Jump to content

Featured Replies

Posted

Zamislite situaciju: nekome treba viza da bi bio 4 meseca u EU, predao je za vizu i viza ne bude gotova pre nego što ta osoba treba da krene na put. Uđe u EU dok čeka da mu se završi viza, i onda kad viza bude gotova pošalje pasoš DHL-om u Srbiju nekom da ode u ambasadu po vizu. Taj neko mu pošalje pasoš nazad.

Da li je ova viza uopšte važeća, pošto nije pečatirana na ulazu?

Hum, mislim da ipak nije vazeca, ali, probaj proveri negde zvanicno. U krajnjoj liniji, dodji do najblize periferije EU, izadji i udji i reseno.

• Author

Heh, ovakvu informaciju je nemoguće zvanično proveriti :biggrin: Makar meni nije uspelo. 

Naime, kasne sa izdavanjem vize za jednog volontera koji treba da dođe u PT u moju organizaciju. Verovatno će je dobiti, ali pitanje kad.

Pretpostavljam da se oko ovog kašnjenja možemo žaliti portugalskom MSP, ali me zanima da li je neko to nekad zapravo uradio i kakva uopšte vajda može da bude od te žalbe?

41 minutes ago, golosina said:

Naime, kasne sa izdavanjem vize za jednog volontera koji treba da dođe u PT u moju organizaciju.

Iz PTa bas nije blizu da izadje negde van EU. Mozda Maroko, ne znam ima li nekog lowcosta do tamo?

Ne znam bas kako to ide u EU, ali, mislim da se generalno u sistem unese da li je neko usao kao turista, ili sa nekim drugim tipom vize i to prilikom ulaska na teritoriju date zemlje. Posto je on formalno usao kao turista, mislim da bi potencijalno imao problem na izlasku, iako u medjuvremenu dobije tu vizu, a pritom ne napusti teritoriju EU, pa ponovo udje sa tom vizom. No, to je samo moje misljenje, ne nuzno i tacno.

Imao sam slicno iskustvo sa Brazilom, gde sam u procesu zahteva za produzavanja privremene vize, otputovao za Srbiju, pa su mi u ambasadi preporucili da mi ipak oni izdaju turisticku vizu (tad su jos trebale) da bih mogao da bez problema udjem u zemlju. I usao sam kao turista, a u medjuvremenu mi je odobren produzetak privremene vize. Kad sam sledeceg puta izlazio iz Brazila, imao malo problema i nesto duze zadrzavanje, ali, samo su ispravili u sistemu i to je bilo sve. Verujem da je u EU ipak malo rigoroznije, pa ne bih bas testirao :smile:

Edited by Dragance

• 2 weeks later...

Skrecem(o) malo sa originalne teme,ali...

Jos sam se zanimao vezano za teritorije u Evropi,koje jesu ili nisu u Sengenu,i...iznenadio sam se da postoje 3 teritorije (tj. 3 drzave),za koje sam mislio da su 100% u Sengen zoni,kad ono - nisu:huh:

Sudeci po ovoj stranici,te zemlje su:Monako,San Marino i Vatikan.

https://www.schengenvisainfo.com/schengen-visa-countries-list/

On the other hand, three (3) of the following countries have open their borders with, but are not members of the Schengen Area: Monaco, San Marino, and Vatican City.

Kapiram da te drzave imaju "otvorene" granice (tj. da ih prakticno ni nemaju),ali je tako slucaj i sa drugim mikro-drzavama (Andora,Lihenstajn...),pa su te ipak deo Sengen zone.Ne znam po cemu se onda ove 3 izdvajaju,hm.Da li su ponaosob tako odlucile ili...

Skrecem(o) malo sa originalne teme,ali...
Jos sam se zanimao vezano za teritorije u Evropi,koje jesu ili nisu u Sengenu,i...iznenadio sam se da postoje 3 teritorije (tj. 3 drzave),za koje sam mislio da su 100% u Sengen zoni,kad ono - nisu:huh:
Sudeci po ovoj stranici,te zemlje su:Monako,San Marino i Vatikan.
https://www.schengenvisainfo.com/schengen-visa-countries-list/
On the other hand, three (3) of the following countries have open their borders with, but are not members of the Schengen Area: Monaco, San Marino, and Vatican City.
Kapiram da te drzave imaju "otvorene" granice (tj. da ih prakticno ni nemaju),ali je tako slucaj i sa drugim mikro-drzavama (Andora,Lihenstajn...),pa su te ipak deo Sengen zone.Ne znam po cemu se onda ove 3 izdvajaju,hm.Da li su ponaosob tako odlucile ili...

Mislim da je razlika u tome sto su te tri navedene mikro drzave u stvari (skoro samo) gradovi, dok su Andora i Lihtenstajn ipak nesto vece.

Sent from my iTelephone using Tapatalk
  • 1 year later...

Čitala sam unazad ovu temu ali nisam našla šta me zanima. Pitanje je sledeće: da li Andora jeste ili nije u Šengenu, i da li se može uraditi tzv visa-run u nju i tako obnoviti pravo na novih 90 dana? Ili je Monako 'najzapadnija' tačka za nas gde to možemo uraditi kada se putuje odavde?

Gore piše da je Andora deo Šengen zone, ali na Wiki je prikazano kao da nije:

Map_of_the_Schengen_Area.svg

Edited by Snezana011

Ovde piše da nije deo Šengena, te da svaki ulazak predstavlja zapravo obnovu boravka u Šengenu:

Andorra has stayed outside the Schengen Agreement and maintains border controls with the EU. However, as travellers to Andorra have to pass through the Schengen Area, and Andorra does not issue any visas, entry requirements are in practice the same as in the Schengen area. Visitors to Andorra who require a visa to enter the Schengen area need a multi-entry Schengen visa, since to leave Andorra they must enter the Schengen area a second time.

Andora NIJE deo Šengena i poseduje granične kontrole kao bilo koja druga država. Monako JESTE deo Šengena i nema granične kontrole.

Nevezano za sve ovo tvoja zamisao neće funkcionisati, pošto se boravak u Šengenu ne resetuje izlaskom iz istog (NE MOŽE SE RADITI VISA RUN), pošto je boravak u Šengenu ograničen na 90 dana u 180 dana (tj. u bilo kom periodu od 180 dana ne može se boraviti duže od 90 dana).

Takođe "najpopularniji" topic na forumu je na ovu temu (čak je pinovan skoro na vrhu podforuma), i gde je više puta detaljno objašnjeno kako funcioniše bezvizni režim Šengena.

Evo i isečak sa wikipedije (Rules for the Annex II nationals)

To be able to enter the Schengen Area/Bulgaria/Croatia/Cyprus/Romania visa waiver, the above Annex II nationals are required to:

- have a travel document which is valid for at least 3 months after the intended date of departure and which has been issued in the previous 10 years [40]

- have a machine-readable passport with digital photo or a biometric passport

- have sufficient funds for their stay and onward/return journey

- justify the purpose and conditions of their stay

- not be listed in the Schengen Information System as someone to be refused entry and not be considered as a threat to public policy, internal security, public health or the international relations of any Schengen country.[41]

The above Annex II nationals can enter the Schengen Area as a whole for pleasure or for business without the need to apply for a visa for a maximum of 90 days in any 180-day period (which entails considering the 180-day period preceding each day of stay).[40] This does not apply to the nationals of those countries that have concluded visa waiver agreements with the EU – Antigua and Barbuda, The Bahamas, Barbados, Brazil, Saint Kitts and Nevis, Mauritius, and Seychelles, with respect to which the old definition of 3 months during a 6 months period following the date of first entry continues to apply.[42] Any time spent by an Annex II national in the Schengen Area on a long-stay visa or a residence permit does not count towards the visa exemption period limit of 90 days.[40] Australia and New Zealand nationals enjoy a more liberal visa policy, with both governments signing additional visa policies with individual Schengen countries. 

...

The above Annex II nationals can also enter Bulgaria, Croatia, Cyprus and Romania without a visa for a maximum of 90 days in a 180-day period in each of these countries. The visa-free time restrictions for each of these countries is calculated separately (as well as being separate to the Schengen Area visa-free time restriction).

Although all Annex II nationals can enter Schengen countries, Bulgaria, Croatia, Cyprus and Romania visa-free for pleasure or for business, individual countries can decide to impose a visa requirement on those who wish to enter to work (i.e. to carry out a 'paid activity'). The table at the end of the article indicates which individual countries permit Annex II nationals to work during their visa-free stay.

Visa waiver access for Annex II nationals of Albania, Bosnia and Herzegovina, Georgia, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia and Ukraine applies only to holders of biometric passports. Visa waiver access does not apply to holders of passports issued by the Serbian Coordination Directorate, which issues Serbian passports in Kosovo.

...

Hvala na objašnjenju.

Nema potrebe za vikom (pisanje velikim pa još boldiranim slovima). Ako nemaš strpljenja, nemoj da objašnjavaš.

Godinama doprinosim ovom forumu i ovom Klubu promovišući ga, pa nije u redu da mi se spočitavalo što nisam videla pinovan post. Posebno s obzirom na okolnosti iz kojih surfujem, a koje nisu baš sinonim komfora.

Svaki put kad se vratim, suočim se sa istim starim razlozima zbog kojih je gomila starih velikih putnika napustila ovo mesto.

Pozdrav.

Ja sam, pre par godina, iz Francuske (Tuluz) kombijem isao za Andoru (i nazad) - nismo ni usporili, a kamoli stali na ‘granici’.

Tako da nisam siguran da je pogodna za ‘visa run’. Isto, vozom iz Nice za Monako - bez stajanja i pasoske kontrole.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Ne znam Snezo sto se vredjas, covek naglasio tri reci u celom postu. Prosto je neverovatno da ti kao putnik koji je prosao skoro ceo svet ne znas pravila za Sengen, kontam da je zato boldovao.

Zaista, jedna od najposecenijih tema jeste o Sengenu ovde i bas o pravilima koliko, sta i kako.

5 hours ago, Snezana011 said:

Hvala na objašnjenju.

Nema potrebe za vikom (pisanje velikim pa još boldiranim slovima). Ako nemaš strpljenja, nemoj da objašnjavaš.

Godinama doprinosim ovom forumu i ovom Klubu promovišući ga, pa nije u redu da mi se spočitavalo što nisam videla pinovan post. Posebno s obzirom na okolnosti iz kojih surfujem, a koje nisu baš sinonim komfora.

Svaki put kad se vratim, suočim se sa istim starim razlozima zbog kojih je gomila starih velikih putnika napustila ovo mesto.

Pozdrav.

Nema na čemu,

Moram da dodam da mi stvarno nije jasno čemu ovakva poruka i zašto se osećaš kao da se vičem ili nemam strpljenja (pobogu da je tako, sigurno ne bi potrošio vreme da linkujem članak na wiki-iju i da čak kopiram bitne delove u svoju poruku). Boldovao sam i caps-ovao bitne delove poruke, baš iz razloga što mnogi od nas ovde ne troše dovoljno vremena.

Što se tiče tvojih okolnosti, mislim da sam ih i više nego ispoštovao, time što ne samo da sam ti odgovorio na tvoje pitanje nego dao i sva moguća objašnjenja oko tvojih nedoumica i pri tom ih potkrepio izvorima, a pri tom i spomenuo temu u kojoj ima beskonačno informacija o ljudima koji pokušavaju isto to što i ti, da ostanu što duže u Šengenu moguće (e sad što su njihove namere drugačije je za neki drugi razgovor).

Off-Topic

Čitajuću moju prvobitnu poruku, stvarno mi nije jasno odakle ideja da vičem. Ja sam pod utiskom, da bi se smatralo, da neko viče u svojim porukama da je potrebno da duže rečenice, ako ne i ceo tekst budu velikim slovima (KAO NPR. NEŠTO OVAKO A NE SAMO POJEDINAČNI DELOVI), na ovaj način se trudim da nedvosmisleno bez ikakvih nedoumica odgovorim na pitanje (kao što i uvek radim). 

On 12/29/2018 at 1:56 PM, Snezana011 said:

Svaki put kad se vratim, suočim se sa istim starim razlozima ... (itd.)

Ili ti samo vidis tako?

Kapiram da je covek iz dobre namere objasnio,bez vredjanja i ne znam cega.