Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo da li mi može ko reći gdje se u našim krajevima može naći vakcina protiv Žute groznice, volio bi spriječiti više nego liječiti na vrijeme. Putujem dosta u zadnjih godinu dana po ovim zemljama gdje je preporučeno ali ne obavezno se vakcionisati, tako me ovaj put vodi krajem augusta u Tanzaniju u Zanzibar. U Bosni i Hercegovini nema koju apoteku nisam zvao i pitao za tu vakcinu nema je niko, neke apoteke su mi izišle u susret pa zvale i veledrogerije ali ni one ih nemaju. Zadnje što sam učinio je posalo sam mail Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, da li oni imaju neku informaciju više.  Još čekam odgovor.

Živim u neposrednoj blizini s Hrvatskom granicom,  Zagreb je sat i pol udaljen zna li ko od susjeda kakva je kod njih situacija i da li bi mogao tamo ići na cjepljene volio bi i onaj međunarodni certifikat dobit, što bi mi omogućavalo da idem u zemlje gdje je vakcina ta obavezna.

• Author

Idem, let mi je iz Beograda. Čuo sam da ta vakcina postaje validna tek 10 dan nakon što je uzmeš tako da se ne bi mogao uklopit vremenski za putovanje u Tanzaniju, ali ako ne nađem ništa prije otići ću u Batut kad budem tamo pa neka je za neka buduća putovanja.

Hvala chivitli, informacija mi je od koristi.

• Author

P.S.

Dobio sam odgovor od Službe za epidemiologiju, pa neko ako bude čitao možda mu bude od koristi info.

Poštovani,

Ambulanta za vakcinaciju putnika u međunarodnom saobraćaju nalazi se u Domu zdravlja Centar-Vrazova ulica Sarajevo, na 4. spratu, tel. 033 667 691, i tu ćete dobiti sve potrebne infoormacije.

Srdačan pozdrav,

Služba za epidemiologiju

Sarajevo je od mene nekih 5 sati udaljeno, predaleko zaradi jedne vakcine da idem. Više mi odgovara relacija Karlovac, Zagreb, Beograd jer mi je često usput. Tako da za sad stoji solucija Batut.

• 2 weeks later...

Inače, česta je reakcija na vakcinu, pa i to treba uzeti u obzir. Ja sam dva dana gorio u temperaturi, i skroz sam malaksao, nisam izlazio iz kreveta, nekih 9-10 dana nakon što sam je primio.

• 5 months later...

Inače, po novim preporukama WHO ova vakcina je sada doživotna, više se ne mora raditi revakcinacija nakon 10 god.

• 5 months later...

Ja sam se vakcinisala na Tajlandu pre odlaska u Ganu i rekli su mi da je revakcinacija za 10 godina. To je bilo u maju. Inace, ja sam se vakcinisala 6 dana pred ulazak u zemlju, nisam mogla ranije nikako, i nisam imala ni trunku nus pojava. Ali zna da se desi, kao sto neko rece, groznica, bol u ruci, povracanje itd.

• 6 months later...

Jutros sam zvala Batut, dobila sam informaciju da trenutno vakcije nema, kome je hitno mora da ide u Budimpeštu ili Hrvatsku.. kod nas će biti u martu. Eto, ako nekom bude korisno.

• 3 weeks later...

Strasno. U teoriji mozes i na aerodoromu u Akri da je primis, ali, iskreno, ne bi se igrala sa tim.