Jump to content

Featured Replies

Posted

Provlaci se ovo pitanje kroz vise tema na forumu,ali nisam nasao neku posebnu temu o tome.A posto je najizrazenije (hm,ako ne i jedino izrazeno) pri putovanju u evropske zemlje,postavljam temu ovde.

Rec je o ustaljenoj praksi skoro svih nasih auto-prevoznika da se,kad se pokupe svi putnici (a to obicno bude pre granice),trazi od svakog putnika da prilozi odredjeni iznos "za granicu".Novac se trazi direktno - ide kondukter (ili neko drugi od zaposlenih) po busu i trazi od putnika da daju pare.Ili indirektno - neko od od putnika to uradi,uz potpuni blagoslov konduktera."Tarifa" se krece od 3 do 5 evra (bar koliko ja znam).

U pocetku (pre mozda,hm,10-ak godina) se kretalo tako da neko od konduktera/suvozaca uzme mikrofon,obracajuci se celom busu,uz pricu kako se prilazi granici,a da bi se izbeglo "cekanje" na granici (drugim recima detaljan pregled busa,ko tu sta mulja i svercuje),da bi bilo najbolje da svako od putnika prilozi odredjenu sumu (kaze on i koliko),da bi se to dalo podmitljivim carinicima i da bi "cekali sto manje" (tj. da nam ne bi pregledavali prtljag u busu).

Posto je to sad vec ustaljeno,vise se ni ne objasnjava zbog cega se uzima harac,vec se samo uzima (kao da je to normalna stvar).

Kad se prvi put nadjes u toj situaciji (i ja sam tako prosao) budes u cudu,sta je sad ovo.Ali kad vidis da poneki i gundjaju zbog toga,ali uz malo nagovaranja ("ajde,jade,daj pare,sta si se tu stis'o") da svi redom daju novac - das i ti po inerciji,sta ces:102:

E,posle tog vatrenog krstenja (prvog puta) vise im para davao nisam.Kad mi traze pare - nemam.Ne odustaju oni tako lako,krenu tu ubedjivanja i nagovaranja."Pa kako nemas?Krenuo si za ... [koju vec zemlju],a nemas par evra za granicu?".Uglavnom nastavim onda sve kao salu/zajebanciju "Nemam brate,treba mi za pivo i za drogu" :smile:

Bude tu nekad jos malo cimanja ("Za to ti treba?","Pa,treba mi jos i za kurve","A za granicu nemas?","Pa nemam brate mili...pored svega onog odakle mi?!"),al kad vide da si blesav i da neces da im das - puste tepijjj

Plus...

Nedavno (pre par meseci) sam putovao busem za Minhen.I naravno ide neka plavusa (kondukterka) i skuplja redom harac.Kad...posle mene naleti na jos nekog,ko nece da da pare za granicu...samo sto je taj neko inspektor u policiji,hehe.Na blic joj je pokazao znacku (bio je u civilu) i rekao joj u par reci da to sto rade je nelegalno.Ova stala,ne zna sta da kaze,izvinjava se...nedugo zatim je vratila putnicima,koji su vec bili prilozili,novac i jos jednom se izvinula tom inspektoru i nesto mu sapnula (valjda "Nemojte da nas prijavite,molim vas").

Tako da...

Ne dajte im pare!

Ne nasedajte na njihove price "za granicu" i slicno,oni nemaju prava da vam na taj nacin uzimaju novac.

Nije taj novac ne-znam-sta,tj. koliko.Ali bolje da te pare date na pice i na drogu (il' sta vec),nego njima :wink:

To ti mislis tako, a onih preostalih 90% putnika sto nosi pecene prasice, jagnjice, kace kiselog kupusa i balone rakije placa bez problema :biggrin: 

Prvi put kad su me startovali za davanje para na granici (autobus za Belgiju), malo su me zbunili jer nisam znao da je to stvarno redovna i uobičajena praksa. Kad je putnica-saradnica došla do mene za prilog, samo sam rekao "Ne učestvujem, hvala", devojka pored mene samo pogledala u fazonu - zar to može? :smile: U svakom slučaju, sakupljačica dobrovoljnih priloga nije insistirala i uštedeo sam evro-dva. Jesu nas malo zadržali na granici, ali sumnjam da je bilo zato što im je nedostajao moj mito, a i da jeste, baš me briga.

Pre nekoliko godina se jedna naša organizacija valjda i obratila kome već treba u Evropskoj uniji i obavestila ih o ovoj praksi (žalili se na Mađare), ali ne znam da li je bilo zvaničnog odgovora, raspitaću se.

Putovao sam na mnogo relacija sa prevoznicima iz BiH prema EU i nikada nisam bio u situaciji da mi se zatraži novac ili nekome od putnika. Mislim da to nije praksa.U par navrata su me cimali da uzmem šteku cigareta ali ne smaraju, ako kažeš da i ti nosiš, samo produže do sljedećeg putnika-ce.

Nisam putovao nikada u inostranstvo sa busom iz Srbije (osim za BiH).

Dobra ti je tema....to je izgleda praksa samo na severnoj granici....ja sam cula da to rade uglavnom Lastini vozaci...i da je sve to fol, da na kraju pare dele vozac i kondukter...kako posle proveriti da li je taj skupljac dao cariniku? Nikako! Sve se uklapa u sliku "o nama"

Ja im ne bih dala , to je sigurno!

Praksa za davanjem novca je ustaljena praksa mnogo unazad, za koju mnogi od vas i nezna jer niste imali prilike da putujete cesto. 

Problem nije u vozacima laste ili nekim drugim vozacima vec u granici i policiji.

ako niste znali svaki put se placa prolaz samo zavisi da li je prevoznik vec uracunao to u cenu karte, dao iz svog dzepa jer je provukao nesto svoje ili ce zataziti od putnika

imamo praksu da na granici sa madjarskom se placa tih nekoliko evra i niko vas ne pita a li ste skidali porez, jeste li uneli nesto sto je vece od 100eura, jeste li prekoracili onih 90dana i mnogo sto sta.  Ili hrvatsku tj bajakovo gde vas izuvaju iz gaca, tacno znaju ko je skinuo porez, za koliko i kad ljudi plate posle carinu vise nego sto su skinuli porez onda im je kriv djavo.  

Razmislite malo pa onda krenite da pljujete 

carinik moze da otera bus na kanal i da se izivljava celu smenu ako hoce, i kome cee a se zalite ? Oni su uvek upravu i imaju pokrice. A vi ste ti koji upropastavate svoje vreme i odmor 

Edited by chivitli

Izvini Vlado, ali nisi u pravu. To da li ce neko da placa taj mito ili nece, neka sam odluci. Ja nemam sta da krijem, a i ne zurim nigde, pa ako ce bus na kanal, nek ide na kanal, meni ne smeta. Ali da mi neko tako zicka sitno, nema sanse. Ti ocito imas iskustva, ali ja kad idem, idem da se odmorim, i jedino sto donosim su suveniri i fotke, nemam sta da krijem, a ostali neka placaju ako imaju razloga i kriju nesto.

Edited by chivitli

On 9/16/2017 at 3:10 PM, severac said:

Izvini Vlado, ali nisi u pravu. To da li ce neko da placa taj mito ili nece, neka sam odluci. Ja nemam sta da krijem, a i ne zurim nigde, pa ako ce bus na kanal, nek ide na kanal, meni ne smeta. Ali da mi neko tako zicka sitno, nema sanse. Ti ocito imas iskustva, ali ja kad idem, idem da se odmorim, i jedino sto donosim su suveniri i fotke, nemam sta da krijem, a ostali neka placaju ako imaju razloga i kriju nesto.

Ono odakle raspolazem informacijama je to sto imam mnogo dobrih prijatelja koji se bave  autobuskim prevozom , poznajem mnogo vozaca, radio sam sa mnogima.  

Niko tebe ne tera da ti dajes, i ne moras. Sam sebe zajebes jer kad krene ozbiljna kontrola ti kratis sam svoj odmor, trosis energiju i sve ostalo.  

I manimo to "postenje" i ti da si na takvom polozaju pre ili kasnije bi drpao kao lud  

vecina vas ne shvata to da je carinik i policajac validniji od ambasade, ima sva ovlascenja da vas proverava, ispituje i jednostavno ne dopusti ulazak u drzavu  i uvek  je njegovo prvo 

Edited by chivitli

mene je sam srpski graničar u Preševu isko pare rečenicom: "Vidim prvi puta ideš kod nas preko granice, pa je običaj da se da nešta..." A ja sam ga odj... tako što sam reko da ću mu dat kad se budem vraćo ako ne potrošim sve, a u povratku je bio Šipac, koji me ni ništa isko...

Uglavnom, treba stat na kraj balkanskim običajima, jer su nas take majmunarije dovele tu di smo sad...

Vlado, vodjen tvojom idejom sam resio da na sledecem prijemnom ispitu za srednje skole na kojima redovno dezuram i ja uzimam mito, posto imam pravo da udaljim ucenika, a uvek i mogu da mu podmetnem nesto ako nece da plati. Znaci, roditelji, pocnite knjizice da filujete evrima, u junu uzimam 5 evrica inace vam dete izbacujem sa prijemnog ispita i nece upisati srednju skolu, jer mi se moze. Barem je takav rezon Vlade. Na prijemnom sam ja bog i batina, kao sto je carinik ambasada. Kako da ne. 

Edited by chivitli

Evo da krenemo od banalnog primera, ulazite u madjarsku , dozvoljeno je dve kutije cigareta a vi ste poneli boks jer idete na 5-7 dana u prag, veneciju , bec itd itd. Naravno kad ponesete boks , ulazite u prekrsaj da platite kaznu 130e koliko se secam po boksu. 

Mnogi od vas dize dzevu za tih pisljivih nekoliko eura a ne zna koliko papira treba potpisati ako carinik resi da kazni zbog cigara ili bilo cega , ili da mu se digne pa vrati ceo bus zato sto je uocio neku nepravilnost, a moze mu se. Ko je onda tu sjeban ? Vi ili carinik ? 

Vi ste krenuli na odmor, ekskurziju ili sta vec a ne da sedite na granici.

Isto tako pitao bih vas da dodjete na belorusku ili rusku granicu i prvo cekate da vas propusti vojska , i tako cekate satima. 5-6 auta a stojite na izlaz iz belorusije 2-3h. Onda ulazite u rusiju, ista situacija samo sto cekate dva puta vise.  Nema objasnjenja , eto tako.  Moze im se. I onda mi recite da je tih 2e vrednije od nekoliko sati vaseg zivota i psihickog umora i neizvesnosti

Edited by chivitli

Pa, oni i zadrzavaju na granici da bi dobili pare, e bas zato i ne dam, pa neka me drze sto godina. Stvar je inata i principa, a i kur*cenja. E, necu da mu platim, u inat. 

• Author
On 9/16/2017 at 11:22 AM, vlada306 said:

...za koju mnogi od vas i nezna... 

... u vozacima laste ... 

ako niste znali svaki put se placa prolaz samo zavisi da li je prevoznik vec uracunao to u cenu karte, dao iz svog dzepa jer je provukao nesto svoje ili ce zataziti od putnika.

... i niko vas ne pita a li ste skidali porez, jeste li uneli nesto sto je vece od 100eura, jeste li prekoracili onih 90dana i mnogo sto sta.  

carinik moze da otera bus na kanal i da se izivljava celu smenu ako hoce, i kome cee a se zalite ? Oni su uvek upravu i imaju pokrice. A vi ste ti koji upropastavate svoje vreme i odmor 

To da se svaki put prolaz placa (verovatno ne u bukvalnom smislu,vec indirektno) - ajde,OK.Ali,sto onda to prevoznik ne uracuna u cenu karte?Ako vec placas tu kartu 100-150-200 evra,sta bi znacilo da se uracuna odmah i tih tricavih 3 evra u cenu?Nista,a?Pa sto se onda to i ne radi?

...pa zato to nije do tog "prolaska granice",vec cisto iz bezobrazluka tih lopurdi (tih,koji traze to od putnika).

Na stranu sto bih voleo da vidim kako bi pravno prosao bilo koji prevoznik da ima (javno) stavku u ceni voznje "3 evra za granicu" :smile: Ako nisi ukapirao - to se sve radi "ispod zita",a ne javno.

Drugo,to da te "niko na granici ne pita" da li si ostao duze od 90 dana - to lupetas,to je apsolutno netacno.Itekako na to paze i proveravaju.Dao ti ili ne dao 3 evra,od toga se spasti neces.

Carinik moze to da radi sto si rekao (da se izivljava),ali to ne radi.Ja kad prelazim vozilom preko granice nikad ne dajem bilo kakve pare.Niti ja,niti neko od mojih (sa)putnika.Pa se niti jednom nije desilo da se carinik izivljava.A solidan broj puta sam prelazio nasu granicu u poslednjih 20 godina.

Edited by chivitli

Ljudi, putujte vozom nema stresa, nema cekanja na granici, nema nepotrebnih situacija.  Hebo vas autobus i carina, ne mogu da razumem da neko danas uopste putuje tom kantom zvanom bas,  sve je u autobusu pravljeno u cilju postizanja neudobnosti, ali ok postujem izbor. Na autobuse dolaze glavonje u vidu auto prevoznika, pa korumpirani carinici, cekanje na granici do besvetsi, skupljaci haraca, drkazdije od putnika...voz je zakon :smile:

• Author
On 9/17/2017 at 2:07 PM, vlada306 said:

Jel ti kapiras da ovde (bar sto se mene tice,a verujem i vecine drugih) nije rec o iznosu koji se uzima (bilo da je 3-5 evra ili 30-50 evra ili koliko god vec),vec u nacinu na koji se to radi?Nije uopste stvar u novcu (koji stalno potenciras),vec necu da ucestvujem u tim forama na granici.Nisam ja u klasi svercera i mutivoda,pa da trebam da se plasim granice i granicara.

Jel ti smatras da je davanje (i primanje) mita OK stvar i da to tako treba da bude na granici?

Edited by chivitli

On 9/17/2017 at 6:59 PM, Laza GNR said:

Jel ti kapiras da ovde (bar sto se mene tice,a verujem i vecine drugih) nije rec o iznosu koji se uzima (bilo da je 3-5 evra ili 30-50 evra ili koliko god vec),vec u nacinu na koji se to radi?Nije uopste stvar u novcu (koji stalno potenciras),vec necu da ucestvujem u tim ciganskim forama na granici.Nisam ja u klasi svercera i mutivoda,pa da trebam da se plasim granice i granicara.

Jel ti smatras da je davanje (i primanje) mita OK stvar i da to tako treba da bude na granici?

Ok, slazem se sa tobom kada si cist i stvarno nemas nista, zasto bi i dao. To sve stoji. 

Problem je u tome sto ako uzmemo samo madjarsku granicu, gde je dozvoljeno 2 kutije cigareta, a nasi ljudi krenu i ponesu boks, jer naravno u austriji , nemackoj, italiji, francuskoj su od 5.5e pa do 7.5. Taj covek je bec u prekrsaju.  A takvih je mnogo. I opravano, jer zasto bi placao toliko ako moze da kupi u srbiji po 2e. Isto tako ponesu mnogo sto sta a onda krenu sa tom pricom joj zasto bih ja davao i ostalo. 

Pa jel ti bolje da das nekoliko eura i da te ne drnda  nego a se cimas sa budalama nekoliko sati. 

U busu od 55 putnika, 53 su u prekrsaju.  Pa jel ti bolje da ga bezbolno skines s k i nastavis tamo gde si krenuo ili da se cimas a idiotom

Koliko nas ode u neki od austrijskih, nemackih ili italijanskih shopping centra i pazari malo vece svote novca a onda sa njih uzima tax free? Nemoj da glumite postenje i da mi kazete kako vi to ne radite 

onda na granici overe i kad dodjemo na drugu granicu svi zvizdimo, gledamo u nebo i pravimo se ludi. A kad krene da pretura , eto ti belaja

sto se tice korupcije, veruj da nje svuda ima i da sa tim nema sanse niko da se izbori. Korupcija je prisutna u nemackoj, francuskoj, americi itekako( za mnoge neverovatno ali surova istina) a i u rusiji sto je opste poznata stvar tako da to sto se radi na granici je veoma smesno.   Svaba ima milione, ali mu je toliko slatko da izjebe sistem i ukrade od drzave za ne poverovati  sladje mu je 50e ispod zita nego 500regularno

Mozda su moje reakcije i pisanje  bile malo grublje zasta mogu i da se izvinem ali veruj mi da znam dobro o cemu pricam..  toliko od mene

Edited by chivitli

Guest
This topic is now closed to further replies.