Jump to content

Featured Replies

Posted

Путовали смо преко 100 000 километара аутом по Европи.Били смо и у Шпанији два пута.Знали смо да има лопова и пазили.Али ово што се сада дешава тамо је прешло све границе.И ми смо могли да будемо опрезнији и паметнији,али то не мења ствар.Полиција жмури на једно и по око,да не кажем још нешто горе.Савети које могу да дам: Никако не стајте на прву безинску станицу Repsol после узимања картице на наплатној рампи,зато што је гориво у Шпанији јефтиније него у Француској.Ако икако можете не стајте нигде,до крајње дестинације.Када станете за гориво прозори морају да буду затворени и врата закључана без обзира што је 40 степени.То што је на станици 1000 људи и видео камере за њих није никакав проблем.Знају да им нико не може ништа.Носите што више новца на картици а остало разделите.Не закључавајте се у колима јер ће наћи начин да вас натерају да изађете.Или да вас зауставе на сред аутопута.На класична одмаралишта заборавите.У Шпанији до 400 евра и није крађа.Избегавају силу и контакт,када не морају,зато што су затворске казне много веће чак и ако вам украду један евро.Али ако вас одраде без силе за 100000 евра,заборавите на паре.Нико вам неће помоћи.Многи зато што не смеју.Ако имате картицу обавезно са њом плаћајте гориво,зато што екипе стоје код самих апарата и гледају чиме плаћате и одакле вадите паре.Још увек чекам да ми се јаве из полицијске станице или суда као што су обећали,да ли су их пронашли.Унапред им се извињавам ако се то деси,али чисто сумњам.На копији извештаја који смо добили пише у форми на енглеском,ако их не идентификујемо у року од 72 сата истрага се обуставља,осим ако ја не захтевам то од истражног судије.Тако некако.Будалаштина.Све се десило на 3 метра од једне камере и 5 метара од друге.Снимили су њих,њихов ауто,регистарски број.Рекли су нам,будите срећни што смо вам пронашли торбу са пасошима.Иначе торба је пронађена за 20 минута 24 километара даље на неком обичном путу од стране полицијске патроле?! Уреди за помоћ жртвама су у Ђирони,Барселони,Тарагони и Љеиди.Покрили су комплетан улаз у Шпанију код Жонкеире.Ето.Ако ће овај текст некоме да буде од помоћи,драго ми је.Ретко пишем по форумима,али сам на овом сајту,више пута,прочитао неке занимљива ствари,па сам осетио обавезу.Поздрав.

Pa dobro, lopova ima svuda i uglavnom rade na slican nacin. Ne zmuri spanska policija u odnosu na ostale, zapravo su prilicno ljubazni kad se moze sporazumeti sa njima. Pogotovo u turistickim zonama ih je premalo u odnosu na kolicinu lopova i sve cime se sluze...dnevno je broj kradja u Barseloni toliki da ni po manjim stanicama ne prodjes bez par sati cekanja, a ako si turista pa hoces da prijavis u centru, moze da se desi da cekas i 24 sata do prijave slucaja. 

Do 400 Eur se vodi kao sitna kradja (u Srbiji je mislim do 15000 dinara) sto znaci da se ne goni sluzbeno vec samo po licnoj tuzbi. Dakle da bi se poteglo skidanje materijala sa kamera, potrebno je da osteceni tuzi NN lice, unajmi advokata itd, a ko ce se time baviti ako je turista u zemlji boravka (pa cak i ako je rezident). Sanse da pronadju lopove su male (cesto su to grupe koje kratko vreme borave na lokaciji, a imaju pasos EU), osteceni ne podnosi tuzbu...zasto bi se i policija tu cimala. Oni vise idu na to da pronadju te grupe, pa ako ih uhvate nakaleme im sve redom i cesto obestete ostecene do nekog iznosa. Obustavljanje istrage u roku od 72 sata ukoliko nema barem foto robota u slucaju sitne kradje nije nikakva budalastina vec regularan postupak u vecini drzava Evrope.

Ako te "odrade" za 100000 eur to je teska kradja i drzava dize optuznicu, onda je potpuno druga prica.

A inace, ne da treba da budes srecan, nego treba da saljes cestitku za praznike svake godine policajcima koji su ti nasli pasose. Koliko god da si materijalnog izgubio, nema nista gore nego da ti ne nadju dokumenta u Spaniji, pogotovo oko Barselone. Konzulat je u Madridu, nisu bas najaktivniji, razvlacili bi te danima, mozda i nedeljama oko pasovana koji bi pritom i platio, a onda bi ti ostalo da vozis i molis sve svete da te neko ne zaustavi do Horgosa jer sa pasovanom imas pravo da udjes samo u zemlju koja pasos izdaje i cesto se tumaci da to moras uraditi najkracim putem (avionom) bez tranzitiranja kroz druge zemlje. A onda vidis da direktnih letova ima samo iz Barse i samo leti, pa ako ti se desilo u drugom periodu ni novac nije od neke pomoci. 

Meni su 2 puta obili auto, jedno 3 puta su pokusavali na foru izbusene gume na auto putu (jednom su mi stvarno ukucali ekser), doduse tada sam jos uvek vozio na strane table (u Spaniji strane). Dvojici prijatelja su ukradene sve stvari kad su me posetili, majci su mi ukrali pasos i vizu tako da sam prosao kroz raznorazna druzenja sa spanskom policijom. Nisu ni oni ljudi krivi, veruj mi.

A imao sam i period pika na lopove kad ih vidim po metrou ili po plazi, pa sam mogao i zatvor da zaglavim da mi ta ista policija nije progledala kroz prste sto sam radio njihov posao umesto njih :smile:

Osnovni savet je da se koristi zdrav razum. Ne prihvataj pomoc od nepoznatih ljudi. Dokumenta se nikad ne nosaju po gradu, uradis kopije pa nosis, bolje da te pandur isprati do hotela da se legitimises nego da osedis dok se ne vratis kuci. Novac na par mesta, telefon u dzepu (ne zadnjem), ako je moguce sa ziperom ili zakacen. Ako se napijas na plazi, ne cini to sa svim parama i karticama u novcaniku koji je u dzepu od kosulje :smile:

Za 3 godine boravka u Barseloni jos nisam ni namirisao da me neko odmerava u kontekstu kradje, a krecem se silom prilika uglavnom po turistickim zonama i plazama. 

I zao mi je sto si imao negativno iskustvo, nadam se da ti se nece ponoviti vise nikada.

• 1 month later...

Peco,hvala na upozorenju,samo - postoji vec tema o tome (bas o opasnosti od kradja u Barseloni),ovde:

Nisi naveo (ako znas ili si iskusio) koje su im to metode za nenasilno (bez sile/kontakta) uzimanje para?Sta,pridju ti i kazu "Daj pare da ti ne bi isopali oci" (ili neka od tih formi zastrasivanja)?Ili mahom vrebaju nesmotrene (ostavis na suvozacevom sedistu milion maraka,plus jos otvorena vrata od kola,sve na "izvol'te")?

• 3 weeks later...

Valjalo bi da napises sta ti se tacno desilo i kako?

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

• 2 weeks later...
  • Author

Узимам гориво и померам се буквално 5 метара напред,само да ови иза могу да прођу.Остајем у ауту и видим у ретровизору да ми један лик издувава гуму,задњу десну.Излећем,гурнем га и на српском викнем,шта радиш маму ти је...Ја сам возач камиона,хтео сам да ти помогнем,одлази говорећи,и одједном ускаче у неки ауто у покрету који ја нисам ни видео.Све то траје 10 секунди.Погледам одмах у ауто и видим да нема торбе.Крај.Тек после тога једни од оних који су сипали гориво на 5 метара одатле се заустављају,и кажу ми,они су вам украли торбу из аута.Све ово пишем да упозорим људе да буду свесни у какву земљу иду и да буду максимално на опрезу.Наравно да у свакој земљи има лопова,али овакву дрскост.пред десетинама људи,на 3 метра од камере,стварно нисам очекивао.Нисам ја паркирао негде на рубу тог великог комплекса,па да могу себи да кажем,ко те је.. када си глуп.Улазим на пумпу и кажем лику на каси,позови молим те полицију опљачкали су ме.Он ми одговара,па што не позовете са свог мобилног.Па зато што су ми украли и мобилни дрекнем на њега.Код тог истог сам пре свега овога платио гориво.42 евра.Ја му дам 52 да ми не враћа сићу,а он ми врати 5 евра кусур.Шта је ово?Јао извини,каса је погрешила?!Долази полиција и ја им покажем камеру и кажем видите који је ауто.Цео аутопут је покривен камерама.Негде су морали да изађу са аутопута.На сваком излазу су камере.Није да упоређујем несреће,али када су недавно побили оне људе у Барселони.за пола сата су објавили имена и слике свих учесника.У Немачкој,Аустрији,Швајцарској,сам много пута видео људе како спавају ноћу са отвореним вратима.Избаце ноге.Наравно да нисмо добили од полиције било какво обавештење а рекли су да ће послати.Закључак зашто у Шпанији могу да се понашају тако,извуците сами.Само хоћу да упозорим људе који намеравају да иду у Шпанију аутом,да буду веома опрезни.То исто важи и за југ Италије.Још нешто.Неко горе је написао како немају довољно полицајаца.Милијарде узимају од туризма.Па могу мало да уложе у заштиту тих истих туриста који им доносе толики новац.

• 3 weeks later...

Ја не путујем колима, али сам често у превозу као што је авион, метро, воз, аутобус, дакле градски и међуградски превоз широм Европе.

Оно што стално предлажем било којој врсти туриста, то је су скривени џепови. Дакле код кројача или сами можете скинути неки џеп са старе кошуље који има дугме или чичак или направити по жељи и ушити са унутрашње стране панталона, бермуда, тренерке, а у џеповима/торбици носити само онолико новца колико вам је потребно за тај дан. То је заштита од џепарења.

Ја немам заштиту од пљачкања, али у том случају је најбоље имати ''глупи новчаник'', како су га Американци крстили :biggrin:, ради се о резервном новчанику у коме су искоришћене непотребне картице и новчанице мале вредности. Наравно прави новчаник са правим картицама, ЛК и новцем је сакривен у унутрашњем џепу или каишу.