske uprave, ovo pojasnjenje  na cirilici sto sam okacio ? jel to pise?

ovo definitivno nisu napisali, nego bas suprotno...a ti pici......dok jednog dana  samo kazu- pise u zakonu ;) ..kao i za sve drugo sto su se naknadno setili

Šta ste se uhvatili fakulteta, kakve to veze ima :)

Da probam i ja da protumačim. Odgovor iz poreske uprave kaže:

1) Osoba koja ima prebivalište ili centar životnih aktivnosti u Srbiji, smatra se rezidentom
2) Osoba koja u Srbiji provede 183 ili više dana u poreskoj godini, smatra se rezidentom.

Da li su gornja dva iskaza tačna ili postoji greška? Ako su tačna, zapisano kao logički iskaz:
Rezident = prebivalište ILI centar aktivnosti ILI 183+ dana. 

Negacija tog iskaza bi bila:
NE Rezident = NE(prebivalište ILI centar aktivnosti ILI 183+ dana) = NE prebivalište I NE centar aktivnosti I NE 183+ dana.

Tj. da bi neko bio nerezident nije dovoljno samo biti van 183+ dana.

BTW u Španiji gde živim je isto, osoba koja je van Španije 183+ dana i dalje je poreski rezident ako mu tu žive deca i žena, registrovna je kao samozaposleni itd. Ako je neko poreski rezident u dve zemlje, može biti oslobođen poreza u jednoj ako zemlje imaju ugovor o dvostrukom oporezivanju itd, s tim što oslobođenje ne mora biti 100%.

On 1/23/2021 at 7:54 AM, chivitli said:

Šta ste se uhvatili fakulteta, kakve to veze ima :)

1) Osoba koja ima prebivalište ili centar životnih aktivnosti u Srbiji, smatra se rezidentom
2) Osoba koja u Srbiji provede 183 ili više dana u poreskoj godini, smatra se rezidentom.

Da li su gornja dva iskaza tačna ili postoji greška? Ako su tačna, zapisano kao logički iskaz:

NE Rezident = NE(prebivalište ILI centar aktivnosti ILI 183+ dana) = NE prebivalište I NE centar aktivnosti I NE 183+ dana.

BTW u Španiji gde živim je isto, osoba koja je van Španije 183+ dana i dalje je poreski rezident ako mu tu žive deca i žena, registrovna je kao samozaposleni itd. Ako je neko poreski rezident u dve zemlje, može biti oslobođen poreza u jednoj ako zemlje imaju ugovor o dvostrukom oporezivanju itd, s tim što oslobođenje ne mora biti 100%.

Expand  

a bas sam poceo da se pitam da li sam odlepio, kad me 5 ljudi ubedjuje da ne citam dobro hahaha....

eto bar nisam jedini :).....

u pojasnjenju poreske uprave cak lepo pise i ovo : " а у том периоду не буде испуњен ни један од услова да се сматра пореским резидентом Републике Србије." 

znaci oba uslova moraju biti ispunjena da se neko ne bi smatrao poreskim obveznikom...i onda su lepo u zagradi i napisali ta oba uslova ( i da nema prebivaliste, i da nije boravio u srbiji vise od 183 dana)...

On 1/23/2021 at 7:54 AM, chivitli said:

Expand  

Što je ono što i ja tvrdim sve vreme. Zabuna nastaje onog trenutka kada ne može tako lako da se ustanovi da li neko ima centar životnih interesa u Srbiji ili ne i taj kriterijum može biti jako komplikovan za tumačenje, iz čega i proističu OECD tiebreaker pravila koja sam spomenuo, ali sam takođe istakao da u slučaju prosečnog srpskog gastarbajtera je stvar vrlo jasna, bez obzira da li je odjavljen kao što je dužan ili ne. Napisao sam nekoliko primera kako to izgleda u najčešćim situacijama, ali se itekako dešavalo da se pravila i međunarodni sporazumi menjaju zbog raznoraznih graničnih slučajeva, ali u tom slučaju mora biti u pitanju složenija situacija koja ne potpada pod klasično iseljeništvo kakvo najčešće viđamo kod nas.

Expand  

Što je identična situacija kao i u srpskom zakonodavstvu, pošto je isto usklađeno sa EU propisima već dugi niz decenija. Ne možeš da budeš registrovan samozaposleni preduzetnik a da ne budeš rezident zemlje u kojoj si samozaposlen. Upravo ja imam taj "problem" jer pokušavam da privremeno emigriram u Portugal sa kojim nemamo sporazum o dvostrukom oporezivanju a ne bih da gubim postojeći izvor prihoda.

On 1/24/2021 at 3:46 PM, ppetrovic said:

Što je ono što i ja tvrdim sve vreme. Zabuna nastaje onog trenutka kada ne može tako lako da se ustanovi da li neko ima centar životnih interesa u Srbiji ili ne i taj kriterijum može biti jako komplikovan za tumačenje, iz čega i proističu OECD tiebreaker pravila koja sam spomenuo, ali sam takođe istakao da u slučaju prosečnog srpskog gastarbajtera je stvar vrlo jasna, bez obzira da li je odjavljen kao što je dužan ili ne. Napisao sam nekoliko primera kako to izgleda u najčešćim situacijama, ali se itekako dešavalo da se pravila i međunarodni sporazumi menjaju zbog raznoraznih graničnih slučajeva, ali u tom slučaju mora biti u pitanju složenija situacija koja ne potpada pod klasično iseljeništvo kakvo najčešće viđamo kod nas.

Što je identična situacija kao i u srpskom zakonodavstvu, pošto je isto usklađeno sa EU propisima već dugi niz decenija. Ne možeš da budeš registrovan samozaposleni preduzetnik a da ne budeš rezident zemlje u kojoj si samozaposlen. Upravo ja imam taj "problem" jer pokušavam da privremeno emigriram u Portugal sa kojim nemamo sporazum o dvostrukom oporezivanju a ne bih da gubim postojeći izvor prihoda.

Expand  

ppetrovicu, izvinjavam se sto upadam, znam da vise ne polemises sa mnom, ali evo da ti iskopiram tvoj post sa predhodne stranice, gde lepo u poslednjoj recenici pise sta si ti sve vreme tvrdio:

Situacija bi se promenila da sam ostao van Srbije duže od 183 dana godišnje, da li u cugu ili iz delova, i možda Srbija ne bi na vreme izvalila da više nisam njen poreski rezident ako je ja ne bih obavestio da sam se trajno odselio, ali bi svakako to mogla naknadno (retroaktivno :-P) da utvrdi i da samim tim utvrdi da ne može da mi traži bilo kakav porez i doprinose, ali bi mogla da me kažnjava zbog neodjavljivanja. Čak i da se to ne desi, da lokalni poreski inspektor ne izvrši sve provere i ne uradi svoj posao kako treba i ipak mi ispostavi račun (poresko rešenje), uvek mogu da se pozovem na to da sam proveo više od 183 dana godišnje van zemlje, a to se proverava za 30 sekundi pregledom pečata u pasošu.

Sve je vrlo prosto. "

znaci sve vreme tvrdis da je dovoljno da si van srbije 183 dana, pod bilo kojim razlozima, i da u svakom trenutku mozes da se pozoves na to, a da poreski organ treba samo da pogleda pecat u tvom pasosu, i ti si free......

a i chivi i ja kazemo da te tih 183 dana ne oslobadja automatski poreza, nego da ti moras i da dokazes da ovde nisi koristio benefite prebivalista, jer ti si i dalje u tom trenutku ,po osnovu prebivalista, poreski obveznik srbije....