Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima!

Video sam da postoji slična tema, i prelistao sam je celu, ali čini se da ova problematika koju imam nije baš raspravljana, pogotovo imajući u vidu da se sistem za izdavanje radnih dozvola u Kini izmenio.

Naime, dobio sam posao na visokoškolskoj ustanovi u Yunnan provinciji (ne kao prof. jezika već je drugo u pitanju) i tražili su mi sve standardne dokumente, legalizacije i ostalo, kako bi aplicirali za "work permit". Oni su aplicirali za tu dozvolu 14. jula, a sada je 8. septembar, znači uskoro će biti dva meseca. Gledajući druge teme na ovom sajtu i onu najveću temu o radu u Kini vidim da ta procedura traje znatno kraće, čak i sada nakon što je izmenjen sistem izdavanja tih dozvola i sistema bodovanja.

Svaki put kada šaljem mailove da pitam postoji li neki problem, da li još uvek mogu da računam na njih, oni odgovaraju da rade na tome intenzivno i mole da čekam. Zanima me da li je iko imao ovakvu situaciju, bilo po starom sistemu izdavanja ili novom? Ne znam koliko ću još moći čekati i biti u nekoj vrsti limba.

Hvala puno!

Edited by Saki747

da se upisem na temu, koliko sam cula svaka provincija je drugacija, ljudi misle da je Kina jedna, ali oni imaju svoju administraciju za svaku provinciju,

ja evo, za vaspitacicu cekam vec mesec dana, 

Sichuan provincija, grad Chengdu

• 1 month later...

Pozdrav! Nazalost, zaista nema pravila koliko moze da traje apliciranje za work permit. Nekome se to zavrsi za krace vreme, nekome traje duze. Recimo muz i ja smo poslali dokumente u isto vreme, i u isto vreme su aplicirali i za mene i za njega. Kada prodjete online, oni vam mejlom posalju dokument koji se zove Notification of Foreigner's Work Permit i ja sam to dobila za nekih mesec i po dana, dok je za mog muza to trajalo jos dodatne dve nedelje! Kad smo pitali zasto se njegova dozvola toliko oduzila, nisu znali da nam kazu! I to je ostala misterija do dana danasnjeg. Poslodavac takodje treba da bude dosadan i da zove tu njihovu sluzbu i dosadjuje im ukoliko se proces oduzi, jer moze da se desi da jednostavno neki sluzbenik zaboravi da klikne i odobri vam neku fazu. I uvek mozete da pitate poslodavca do koje faze ste prosli online i da vam posalje screenshot faze do koje ste stigli. Tako mozete da proverite da li govore istinu.

• 2 months later...
  • 1 month later...

Pozdrav,

Interesuje me sledece: Zna li neko da li se moze nostrifikovati uverenje o zavrsenim studijama ili mora diploma, jer imam master diplomu samo ali kako sam ukapirao treba o osnovnim studijama jer treba 2 godine kao da je proslo(pa sad ne kapiram od diplomiranja jer kao odmah sam po diplomiranju poceo raditi ili 2 godine iskustva bez obzira na B.A kad je zavrsena) pa onda ova master diploma kao nbtn je ili??? Msm, idealno bi mi bilo to 2 god iskustva i da overim master koji mi je na engleskom izdao fakultet? Any help? :)) hvaalaaa

• 2 weeks later...

Zdravo drustvo, da li je dovoljna plata od 1500e za zivot tamo i koje su mane sem sto je zagadjeno i kultura je drugacija?

Unapred hvala :smile:

Edited by Nirvanac23

Zdravo drustvo, da li je dovoljna plata od 1500e za zivot tamo i koje su mane sem sto je zagadjeno i kultura je drugacija?
Unapred hvala [emoji2]
Zanimljivo je kako svi mi znamo da im je kultura drugacija i da je zagadjeno a opet hocrmo tamo :biggrin:???
Elem, 1500e u manjim gradovima je sasvim ok, u vecim pa i ne bas, sve zavisi koji je cilj tvog dolaska u Kinu? Egzistencija, uzivanje, avantura ili zarada?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Zar nije tako? :smile: Pa vise je avantura, a ujedno i zarada... Daleko od egzistencije... Dobio sam ponudu za teaching pa me sada zanima kakva je situacija i sta moze da se izdvoji kao dobro a sta kao lose