Jump to content

Featured Replies

1 hour ago, Wazza said:

Ja znam da je bilo ranije ljudi koji su penjali i za 25-30.000, tj plaćali, dal' su popeli to je drugo. 

No evo šta prvo google izbaci, čovek koji je bio i popeo lepo objašnjava: https://www.adventurealternative.com/how-much-does-it-cost-to-climb-mount-everest/#:~:text=The quick answer is about,the north side in Tibet.

Naravno da ti ne treba 65.000. Ali naravno, ako plaćaš manje to znači da već imaš nekog iskustva i da znaš kako srezati troškove i šta moraš, a šta ne moraš da platiš drugima da rade za tebe. Ako ideš kao turista, onda i trebaš da platiš agenciji da ti sve organizuje i izbaci servirano. Zato i služe agencije. Takođe, 6-8000 za opremu je previše, možeš za duplo manje para da središ svu opremu. 

Poenta je u tome da Everest nije paket aranzman kao vikend u Budimpesti. Ne vazi princip plati pa klati, vec se za njega treba pripremati mozda i godinama. Onda bi moguce izaslo i vise of 65,000 jer pre Everesta treba finansirati prethodne ekspedicije recimo Kilimandzaro itd. 

Drugo, umirali su na Everestu i oni koji su platili 65,000. Everest nije nesto gde ima rezona da se stedi na opremi, ide na slepo bez lokalnog vodica, ide zaobilaznim putem da se ne plati taksa itd. Osim ako ti je prihvatljivo da u najgorem slucaju izgubis zivot, a u najboljem 20 prstiju.

Sa sajta koji si postavio: "For many people it takes years. If you add in the cost of buying the right equipment, flights to Nepal, trip insurance, training trips and loss of earnings during the time away, the figure can easily be $100,000."

Moze da se desi da bude lose vreme pa da se ne popnes. Neki uspeju tek iz drugog ili cak i treceg puta. Pa ti vidi koliko bi to tek kostalo sve.

Edited by noskich

Brate @noskich, pa ako ćeš tako da gledaš ti u odlazak na more kolima u CG treba da uračunaš kupovinu kola, testove za vožnju i sl. Naravno da većina ljudi koji idu na Everest su već duboko u planiarenju, alpinizmu i sličnim sportovima i to im dođe kao kruna bavljenja tim hobijima i sportovima. Oni su spremni verovatno zadnjih desetak godina za to, jer retko ko sa 20 god kreće tamo. To su ljudi koji redovno trče, planinare ili penju, dal' vikendima, dal' mesečno, ali u nekom kontinuitetu. Članovi su klubova i sl. Imaju svoju opremu ili pristup opremikoju mogu da iznajme, pozajme iki kupe po povoljnijim cenama.

Cene koje ti frljaš su upravo za bogate CEO koji se ne bave time, ali bi da budu tamo. Onda neko iz agencije kaže: može, evo mi ćemo da ti napravimo program priprema, nabavimo opremu, instruktore, vodiče, nosače, osiguranje i sve ostalo i dogodine sa nama penješ. Potpiši ovde, uplati ovde i ćao. Pa naravno da će da košta 100 000.

Ja ti samo kažem da ne mora da košta toliko i da ukoliko se već baviš planinarenjem ekspedicija na Everest ćete sigurno koštati manje. A ti možeš i Kilimandžaro računati u cenu ako hoćeš, ali onds računaj Elbrus pre Kilimandžara, Dolomite pre Elbrusa, Triglav pre Dolomita i Staru Planinu pre Triglava... Ima da izađe i više od 100.000, sigurno. 

8 hours ago, Wazza said:

Brate @noskich, pa ako ćeš tako da gledaš ti u odlazak na more kolima u CG treba da uračunaš kupovinu kola, testove za vožnju i sl. Naravno da većina ljudi koji idu na Everest su već duboko u planiarenju, alpinizmu i sličnim sportovima i to im dođe kao kruna bavljenja tim hobijima i sportovima. Oni su spremni verovatno zadnjih desetak godina za to, jer retko ko sa 20 god kreće tamo. To su ljudi koji redovno trče, planinare ili penju, dal' vikendima, dal' mesečno, ali u nekom kontinuitetu. Članovi su klubova i sl. Imaju svoju opremu ili pristup opremikoju mogu da iznajme, pozajme iki kupe po povoljnijim cenama.

Cene koje ti frljaš su upravo za bogate CEO koji se ne bave time, ali bi da budu tamo. Onda neko iz agencije kaže: može, evo mi ćemo da ti napravimo program priprema, nabavimo opremu, instruktore, vodiče, nosače, osiguranje i sve ostalo i dogodine sa nama penješ. Potpiši ovde, uplati ovde i ćao. Pa naravno da će da košta 100 000.

Ja ti samo kažem da ne mora da košta toliko i da ukoliko se već baviš planinarenjem ekspedicija na Everest ćete sigurno koštati manje. A ti možeš i Kilimandžaro računati u cenu ako hoćeš, ali onds računaj Elbrus pre Kilimandžara, Dolomite pre Elbrusa, Triglav pre Dolomita i Staru Planinu pre Triglava... Ima da izađe i više od 100.000, sigurno. 

Nije ti dobro poredjenje, kola nisu specificno nabavljena samo i iskljucivo za odlazak na more, dok se oprema, treninzi, i ekspedicije finansiraju zarad jednog istog specificnog cilja. Poenta je u tome da ko hoce da se ozbiljno bavi alpinizmom to kosta, i to ne moze svako. Bas tako, to sto si napisao na kraju posta, sveukupno ce sigurno izaci vise od 100,000 dolara. E ti sad reci ko moze u Srbiji ili Latinskoj Americi, ili cak i u razvijenoj zemlji da priusti da potrosi vise od 100,000 dolara zarad svog hobija? Vrlo mali broj ljudi. 

Drugo, cak ni CEO bez pripreme ne moze da se popne na Everest, nemoguce. I CEO, kao i svi ostali, mora da se dobrano priprema za to. Jednostavno princip plati pa klati ne vazi. Moze on da plati celu organizaciju, vodice, nosace, smestaj, hranu... ali ne moze niko njega da nosi na ledjima do vrha, sam mora da se penje. Znaci cela stvar pored toga sto zahteva pozamasnu sumu novca, zahteva i jako mnogo vremena i truda za pripremu. 

Edited by noskich

Alpinizam nije ništa skuplji od mnogih drugih hobija. Ko je zaljubljen u to naćiće načina. Ne znam dal' si nekad imao neki hobi, ali ako jesi onda znaš o čemu govorim. 

Da si iz tog sveta znao bi kako to nije samo za bogate. Predlažem ti da pogledaš "Valley Uprising", dokumentarac o istoriji penjanja u Dolomitima. Sličan svet ćeš naći i među alpinistima, speleolozima i raznim adrenalinskim sportistima. Pare nisu presudne da bi se neko bavio tim hobijem. 

Za ekspediciju na Everest ti svakako trebaju, ali neko će da proda i kuću da ode proba, pa šta bude. Everest je pun takvih priča. 

Ja neću nastavljati ovu našu priču jer znam da si ti u stanju da ovo do u beskraj teraš, a ja nisam. Kažem ti sve ovo jer znam o tome više od tebe, a ti ako hoćeš razmisli, a ako ne, teraj po svome. ? 

Dobro, necu nastavljati ni ja, ovo je poslednji post. Jasno da bilo ko moze amaterski da se bavi alpinizmom lokalno sa polovnom opremom vikendom i na godisnjim odmorima, to sto si vec napisao u Srbiji da ide na Staru Planinu. Medjutim, ko hoce da ide do kraja pa da, morace da proda kucu (samo sto bi ta kuca morala biti u Beogradu ili Novom Sadu jer van ta dva grada tesko da ce izaci na 100k). Vec sam to pomenuo u prethodnim postovima, nadje se neko ko je godinama radio 2-3 posla i odvajao od usta da bi se pojavio na Everestu, ali samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Svakako znas vise od mene jer se ne bavim alpinizmom, ali volim da se informisem o svemu, a i volim filmove o alpinizmu pa imam neku predstavu o tome. 

• 2 weeks later...
  • Author

Odlična vizualizacija širenja koronavirusa u različitim scenarijima:

At present, health authorities recognize three vehicles of coronavirus transmission: the small droplets from speaking or coughing, which can end up in the eyes, mouth or nose of people standing nearby; contaminated surfaces (fomites), although the US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) indicates that this is the least likely way to catch the virus, a conclusion backed by the European Center for Disease Control and Prevention’s (ECDC) observation that not a single case of fomite-caused Covid-19 has been observed; then finally, there is transmission by aerosols – the inhalation of invisible infectious particles exhaled by an infected person that, once leaving the mouth, behave in a similar way to smoke. Without ventilation, aerosols remain suspended in the air and become increasingly dense as time passes.

https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a-class-how-the-coronavirus-is-spread-through-the-air.html

• 2 weeks later...
  • Author

Unmanned vaccination booths are already being used in the central Henan province, and the system’s creators hope they will ultimately be put into use across the country.

Produced by French pharmaceutical giant Sanofi, the cabins resemble a higher-tech version of a photo booth. After entering the cabin, users receive a temperature check, fill out a health questionnaire, and then place their arms in a robotic stirrup that administers the injection. The entire process takes around 10 minutes.

http://www.sixthtone.com/news/1006412/robot-inoculators-accelerate-chinas-vaccine-rollout

• Author

Three decades ago, when the Chinese central government announced it would help Shanghai develop parts of the city east of the Huangpu River, known as Pudong, the area could barely be called urban.

That feels like a long time ago now. Today, Pudong is an icon of Chinese modernity, a center of world finance and trade, a tech hub, and home to an instantly recognizable skyline dominated by the Oriental Pearl Tower and the Shanghai Tower. It even has a Disney theme park.

http://www.sixthtone.com/news/1005495/pudong-pointilism-snapshots-from-a-district-transformed

• 2 weeks later...
  • Author

Do you enjoy 'non-traditional sexual relationships'? Then mind where you travel.

Over the last two decades, same-sex marriage and legal protection for the LGBTI community has become commonplace throughout many countries. But that has only widened the gulf with other parts of the world, where homosexuality remains illegal, criminal and in some cases even punishable by death.

This map was published by the Australian company Travel Insurance Direct as a risk guide for lesbian, gay, bisexual, transsexual and intersex tourists and travelers.

https://bigthink.com/strange-maps/if-youre-an-lgbti-traveller-red-on-this-map-means-danger

• Author

Troom Troom videos are arguably part of Cringe YouTube, the ever-expanding network of uncomfortable and earnest videos that encompasses TikTok compilations, Instagram comedians, and former Vine dudes with creepy hair, among others. It’s difficult to point to a YouTube video that isn’t a little cringey in its own way, but within Cringe YouTube, it isn’t just the original videos that get views — it’s the never-ending cycle of reactions and commentary. 

https://www.vox.com/the-goods/2018/11/12/18065662/troom-troom-5-minute-crafts-youtube-diy-prank

• 2 weeks later...
  • Author

Poruke koje priželjkuju moju jezivu smrt u početku stižu polako, a zatim sve odjednom. Osuđuju me na spaljivanje, silovanje, mučenje. Neke uključuju i video veselog plesa na sprovodu, dok šake lupaju po drvenom lijesu. Najteže mi je čitati one koje ciljaju na moju majku – boluje od neurodegenerativne bolesti amiotrifične lateralne skleroze i nepokretna je od 2014. Većina poruka dolazi iz Kine, ali majka i ja živimo u New Yorku. Dok se grad zatvara uslijed kovid pandemije, saznajem da će njegovateljicama o kojima moja majka ovisi biti zabranjen ulaz u ustanovu u kojoj živi i okrećem se Twitteru kako bih obznanila svoj očaj. No moja osobna agonija u ulozi kćerke neočekivano privlači pažnju kineskih nacionalista koje već godinama smeta moj rad novinarke koja piše o Kini. Moja je nevolja u času politizirana i pretvorena u sveprisutnu senzaciju. „Je li ti više umrla mama?“ China15z0dj želi znati. „Mama će ti biti mrtva. Haha. 1,4 milijarde ljudi žele da joj se i ti pridružiš. Haha.“

https://pescanik.net/mama-ja-i-kineska-propaganda/

• Author

Returnees or retornados is the term commonly assigned to more than half-a-million people, the vast majority of them white settlers from Angola and Mozambique, most of whom arrived in Lisbon during the course of 1975, the year that these colonies acquired their independence from Portugal. The returnees often hastily fled the colonies they had called home because they disapproved of the one party, black majority state after independence, and resented the threat to their racial and social privilege; because they dreaded the generalized violence of civil war and the breakdown of basic infrastructures and services in the newly independent states; because they feared specific threats to their property, livelihood, and personal safety; or because their lifeworld was waning before their eyes as everyone else from their communities left in what often resembled a fit of collective panic.

https://africasacountry.com/2020/12/the-strange-case-of-portugals-returnees

"At the end of the 17th century there appeared the first noting of a mysterious kayak-paddling “Finnman” seen in Orkney waters. Jonathan Westaway explores the subsequent explanations and how early modern science's fascination with unfamiliar objects, and the “out-of-place” in general, helped conjure the idea of an Inuit presence in the region and, in turn, a new chapter of Scottish folklore."

https://publicdomainreview.org/essay/the-orkney-finnmen-legends

• Author

These dangers are not theoretical, and they’re exacerbated by megascale, which makes the platform a tantalizing place to experiment on people. Facebook has conducted social-contagion experiments on its users without telling them. Facebook has acted as a force for digital colonialism, attempting to become the de facto (and only) experience of the internet for people all over the world. Facebook has bragged about its ability to influence the outcome of elections. Unlawful militant groups use Facebook to organize. Government officials use Facebook to mislead their own citizens, and to tamper with elections. Military officials have exploited Facebook’s complacency to carry out genocide. Facebook inadvertently auto-generated jaunty recruitment videos for the Islamic State featuring anti-Semitic messages and burning American flags.

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2020/12/facebook-doomsday-machine/617384/

• Author

Why the world’s flight paths are such a mess

If you think flying from A to B is a matter of plotting the most direct path between two places, think again. Security and political issues determine flight paths, and ticket prices far more than considerations about an airline’s carbon footprint

Pilots cannot just fly wherever they want. Apart from technical and practical matters like waypoints and the Earth’s natural jet streams, there are also man-made constraints such as political, legal and financial restrictions on airspace and flight paths.

https://multimedia.scmp.com/news/world/article/2165980/flight-paths/index.html

Strahovito promasena mapa:

globe_01.png

Po tekstu ovo je mapa SSSR-a plus njihovih saveznika 1990. Prvo sto su ondasnju SFRJ podelili i imenovali Srbiju, Kosovo i Makedoniju sovjetskim saveznicima. Zatim Albanija koja je od razdora izmedju SSSR-a i Kine bila saveznik Kine. Bugarska nije bila saveznik SSSR-a? Istocne Nemacke nema na mapi. Kina vec pomenuto nije bila saveznik SSSR-a niti je to bila direktno Severna Koreja koja je bila malo sa SSSR, malo sa Kinom. Vijetnam jeste bio saveznik SSSR-a, a nema ga na mapi uopste, kao i Laos. Ko im je radio kartografiju zestoko je omanuo.

• Author

Aleksei Vasilyev is a Yakut photographer and a rising Instagram star with tens of thousands of followers. His most famous project, titled My Dear Yakutia, evokes what he calls the "magic realism" of this part of Russia's Far North, where people and spirits seem to cohabitate in frozen spaces. Vasilyev shared his images with the Siberia Desk of RFE/RL's Russian Service, along with stories from behind the scenes.

https://www.rferl.org/a/russia-photographer-yakutia-far-north-extreme/30999713.html

• 4 weeks later...
  • Author

In its first decade of life, the website appeared in as many punch lines as headlines. The Office's Michael Scott called it “the best thing ever,” because “anyone in the world can write anything they want about any subject—so you know you are getting the best possible information.” Praising Wikipedia, by restating its mission, meant self-identifying as an idiot.

That was in 2007. Today, Wikipedia is the eighth-most-visited site in the world. The English-language version recently surpassed 6 million articles and 3.5 billion words; edits materialize at a rate of 1.8 per second. But perhaps more remarkable than Wikipedia's success is how little its reputation has changed. 

https://www.wired.com/story/wikipedia-online-encyclopedia-best-place-internet/

• 2 weeks later...
  • Author

Not enough work, not enough money': can this Kyrgyz village survive without tourists? A picture essay

Life was hard in this remote area of central Asia, until tourism offered new hope. Then Covid-19 struck and the visitors stopped coming

Photographs by Danil Usmanov

by Karen Cirillo

https://www.theguardian.com/global-development/2021/jan/04/not-enough-work-not-enough-money-can-this-kyrgyz-village-survive-without-tourists-a-picture-essay