Jump to content

Featured Replies

18 hours ago, bam-bam said:

pa ja imam drugaricu advokaticu na tajlandu, zato sam i pisao, raspitivao sam se kod nje oko kupovine zemlje jos ranije...ona nije tajka, ali bavi se slicnim poslovima, pa je pitala svoje kolege tajce...nazalost, ona vec par godina ne zivi tamo, preselila se u evropu...iz ovoga sto je napisano, ponovo nije jasno da, ukoliko je kuca u vlasnistvu stranca na zemlji koja nije njegova, zasto onda mora da se registruje na 30 godina, i posle jos jednom na 30 godina da produzi..a sta dalje, i kakvo je to onda uopste vlasnistvo? ja sam i rekao da , ukoliko i postoje  neki ugovorni odnosi izmedju privatnih lica, u sporu pred sudom to uvek ide na stranu tajca, jer je krovni zakon o vlasnistvu na strani tajca...takodje ovaj prvi deo posta koji govori o ulaganju stranca u tajland nije bas jasan ,tj. ono sto je ovde napisano je samo izvuceno iz nekog sireg konteksta...1 milion bata nije veliki novac, to je manje od 30 hiljada evra, a koliko znam, toliko kapitala treba da ulozi stranac u firmu u kojoj je suvlasnik sa tajcem, da bi i on sam mogao da bude zaposlen u toj firmi...naravno, uz dodatni uslov da ima 4 zaposlena tajska radnika...takodje sam i ja napisao da podruznica strane firme moze da iznajmi zemlju na 100 god. koja bi se koristila za funkcionisanje same firme, sto je i ovde navedeno, s tim da je dodato da zemlja moze da se koristi i u svrhu smestaja zaposlenih u firmi...mislim da se ovde radi o partnerskoj firmi izmedju tajca i stranca, u kojoj je stranac manjinski vlasnik, a koja moze da kupi zemlju samo ukoliko je ulozeno vise od toliko i toliko kinte...nema sanse da stranac moze da bude vlasnik zemlje, i to samo ukoliko ulozi tako sitnu sumu novca u neki biznis...bilo bi potpuno nelogicno, jer cemu onda postoje svi ovi drugi zakoni i propisi koji zabranjuju strano vlasnistvo nad zemljom, cak i kompanijama...da je ovo istina, onda nikakve price ne bi ni bilo, svako bi tako mogao da kupi zemlju na tajlandu, jer je sama zemlja mnogo skuplja od toga koliko bi neki strendzer eventualno morao da ulozi u biznis, tj. od tih milion bata...pa ko ima pare da kupi zemlju, lako bi skupio tih 30 soma evra za biznis...

30 godina je najduzi period iznajmljivanja zemlje po pravnom sistemu, moze da iznajmljivanje bude krace, ali ne moze duze u jednom ugovoru. Nakon tog perioda ako vlasnik hoce moze da produzi taj termin, a ako nece, vlasnik kuce moze da iznajmi zemlju negde drugde i premesti kucu. Tradicionalne drvene Thai kuce se veoma lako premestaju. Dok traje vreme zakupa vlasnik zemlje ne moze da te otera ako ne prekrsis ugovor, a i nakon sto on istekne ti si uvek vlasnik kuce, on ne moze posedovati kucu osim ako mu je ti ne prodas. I naravno, preduslov je da drzavna birokratija aminuje taj ugovor. 

Procitaj opet sta pise, pise da ako se ulozi minimum 1 milion THB u firmu na Tajlandu strani vlasnik moze da se prijavi za kupovinu zemlje relevantnom drzavnom telu.  A da bi se prijavio nije dovoljno samo da ulozi novce, vec da u prijavi navede za kakvu delatnost mu je potrebna ta zemlja. Dozvoljeno je da se zemlja kupi zarad smestaja radnika i smestaja vlasnika i direktora firme.

Ako je rec o firmi recimo web dizajn i zaposlio si dva radnika, onda ti mozes da se prijavis za kupovinu zemlje od 20 rai, ali ti to nece biti odobreno jer ti je za kucu za firmu desetina rai puna kapa. Jedan rai je 1600 kvadratnih metara. S druge strane ako otvaras veliki resort sa bungalovima i zaposljavas 30 ljudi onda sto da ne da ti se odobri 20 rai, jer treba da gradis smestaj i za turiste i za radnu snagu, i za sebe i direktora resorta. Ili ako otvaras neku fabriku. Znaci taj novac nikako nije dovoljan preduslov, vec se gleda koliko si lokalne radne snage zaposlio, kakva je delatnost i koja namena zemlje. Pa onda drzavna birokratija odlucuje hoce li odobriti i do kojeg reda velicine.

On 3/11/2021 at 12:01 AM, Lazar said:

The Cost of a Comfortable Retirement Around the World

The most expensive country in the world to retire is Bermuda, where you would need $1,065,697.

Pakistan is the cheapest country to retire. You would need $182,018 to maintain our example lifestyle there.

Fourteen years of retirement in the US would cost $601,489.63 according to our metric: $40,917.66 per year or $2,841.50 per month.

We found 125 countries where retirement is cheaper than in the US and only 13 that are more expensive.

https://www.netcredit.com/blog/cost-comfortable-retirement-around-world/

Interesantno, uvek pratim tu statistiku, samo mi deluje da je ovo neki mini projekat koji je ta Barbara sama ili par ljudi onako iz hobija odradilo. Koristili Numbeo podatke, malo preracunali i eto rezultata. Ne deluje mi bas realno da su troskovi u najjeftinijim zemljama reda 200k, a u nekim od najskupljih samo malo vise od dva puta veci, tipa 500k. Eto Australija je 555k, a Tajland 390k. Znaci samo 42% vise. Pri cemu su racunali da se iznajmljuje jednosoban stan u centru grada. Pa nema sanse. U Bangkoku jednosoban stan u centru moze da se iznajmi za 300 USD mesecno. U Sidneju to je minimalno 400 AUD nedeljno sto je 311 USD. Znaci samo tu na renti razlika je cetiri i po puta. A gde je razlika u hrani, transportu i svemu ostalom sto su racunali, za sve to je makar 4.5 puta, a sigurno ima troskova koji su jos nizi. 

Mozda stvarno ima starijih ljudi koji tako drze kesh u banci i onda vade malo po malo da placaju racune, ali iko ko je imalo finansijski informisan ne bi to radio. Kada bi ulozio tih 600k koji se pominju u tekstu i od toga dobijao 5% mogao bi ziveti od povracaja na investiciju, a uopste ne dirati glavnicu. A oni racunaju da ces potrositi sve za 14 godina. To drasticno menja realnu situaciju penzionisanja i tvoj budzet. 

Edited by noskich

3 hours ago, noskich said:

30 godina je najduzi period iznajmljivanja zemlje po pravnom sistemu, moze da iznajmljivanje bude krace, ali ne moze duze u jednom ugovoru. Nakon tog perioda ako vlasnik hoce moze da produzi taj termin, a ako nece, vlasnik kuce moze da iznajmi zemlju negde drugde i premesti kucu. Tradicionalne drvene Thai kuce se veoma lako premestaju. Dok traje vreme zakupa vlasnik zemlje ne moze da te otera ako ne prekrsis ugovor, a i nakon sto on istekne ti si uvek vlasnik kuce, on ne moze posedovati kucu osim ako mu je ti ne prodas. I naravno, preduslov je da drzavna birokratija aminuje taj ugovor. 

Procitaj opet sta pise, pise da ako se ulozi minimum 1 milion THB u firmu na Tajlandu strani vlasnik moze da se prijavi za kupovinu zemlje relevantnom drzavnom telu.  A da bi se prijavio nije dovoljno samo da ulozi novce, vec da u prijavi navede za kakvu delatnost mu je potrebna ta zemlja. Dozvoljeno je da se zemlja kupi zarad smestaja radnika i smestaja vlasnika i direktora firme.

Ako je rec o firmi recimo web dizajn i zaposlio si dva radnika, onda ti mozes da se prijavis za kupovinu zemlje od 20 rai, ali ti to nece biti odobreno jer ti je za kucu za firmu desetina rai puna kapa. Jedan rai je 1600 kvadratnih metara. S druge strane ako otvaras veliki resort sa bungalovima i zaposljavas 30 ljudi onda sto da ne da ti se odobri 20 rai, jer treba da gradis smestaj i za turiste i za radnu snagu, i za sebe i direktora resorta. Ili ako otvaras neku fabriku. Znaci taj novac nikako nije dovoljan preduslov, vec se gleda koliko si lokalne radne snage zaposlio, kakva je delatnost i koja namena zemlje. Pa onda drzavna birokratija odlucuje hoce li odobriti i do kojeg reda velicine.

Interesantno, uvek pratim tu statistiku, samo mi deluje da je ovo neki mini projekat koji je ta Barbara sama ili par ljudi onako iz hobija odradilo. Koristili Numbeo podatke, malo preracunali i eto rezultata. Ne deluje mi bas realno da su troskovi u najjeftinijim zemljama reda 200k, a u nekim od najskupljih samo malo vise od dva puta veci, tipa 500k. Eto Australija je 555k, a Tajland 390k. Znaci samo 42% vise. Pri cemu su racunali da se iznajmljuje jednosoban stan u centru grada. Pa nema sanse. U Bangkoku jednosoban stan u centru moze da se iznajmi za 300 USD mesecno. U Sidneju to je minimalno 400 AUD nedeljno sto je 311 USD. Znaci samo tu na renti razlika je cetiri i po puta. A gde je razlika u hrani, transportu i svemu ostalom sto su racunali, za sve to je makar 4.5 puta, a sigurno ima troskova koji su jos nizi. 

Mozda stvarno ima starijih ljudi koji tako drze kesh u banci i onda vade malo po malo da placaju racune, ali iko ko je imalo finansijski informisan ne bi to radio. Kada bi ulozio tih 600k koji se pominju u tekstu i od toga dobijao 5% mogao bi ziveti od povracaja na investiciju, a uopste ne dirati glavnicu. A oni racunaju da ces potrositi sve za 14 godina. To drasticno menja realnu situaciju penzionisanja i tvoj budzet. 

jasno, samo iz teksta nije jasno ko je fakticki vlasnik te zemlje gde zive radnici, da li firma, stranac ili neko drugi.....ako je vlasnik firma, onda se ponovo vracamo na onu pricu da to moze, ali samo ukoliko je tajac vecinski vlasnik firme, tj. on i mora da bude vecinski vlasnik, jer u suprotnom firma i ne moze biti registrovana na tajlandu.. a stranac je svakako manjinski vlasnik, i mora da ulozi odredjenu kintu u firmu....stranac moze da bude jedini vlasnik firme ( bez tajca) jedino ukoliko je firma registrovana u inostranstvu, a na tajlandu je otvorila podruznicu...e u tom slucaju ta podruznica moze da iznajmi ( podvlacim iznajmi) zemlju na duzi period, ali samo za razloge koji se ticu samog poslovanja firme, a eto sad ispada da moze da sluzi i za smestaj radnika koji su zaposleni u toj firmi....tako nekako ja razumem ovaj tekst na engleskom,ipak, nije ceo, pa da se tacno pohvata sve , tj. u kom je kontektstu pisan..

On 3/10/2021 at 11:33 PM, noskich said:

https://www.siam-legal.com/realestate/thailand-property-foreigner.php#:~:text=A foreigner may own a,is the Thai Limited Company.

Board of Investment (BOI)

A foreigner, who invests in a minimum of at least one million Baht in Thailand for no minimum prescribed period of time, is entitled to buy up to 20 Rai of land for residential purposes for employees. However only 10 Rai for executives and directors of the Company. However, it must be noted that although it may be permissible to own up to 10 or 20 Rai, this depends on how large or small your company is and the activities involved, which will then be ultimately up to the discretion of the Board of Investment. This land brought also has to be located in the same area where the Company is located. The Board of Investment may also grant privileges to the applying company permission to own land if it will be used for an activity promoted by Board of Investment, however this must not exceed 5 rai and must be owned by a foreign company and also deal with the activity requested of. Please also bear in mind that permission from the Ministry of Interior must be obtained before any such grant.

21 hours ago, bam-bam said:

jasno, samo iz teksta nije jasno ko je fakticki vlasnik te zemlje gde zive radnici, da li firma, stranac ili neko drugi.....ako je vlasnik firma, onda se ponovo vracamo na onu pricu da to moze, ali samo ukoliko je tajac vecinski vlasnik firme, tj. on i mora da bude vecinski vlasnik, jer u suprotnom firma i ne moze biti registrovana na tajlandu.. a stranac je svakako manjinski vlasnik, i mora da ulozi odredjenu kintu u firmu....stranac moze da bude jedini vlasnik firme ( bez tajca) jedino ukoliko je firma registrovana u inostranstvu, a na tajlandu je otvorila podruznicu...e u tom slucaju ta podruznica moze da iznajmi ( podvlacim iznajmi) zemlju na duzi period, ali samo za razloge koji se ticu samog poslovanja firme, a eto sad ispada da moze da sluzi i za smestaj radnika koji su zaposleni u toj firmi....tako nekako ja razumem ovaj tekst na engleskom,ipak, nije ceo, pa da se tacno pohvata sve , tj. u kom je kontektstu pisan..

6 hours ago, noskich said:

po ovome izgleda da je firma...ali to mora da bude firma koja je registrovana na tajlandu, a tu vecinski vlasnik mora da bude tajac

• 1 month later...

https://rs.n1info.com/biznis/sta-novi-zakon-donosi-frilenserima-pravo-resenje-ili-vece-namete/

evo ga jos jedan interesantan clanak o freelancerima...da li je moguce da po novom podzakonskom aktu koji se donosi ovih dana , oni moraju da plate naknadu da penzijsko osiguranje za zadnjih 5 godina, koja je 20 i nesto %, a da im radni staz nece ( a ni ne moze) biti upisan retroaktivno? imas li ti neka saznanja o ovome @ppetrovic?

i jos jedna stvar, koja se tice nasih gastarbajtera..

Stric mog najboljeg druga , novozelandjanin, koji je tamo ziveo i stekao penziju ( naravno, nikad se kao ni vecina gastosa nije odjavio od srpskog prebivalista) upravo ovih dana dobio da plati  porez u srbiji na novozelandsku penziju...covek je arhitekta, i cela njegova ekipa nisu neki tantusi, sve su se raspitivali i jurili u zadnje vreme, otkad je postalo aktielno ovo oporezivanje, i kazu mi da je vecina zemalja dala nasima racune...cak misli da su im dali i ovi sa paypala, mada to jos nije mogao da pitvrdi sigurno, al nabrajao mi je brdo zemalja koje su dale racune, ta njegova ekipa je radila i zivela svuda po svetu...

7 hours ago, bam-bam said:

evo ga jos jedan interesantan clanak o freelancerima...da li je moguce da po novom podzakonskom aktu koji se donosi ovih dana , oni moraju da plate naknadu da penzijsko osiguranje za zadnjih 5 godina, koja je 20 i nesto %, a da im radni staz nece ( a ni ne moze) biti upisan retroaktivno? imas li ti neka saznanja o ovome @ppetrovic?

Koliko vidim, danas su se dogovorili: https://rs.n1info.com/biznis/pogacar-za-n1-istina-je-dogovorili-smo-se-sa-vladom-o-oporezivanju-frilensera/

Najbitnije:

Normirani troškovi (poresko oslobođenje) podižu se sa 43 odsto na 50 odsto, a frilenserima će biti omogućeno da upišu radni staž u proteklih pet godina, srazmerno uplaćenim doprinosima

Neoporezivi deo neće se od 1. oktobra ove godine smanjivati na 18.300 dinara, već će novi predlog oporezivanja – ovi sada dogovoreni uslovi, važiti do 1. januara 2022. godine

Frilenseri koji pređu određenu granicu prihoda za proteklih pet godina i budu kroz reprogram uplaćivali poreze i pripadajuće doprinose, imaće pravo da im se prizna radni staž na ime uplaćenih doprinosa

Desilo se baš ono što sam i predviđao da će da se desi i kako je jedino realno da je OK u ovakvoj situaciji - platiš šta si dužan i dobiješ radni staž onoliko koliko si platio.

Takođe, i neoporezivi deo je super i to je jedina stvar gde sam mogao da se stavim na stranu frilensera - kao zaposleni si od uvek imao pravo na neoporeziv iznos, a kao preduzetnik nisi, i to jednostavno nije pošteno jer su preduzetnici do sada plaćali porez i na tih 18300 RSD (ranije je bilo 16300 RSD, povećano od ove godine) a baš kao i regularno zaposleni, i preduzetnici treba da imaju egzistencijalni minimum.

Realno gledano, ovo je ekstra dobar dil i lično sam veoma iznenađen da je Vlada bila ovoliko velikodušna - normirani troškovi od 50% (dakle oporezuje se samo pola od onoga što zaradiš, pre ovoga su bili na 20% pa povećani na 43$% posle protesta) i otpis kamate je nešto što niko nikada pre frilensera nije dobio, a jako teško da će iko ikad više i da dobije. Da sam na njihovom mestu, trčao bih sutra ranom zorom u Poresku Upravu i parafirao ovo sopstvenom krvlju, a kamo li svojeručnim potpisom.

Naravno, to nije sprečilo frilensere da se i dalje bune i da optužuju udruženje da se "prodalo" i da je "sklopilo dil sa državom" jer je većina i dalje ubeđena da ništa nije kriva i da ne treba ama baš ništa da plate, ali tako to ide kod nas... komentari na Fejsbuku su, recimo, skandalozni i nisam imao stomak da čitam do kraja.

7 hours ago, bam-bam said:

Stric mog najboljeg druga , novozelandjanin, koji je tamo ziveo i stekao penziju ( naravno, nikad se kao ni vecina gastosa nije odjavio od srpskog prebivalista) upravo ovih dana dobio da plati  porez u srbiji na novozelandsku penziju...covek je arhitekta, i cela njegova ekipa nisu neki tantusi, sve su se raspitivali i jurili u zadnje vreme, otkad je postalo aktielno ovo oporezivanje, i kazu mi da je vecina zemalja dala nasima racune...cak misli da su im dali i ovi sa paypala, mada to jos nije mogao da pitvrdi sigurno, al nabrajao mi je brdo zemalja koje su dale racune, ta njegova ekipa je radila i zivela svuda po svetu...

Uh, ovo je baš nezgodno.

Srbija de facto kreće da razmenjuje podatke o računima sa drugim državama, a tu svakako spada i PayPal i svi ostali servisi za plaćanje i ja definitivno ne bih računao na to da država ne može da ima uvid u te transakcije. Negde sam pročitao, ne mogu da se setim gde, da se jednom godišnje razmenjuju podaci o inostranim računima i o sumama na istim (dakle ne ide se baš do kraja na nivo pojedinačnih transakcija), tako da to više nije alternativa za izbegavanje poreza.

Doduše, ovde imamo klasičnu situaciju koja nije vezana za to - čovek živi na Novom Zelandu, sa kojim nemamo potpisan ugovor o dvostrukom oporezivanju a čovek se nije odjavio iz Srbije, a koliko razumem, u međuvremenu je stekao i NZ državljanstvo (ne menja ništa situaciju i ako nije). Na osnovu toga, Srbija ima sva prava ovog sveta da potražuje poreze i doprinose za sve vreme koje je bio van Srbije, ali na njemu je da dokazuje da nije bio rezident i da nije dužan da plati išta od toga.

Problem je što ne znamo sve specifičnosti njegovog slučaja jer ipak postoji mogućnost da može da bude tretiran kao poreski obveznik obe zemlje (u NZ živi i radi i ne provodi mnogo vremena u Srbiji, ali ima u Srbiji aktivno privredno društvo, npr.) i to je sad na srpskoj PU kako će da tretira njegovu situaciju. Vrlo je moguće da nema osnova da se naplati išta od toga ali da će ipak da ga ganjaju zbog toga po sistemu APP a onda je na njemu da dokazuje da nije rezident i da plati samo kaznu za neodjavljivanje.

Najbolji savet koji mogu da dam je da konsultuje poreskog advokata ili poreskog savetnika. Mnogo toga ne znamo o konkretnom slučaju, a nismo ni advokati specijalizovani za poresko pravo da bismo znali šta može da očekuje.

33 minutes ago, ppetrovic said:

Koliko vidim, danas su se dogovorili: https://rs.n1info.com/biznis/pogacar-za-n1-istina-je-dogovorili-smo-se-sa-vladom-o-oporezivanju-frilensera/

Najbitnije:

Desilo se baš ono što sam i predviđao da će da se desi i kako je jedino realno da je OK u ovakvoj situaciji - platiš šta si dužan i dobiješ radni staž onoliko koliko si platio.

Takođe, i neoporezivi deo je super i to je jedina stvar gde sam mogao da se stavim na stranu frilensera - kao zaposleni si od uvek imao pravo na neoporeziv iznos, a kao preduzetnik nisi, i to jednostavno nije pošteno jer su preduzetnici do sada plaćali porez i na tih 18300 RSD (ranije je bilo 16300 RSD, povećano od ove godine) a baš kao i regularno zaposleni, i preduzetnici treba da imaju egzistencijalni minimum.

Realno gledano, ovo je ekstra dobar dil i lično sam veoma iznenađen da je Vlada bila ovoliko velikodušna - normirani troškovi od 50% (dakle oporezuje se samo pola od onoga što zaradiš, pre ovoga su bili na 20% pa povećani na 43$% posle protesta) i otpis kamate je nešto što niko nikada pre frilensera nije dobio, a jako teško da će iko ikad više i da dobije. Da sam na njihovom mestu, trčao bih sutra ranom zorom u Poresku Upravu i parafirao ovo sopstvenom krvlju, a kamo li svojeručnim potpisom.

Naravno, to nije sprečilo frilensere da se i dalje bune i da optužuju udruženje da se "prodalo" i da je "sklopilo dil sa državom" jer je većina i dalje ubeđena da ništa nije kriva i da ne treba ama baš ništa da plate, ali tako to ide kod nas... komentari na Fejsbuku su, recimo, skandalozni i nisam imao stomak da čitam do kraja.

Uh, ovo je baš nezgodno.

Srbija de facto kreće da razmenjuje podatke o računima sa drugim državama, a tu svakako spada i PayPal i svi ostali servisi za plaćanje i ja definitivno ne bih računao na to da država ne može da ima uvid u te transakcije. Negde sam pročitao, ne mogu da se setim gde, da se jednom godišnje razmenjuju podaci o inostranim računima i o sumama na istim (dakle ne ide se baš do kraja na nivo pojedinačnih transakcija), tako da to više nije alternativa za izbegavanje poreza.

Doduše, ovde imamo klasičnu situaciju koja nije vezana za to - čovek živi na Novom Zelandu, sa kojim nemamo potpisan ugovor o dvostrukom oporezivanju a čovek se nije odjavio iz Srbije, a koliko razumem, u međuvremenu je stekao i NZ državljanstvo (ne menja ništa situaciju i ako nije). Na osnovu toga, Srbija ima sva prava ovog sveta da potražuje poreze i doprinose za sve vreme koje je bio van Srbije, ali na njemu je da dokazuje da nije bio rezident i da nije dužan da plati išta od toga.

Problem je što ne znamo sve specifičnosti njegovog slučaja jer ipak postoji mogućnost da može da bude tretiran kao poreski obveznik obe zemlje (u NZ živi i radi i ne provodi mnogo vremena u Srbiji, ali ima u Srbiji aktivno privredno društvo, npr.) i to je sad na srpskoj PU kako će da tretira njegovu situaciju. Vrlo je moguće da nema osnova da se naplati išta od toga ali da će ipak da ga ganjaju zbog toga po sistemu APP a onda je na njemu da dokazuje da nije rezident i da plati samo kaznu za neodjavljivanje.

Najbolji savet koji mogu da dam je da konsultuje poreskog advokata ili poreskog savetnika. Mnogo toga ne znamo o konkretnom slučaju, a nismo ni advokati specijalizovani za poresko pravo da bismo znali šta može da očekuje.

da, video sam da su se dogovorili...znaci, mislis da je dobar dil..i meni tako deluje na prvi pogled, pogotovu sto ce im upisati staz za penziju, a sto se zdravstveno tice, iovako ga je vecina koristila kao nezaposleni..

sto se tice ortakovog strica, da, on ima drzavljanstvo novog zelanda, al to nema veze, imao nemao isto mu se vata...zeznuo se sto je zadnjih godina pred penziju mnogo cesce boravio u srbiji i dizao pare ovde, plus otkad je u penziji, ovde boravi mozda i vise nego na zelandu, i naravno da ce da podize penziju, ne moze svaki mesec da ide na zeland da uzima pare :).....tako da su ga nasi izvalili, a i generalno sad jure racune po svetu...i sad mu traze da plati porez svakog meseca na penziju sa zelanda.... plata na zelandu podleze porezu, ali ne znam kakav je slucaj sa penzijom, nesto mi je logicno da se na penziju ne placa porez....isto mislim i za srbiju, mada nisam siguran kako ide to sa porezom na srpsku penziju, da li neko zna?...oni mu svakako traze porez  na osnovu mesecnih prihoda, pa bila penzija ili izdavanje nekretnina ili prihodi od akcija, nebitno....a posto je cesto boravio u srbiji po odlasku u penziju, ne moze ni da se poziva na to da je imao samo fiktivno  prebivaliste ovde....ovo sve je vrlo vazno za sve nas koji imamo neke poslovne veze sa inostranstvom, jer racune jure, to je fakat.....amerika im npr. jos nije dala, to mi je rekao, to su izbunarili njegovi ortaci koji su radili i rade tamo, ali masa zemalja je dala podatke...

11 minutes ago, bam-bam said:

a sto se zdravstveno tice, iovako ga je vecina koristila kao nezaposleni..

Zdravstveno je tek priča koja ne može da im prođe. Doprinosi za zdravstvo su solidarnog tipa - svi koji prihoduju uplaćuju obavezno zdr. osiguranje svakog meseca a koriste ga po potrebi. Oni žele da plate samo onoliko koliko su ga koristili i tvrde da ga nisu koristili uopšte, što nema veze sa mozgom.

Ja plaćam zdravstveno godinama a u proseku koristim zdravstvene usluge svega 2 ili 3 dana godišnje, što ne znači da mogu da platim samo ta 3 dana koja koristim. Ne znam u kom univerzumu oni misle da to tako funkcioniše, a de facto su imali pravo na zdravstveno kao nezaposleni i mnogi su ga i koristili, da se ne lažemo.

13 minutes ago, bam-bam said:

sto se tice ortakovog strica, da, on ima drzavljanstvo novog zelanda, al to nema veze, imao nemao isto mu se vata...zeznuo se sto je zadnjih godina pred penziju mnogo cesce boravio u srbiji i dizao pare ovde, plus otkad je u penziji, ovde boravi mozda i vise nego na zelandu, i naravno da ce da podize penziju, ne moze svaki mesec da ide na zeland da uzima pare :)

Ovo je baš zeznuto i daje dosta municije našoj Poreskoj da ga klepi neviđeno. Moja preporuka ostaje da angažuje dobro poreskog advokata jer verovatno postoji bar neka šansa da se izvuče ako dokaže da je ipak živeo na NZu a ovde dolazio samo povremeno. Advokat će najbolje znati kako to da izvedu, obično se traže dokazi o aktivnom životu na NZu (redovni prilivi po osnovu penzije na bankovni račun u NZ banci, mesečni računi, plaćene stanarine, slike sa žurki i okupljanja, slike sa druženja sa komšijama, prijateljima, itd.) tako da ako je to slučaj još uvek ništa nije izgubljeno :-)

15 minutes ago, bam-bam said:

i sad mu traze da plati porez svakog meseca na penziju sa zelanda.... plata na zelandu podleze porezu, ali ne znam kakav je slucaj sa penzijom, nesto mi je logicno da se na penziju ne placa porez....isto mislim i za srbiju, mada nisam siguran kako ide to sa porezom na srpsku penziju, da li neko zna?

Srbija je ja mislim jedina država u Evropi koja ne oporezuje penzije, ni domaće ni strane, tako da za to nemaju osnova da ga ganjaju. Ako može da donese nekakvu potvrdu sa NZa da su ti devizni prilivi penzija, neće biti oporezivanja. Pola Srbije prima penzije iz Nemačke i Austrije i niko ćorav dinar ne plaća i super je dok se taj zakon ne izmeni jer je sasvim izvesno da će krenuti da oporezuju penzije u nekom trenutku.

Po tome što si napisao, PU po defaultu svaki devizni priliv tretira kao zaradu, ali ako priložiš dokaz da je u pitanju penzija, ne plaćaš ništa, ili ako je poklon, doneseš ugovor o poklonu i platiš porez na poklon, ne znam tačno ali mislim da je 2.5% ili tako neki smešan procenat.

9 minutes ago, ppetrovic said:

Zdravstveno je tek priča koja ne može da im prođe. Doprinosi za zdravstvo su solidarnog tipa - svi koji prihoduju uplaćuju obavezno zdr. osiguranje svakog meseca a koriste ga po potrebi. Oni žele da plate samo onoliko koliko su ga koristili i tvrde da ga nisu koristili uopšte, što nema veze sa mozgom.

Ja plaćam zdravstveno godinama a u proseku koristim zdravstvene usluge svega 2 ili 3 dana godišnje, što ne znači da mogu da platim samo ta 3 dana koja koristim. Ne znam u kom univerzumu oni misle da to tako funkcioniše, a de facto su imali pravo na zdravstveno kao nezaposleni i mnogi su ga i koristili, da se ne lažemo.

Ovo je baš zeznuto i daje dosta municije našoj Poreskoj da ga klepi neviđeno. Moja preporuka ostaje da angažuje dobro poreskog advokata jer verovatno postoji bar neka šansa da se izvuče ako dokaže da je ipak živeo na NZu a ovde dolazio samo povremeno. Advokat će najbolje znati kako to da izvedu, obično se traže dokazi o aktivnom životu na NZu (redovni prilivi po osnovu penzije na bankovni račun u NZ banci, mesečni računi, plaćene stanarine, slike sa žurki i okupljanja, slike sa druženja sa komšijama, prijateljima, itd.) tako da ako je to slučaj još uvek ništa nije izgubljeno :-)

Srbija je ja mislim jedina država u Evropi koja ne oporezuje penzije, ni domaće ni strane, tako da za to nemaju osnova da ga ganjaju. Ako može da donese nekakvu potvrdu sa NZa da su ti devizni prilivi penzija, neće biti oporezivanja. Pola Srbije prima penzije iz Nemačke i Austrije i niko ćorav dinar ne plaća i super je dok se taj zakon ne izmeni jer je sasvim izvesno da će krenuti da oporezuju penzije u nekom trenutku.

Po tome što si napisao, PU po defaultu svaki devizni priliv tretira kao zaradu, ali ako priložiš dokaz da je u pitanju penzija, ne plaćaš ništa, ili ako je poklon, doneseš ugovor o poklonu i platiš porez na poklon, ne znam tačno ali mislim da je 2.5% ili tako neki smešan procenat.

aha, nisam to znao za penzije i neoporezivanje...on jos nije imao sastanak sa poreznicima, al je dobio poziv, i pricao je telefonom, gde su mu rekli da treba da dodje da bi mu se odredila visina poreza...prenecu mu ova saznanja....nadam se da je njegova penzija drzavna, i da to nije neki privatni fond tamo ili stagod, posto bi to verovatno bila komplikovanija situacija....

posto je covek arhitekta, ima tu i poslova sa strane, tj. i u penziji moze da se radi :)....tako da ce ga i za to sigurno juriti, on treba sad da dokazuje koje su pare od cega hahahah...ali i ti poslovi sa strane su mu sa novog zelanda, ovde covek nije radio, sto bi kad se tamo mnogo bolje placa...

Edited by bam-bam

Ako su te pare "sa strane" legle na NZ račun i ako je ukupna suma manja od 10 000 EUR, to može da unese u zemlju bez da je dužan da to prijavi carini, i nakon toga može da ih deponuje na račun u Srbiji bez pardona.

Za penziju, mislim da nema veze da li je državna ili privatna, naročito ako je iz inostranstva, mada nisam 100% siguran, valja proveriti, ali generalno penzije se kod nas ne oporezuju uopšte, što je super ako si poreski obveznik, a loše ako si država :-)

Naravno, to ga ne oslobađa obaveze plaćanja poreza na penziju u NZu, ali to je verovatno već regulisao tamo. Suma koja mu ostane na računu može da se prebaci u Srbiju i uz valjane dokaze da se pravda kao inostrana penzija. Poreska će najbolje znati šta treba od dokumenata, s obzirom na to kolika nam je dijaspora po germanskim državama, nemoguće da se neki poreznik bar jednom nije susreo sa takvom situacijom ?

• 4 months later...

Evo jos jedan dodatak prici o sprecavanju dvostrukog oporezivanja...

naime, ti ugovori koje je nasa drzava potpisala sa odredjenim drzavama o sprecavanju dvostrukog oporezivanja su jedna velika bulja, po meni,  bar sto se tice gro naroda cija se primanja baziraju na licnom dohodku...

naime, odredbe u tim uguvorima koje govore o sprecavanju dvostrukog oporezivanja koje se odnose na placanje ili oslobadjanje od placanja poreza u maticnoj drzavi ( onoj u kojoj ste poreski rezident i imate prebivaliste) su vec sadrzane u osnovnom zakonu o porezu na dohodak gradjana republike srbije. 

Ukoliko ste porez na zaradu u inostranstvu platili vise nego sto biste platili u srbiji, onda u srbiji ne placate nista, a ukoliko ste platili manje, onda u srbiji placate ostatak do visine naseg poreza...Ovo se odnosi ne samo na visinu osnovnog poreza u inostranstvu, nego i na sve moguce olaksice koje ste u inostranstvu ostvarili i time umanjili stopu osnovnog poreza....sve ovo je lepo napisano u zakonu o porezu na dohodak, a to isto maltene je ponovljeno i u svim pojedinacnim uguvorima sa zemljama sa kojima smo potpisali....bar sto se tice ovog dela- poreza na dohodak na prihod od plate - je potpuno isto , imali sa nekom drzavom potpisan ugovor o perezu ili nemali...

znaci da pojednostavim, ako je u inostranstvu trebalo da platite porez na dohodak od 15 %, ali ste zbog nekih olaksica, ili trenutno neke uredbe ( zbog korone npr. ) platili manje, npr. 7%, onda za tu godinu morate da platite ostatak poreza do 10 % u srbiji ( kolika je nasa trenutna poreska stopa)...

ovo sve vazi za ljude sa prebivalistem u srbiji...oni koji u inostranstvu imaju status temporary resident uvek podpadaju pod poreskog rezidenta u srbiji, a oni koji imaju status permanent resident, a nisu se odjavili od prebivalista u srbiji, oni vec moraju da dokazuju gde im je prebivaliste, o cemu smo vec pisali brdo postova, i naravno ne samo da plate kaznu za neodjavljivanje, vec i da nadoknade troskove za eventualno koriscenje zdravstvenog osiguranja i za eventualne  olaksice koje su koristili dok su bili prijavljeni sa prebivalistem u srbiji, a istovremeno imali i permanent residency u inostranstvu..

ovo sve mi je rekao privatni poreski savetnik iz beograda, kome sam platio konsultaciju, jer moram da znam tacno na cemu sam sa porezom...

Lepo je videti da barem u nekim segmentima Srbija postaje normalna zemlja. Što su se gastosi lečili o našem trošku, lečili su se

18 hours ago, bam-bam said:

ovo sve vazi za ljude sa prebivalistem u srbiji...oni koji u inostranstvu imaju status temporary resident uvek podpadaju pod poreskog rezidenta u srbiji, a oni koji imaju status permanent resident, a nisu se odjavili od prebivalista u srbiji, oni vec moraju da dokazuju gde im je prebivaliste, o cemu smo vec pisali brdo postova, i naravno ne samo da plate kaznu za neodjavljivanje, vec i da nadoknade troskove za eventualno koriscenje zdravstvenog osiguranja i za eventualne  olaksice koje su koristili dok su bili prijavljeni sa prebivalistem u srbiji, a istovremeno imali i permanent residency u inostranstvu..

ovo sve mi je rekao privatni poreski savetnik iz beograda, kome sam platio konsultaciju, jer moram da znam tacno na cemu sam sa porezom...

Upravo to sam pokusavao pre da objasnim @marica da je najvazniji faktor da li je neko na privremenoj vizi u inostranstvu, ili je drzavljanin druge drzave/ima stalno boraviste.

jedan dodatak za to: kako mi je objasnio ovaj savetnik, koji btw. je bio neki direktor u poreskoj upravi ranije za vreme predhodne vlasti ( znači čovek je verovatno dobro upućen) ima nekih izuzetaka, npr. u slučaju da si na boravišnoj ( znači privremeni boravak)u inostranstvu, i to sve sa celokupnom familijom, i ukoliko u celoj kalendarskoj godini nisi ušao u srbiju ( čak mi je nešto pominjao da ima neka fora da nisi ni preleteo avionom kroz vazdušni prostor srbije) onda možeš da se pozivaš na to da ti te godine centar životnih aktivnosti nije bio u srbiji, i da ne platiš porez ovde. njemu su klijenti neki fudbaleri koji to rade, tako izbegavaju ovde da plate, a njima je pogotovu bitno zbog onog ekstra poreza koji se plaća ukoliko ti je prosečna plata veća od trostruke srednje bruto zarade u srbiji...

pa eto, znači ne sme se ući ni jednom u srbiju tokom cele kalendarske godine, i sa boravišnom vizom i familijom koja je sa tobom, može se izboksovati neplaćanje za tu godinu

Edited by bam-bam

i najvažnije, kako trenutno poreski organi sve to proveravaju?

Kaže mi lik da zbog frilensera su sad prilegli na proveru, i davtrkeljišu mnogo više prilive iz inostranstva nego ranije. ali postupak je ovakav- konkaktiraju NBS da im od banaka pribavi sve klijente koji su u periodu od 6 meseci, ili godinu dana, imali veći priliv ( ukupno, ne pojedinačno) od odredjene sume...Banke onda izlistaju sve te klijente i predaju podatke NBS, a onda ova pošalje u poresku gde se predmeti izdele po inspektorima, svako dobije tipa po sto ljudi, koje onda trkeljišu šta su platili šta nisu...znači, najvažnije je da banke same automatski ne šalju sve podatke, nego tek po zahtevu...što će reći da ne istrkeljišu baš svaki priliv, nego je bitan taj limit iznad koga trkeljišu..naravno, tu info koliki je limit nećemo znati ?...još jednu stvar mi je rekao...do sad su trkeljisali samo devizne račune i prilive, ne i dinarske...medjutim, neke banke su se setile kako da zaštite klijente, pa proknjižavaju devizni priliv kao da je dinarski, a da to klijenti o tome nemaju ni pojma..to je radila raiffeizen banka npr....medjutim, sad je poresko to izvalilo , pa su počeli da kontrolišu i dinarske prilive, što naravno nije dobro za ove što samo rade u srbiji

taj ekstra porez je takodje interesantan, jer njega bi generalno trebalo da plaćaju svi poreski rezidenti srbije, nebitno gde da zarade pare.. znači neko ukoliko je platio osnovni porez u inostranstvu od 11 ili 20%, ne treba da plaća i osnovni porez ovde, ali ukoliko mu je neto plata bila veća od tri prosečne srpske bruto plate, onda ovde treba da plati ekstra porez, pa onda i ti procenti ulaze u račun- tj. koliko je % taj ekstra porez za odredjenu sumu, pa se onda od toga oduzima suma koju je ukupno platio u inostranstvu...rekao mi je da je izmedju trostruke i šestostruke bruto zarade taj porez dodatnih 10%, a sve preko šestostruke je 15%..zato se ti fudbaleri toliko tresu, jer to nisu male pare, a oni svi imaju preko šestostruke naše bruto zarade

Edited by bam-bam

6 hours ago, bam-bam said:

u slučaju da si na boravišnoj ( znači privremeni boravak)u inostranstvu, i to sve sa celokupnom familijom, i ukoliko u celoj kalendarskoj godini nisi ušao u srbiju ( čak mi je nešto pominjao da ima neka fora da nisi ni preleteo avionom kroz vazdušni prostor srbije) onda možeš da se pozivaš na to da ti te godine centar životnih aktivnosti nije bio u srbiji, i da ne platiš porez ovde.

Uopšte nema veze po kom osnovu si van Srbije i na kojoj vizi - ako si van Srbije bio duže od 183 dana u toku godine, ne smatraš se poreskim rezidentom iste i nisi dužan ništa da platiš u opštem slučaju, osim ako ti je uprkos tome centar životnih interesa "ostao" u Srbiji - npr. imaš aktivno privredno društvo čiji si osnivač ili direktor (pa samim tim na osnovu toga primaš platu u Srbiji na srpski bankovni račun) ili imaš iznajmljenu nekretninu na svoje ime i redovno plaćaš stanarinu bez obzira što nisi tu, itd. itd.

pa eto, znači ne sme se ući ni jednom u srbiju tokom cele kalendarske godine, i sa boravišnom vizom i familijom koja je sa tobom, može se izboksovati neplaćanje za tu godinu

Može se ući u Srbiju u toku godine i više puta ali mora da se pazi da se ne ostane duže nego što "treba", u suprotnom će Srbija biti i više nego srećna da te klepi za sve što si dužan, na šta ima puno pravo po trenutno važećim propisima. Svratiš na mesec - dva u toku godine i miran si.

5 hours ago, bam-bam said:

trkeljišu mnogo više prilive iz inostranstva nego ranije. ali postupak je ovakav- konkaktiraju NBS da im od banaka pribavi sve klijente koji su u periodu od 6 meseci, ili godinu dana, imali veći priliv ( ukupno, ne pojedinačno) od odredjene sume...Banke onda izlistaju sve te klijente i predaju podatke NBS, a onda ova pošalje u poresku gde se predmeti izdele po inspektorima, svako dobije tipa po sto ljudi, koje onda trkeljišu šta su platili šta nisu...znači, najvažnije je da banke same automatski ne šalju sve podatke, nego tek po zahtevu...što će reći da ne istrkeljišu baš svaki priliv, nego je bitan taj limit iznad koga trkeljišu

Od negde 2008. banke su dužne da prijavljuju svaki devizni priliv NBSu po automatizmu bez obzira na iznos i dužne su da uzmu izjavu od svakoga ko primi devizni priliv po kom osnovu su pare primljene, ne znam da li i to dostavljaju NBSu. E sad, moguće da trutove u NBSu/PU mrzi da rade svoj posao i da pišu SQL upite direktno pa teraju banke da im ponovo dostavljaju spiskove za transakcije preko nekog iznosa i rade posao umesto njih, ne bi me čudilo da je to slučaj, može im se.

još jednu stvar mi je rekao...do sad su trkeljisali samo devizne račune i prilive, ne i dinarske...medjutim, neke banke su se setile kako da zaštite klijente, pa proknjižavaju devizni priliv kao da je dinarski, a da to klijenti o tome nemaju ni pojma..to je radila raiffeizen banka npr....medjutim, sad je poresko to izvalilo , pa su počeli da kontrolišu i dinarske prilive, što naravno nije dobro za ove što samo rade u srbiji

Nisam siguran da je ovo tehnički izvodljivo, mada može da se desi da su banke izvalile neku foru kako da to odrade, samo ne znam koja je poenta svega toga i što bi se banke cimale da "zaštite" klijente pošto Poreska svakako ima uvid i u dinarske transakcije u svim bankama po automatizmu bez da ove išta prijavljuju pošto Poreska Uprava ima pristup kompletnom domaćem platnom prometu već godinama unazad.

U to sam se lično uverio pre par godina dok sam još imao svoju preduzetničku radnju i preknjižavao neke uplate za porez sa jednog računa na drugi jer sam greškom uplatio više para na jednom računu a manje na drugom - iz raznih razloga nisam uspeo da uzmem od svoje tadašnje banke dokaze o uplati da bih odneo to u Poresku kao dokaz da sam pare uplatio, i na kraju je poreski inspektor seo i za 20ak minuta ručno iskopao te transakcije tačno u paru koliko sam platio i kad.

taj ekstra porez je takodje interesantan, jer njega bi generalno trebalo da plaćaju svi poreski rezidenti srbije, nebitno gde da zarade pare..

Plaćaju ga i nerezidenti ako upadnu u kvotu.

znači neko ukoliko je platio osnovni porez u inostranstvu od 11 ili 20%, ne treba da plaća i osnovni porez ovde, ali ukoliko mu je neto plata bila veća od tri prosečne srpske bruto plate, onda ovde treba da plati ekstra porez, pa onda i ti procenti ulaze u račun- tj. koliko je % taj ekstra porez za odredjenu sumu, pa se onda od toga oduzima suma koju je ukupno platio u inostranstvu...rekao mi je da je izmedju trostruke i šestostruke bruto zarade taj porez dodatnih 10%, a sve preko šestostruke je 15%

Tačno, poreski kredit možeš da dobiješ ako si platio "regularni" porez napolju više nego što bi platio ovde, ali kvota za ekstra porez ostaje, s tim što imaš prava na razna umanjenja koja mogu da doguraju čak i do 50%, npr. imaš maloletno dete, imaš pravo na 15% odbitka za ekstra porez, ili imaš bolesnog roditelja kao izdržavano lice, eto još 15% odbitka, sve u svemu, ko je "svoj čovek" i ima porodicu i decu, nije neka tragična cifra u pitanju.

zato se ti fudbaleri toliko tresu, jer to nisu male pare, a oni svi imaju preko šestostruke naše bruto zarade

Fudbaleri se džabe tresu jer oni sve i da dođu samo za utakmice i treninge i uspeju da budu van Srbije duže od 183 dana godišnje, i dalje su obavljali neku delatnost na teritoriji Srbije i to sve ulazi u kvotu za ekstra porez, tako da ako po osnovu ugovora u Srbiji zarađuju preko 3 prosečne godišnje plate, platiće i ekstra porez ovde. Od toga nema leka, što je i logično - ne možeš da zarađuješ pare u Srbiji a da ne platiš barem jedan deo poreza toj istoj Srbiji.

Edited by ppetrovic

38 minutes ago, ppetrovic said:

Uopšte nema veze po kom osnovu si van Srbije i na kojoj vizi - ako si van Srbije bio duže od 183 dana u toku godine, ne smatraš se poreskim rezidentom iste i nisi dužan ništa da platiš u opštem slučaju, osim ako ti je uprkos tome centar životnih interesa "ostao" u Srbiji - npr. imaš aktivno privredno društvo čiji si osnivač ili direktor (pa samim tim na osnovu toga primaš platu u Srbiji na srpski bankovni račun) ili imaš iznajmljenu nekretninu na svoje ime i redovno plaćaš stanarinu bez obzira što nisi tu, itd. itd.

Može se ući u Srbiju u toku godine i više puta ali mora da se pazi da se ne ostane duže nego što "treba", u suprotnom će Srbija biti i više nego srećna da te klepi za sve što si dužan, na šta ima puno pravo po trenutno važećim propisima. Svratiš na mesec - dva u toku godine i miran si.

Fudbaleri se džabe tresu jer oni sve i da dođu samo za utakmice i treninge i uspeju da budu van Srbije duže od 183 dana godišnje, i dalje su obavljali neku delatnost na teritoriji Srbije i to sve ulazi u kvotu za ekstra porez, tako da ako po osnovu ugovora u Srbiji zarađuju preko 3 prosečne godišnje plate, platiće i ekstra porez ovde. Od toga nema leka, što je i logično - ne možeš da zarađuješ pare u Srbiji a da ne platiš barem jedan deo poreza toj istoj Srbiji.

hahahaha ti i dalje teras svoju pricu i bas te briga....ako, nije ni to lose, upornost mislim  ;)....

Vidi, ovo sve sto sam napisao nisam ja smislio, niti cuo od nekog, niti rekla kazala, nego sam otisao u agenciju kod privatnog poreskog savetnika, iskesirao bas dobru lovu za jednokratnu konsultaciju, i ovo je ono sto mi je covek rekao... Pri tom je bio, dok je radio u drzavnoj poreskoj sluzbi, direktor filijale stari grad, znaci nije neki cata koji nema pojma.....

mislim da on svakako ima bolje informacije od tebe, sem ukoliko mozda pored IT-ja nisi u slobodno vreme i zaposlen u poreskoj upravi?

ja niti upadam u kategoriju extra poreza, niti cu biti u Srbiji duze od 183 dana, niti ovde u srbiji placam neki stan, niti izdajem, jer apsolutno nista nije na moje ime, ali cu morati da platim porez ovde kao rezident srbije, jer tamo gde sam sad sam na temporary resident ( boravisna viza), i moja firma placa porez na dohodak na moju zaradu u toj drzavi  manje nego sto bi ja platio u srbiji.....tako da, razliku moram da platim ja iz svog dzepa ovde...nazalost, firma mi isplacuje platu na moj devizni racun u srbiji, a ne u zemlji gde trenutno boravim i radim, u suprotnom bi mogao da cutim, pa da me nasi mozda ne izvale, jer ni ne znaju gde sam, zar ne.....

mislim da je ova tvoja diskusija stvarno postala besmislena, fudbaleri ne treba da se tresu, ja ne treba da platim, jer nam ti tako kazes...ajde ja, ja sam mozda debil, tantus, stagod, ali kapiram da fudbaleri sa milionskim iznosima plata svakako placaju najbolje poreske savetnike da bi im sto vise ustedeli  na porezu...mislim da je najbolje da se jave tebi...ok batice, uzivaj

Edited by bam-bam

12 hours ago, noskich said:

Upravo to sam pokusavao pre da objasnim @marica da je najvazniji faktor da li je neko na privremenoj vizi u inostranstvu, ili je drzavljanin druge drzave/ima stalno boraviste.

Ako si ti mislio da je to izvor nerazumevanja onda nije čudo što je diskusija toliko trajala. Problem u našoj komunikacije je tumačenje toga šta je temporary resident, a šta permanent resident i kako se isti dokazuje ako se nikada nisi zvanično odjavio iz Srbije, a ne to da li neko ko je privremeno u inostranstvu dužan da plaća poreze u Srbiji.

Npr. U Singapuru postoji po definiciji (termini na engleskom su oni koji oni zvanjično koriste u svojoj administraciji): Singapurac (onaj ko ima singapurski pasoš stečen po rođenju ili po unapređenju svog statusa iz Permanent Resident-a), Permanent Resident (onaj koji može biti na putu da dobije pasoš i ima prava i obaveze slične kao i Singapurac) i nekoliko različitih tipova Working Pass-ova. To se ne zove Permanent Resident niti imaš prava i obaveze kao PR, ali i dalje sa pravnog-poreskog stanovišta ti si neko sa stalnim boravištem u Singapuru, u kojem plaćaš poreze. Nisi tu privremeno, ti si tu stalno i tu je centar tvog života. Dužan si da otvoriš račun u banci u Singapuru, primaš platu u singapurskim dolarima na taj račun od firme koja je registrovana/ima poslovnicu/predstavništvo i sl. u Singapuru, da imaš adresu stanovanja u Singapuru, itd. itd, imaš iste poreske obaveze kao Singapurac i PR.

Pored svega toga naravno postoji i more raznih privremenih radnih dozvola, gde su tvoje poreske obaveze drugačije. 

39 minutes ago, marica said:

Ako si ti mislio da je to izvor nerazumevanja onda nije čudo što je diskusija toliko trajala. Problem u našoj komunikacije je tumačenje toga šta je temporary resident, a šta permanent resident i kako se isti dokazuje ako se nikada nisi zvanično odjavio iz Srbije, a ne to da li neko ko je privremeno u inostranstvu dužan da plaća poreze u Srbiji.

Npr. U Singapuru postoji po definiciji (termini na engleskom su oni koji oni zvanjično koriste u svojoj administraciji): Singapurac (onaj ko ima singapurski pasoš stečen po rođenju ili po unapređenju svog statusa iz Permanent Resident-a), Permanent Resident (onaj koji može biti na putu da dobije pasoš i ima prava i obaveze slične kao i Singapurac) i nekoliko različitih tipova Working Pass-ova. To se ne zove Permanent Resident niti imaš prava i obaveze kao PR, ali i dalje sa pravnog-poreskog stanovišta ti si neko sa stalnim boravištem u Singapuru, u kojem plaćaš poreze. Nisi tu privremeno, ti si tu stalno i tu je centar tvog života. Dužan si da otvoriš račun u banci u Singapuru, primaš platu u singapurskim dolarima na taj račun od firme koja je registrovana/ima poslovnicu/predstavništvo i sl. u Singapuru, da imaš adresu stanovanja u Singapuru, itd. itd, imaš iste poreske obaveze kao Singapurac i PR.

Pored svega toga naravno postoji i more raznih privremenih radnih dozvola, gde su tvoje poreske obaveze drugačije. 

sve dok se ne dobije premanent residency, srbija te smatra za njenog poreskog rezidenta, tj. osobu sa prebivalistem u srbiji.....eto, ima ta fora da ukoliko cele kalendarske godine ne udjes na teritoriju srbije, onda za tu konkretnu godinu mozes da dokazes da ti centar zivotnih aktivnosti nije bio u srbiji

1 hour ago, bam-bam said:

sve dok se ne dobije premanent residency, srbija te smatra za njenog poreskog rezidenta, tj. osobu sa prebivalistem u srbiji.....eto, ima ta fora da ukoliko cele kalendarske godine ne udjes na teritoriju srbije, onda za tu konkretnu godinu mozes da dokazes da ti centar zivotnih aktivnosti nije bio u srbiji

Neću da nastavljam diskusiju bespotrebno, jer opet si se uhvatio terminologije kao pijan plota. PR u Singapuru nije isto kao PR u evropskim zemljama npr. i ovi tipovi Work Pass-ova su vlo specifični za Singapur. Ne možeš se tako bukvalno hvatati za neki termin. Mi smo trenutno u Srbiji, i čitav pravni tim jedne od najvećih banaka na svetu (za koju moj muž radi) je 2 meseca proveravao poreske obaveze svoje, kao i mog muža prema Singapuru i Srbiji da bi mu dozvolili da 2 meseca radi iz Srbije na daljinu.

Srbija i Singapur su potpisali sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (treba da ga skupštine obe zemlje odobre kako bi zvanično stupio na snagu) i iz njega je jasno da se Employment Pass (jedan od Work Pass-ova) poreski tretira kao PR.

16 minutes ago, marica said:

Neću da nastavljam diskusiju bespotrebno, jer opet si se uhvatio terminologije kao pijan plota. PR u Singapuru nije isto kao PR u evropskim zemljama npr. i ovi tipovi Work Pass-ova su vlo specifični za Singapur. Ne možeš se tako bukvalno hvatati za neki termin. Mi smo trenutno u Srbiji, i čitav pravni tim jedne od najvećih banaka na svetu (za koju moj muž radi) je 2 meseca proveravao poreske obaveze svoje, kao i mog muža prema Singapuru i Srbiji da bi mu dozvolili da 2 meseca radi iz Srbije na daljinu.

Srbija i Singapur su potpisali sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (treba da ga skupštine obe zemlje odobre kako bi zvanično stupio na snagu) i iz njega je jasno da se Employment Pass (jedan od Work Pass-ova) poreski tretira kao PR.

pa na onom spisku drzava sa kojim smo sklopili ugovor nema singapura...dok ga skupstine ne usvoje i ne proglase on nije u upotrebi, sto ce reci, ko i da ne postoji....plus, svaki ugovor je drugaciji...u sv. slucaju vas bas briga ako ce vam firma platiti ceo porez i u srbiji i u singapuru...meni nece, moja placa samo poreze u drzavi u kojoj radim, a iz koje je i firma, tj. tamo je registrovana....ja da sam na tvom mestu, ipak bih i licno platio nekog naseg pravnog savetnika cisto da saznas na cemu si, valjda to plata jedne od najvecih svetskih banaka moze da pokrije......cisto da posle ne bude ko kod frilensera- jaooo pa nismo znali, nama je mika na salteru rekao da nista ne treba....jer sve te kompanije gledaju samo svoj interes, tj. kako da one sto jeftinije prodju, a ne i njihovi radnici......nikad se nisam bas oslanjao na "svoju " firmu, znam kakva je svima njima poslovna filosofija....

Edited by bam-bam

ja niti upadam u kategoriju extra poreza, niti cu biti u Srbiji duze od 183 dana, niti ovde u srbiji placam neki stan, niti izdajem, jer apsolutno nista nije na moje ime, ali cu morati da platim porez ovde kao rezident srbije, jer tamo gde sam sad sam na temporary resident ( boravisna viza), i moja firma placa porez na dohodak na moju zaradu u toj drzavi  manje nego sto bi ja platio u srbiji.....tako da, razliku moram da platim ja iz svog dzepa ovde...nazalost, firma mi isplacuje platu na moj devizni racun u srbiji, a ne u zemlji gde trenutno boravim i radim, u suprotnom bi mogao da cutim, pa da me nasi mozda ne izvale, jer ni ne znaju gde sam, zar ne.....

Ako ti firma isplaćuje platu na tvoj devizni račun u Srbiji, to je i više nego dovoljno da te Srbija smatra svojim poreskim rezidentom, bez obzira gde se fizički nalaziš i da li si temporary ili permanent resident negde drugde. Može se biti permanent resident godinu - dve i ako se za to vreme raskinu sve suštinske veze sa Srbijom i ne boravi se dugo u njoj tokom godine, gubi se status poreskog rezidenta u Srbiji iako si u inostranstvu "privremeno" na privremenoj vizi.

Da si otišao u inostranstvo i tamo otvorio bankovni račun i potpisao ugovor o radu ili delu tamo gde si otišao tako da platu primaš u državi u kojoj boraviš a u isto vreme formalno odjavio boravak u Srbiji i prijavio ga u inostranstvu, onda bi imao osnova da ne budeš više poreski rezident Srbije, ali ovako kako si napisao stvar je čista kao dan - plaćaš porez i tamo gde boraviš (pošto na teritoriji te zemlje obavljaš delatnost) i Srbiji pošto ti u Srbiji leže plata i samo u slučaju ugovora o dvostrukom oporezivanju možeš da "prebiješ" to tako da platiš manje ili ništa u Srbiji.

mislim da je ova tvoja diskusija stvarno postala besmislena, fudbaleri ne treba da se tresu, ja ne treba da platim, jer nam ti tako kazes...ajde ja, ja sam mozda debil, tantus, stagod, ali kapiram da fudbaleri sa milionskim iznosima plata svakako placaju najbolje poreske savetnike da bi im sto vise ustedeli  na porezu...mislim da je najbolje da se jave tebi...ok batice, uzivaj

Ne znam koji je tvoj problem u glavi pošto nigde nisam savetovao direktno tebe niti analizirao tvoj konkretan slučaj, tako da se džabe pališ.

Fudbaleri ne mogu da izbegnu ekstra porez u Srbiji ako fizički igraju fudbal u Srbiji i u Srbiji stiču tu zaradu. Možeš ti da dođeš na jedan jedini dan u Srbiju i da za taj jedan dan zaradiš 3 prosečne godišnje bruto plate i platićeš kao nerezident ekstra porez.

Fudbaleri jedino mogu da se "tresu" ako osim Srbije igraju povremeno fudbal još negde, onda treba izvoditi gimnastiku tako da se u Srbiji provede manje od 183 dana godišnje da bi se zadržao status nerezidenta jer onda plaćaju porez na ekstra profit samo na ono što zarade u Srbiji ali ne i za zaradu van nje, u suprotnom bi Srbija mogla da oporezuje i ono što zarade napolju.

Sve u svemu, ne brinem se ja za njih pošto para za poreske savetnike itekako imaju.

9 hours ago, ppetrovic said:

Ako ti firma isplaćuje platu na tvoj devizni račun u Srbiji, to je i više nego dovoljno da te Srbija smatra svojim poreskim rezidentom, bez obzira gde se fizički nalaziš i da li si temporary ili permanent resident negde drugde. Može se biti permanent resident godinu - dve i ako se za to vreme raskinu sve suštinske veze sa Srbijom i ne boravi se dugo u njoj tokom godine, gubi se status poreskog rezidenta u Srbiji iako si u inostranstvu "privremeno" na privremenoj vizi.

Da si otišao u inostranstvo i tamo otvorio bankovni račun i potpisao ugovor o radu ili delu tamo gde si otišao tako da platu primaš u državi u kojoj boraviš a u isto vreme formalno odjavio boravak u Srbiji i prijavio ga u inostranstvu, onda bi imao osnova da ne budeš više poreski rezident Srbije, ali ovako kako si napisao stvar je čista kao dan - plaćaš porez i tamo gde boraviš (pošto na teritoriji te zemlje obavljaš delatnost) i Srbiji pošto ti u Srbiji leže plata i samo u slučaju ugovora o dvostrukom oporezivanju možeš da "prebiješ" to tako da platiš manje ili ništa u Srbiji.

Ne znam koji je tvoj problem u glavi pošto nigde nisam savetovao direktno tebe niti analizirao tvoj konkretan slučaj, tako da se džabe pališ.

Fudbaleri ne mogu da izbegnu ekstra porez u Srbiji ako fizički igraju fudbal u Srbiji i u Srbiji stiču tu zaradu. Možeš ti da dođeš na jedan jedini dan u Srbiju i da za taj jedan dan zaradiš 3 prosečne godišnje bruto plate i platićeš kao nerezident ekstra porez.

Fudbaleri jedino mogu da se "tresu" ako osim Srbije igraju povremeno fudbal još negde, onda treba izvoditi gimnastiku tako da se u Srbiji provede manje od 183 dana godišnje da bi se zadržao status nerezidenta jer onda plaćaju porez na ekstra profit samo na ono što zarade u Srbiji ali ne i za zaradu van nje, u suprotnom bi Srbija mogla da oporezuje i ono što zarade napolju.

Sve u svemu, ne brinem se ja za njih pošto para za poreske savetnike itekako imaju.a

ako si u inostranstvu " privremeno" i na "privremenoj"  vizi, naravno da se ne gube veze sa Srbijom, nego te naša država smatra za poreskog rezidenta sve dok si u inostranstvu "privremeno" i dok još uvek redovno dolaziš u srbiju, ali ne tih 183 dana koje stalno pominješ, jer taj broj dana nema nikakve veze za odredjivanje rezidentnog statusa za  drzavljanina srbije u tekućoj godini, što je i poreski savetnik potvrdio. taj broj se odnosi na strane drljavljane koji borave u srbiji ili su imali ovde boravišnu dozvolu, pa se gleda dal su boravili duze ili krace od 183 dana...

Što se fudbalera tiče, naravno da sam pisao o onima koji igraju u inostranim klubovima, a ne u srpskim, i oni tamo u inostranstvu imaju privremenu boravišnu dozvolu, i radnu vizu..I eto, dovoljno je da jedanput u toku godine makar slete na surčinski aerodrom, i automatski postaju poreski rezidenti za tu tekuću godinu, a nikakvih 183 dana nema veze. niti se pominje..

što se tiče mog slučaja, ne znam u čemu je razlika to što ja primam platu na račun u srbiji, ili na račun u namibiji ili zelenorotskim ostrvima..potpuno je identično...ja sam poreski obveznik srbije gdegod da primam platu...i mogao sam da primam platu u zemlji u kojoj radim, jer naravno da tamo imam otvoren nerezidentni racun, ali sam odabrao da mi se uplaćuje u srbiji jer mi tako plaćaju u evrima, a da sam primao platu u lokalnoj zemlji, isplaćivali bi mi u lokalnoj valuti, što je i normalno, tako je u svim zemljama...što bi se narodski reklo, zajebao sam se, jer prilikom  odlaska na rad u inostranstvo, imao sam informaciju da je poreska stopa na prihod od zarade viša nego u srbiji, što je impliciralo da u srbiji ne treba da platim ništa...medjutim, ispostavilo se da su tokom korone u toj zemlji doneli uredbu o smanjenju poreza na dohodak u odredjenim privrednim granama, u šta spada i moja, tako da moja firma sad plaća u toj državi manji porez na moju zaradu nego što je u srbiji....na moju žalost, tu razliku sad moram da platim ja, jer moju firmu naravno boli dupe da mi pokriva dvostruke poreske obaveze, oni u svojoj zemlji plaćaju ono što im se traži...od plaćanja poreza u srbiji bi mogao da se oslobodim samo ukoliko u celoj kalendarskoj godini ne bih ušao nijednom u srbiju, onda da dokažem da nemam familiju u srbiji koja zavisi i od mojih prihoda,pa  da se pozivam na to da mi je centar životnih aktivnosti bio u toj drugoj drzavi za tu tekuću godinu...naredne godine, ukoliko bi ušao u srbiju, odmah bi postao poreski obveznik srbije za tu godinu....i to tako sve dok sam na "privremenom boravištu" u inostranstvu...

naravno, da ja primam platu na racun u inostranstvu, i nikakve pare iz inostranstva ne prebacujem u srbiju, onda je već do poreskih organa da li će me uhvatiti i naplatiti mi porez ili ne, jer prvo moraju da otkriju gde sam ja, a onda da traže uvid u moje inostrane račune od poreskih službi tih zemalja...većina ljudi tako i radi, pa ako ih naši ne uhvate, super...medjutim, ovde već ulazimo u zonu kršenja zakona, i prekršajne, a verovatnije krivične odgovornosti, jer smo mi u srbiji po zakonu u obavezi da prijavimo poreskoj službi sve inostrane bankarske račune koje posedujemo....

Edited by bam-bam

ali ne tih 183 dana koje stalno pominješ, jer taj broj dana nema nikakve veze za odredjivanje rezidentnog statusa za  drzavljanina srbije u tekućoj godini, što je i poreski savetnik potvrdio.

Zakon o porezu na dohodak građana, član 7:

Obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije (u daljem tekstu: rezident), za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika) i u drugoj državi.

Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:

1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili

2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Za određivanje boravka na teritoriji Republike iz stava 2. tačka 2) ovog člana, punim danom boravka u Republici smatraće se i boravak u delu dana, u bilo kom periodu između 00 i 24 časa, osim dela dana koji fizičko lice provede u tranzitu kroz Republiku.

I eto, dovoljno je da jedanput u toku godine makar slete na surčinski aerodrom, i automatski postaju poreski rezidenti za tu tekuću godinu, a nikakvih 183 dana nema veze. niti se pominje..

Obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije (u daljem tekstu: rezident), za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika) i u drugoj državi.

Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:

1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili

2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Za određivanje boravka na teritoriji Republike iz stava 2. tačka 2) ovog člana, punim danom boravka u Republici smatraće se i boravak u delu dana, u bilo kom periodu između 00 i 24 časa, osim dela dana koji fizičko lice provede u tranzitu kroz Republiku.

što se tiče mog slučaja, ne znam u čemu je razlika to što ja primam platu na račun u srbiji, ili na račun u namibiji ili zelenorotskim ostrvima..potpuno je identično...

Ima svu razliku ovog sveta, ili barem može da ima, jer ako ti uplate na devizni račun ležu u Srbiji i ti to prijavljuješ poreskim vlastima kao zaradu u inostranstvu, time potvrđuješ da si i dalje suštinski vezan za Srbiju i plaćaćeš porez tamo, u kom slučaju je jako zgodno ako postoji ugovor o dvostrukom oporezivanju sa zemljom domaćina, inače bi moglo da košta ohoho.

Mogao si da odeš u Azerbejdžan "privremeno" na 183+ dana godišnje i da primaš platu na azerbejdžanski račun a da u isto vreme odjaviš prebivalište iz SRB, a pošto u Srbiji nemaš ni imovinu niti bilo šta drugo, platio bi porez samo tamo ali ne i u SRB, ali kao što i sam kažeš, to ima i neke svoje nedostatke u vidu kursnih razlika.

42 minutes ago, ppetrovic said:

Ima svu razliku ovog sveta, ili barem može da ima, jer ako ti uplate na devizni račun ležu u Srbiji i ti to prijavljuješ poreskim vlastima kao zaradu u inostranstvu, time potvrđuješ da si i dalje suštinski vezan za Srbiju i plaćaćeš porez tamo, u kom slučaju je jako zgodno ako postoji ugovor o dvostrukom oporezivanju sa zemljom domaćina, inače bi moglo da košta ohoho.

Mogao si da odeš u Azerbejdžan "privremeno" na 183+ dana godišnje i da primaš platu na azerbejdžanski račun a da u isto vreme odjaviš prebivalište iz SRB, a pošto u Srbiji nemaš ni imovinu niti bilo šta drugo, platio bi porez samo tamo ali ne i u SRB, ali kao što i sam kažeš, to ima i neke svoje nedostatke u vidu kursnih razlika.

da odjavim prebivaliste? 

da, jedino sam to mogao

ali , ukoliko ne odjavim prebivaliste, 183 dana u ili van srbije mi ne znace nista, dovoljno je jednom da udjem, na 2 minuta.....jer ako negde imam privremeno boraviste, a u srbiji prebivaliste, i pojavim se u srbiji, to je svakako dovoljan dokaz da je moj zivot i dalje vezan za srbiju kao centar zivotnih aktivnosti....jer u suprotnom bih odjavio prebivaliste i otisao u inostranstvo sa zeljom da se tamo za stalno naselim, u pocetku kao temporary resident, a posle to preraste u permanent

takodje je nebitno gde primam platu, potpuno nebitno...bitno je jedino u smislu da ce me nasi poreski organi mnogo teze izvaliti ako plata leze u inostranstvu, nego u srbiji

poreski savetnik koga sam platio za savet mi je sve lepo objasnio.....ja bih svakako morao da platim porez u srbiji, samo sto ce sada nasim organima biti mnogo lakse da me nadju ako imaju tok novca, a da sam ostavio pare na stranom racunu, onda bi trebalo sam da prijavim prihode u poreskoj upravi, i to do 30 dana od dana priliva prihoda, ali ukoliko ne bih sam prijavio, postoji mogucnost da nasa poreska uprava nikad ne bi saznala za te moje prihode...ali ako bi nekako saznala, bio bih u prekrsaju

jedna stvar je tu tricky....ne mozes ti bas tek tako stalno da prijavljujes i odjavljujes prebivaliste...boraviste da, ali prebivalite ne.....pri tom, odjavom prebivalista gubis i sve privilegije, pa moras da menjas i sve dokumente...

Edited by bam-bam