Jump to content

Featured Replies

Pa vidi, ni tebi ni meni tih 183 dana tehnički ništa ne znače jer svakako primamo pare u Srbiji, jel'te :-)

Tvoja situacija je praktično identična sa mojom - ja da bih dobio D7 vizu za Portugal recimo, moram da imam aktivno privredno društvo (D.O.O.) u Srbiji čiji sam osnivač i direktor, i na osnovu toga primam platu koju isplaćujem samom sebi na srpski tekući račun (pošto ne mogu da isplatim sebi platu na ime rada u srpskoj firmi na inostrani račun, bar dok ne uđemo u EU, tad će to biti moguće ali samo na EU račune).

Dokle god imam aktivno privredno društvo ja sam poreski rezident Srbije pa makar se nikad više do kraja života fizički ne pojavio tamo. U tom slučaju mi tih 183 dana ne igra nikakvu ulogu, mogu da dolazim i odlazim iz Srbije kad god poželim, svakako ću platiti porez njoj.

Ista priča je i sa tobom na osnovu onoga što si napisao - boraviš u Azerbejdžanu privremeno jer svakako ne ispunjavaš uslove da prestaneš da budeš rezident Srbije i onda ti je tehnički gledano nebitno gde primaš pare jer koliko kapiram ti si otišao tamo na par meseci. Da si otišao na par godina (pa makar i na "privremenoj" vizi kao temporary resident) to bi već bila druga priča.

1 hour ago, ppetrovic said:

Pa vidi, ni tebi ni meni tih 183 dana tehnički ništa ne znače jer svakako primamo pare u Srbiji, jel'te :-)

Tvoja situacija je praktično identična sa mojom - ja da bih dobio D7 vizu za Portugal recimo, moram da imam aktivno privredno društvo (D.O.O.) u Srbiji čiji sam osnivač i direktor, i na osnovu toga primam platu koju isplaćujem samom sebi na srpski tekući račun (pošto ne mogu da isplatim sebi platu na ime rada u srpskoj firmi na inostrani račun, bar dok ne uđemo u EU, tad će to biti moguće ali samo na EU račune).

Dokle god imam aktivno privredno društvo ja sam poreski rezident Srbije pa makar se nikad više do kraja života fizički ne pojavio tamo. U tom slučaju mi tih 183 dana ne igra nikakvu ulogu, mogu da dolazim i odlazim iz Srbije kad god poželim, svakako ću platiti porez njoj.

Ista priča je i sa tobom na osnovu onoga što si napisao - boraviš u Azerbejdžanu privremeno jer svakako ne ispunjavaš uslove da prestaneš da budeš rezident Srbije i onda ti je tehnički gledano nebitno gde primaš pare jer koliko kapiram ti si otišao tamo na par meseci. Da si otišao na par godina (pa makar i na "privremenoj" vizi kao temporary resident) to bi već bila druga priča.

ja sam otišao na par godina, ne na par meseci...platu bi trebalo da primam na racunu u toj zemlji u kojoj radim, ali firma mi daje mogućnost da mi uplati i u zemlji odakle sam, tj. u mom slučaju u srbiji...čak štaviše, mogu svakog meseca da menjam mesto uplate, ili da primim 1/3 plate na srpski račun, 2/3 na račun u toj zemlji, ili pola pola ili kako god hoću...sad mogu da odlučim da mi se sve pare uplaćuju na račun u toj zemlji, i to do kraja mog rada i života tamo...ali svakako ću morati da platim porez u srbiji na celokupnu sumu, koju primam na oba računa, nebitno u kojoj zemlji da se nalaze...ne mogu npr.  da platim porez samo na onaj deo plate koji mi leže na srpski račun, a na ono što mi leže na račun u inostranstvu ništa...ne, srpski poreznoci mi traže izvod iz firme kolika mi je neto plata, koliko je na to plaćeno poreza u inostranstvo, a resto mi naplaćuju u srbiji na celokupnu sumu zarade...kažem ti, potpuno je nebitno gde mi ležu pare, bitno je da sam ja i dalje poreski obveznik srbije jer sam tamo samo na boravišnoj vizi ( i naravno imam i prijavljeno boravište, tj. adresu stanovanja u inostranstvu) ali prebivalište mi je i dalje beograd....to gde se uplaćuju pare je jedino bitno ako hoćeš da izigraš poreske organe, tj. ne prijaviš kod nas prihode, pa se nadaš da oni neće iskopati da ti u stvari primaš platu u inostranstvu, i to na račun u inostranstvu..

Hm, nešto mi tu ne štima u celoj priči. Definitivno si dužan da prijaviš prihode van zemlje domaćim poreskim vlastima ali oporezivanje itekako zavisi od dosta toga.

Ako ostaješ par godina, mislim da ti je generalno bolje da zaradu prebaciš na lokalni tekući račun i odjaviš boravište iz SRB. Na taj način ne plaćaš više ništa Srbiji, ali ako odlučiš da se posle par godina opet nastaniš u Srbiji (ponovo prijaviš prebivalište i sve što uz to ide), moraćeš da platiš ili razliku u porezu ili carinu na kapital koji unosiš u zemlju, osim ako ne ostaneš van Srbije 10 ili više godina, ako me sećanje dobro služi. U taj deo priče već nisam upućen, ali znam da ima dosta korisnih informacija na https://tackapovratka.rs pa koga ne mrzi da čita...

Jeste cimanje, ali cenim da bi uspeo da uštediš malo više para nego što trenutno radiš, mada kontam da ti znaš najbolje šta ti je činiti.

3 hours ago, bam-bam said:

da odjavim prebivaliste? 

da, jedino sam to mogao

ali , ukoliko ne odjavim prebivaliste, 183 dana u ili van srbije mi ne znace nista, dovoljno je jednom da udjem, na 2 minuta.....jer ako negde imam privremeno boraviste, a u srbiji prebivaliste, i pojavim se u srbiji, to je svakako dovoljan dokaz da je moj zivot i dalje vezan za srbiju kao centar zivotnih aktivnosti....jer u suprotnom bih odjavio prebivaliste i otisao u inostranstvo sa zeljom da se tamo za stalno naselim, u pocetku kao temporary resident, a posle to preraste u permanent

Ako si prijavio boravak u inostranstvu duzi od 90 dana [ZAKON O PREBIVALIŠTU I BORAVIŠTU GRAĐANA  ("Sl. glasnik RS", br. 87/2011), clan 19], kako je tvoj zivot vezan za Srbiju kao centar zivotnih aktivnosti ulaskom na dva minuta?

6 hours ago, jms_uk said:

Ako si prijavio boravak u inostranstvu duzi od 90 dana [ZAKON O PREBIVALIŠTU I BORAVIŠTU GRAĐANA  ("Sl. glasnik RS", br. 87/2011), clan 19], kako je tvoj zivot vezan za Srbiju kao centar zivotnih aktivnosti ulaskom na dva minuta?

pa naravno da je vezan, cak je i vrlo logicno....ti ako radis u inostranstvu privremeno, tj. na temporary resident, tvoj centar zivota je i dalje srbija, tj. ovde zelis da ulazes pare, da podizes decu, gradis kucu, kupujes kola itd....ti si tamo samo privremeno, kao sto i sam naziv vize kaze, i ceo tvoj zivot je i dalje fokusiran na zemlju u kojoj  ti je prebivaliste....ukoliko zelis da se negde odselis zauvek ( zauvek u fazonu 15-20 godina, radni vek npr.) onda lepo odjavis prebivaliste u srbiji, pokupis sve prnje i odselis se u inostranstvo...

to sto ja prijavljujem u policiji ( ako sam out of serbia duze od 90 dana) je samo privremeni boravak van srbije, iliti boraviste, i dajem adresu tamo gde mi je boraviste, ali prebivaliste mi u bgu i dalje ostaje..ista licna licna karta ostaje, i sve ostalo sto ide uz nju ( bankarski racuni, vozacka, zdravstveno itd...)

6 hours ago, ppetrovic said:

Hm, nešto mi tu ne štima u celoj priči. Definitivno si dužan da prijaviš prihode van zemlje domaćim poreskim vlastima ali oporezivanje itekako zavisi od dosta toga.

Ako ostaješ par godina, mislim da ti je generalno bolje da zaradu prebaciš na lokalni tekući račun i odjaviš boravište iz SRB. Na taj način ne plaćaš više ništa Srbiji, ali ako odlučiš da se posle par godina opet nastaniš u Srbiji (ponovo prijaviš prebivalište i sve što uz to ide), moraćeš da platiš ili razliku u porezu ili carinu na kapital koji unosiš u zemlju, osim ako ne ostaneš van Srbije 10 ili više godina, ako me sećanje dobro služi. U taj deo priče već nisam upućen, ali znam da ima dosta korisnih informacija na https://tackapovratka.rs pa koga ne mrzi da čita...

Jeste cimanje, ali cenim da bi uspeo da uštediš malo više para nego što trenutno radiš, mada kontam da ti znaš najbolje šta ti je činiti.

moguce da bi ustedeo, ali bi gubitkom prebivalista u srbiji izgubio i privilegiju da se npr. ovde lecim, takodje ukoliko mi se otvori neki posao ovde u srbiji u drzavnoj bolnici, a sta cekam, ne bih mogao bez prebivalsta tako brzo da uletim....da ne pricamo o promeni svih dokumenata itd...

23 minutes ago, bam-bam said:

pa naravno da je vezan, cak je i vrlo logicno....ti ako radis u inostranstvu privremeno, tj. na temporary resident, tvoj centar zivota je i dalje srbija, tj. ovde zelis da ulazes pare, da podizes decu, gradis kucu, kupujes kola itd....ti si tamo samo privremeno, kao sto i sam naziv vize kaze, i ceo tvoj zivot je i dalje fokusiran na zemlju u kojoj  ti je prebivaliste....ukoliko zelis da se negde odselis zauvek ( zauvek u fazonu 15-20 godina, radni vek npr.) onda lepo odjavis prebivaliste u srbiji, pokupis sve prnje i odselis se u inostranstvo...

Izvini, meni i dalje nije logicno.

I za privremeno i stalno ti pominjes neku buducnost - ja sam shvatio da se taj centar zivotnih aktivnosti odnosi na trenutni period dok ti boravis u inostranstvu (ne na centar zivotnih planova za buducnost).

Nema puno zemalja koje odmah izdaju vize za stalni boravak, moze lako da protekne vise godina na drugim, vremenski ogranicenim vizama dok se ne dodje do toga (iako je taj neko otisao sa namerom 'za stalno'). Nisam siguran da bi moglo da se odjavi prebivaliste u Srbiji bez stranog drzavljanstva ili stalnog boravka u drugoj zemlji?

A i na kom periodu pravis razliku izmedju stalnog i privremenog? Zasto je 15+ godina stalni odlazak, a 10-14 nije?

Upravo tako - gleda se godinu dana unazad gde ti je centar životnih interesa, nikakva budućnost se ne pretpostavlja jer to nema poente.

Potpuno je nebitno da li viza po osnovu koje se boravi u inostranstvu u sebi ima naziv "temporary" ili ne - ako si van Srbije duže od 183 dana godišnje i nemaš suštinske veze sa Srbijom, možeš "privremeno" da budeš van Srbije godinama i decenijama na raznoraznim privremenim vizama, ali porez Srbiji platiti nećeš dok si vani, čak možeš i da svraćaš u zemlju povremeno.

Hipotetički, ja odem u Estoniju i otvorim e-Residency firmu tamo i onda apliciram za D7 vizu (koja se tretira kao temporary residence i izdaje se inicijelni na 2 godine sa mogućnošću produženja nakon tog roka) i odselim se u Portugal. U Srbiji više nemam ništa što me suštinski veže za nju, odjavim prebivalište iz iste, pare ležu na estonski račun koje onda prebacujem na portugalski bankovni račun i to je to - porez plaćam u Estoniji a u Portugalu krčkam NHR benefite prvih 10 godina boravka i milinica. Srbija u tom slučaju od mene dobija tačno 0 dinara poreza mesečno, čak i ako povremeno svratim u istu na mesec - dva.

On 9/12/2021 at 11:02 PM, ppetrovic said:

Upravo tako - gleda se godinu dana unazad gde ti je centar životnih interesa, nikakva budućnost se ne pretpostavlja jer to nema poente.

Potpuno je nebitno da li viza po osnovu koje se boravi u inostranstvu u sebi ima naziv "temporary" ili ne - ako si van Srbije duže od 183 dana godišnje i nemaš suštinske veze sa Srbijom, možeš "privremeno" da budeš van Srbije godinama i decenijama na raznoraznim privremenim vizama, ali porez Srbiji platiti nećeš dok si vani, čak možeš i da svraćaš u zemlju povremeno.

Hipotetički, ja odem u Estoniju i otvorim e-Residency firmu tamo i onda apliciram za D7 vizu (koja se tretira kao temporary residence i izdaje se inicijelni na 2 godine sa mogućnošću produženja nakon tog roka) i odselim se u Portugal. U Srbiji više nemam ništa što me suštinski veže za nju, odjavim prebivalište iz iste, pare ležu na estonski račun koje onda prebacujem na portugalski bankovni račun i to je to - porez plaćam u Estoniji a u Portugalu krčkam NHR benefite prvih 10 godina boravka i milinica. Srbija u tom slučaju od mene dobija tačno 0 dinara poreza mesečno, čak i ako povremeno svratim u istu na mesec - dva.

da, krucijalno je to- odjaviti prebivaliste u srbiji....jer ako se ne odjavi prebivaliste, onda je dovoljno i samo jednom na kratko uci u srbiju u toku godine, pa da te smatraju srpskim poreskim rezidentom...logicno, ako nisi odjavio prebivaliste, znaci da se oko srbije i dalje vrti tvoj zivot...

James smatra da nije lako odjaviti prebivaliste, ja mislim da je to jedostavno, samo moras u policiji da doneses dokaz da si prijavljen negde drugo u inostranstvu, na nekoj adresi, pa makar bilo i na boravisnoj, privremenoj vizi...

On 9/12/2021 at 10:31 PM, jms_uk said:

Izvini, meni i dalje nije logicno.

I za privremeno i stalno ti pominjes neku buducnost - ja sam shvatio da se taj centar zivotnih aktivnosti odnosi na trenutni period dok ti boravis u inostranstvu (ne na centar zivotnih planova za buducnost).

Nema puno zemalja koje odmah izdaju vize za stalni boravak, moze lako da protekne vise godina na drugim, vremenski ogranicenim vizama dok se ne dodje do toga (iako je taj neko otisao sa namerom 'za stalno'). Nisam siguran da bi moglo da se odjavi prebivaliste u Srbiji bez stranog drzavljanstva ili stalnog boravka u drugoj zemlji?

A i na kom periodu pravis razliku izmedju stalnog i privremenog? Zasto je 15+ godina stalni odlazak, a 10-14 nije?

da u pravu si , vecina zemalja ti ne da odma  stalno prebivaliste, nego prvo privremeno boraviste, i to moze da traje dugi niz godina....ali kao sto je ppetrovic vec rekao, ukoliko se odjavis sa prebivalistem, onda mozes da boravis u srbiji i po 5, 5 meseci, ali i dalje ne spadas u poreske obveznike srbije ( iznad sam objasnio kako ja mislim da moze da se odjavi prebivaliste, mada to mozda nije tacno, nisam proveravao)....ako se ne odjavis, nego ti je prebivaliste i dalje u srbiji, onda si srpski poreski obveznik....ja sam mislio da si uvek poreski obveznik, dok god imas prebivaliste u srbiji, ali mi je savetnik objasnio da to moze da se izvrda tako sto ne udjes cele godine u zemlju srbiju, i onda mozes da trazis u poreskom da ti priznaju da nisi obveznik za tu godinu, jer centar tvojih zivotnih aktivnosti te konkretne godine nije bila srbiji, posto ni jednom nisi usao u nju....plus uz to sto nisi usao, treba da dokazes i da je tvoja porodica sa tobom u inostranstvu na toj privremenoj boravisnoj dozvoli, i da nisi slao pare u srbiju nikom tokom cele te godine, naravno ni na svoj racun u srbiji.....naravno, ukoliko saljes kes ne mogu nikako da provere...

ali kako mi je lik objasnio, ovo je sustina....

Edited by bam-bam

Ako ne odjaviš prebivalište definitivno se "po defaultu" smatra da ti je centar životnih interesa i dalje u Srbiji, ali ako ostaneš van Srbije duže od 90 dana a ne prijaviš to Srbiji de facto si u prekršaju, pa još ako si napolju duže od 183 dana u toku godine, onda si praktično u duplom prekršaju i onda već može da se desi da više nisi poreski rezident u SRB ako nemaš suštinske veze sa Srbijom (prebivalište se samo po sebi ne računa) i onda slede kazne i dokazivanje svega i svačega.

Tako da ulaženje u Srbiju "na kratko" definitivno ne znači da i dalje imaš suštinske veze sa Srbijom jer bi onda svi gastarbajteri iz Austrije i Nemačke plaćali poreze ovde ili dobijali debele poreske kredite od PU svaki put kad dođu preko leta u Srbiju na par nedelja ili meseci, a to očigledno nije slučaj.

5 minutes ago, ppetrovic said:

Ako ne odjaviš prebivalište definitivno se "po defaultu" smatra da ti je centar životnih interesa i dalje u Srbiji, ali ako ostaneš van Srbije duže od 90 dana a ne prijaviš to Srbiji de facto si u prekršaju, pa još ako si napolju duže od 183 dana u toku godine, onda si praktično u duplom prekršaju i onda već može da se desi da više nisi poreski rezident u SRB ako nemaš suštinske veze sa Srbijom (prebivalište se samo po sebi ne računa) i onda slede kazne i dokazivanje svega i svačega.

Tako da ulaženje u Srbiju "na kratko" definitivno ne znači da i dalje imaš suštinske veze sa Srbijom jer bi onda svi gastarbajteri iz Austrije i Nemačke plaćali poreze ovde ili dobijali debele poreske kredite od PU svaki put kad dođu preko leta u Srbiju na par nedelja ili meseci, a to očigledno nije slučaj.

ne bi placali, zato sto su oni uglavnom odjavljeni sa prebivalistem i prijavljeni za stalno u austiji...a oni koji nisu, oni jednostavno ne salju nikakve pare u srbiju preko banaka, i nase poresko ne moze da ih izvali...bar za sada ih nisu izvaljivali....a da li ce poceti , to zavisi da li ce da krenu random da traze od poreskih organa u inostranstvu da im dostavljaju podatke o nasim drzavljanima....licno mislim da je to malo verovatno, i da ce nasi to raditi samo u slucaju da im je ovde nesto sumnjivo u vezi sa tim licem, tj. da je ovde imao neke transakcije, tokove novca itd...

Razmena podataka između poreskih uprava po svetu (a naročito u EU) teče vrlo nesmetano već godinama unazad. Da imaju osnova da ih klepe po nekom osnovu, budi siguran da bi to uradili odavno. Sve što realno mogu je da love ljude koji se nisu zvanično odjavili i da im uteruju kazne za to, ali na ime poreza mogu da se ubrišu.

S druge strane, ako se neki gastos zezne pa provede 6+ meseci godišnje u Srbiji... pa, recimo da će uporedo sa sve većim stepenom digitalizacije državne uprave biti sve više "interesantnih" situacija na Horgošu u godinama koje dolaze :-)

On 9/12/2021 at 10:31 PM, jms_uk said:

Nisam siguran da bi moglo da se odjavi prebivaliste u Srbiji bez stranog drzavljanstva ili stalnog boravka u drugoj zemlji?

Nista ne traze niti pitaju, ni za privremeni boravak van Srb niti za trajnu odjavu radi iseljenja.

16 hours ago, ppetrovic said:

Razmena podataka između poreskih uprava po svetu (a naročito u EU) teče vrlo nesmetano već godinama unazad. Da imaju osnova da ih klepe po nekom osnovu, budi siguran da bi to uradili odavno. Sve što realno mogu je da love ljude koji se nisu zvanično odjavili i da im uteruju kazne za to, ali na ime poreza mogu da se ubrišu.

S druge strane, ako se neki gastos zezne pa provede 6+ meseci godišnje u Srbiji... pa, recimo da će uporedo sa sve većim stepenom digitalizacije državne uprave biti sve više "interesantnih" situacija na Horgošu u godinama koje dolaze :-)

pa dobro, ti gastosi uglavnom plate veći porez na zaradu u tim evropskim zemljama u kojima rade, nego što bi platili ovde, tako da nemaju naši zašta da ih jure..problem je taj extra porez, kao i ukoliko radiš u zemlji gde je porez na zaradu manji nego u srbiji..tad, a pod uslovom da nisi odjavio prebovalište, moraš da platiš porez u srbiji nebitno koliko si dana u njoj bio, dovoljno da si ušao jedan dan...evo ja npr. neću ostajati u srbiji duže od mesec dana za celu godinu, pa ponovo mi je poreski savetnik rekao da ću morati da platim porez u srbiji za tu godinu..a nemam nameru da se odjavljujem od prebivališta, jer sam ja u inostranstvu samo na boravišnoj vizi, znači privremenoj..isto mi je rekao i za te fudbalere koji igraju po tim nekim arapskim zemljama gde se plaća manji porez na zaradu nego ovde, da moraju da plate ukoliko udju u srbiju i samo jedan dan u kalendarskoj godini

• Lazar changed the title to Srbija duplo ili drugo (dvojno) drzavljanstvo?

Gastosi ne plaćaju ekstra porez u Srbiji jer ne zarađuju pare u Srbiji i uglavnom nisu poreski rezidenti Srbije jer su se ili odjavili formalno ili nisu ali de fakto nisu u Srbiji 183 dana godišnje da bi ispunili uslove da budu poreski rezidenti tako da eventualno mogu da ih klepe 50ak hiljada RSD za neodjavljivanje ali osim toga ne mogu da im naplate apsolutno ništa.

Eventualno ako hipotetički neko od njih dođe na par nedelja i odradi nešto u Srbiji na osnovu ugovora o delu što upada u kvotu za ekstra porez, u kom slučaju plaća samo na zaradu u Srbiji ali ne i tamo gde mu je prebivalište. A ti si svakako dužan da se odjaviš iz Srbije ako nameravaš da duže vreme boraviš van iste i to čak ni nema direktne veze sa oporezivanjem već sa Zakonom o prebivalištu i boravištu građana pa tek onda sa Zakonom o porezu na dohodak građana.

E sad, ako ti i dalje imaš prebivalište u Srbiji a boraviš van nje većinu godine, možda zapravo i ima neke veze ako kročiš na njenu teritoriju na par dana u toku godine jer time samo dodatno potvrđuješ da ti je tu centar životnih interesa, ali to je baš graničan slučaj za koji je pitanje da li je legalan po drugim osnovama.

5 hours ago, ppetrovic said:

Gastosi ne plaćaju ekstra porez u Srbiji jer ne zarađuju pare u Srbiji i uglavnom nisu poreski rezidenti Srbije jer su se ili odjavili formalno ili nisu ali de fakto nisu u Srbiji 183 dana godišnje da bi ispunili uslove da budu poreski rezidenti tako da eventualno mogu da ih klepe 50ak hiljada RSD za neodjavljivanje ali osim toga ne mogu da im naplate apsolutno ništa.

Eventualno ako hipotetički neko od njih dođe na par nedelja i odradi nešto u Srbiji na osnovu ugovora o delu što upada u kvotu za ekstra porez, u kom slučaju plaća samo na zaradu u Srbiji ali ne i tamo gde mu je prebivalište. A ti si svakako dužan da se odjaviš iz Srbije ako nameravaš da duže vreme boraviš van iste i to čak ni nema direktne veze sa oporezivanjem već sa Zakonom o prebivalištu i boravištu građana pa tek onda sa Zakonom o porezu na dohodak građana.

E sad, ako ti i dalje imaš prebivalište u Srbiji a boraviš van nje većinu godine, možda zapravo i ima neke veze ako kročiš na njenu teritoriju na par dana u toku godine jer time samo dodatno potvrđuješ da ti je tu centar životnih interesa, ali to je baš graničan slučaj za koji je pitanje da li je legalan po drugim osnovama.

pa ponovo ti ponavljam da boravak od manje od 183 dana u Srbiji  nije nikakav uslov da ti ne budes poreski rezident srbije...to vazi samo u slucaju da nemas  prebivaliste u srbiji...Ukoliko imas prebivaliste, onda 183 dana ne znaci nista....u tom slucaju se procenjuje gde ti je centar zivotnih aktivnosti...a ispada da ti je centar zivotnih aktivnosti, po nasoj poreskoj upravi, u srbiji ukoliko udjes u nju makar jednom godisnje....sve vrlo jasno i pise u zakonu - clan 7, gde su veznikom - ili- potpuno odvojene 2 mogucnosti na osnovu kojih neko moze da se smatra poreskim obveznikom srbije

ja npr. placam porez a necu biti u srbiji ni mesec dana u sledecoj poreskoj godini.....cak i u ovoj poreskoj godini cu biti u srbiji manje od 183 dana, bicu nekih 5 meseci ukupno od pocetka godine...ajde i da zanemarimo to sto je savetnik pricao za fudbalere, jer mozda me slagao, ali zar mislis da bi me poreski savetnik prevario i namerno mi rekao da platim porez, iako ne treba da platim? pa njegov je posao da mi "ustedi" sto vise para, a ne da mi izbije pare iz dzepa.....

Edited by bam-bam

12 hours ago, bam-bam said:

pa ponovo ti ponavljam da boravak od manje od 183 dana u Srbiji  nije nikakav uslov da ti ne budes poreski rezident srbije...to vazi samo u slucaju da nemas  prebivaliste u srbiji...Ukoliko imas prebivaliste, onda 183 dana ne znaci nista....

Naprotiv, to je jedan od glavnih uslova i tako i stoji u članu zakona koji sam citirao. Možeš da imaš prebivalište u Srbiji ali da budeš van nje 5 godina u kontinuitetu, u kom slučaju definitivno nemaš prebivalište u Srbiji i samo je pitanje da li će država Srbija da te izvali i kazni ili neće.

a ispada da ti je centar zivotnih aktivnosti, po nasoj poreskoj upravi, u srbiji ukoliko udjes u nju makar jednom godisnje....

Teško da je tako, osim ako nije u pitanju neki baš baš granični slučaj. Probali frilenseri da na tu foru uvuku gastose prošle godine i dignu galamu zarad lične koristi pa nešto nije išlo.

ja npr. placam porez a necu biti u srbiji ni mesec dana u sledecoj poreskoj godini.....cak i u ovoj poreskoj godini cu biti u srbiji manje od 183 dana, bicu nekih 5 meseci ukupno od pocetka godine...ajde i da zanemarimo to sto je savetnik pricao za fudbalere, jer mozda me slagao, ali zar mislis da bi me poreski savetnik prevario i namerno mi rekao da platim porez, iako ne treba da platim? pa njegov je posao da mi "ustedi" sto vise para, a ne da mi izbije pare iz dzepa.....

Zbog toga mi je i čudno to što ti je rekao jer ja od svojih savetnika nikad nisam čuo takve stvari, a konsultovao sam se više puta i za sebe i za ljude koje sam upućivao na rad u inostranstvo. Fudbaleri imaju računicu da budu van Srbije većinu vremena ako igraju u inostranim klubovima i to je OK, na taj način izbegavaju da istovare Srbiji više para nego što moraju na osnovu zarade napolju, ali dovoljno je da se pojaviš u Srbiji na 2 minuta godišnje i zaradiš 3 prosečne bruto godišnje zarade za ta 2 minuta i ti ćeš morati da platiš ekstra porez Srbiji na tu zaradu pa makar živeo na Marsu 10 godina unazad i tu vrdanja nema.

Ali pošto ni ti ni ja nismo fudbaleri koji igraju u stranim klubovima, ne možemo ni da se poredimo direktno sa njima. Ti verovatno imaš računicu da ostaneš poreski rezident Srbije jer ti prebivalište znači u Srbiji i u to ne ulazim, samo znam da si po zakonu dužan da prijaviš prebivalište ili boravište ako si napolju duže od 90 dana u kontinuitetu i to je to.

1 hour ago, ppetrovic said:

Naprotiv, to je jedan od glavnih uslova i tako i stoji u članu zakona koji sam citirao. Možeš da imaš prebivalište u Srbiji ali da budeš van nje 5 godina u kontinuitetu, u kom slučaju definitivno nemaš prebivalište u Srbiji i samo je pitanje da li će država Srbija da te izvali i kazni ili neće.

Teško da je tako, osim ako nije u pitanju neki baš baš granični slučaj. Probali frilenseri da na tu foru uvuku gastose prošle godine i dignu galamu zarad lične koristi pa nešto nije išlo.

Zbog toga mi je i čudno to što ti je rekao jer ja od svojih savetnika nikad nisam čuo takve stvari, a konsultovao sam se više puta i za sebe i za ljude koje sam upućivao na rad u inostranstvo. Fudbaleri imaju računicu da budu van Srbije većinu vremena ako igraju u inostranim klubovima i to je OK, na taj način izbegavaju da istovare Srbiji više para nego što moraju na osnovu zarade napolju, ali dovoljno je da se pojaviš u Srbiji na 2 minuta godišnje i zaradiš 3 prosečne bruto godišnje zarade za ta 2 minuta i ti ćeš morati da platiš ekstra porez Srbiji na tu zaradu pa makar živeo na Marsu 10 godina unazad i tu vrdanja nema.

Ali pošto ni ti ni ja nismo fudbaleri koji igraju u stranim klubovima, ne možemo ni da se poredimo direktno sa njima. Ti verovatno imaš računicu da ostaneš poreski rezident Srbije jer ti prebivalište znači u Srbiji i u to ne ulazim, samo znam da si po zakonu dužan da prijaviš prebivalište ili boravište ako si napolju duže od 90 dana u kontinuitetu i to je to.

ma ne samo da moraju da plate ekstra porez , nego moraju da plate i osnovni porez na prihod od zarade ukoliko su u zemlji boravka platili manje....ja sam prijavio boraviste u inostranstvu, moje prebivaliste je i dalje u srbiji, i zbog toga sam ovde poreski rezident, pa makar usao samo jednom na 2 dana u celoj poreskoj godini....nikakvih 183 dana tu ne igra ulogu.....dao sam coveku da mi podnese poresku prijavu , i to je to, zavrseno...placam porez ovde.....nema vise sta tu da se raspravlja, to je fakticko stanje....

u zakonu lepo pise: ili si poreski obveznik po osnovu prebivalista, 

ili si poreski obveznik po osnovu boravka duzeg od 183 dana u srbiji ( ova druga stavka je za one koji nemaju prebivaliste u srbiji, a prva je za one koji imaju prebivaliste)....

prema tome, samo pisem onako kako je fakticko stanje, i ono sto cu da platim...isto ovo ce mi biti i za sledecu godinu, a u srbiji cu biti vrlo kratko....

zajebao sam se sto sam prebacio pare od plate na nas racun, i to je to..inace me mozda ne bi izvalili......sad vise necu da prebacujem pare, ostavicu ih u inostranstvu na racunu, ali mislim da ce mi to malo koristiti, jer me vec imaju u sistemu

Pa valjda se podrazumeva da su platili "osnovni" porez u Srbiji na zaradu ostvarenu u Srbiji, baš bi bilo lepo da može samo ekstra porez da se plati :-)

A to što si deo plate prebacio na račun u Srbiji ti jeste zajeb, to pokušavam da ti kažem već par strana unazad - ako ne planiraš da živiš u Srbiji na duže, nema poente održavati veze sa njom tako što ćeš da imaš aktivne račune u SRB koji imaju promet na svakih par meseci jer te to de facto vezuje za Srbiju trajno bez obzira što nisi tu.

Ja bih ipak još jednom angažovao poreskog savetnika (po mogućstvu poreskog advokata ovaj put) da ti odradi papirologiju i odjavi te iz Srbije tako da ne moraš više ništa da plaćaš Srbiji, ali to sam ipak samo ja.

2 hours ago, ppetrovic said:

Pa valjda se podrazumeva da su platili "osnovni" porez u Srbiji na zaradu ostvarenu u Srbiji, baš bi bilo lepo da može samo ekstra porez da se plati :-)

ne na zaradu ostvarenu u srbiji, nego na zaradu ostvarenu  u inostranstvu......placaju osnovni porez u srbiji na zaradu koju su ostvarili u arapskim zemljama u kojima je poreska osnovica manja nego kod nas....

pa ja sam uzeo bas poznatog poreskog savetnika, covek je bio direktor poreske filijale, radi sa puno tih fudbalera, i sa nasima koji imaju firme po onim karipskim drzavama i tako to..radi i za neke pomorce koje poznajem...ne znam gde dalje da trazim....msm, uostalom, ako poreska sluzba kaze da to mora da se plati prilikom podnosenja prijave, to je svakako  tako....ali prosto ne mogu da verujem da bi me covek uterivao u trosak ako ne treba da platim porez, pa to mu je posao, valjda zna sta radi....

Ma ne sumnjam ja u njegovu stručnost, samo mi je zanimljiva cela situacija pošto volim da sam u toku sa takvim stvarima, što zbog sebe, što zbog posla i budućih planova.

Inače, Poreska Uprava nije bezgrešna i itekako se dešava da obračunaju stvari pogrešno ili da pogrešno protumače određene propise, tako da uvek imaj na umu da imaš opciju da konsultuješ poreskog advokata ako misliš da si zavrnut :-) Idealno je da do toga ne dođe pošto poreski advokati generalno nisu jeftini, ali ako je malo poveća suma u pitanju, često bude isplativo suditi se sa PU. Nije da se nije dešavalo :-)

• 4 weeks later...

https://rs.n1info.com/biznis/nova-rs-poreska-trazi-od-turistickih-agencija-podatke-plateznih-klijenata/

pazite sad ovu vest.....kazem vam ljudi, poceli su opasno da trkeljisu ovo sa porezom, drzava je osiromasila, ukrali su vec penzionerima, pa kao ne mogu dvaput ;)  sad ce da se uteruje porez....

resavajte sve sto mozete dok ne bude stigla prijava jednog dana hehehhe.....

btw, pricao sam s mojim kolegom grkom, koji je doktor, radi ovde kod mene u azerbejdzanu godinama, on kaze da grcka isto ima sporazum o sprecavanju dvostrukog oporezivanja sa azerbejdzanom, medjutim on u grckoj ne placa nista dodatnog poreza, jer je njihov sporazum takav da ukoliko se porez plati u drzavi u kojoj se ostvaruje prihod, u drugoj drzavi se ne placa nista, ma kolika bila razlika u porezima izmedju 2 zemlje....posto nasa firma ovde placa porez na nasu zaradu, on samo svake godine odnese taj formular o porezu u grcko poresko i to je to......iako je u azerbejdzanu vec skoro 2 godine smanjen porez i placa se 0% na zarade u vecini industrija, sto ce reci firma ne placa nista na ime naseg poreza na dohodak, on i dalje u grckoj ne placa nista, jer je i 0% poreza isto porez hahahah, nije ukinut u zakonu....