Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svim citaocima i korisnicima ovog divnog foruma,

Zelim da zivim i radim u Svajcarskoj, u njemackom kantonu nekom ili u Ticinu. Zanima me koja opcija i koji nacini su najbolji , legalno, za dobijanje vize i radne/boravisne dozvole.

Posjedujem drzavljanstvo Bosne i Hercegovine, imam 22 godine i u posljednjoj godini sam studija softverskog inzinjerstva u Becu, u Austriji, gdje studiram i zivim sa studentskom vizom. Njemacki jezik dakle poznajem. Ne zelim da se nakon studija vratim u Bosnu. U Svajcarskoj rodbine nemam,samo prijatelje.

Na sajtu Svajcarske pise da kao drzavljanin drzave van EU ne mogu ,ako upisem studije u Svajcarskoj,nakon studija u Svajcarskoj i ostati . Da li to znaci da je bolja opcija da ganjam papire neke druge EU drzave , kao sto je Austrija, pa onda s njima zivim i radim u Svajcarskoj(ako je to moguce uopste). Ako je neko imao slicnu situaciju ili zna najbolji legalan nacin, bio bih zahvalan za iskustva ili savjete. Znam da ljudi najcesve placaju nekoga,u mom slucaju zenu, i stupaju u brak za papire. Ne samo da je to skupa opcija za mene nego i ne bih volio biti s nekime 5 godina ili koliko vec u fiktivnom braku.

Veliki pozdrav svim svjetskim putnicima

Probaj da sa svojim kvalifikacijama pronadjes posao tu gde jesi, jer pretpostavljam da bi ti to bilo najlakse, pa ce ti se vec kasnije otvoriti i neka druga vrata, mozda i ka Svajcarskoj. Ili probaj bilo gde drugde po Evropi, negde ces vec uspeti.

• Author

Hvala na odgovoru,

pa to je i plan eventualno, ali volio bih znati unaprijed kakva to vrata mogu da se otvore , tj kakav je zakon i koji su to moguci nacini zivjeti i raditi u Svajcarskoj ? Ako nadjem posao u mojoj bransi u Austriji , kakvu mogucnost u buducnosti mogu imati za zivot i posao u Svajcarskoj ?

Pozdrav

ja mislim @nikolla123 da si ti loše razumela, pravnu terminologiju, nigde se u svetu ne može ostati posle završetka studija ali to ti ne oduzima pravo da ti tokom studija nađeš posao u struci, što češ zapravo jako brzo da uradiš jer je tvoja struka dosta tražena plus su austrijske diplome priznate i mož na master u Švajcarsku.

Zapravo se moze ostati i to bas u Austriji. Nakon zavrsetka studija dobijas 6 meseci da nadjes vollzeit posao i da dobijes rot-weiss-rot vizu. Za nekog ko dobro govori jezik i sa tvojim fakultetom 6 meseci je i vise nego dovoljno. 

Sto se trajnih papira tice, Austrija je nezgodna...10 godina punog boravka (ne kao student) ili 5 godina braka plus vreme cekanja nakon podnosenja zahteva.

Najbolja varijanta je Spanija, godinu dana braka sa drzavljaninom Spanije i podnosis zahtev za pasos. Ne znam za brzu varijantu u EU. Ako imas bugarske ili madjarske korene i smatras se sposobnim da naucis jezik, onda mozes zavrsiti u roku od godinu dana jedan od ta dva pasosa. U svakom slucaju preporucujem varijantu Spanije, za godinu dana naucis jos jedan jezik koji moze mnogo znaciti i zivis u najlepsoj zemlji EU. Posle sa spanskim pasosem ides u Svajcarsku kad i kako pozelis.

• Author

Pozdrav @rosaM , upucen sam poprilicno u austrijski zakon,sve moguce papire sam vadio ovdje vec, cak i papire za registraciju preduzeca,ali to sve na stranu , u mnogim drzavama EU se moze ostati nakon studija , isto tako u Austriji se moze nakon studija ostati i dobiti papiri za zivot i rad, tako da mozda Vi niste upuceni u pravnu terminologiju. Zavrsio sam i par predmeta o pravima i pravnom sistemu u Austriji. Mnogi ljudi koje poznajem su ostali i imaju takozvanu Rot Weiss Rot kartu a neki su i predali za drzavljanstvo. Master u Svajcarskoj je veoma skup za mene i posto ja jos nemam EU papire, ne mogu ostati u Svajcarskoj, tj kada bih upisao fakultet u Svajcarskoj morao bih potpisati da cu napustiti Svajcarsku nakon studija. To su oficijalni podaci sa sajta vlade Svajcarske.

Pozdrav  @Pretender , upoznat sam u te procedure u Austriji, da, nije 10 godina svakako za studente, ja bih mogao za duplo manje vremena predati za papire ovdje, medjutim mene zanima Svajcarska i Austrija mi se ne svidja, jednostavno nije to sto sam ocekivao, od grada, do ljudi, nisam ispunjen ovdje. Hvala ti na zanimljivom odgovoru,EU korijene nemam nazalost,  nisam nikada cuo da je neko tako zavrsio EU papire, preko Spanije. Ali to zahtjeva da napustim Austriju na preko godinu dana . Citao sam dosta online o zivotu i poslu u Svajcarskoj i mislim da je skoro nemoguce sa ne-EU pasosem , tako da ce vjerovatno na kraju biti pod moranje dobijanje pasosa neke EU zemlje. Hvala na odgovoru :biggrin:

Zanima me , kada bih recimo i dobio te austijske papire, kakve su mogucnosti onda za zivot i rad u Svajcarskoj s njima, na sajtu vlade Svajcarske kazu da ukoliko za poziciju posla nema radne snage u Svajcarskoj, da onda mogu primiti nekoga iz EU. Koliko je ovo realno u praksi i da li ljudi s nasih prostora tako idu da zive u Svajcarsku ? Tj. sa papirima neke EU clanice. Ili svi nalaze brak za novac ipak?

Ako neko ovo cita ko je na bilo kakav nacin uspio da zivi i radi u Svajcarskoj , a da je pritom sa nasih prostora, volio bih cuti kako to izvesti

Pozdrav

Edited by nikolla123

11 hours ago, Pretender said:

Zapravo se moze ostati i to bas u Austriji. Nakon zavrsetka studija dobijas 6 meseci da nadjes vollzeit posao i da dobijes rot-weiss-rot vizu. Za nekog ko dobro govori jezik i sa tvojim fakultetom 6 meseci je i vise nego dovoljno. 

Sto se trajnih papira tice, Austrija je nezgodna...10 godina punog boravka (ne kao student) ili 5 godina braka plus vreme cekanja nakon podnosenja zahteva.

Najbolja varijanta je Spanija, godinu dana braka sa drzavljaninom Spanije i podnosis zahtev za pasos. Ne znam za brzu varijantu u EU. Ako imas bugarske ili madjarske korene i smatras se sposobnim da naucis jezik, onda mozes zavrsiti u roku od godinu dana jedan od ta dva pasosa. U svakom slucaju preporucujem varijantu Spanije, za godinu dana naucis jos jedan jezik koji moze mnogo znaciti i zivis u najlepsoj zemlji EU. Posle sa spanskim pasosem ides u Svajcarsku kad i kako pozelis.

Cekaj Pretender, ti u stvari predlazes za Spaniju lazni brak?

Ako da onda to sa sobom povlaci dosta komplikacija. Treba prvo naci nekog pouzdanog da pristane na to, pa mu platiti nemali novac.

Uz rizik da budes otkriven, moguce ucene od te osobe u buducnosti kao i cak podnosenja zahteva za razvod i pokusavanja da se polozi pravo na tvoju imovinu.

A ako nije lazni brak, onda ok, ali je to opet prihvatljiva opcija malom broju ljudi. Nekome ko je prvo solo, zatim mu je OK da trazi zivotnog saputnika samo na osnovu njegovog pasosa i na kraju da ima vremena za sve to da zivi preko godine dana tamo. Pri cemu ako brak nije lazan onda ko zna koliko godina treba ziveti tamo da do tog braka zaista dodje. Treba prvo naci odgovarajucu osobu, pa zatim da ta osoba hoce brak i da to odradi brzo... Mozda jos komplikovanije nego lazni brak donekle...

@nikolla123 ja sam govorila o Švajcarskoj, ne znam zašto sada vi meni pričate o Austriji,

iz iskustva srba koji su otišli na master i doktorske tamo, niko im nije tražio da potpisuju to što ste vi rekli, plus su upisali oblasti koji su daleko deficitarne, ja iskreno znam da je vaša oblast jako deficitarna, plus imate pravo na stipendije Švajcarske vlade, univerziteta kao i Erasmus plusa.

Nije mi jasno odakle vama da se tako vredne studije koje vi imate plačaju, tu se uvek nađe neka stipendija ili sponzorstvo kompanija. 

• Author

@noskich Pozdrav, pa da, upravo, to i jeste problem zato i jesam pitao za legalne nacine i kako to onoliki broj nasih zavrsi tamo i ostane. 1-2 Godine u spaniji definitivno nije opcija meni barem. 

@rosaM pa napisali ste " nigde se u svetu ne može ostati posle završetka studija" pa sam rekao da moze, npr u Austriji gdje i jesam. 

Sto se tice gdje sam nasao to o cemu pricam, oficijalni sajt Svajcarske konfederacije , https://www.ch.ch/en/retirement-or-study-switzerland/ , za ne-EU drzavljane koji zele da studiraju : "Students must also submit the following documents with their visa application: Confirmation that they will leave Switzerland at the end of their education and training."

Pa, iskreno, nisam cuo da to ide tako kako vi pricate, imate li detaljnije informacije za te stipendije ili iskustvo nekoga ko je otisao ? Recimo u Austriji ja nemam nikakvo pravo na neku stipendiju na Bachelor studijama, godina studija sa zivotom kosta oko 7000-10.000eur ovdje.  Oficijalni podaci od ETH Zurich kazu da je u Svajcarskoj godina studija skoro 3 puta toliko. Ne znam kako ide to sa stipendijama, ali Erasmus nije opcija za mene, bio sam na razgovoru za Erasmus i stipendija iznosi oko 300eur za mene koji podnosim zahtjev iz Austrije, jer ona spada u razvijene drzave.To je previse malo da bih i pomislio na tu opciju. Dok studenti iz Srbije dobijaju oko 900eur, sto je i fer. 

To mozete vidjeti ovdje http://www.ai.tuwien.ac.at/international/download/erasmus/e-plus zuschuesse2014-15_students.pdf . Cak je Svajcarska i prekrizena uz obrazlozenje da Svajcarska ima posebna pravila i da ne mogu oni traziti zadrzavanje studenta preko Erasmus + u Svajcarskoj. (Mozda ove godine moze) . 

A da li su ti srbi koji su otislia tamo na master i ostali tamo da zive i rade? Otisli su s nasim papirima (Srbija, Bosna , ne Hrvatska)?

Pozdrav

@noskich - da ne gusimo temu momku, samo cu ukratko - pomenuo sam da je Spanija najbolja opcija u slucaju da se neko odluci juriti trajne EU papire preko braka jer je najkraci proces (1 u odnosu na 5 godina), fakticki nema provera (za razliku od AT gde su brakovi iz interesa izuzetno cesti, pre svega zbog broja exYU pridoslica, cak ni ne moras ziveti u Spaniji, dovoljno je da si prijavljen na istoj adresi), cena je 3-5 puta manja nego u AT ili Svajcarskoj itd. Ako te jos nesto zanima oko toga (naravno fenomenoloski, znam da si ne samo u drugoj prici vec i na drugom kontinentu) pricamo na PM.

@nikolla123 - koliko sam te razumeo ti zelis da radis u Svajcarskoj i trazis najsigurniji nacin da tamo odes, pa si u tom kontekstu pominjao sticanje papira npr AT i odlazak sa njima u Svajcarsku. Kao sto i sam znas to je moguce samo sa pasosem jer sa radnom vizom u AT mozes raditi samo u AT. A da bi dobio pasos legalno potrebno je 10 godina punog boravka, dakle radnog boravka. Nisam siguran da li se godina studiranja jos uvek racuna kao pola godine boravka ili su to promenili. Dakle ako zelis da odes u Svajcarsku sa 35 onda ti je opcija da se zaposlis u AT i posle 10 godina trazis drzavljanstvo. Druga, brza opcija je da se ozenis, fiktivno ili realno i da je izabranica iz npr Rumunije i eto pasosa za 3 godine. Medjutim, niti jedan pasos EU nece te znacajno pribliziti poslu u Svajcarskoj. Tako da ti treba da trazis poslodavca. Sa tvojim fakultetom i znanjem nemackog, nije mi bas jasno u cemu je problem...trebalo bi da vrlo lako nadjes zainteresovanog poslodavca. A tu je nebitno da li imas srpski ili EU pasos, poslodavac ima vece cimanje, ali ako si mu potreban naci ce nacin da te zaposli. Dakle, tvoje je da se nacinis pozeljnim kandidatom s jedne strane, a sa druge da kontaktiras sve firme koje pronadjes u Svajcarskoj, a da imaju potrebe za ljudima poput tebe. Dva dobra drugara su nasla posao u Svajcarskoj u proteklih godinu dana, obojica su direktno iz Srbije otisli. Jedan je programer, drugi je masinski inzenjer. Nasli poslodavca preko neta, otisli na razgovor, vratili se u Srbiju, sacekali da im poslodavac odradi vizu i to je to. Bez znanja nemackog.

• Author

@Pretender sto se tice fiktivnog braka sa drzavljanima Rumunije , Bugarske i Hrvatske, Svajcarska ima posebna pravila za njih, izuzetak su od ostalih EU drzavljana, tako kazu na oficijalnom sajtu, tako da se ne bih s njihovim papirima petljao,ako cu na kraju ostati sa slicnim pravima kao sa papirima koje vec imam, bosanskim. Sto se tice AT papira, ja mogu kao student predati za papire sa 6 godina boravka, ako je 3 godine uzastopno radni odnos bio uspostavljen uz odredjenu platu . "six years of legal and uninterrupted residence and proof of sustainable personal integration(German) (Art 11a (6) StbG) (German)." . Ali taj proces traje dugo i tesko je proci, potrajao bi vjerovatno dosta duze od 6 godina", ali je to vjerovatno ruta koju bih izabrao na kraju. Ja razumijem da nece biti toliki problem naci poslodavca koliki ce biti problem rijesiti papire. Nisam znao da je moguce samo tako sa nasim papirima dobiti posao tamo i otici na rad, to je pretpostavljam B viza validna jednu godinu koja se obnavlja preko posla. Hvala na informacijama, to mi je trebalo , neki primjer da je moguce dakle cak i sa nasim papirima dobiti posao tamo i otici da se zivi i radi.

Hvala :biggrin::biggrin::biggrin: 

Ako bilo ko jos vidi ovo ko je tamo ili ko poznaje nekoga ko je uspio da nadje posao tamo i zivi i radi, volio bih cuti nacin , pricu i utiske o zivotu 

Pozdrav!

Edited by nikolla123

molim vas, da prestanete sluđivati osobu koja želi da ode u Švajcarsku sa jako perspektivnim i deficitarnim zanimanjem, sa govorima o lažnom braku ili nabavljanja EU pasoša.. sa takvim zanimanjem zaista nema potrebe za takvim načinom niti pasoš igra ulogu... osim naravno radnog i personalnog iskustva.

nama iz Vojvodine je studiranje besplatno ovo me cudi da je vama toliko, ali u svakom slučaju odi ne na sajt ambasade... u BiH ambasada ona je zaduzena za vas, i tamo ćete videti oglas za stipendije švajcarske vlade,

drugo što je vama problem kada nađete poslodavca i kada vam istekne viza da se vratite i pričekate par dana vizu? ne razumem vašu poentu i strah... zanimanje vam je zlata vredno. nejasni ste mi...@nikolla123 imate i mladiinfo . eu websajt, i baš je jedna austrijska web sajt service jako pupularan, mislim da je scholarship dot at, ajd proverite, to je non profit austrijska organizacija koja kao neki search enginee skuplja sve o celom svetu za stipendije. javite mi u pp ako našete tačan sajt. molim vas imate jako puno mogučnosti

• Author

@rosaM pa ja sam uracunao koliko mi treba za citavu godinu zivota, tu je i studentski dom i hrana i studentsko osiguranje . Studenti iz Srbije ovdje u Austriji takodje placaju isto toliko ako ne i vise jer je nama iz Bosne malo lakse radi pojedinih dokumenata. Samo godinu na univerzitetu kosta 1500-1600eur i ne moze se vratiti, u Becu, dok npr u Grazu moze. Meni apsolutno nije problem niti me je strah, kada bih imao Svajcarsku vizu da je cekam i par mjeseci, za obnovu mislim. Nego me je zanimalo da li je moguce dobiti uopste. Jer citajuci oficijalni sajt, kao sto sam gore i napisao, oni su naveli da je moguce da prime nekoga van EU jedino ako u Svajcarskoj nema kandidata, a nakon toga i u EU (sto je 27 drzava) . I to mi je bilo malo nevjerovatno da u citavoj EU oni provjere i ne nadju nikoga, pa onda prime mene, iz Bosne. Zato sam pitao kako to nasi odlaze tamo i nalaze posao i zive uopste. Ako je u praksi drugacije tj. ako se moze dobiti taj posao u Svajcarskoj, ja cu naravno tako onda i pokusati .

Sto se tice stipendija u Austriji ,za undergraduate program, u mom slucaju Bachelor, za strane studente kao sto sam ja, nisam jos nikoga sreo i svi su mi rekli da tako nesto nema. Tek za master ili doktorat . I trazio sam ja u jednom periodu bio na dosta sajtova. Pogledacu sada svakako te sajtove o kojima pricate, hvala na informaciji :biggrin: 

Sajt je https://grants.at// sada sam nasao, definitivno vrijedno pogleda , hvala ! :biggrin: 

Hvala puno na Sajtu, kada ukucam zemlja porekla BiH a zemlja odlaska Swiss, dobicete 112 entrija samo za masters,

compiuter sciences 60, a technical sciences 71,

odakle vama da neko iz EU sanja i zeli da otom potom radi u Švajcarsku... ovo se odnosi na IT i vas sektor. 

Ne znam na koji deo srbije mislite, ali nama iz Vojvodine je besplatno studiranje bilo, ovi koji su otisli na masters u Becu nista nisu placali, 

pa imacete stipendiju, sta vas boli uvo, ta stipendija pokriva i osiguranje i minimalac koji vam treba za prezivljenje i vizu.

Vase zanimanje je zlata vredno, niko ne platnira da bude programer u Svajcarskoj!! Konkurencija vam je daleko od jake. plus ste zavrsili u Becu, jedan veliki plus jer znate Nemacki jezik, 

• Author

@rosaM znam da postoji dosta stipendija za master , i pokusacu tako nesto  dobiti. Meni ne izlazi toliko mnogo za computer science, posebno kada otkacim stipendija za skolovanje samo , a ne ove ljetnje kurseve i to , izadje mi 30 rezultata, sto je i dalje dobro, sve cu ih preci . 

edit : nije mi jasno ali 10 puta pokusavam, kad god prebacim na svajcarsku nece polje za bosnu da ostane na bosni nego se promijeni u austriju ... 

Master na TU u Becu za stanovnike Srbije se placa isto kao i za stanovnike Bosne, i isto kao i za Bachelor program, tj oko 750eur po semestru. https://www.tuwien.ac.at/dle/studienabteilung/studienbeitrag/hoehe_des_studienbeitrages/  , jedino ako su dobili neke stipendije koje pominjete tada bi im moglo to biti placeno.  Nadam se da je tako kako kazete ! :biggrin: Hvala na informacijama :biggrin: 

Edited by nikolla123

@nikolla123 izvinite ja sam govorila o Vojvodini, ne znam zasto vi meni spominjete srbiju.

da isto pogledajte i EURAXESS Jobs

is a recruitment tool for researchers with constantly updated job vacancies and fellowship programmes throughout Euro

• Author

@rosaM pa Vojvodina je u Srbiji, stanovnici su iz Srbije bez obzira koji dio, pasos je iz Srbije i ovdje u Becu smo svi stanovnici zemalja treceg svijeta  ,a i prijatelj iz Novog Sada placa normalno kao i svi iz Srbije skolarinu ovdje, kao i ja koji sam rodjen u Novom Sadu ali preselio se u Bosnu, kakogod, hvala na odgovoru :smile: 

Lijep pozdrav 

Edited by nikolla123

@nikolla123 kako sada da vam objasnim, dakle ako si iz NS ne znaci da si vojvodjanin, nekim starim zakonom, posto je nekada vojvodina bila deo austro ugarske drzave, i sada svi koji su generacijski povezani na tom prostoru mogu da ostvare prava na Madjarsko drzavljanstvo i na besplatno studiranje u Austriji.

da li vas prijatelj iz Novog sada ima pravo na madjarski pasos? ako nema pravo on je ili dođoš ili kolonozator posle rata. oni nemaju pravo na povlastice studiranja i pasoš

5 hours ago, rosaM said:

@nikolla123 kako sada da vam objasnim, dakle ako si iz NS ne znaci da si vojvodjanin, nekim starim zakonom, posto je nekada vojvodina bila deo austro ugarske drzave, i sada svi koji su generacijski povezani na tom prostoru mogu da ostvare prava na Madjarsko drzavljanstvo i na besplatno studiranje u Austriji.

da li vas prijatelj iz Novog sada ima pravo na madjarski pasos? ako nema pravo on je ili dođoš ili kolonozator posle rata. oni nemaju pravo na povlastice studiranja i pasoš

Zapravo su ovo dve kompletno odovojene stvari.

Mađarsko državljanstvo mogu ostvariti ljudi koji su imali jednog pretka koji je bio mađarski državljanin (što znači da je bio rođen na teritoriji tadašnje Kraljevine Mađarske pre 26.7.1921. ili na teritoriji okupiranoj od strane Kraljevine Mađarske u toku drugog svetskog rata od 11.4.1941. do 20.1.1945) nebitno koje nacionalnosti, pored toga potrebno je pričati mađarski jezik. U slučaju da je neko mađarski državljanin, od ide na studije u Beču po uslovima kao i austrijiski državljani, zbog toga šta je državljanin EU/EEA države.

Što se tiče studiranja za ljude iz Vojvodine, koliko me sećanje služi to je bio "poklon" od Marije Terezije za ljude koje žive na granicama tadašnjeg carstva. Isto tako nije važio za sve univerzitete u Austriji, nego samo za UniVie. E sad, nisam u mogućnosti da nađem neku konkretnu dokumentaciju za ovo i kroz izmaglicu se sećam da je bila neka priča da su ukinulu te beneficije, tako da ako neko zna više i MOŽE DA POTVRDI TO NEKIM KONKRETNIM IZVORIMA (tipa link sa uslovima za ostvarivanje ovih beneficija ili nešto sl.) bilo bi super kada bi se to okačilo.

Isto tako @rosaM, ako bi bila ljubazna i postovala linkove za ove tvrdnje iz prethodnog posta bilo, pošto se ljudi ovde razbacuju informacijama iz treće ruke i na žalost često prave više štete nego koristi :smile:

@deleter ne znam na šta mislite, ja sam starija možda generacija od vas ali se dobro sečam da su do 2010 svi ( tj mi vojvodjani a ona je bila u granicama tadašnjeg carstva) Pa mi smo sa Nikolom o Becu pricali, ne razumem o čemu sada vi govorite tačno? koji deo vam nije jasan? da li u 2017 to ukinuto stvarno ne znam, ali znam da sada vojvođani dobijaju pasoše, sada ako si rođen posle WWll a nemaš predke tu, znači da si dođoš, tj kolonizator, jako puno ljudi nema prava na pasoše baz iz tih razloga, plus za studiranje.

na koje tvrdnje mislite?

Moguće je naći firmu koja bi ti sređivala radnu vizu ali bez iskustva jako teško. Austrijska boravišna viza ti apsolutno ništa ne znači, diploma fakulteta iz Austrije je prednost (mada za IT i nije toliko bitno... dolaze ljudi sa diplomama fakulteta iz Srbije, Indije, Bosne itd.)

Jedino da imaš neke veštine koje hitno trebaju nekoj (jačoj) firmi, pa se založe za tebe.

Za ne EU državljane je radna dozvola (L i B) vezana za poslodavca pa se prilikom svake promene posla, aplicira za novu. Procedura je u tom slučaju jednostavna ali neće svaka firma da se zeza s tim.

Ljude privlači Švajcarska zbog velikih zarada ali ne računaju na troškove života koji su nenormalni. Sa 6000 bruto na koje možeš da računaš kao početnik, možeš samo da preživljavaš. Ja sam tu na nekom dužem projektu i ne bih uopšte lako menjao zapadnu EU za ovo.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

• 5 years later...

Pozdrav, imas li iskustva sa pronalaskom posla i smještaja u Švicarskoj?

Nisam čitala detaljnije forum, vidjela sam tvoju poruku pa sam se htjela javiti, ako može nekakav savjet ili cak pomoć...Oduzila bi ti se novčano ili kako god.. Lp ANtonia

Treba mi pomoć sa pronalaskom posla u Švicarskoj! Po mogućnosti posao koji ne zahtjeva primjenu jezika u prevelikoj mjeri! Zaštitar, ronilac, ribar, građevina, farmer, cvjećar, rad u tvornicama, starački dom i sl. Treba mi posao za dvije osobe i tražim smještaj naravno, ali ne prije posla kako bi znali gdje tražiti smještaj!

Molim Vas ako itko može pomoći, cak i namjera ili mala informacija bi mogla pomoći u mom pronalasku posla!

Hvala unaprijed!

Antonia