Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo jos jednog mesta koje sam obisao i u koje bih ponovo otisao, naravno ukoliko je jos neko zainetersovan :) Vrlo je zeznuto ako idete sami u smislu "put pod noge" a pritom govorite samo srpski jezik :D

Ima par nekih sela u vrhu Homolja, udaljenih oko 8-10 km od prve civilizacije. Sada cu ja vama postaviti pitanje ono na koje ja nisam znao da odgvorim posle samo jedne popijene kafe kod baba Stevke po dolasku u selo.  :-\

Pesacanje dakle 8 km od autobuske stanice u sred klisure, negde na 3.km pocinje zavojni put prema vrhu planine a onda ulazak u sumu kao u kucu realne strave i uzasa. Posle oko 2 sata pesacenja stize se u selo u kome zive,ko drugi?, do Vlasi. Niko drugi. U selu nema struje, voda se pije sa obliznjeg izvora LEDENE vode i svi su vrlo gostoprimljivi, ali tek kada uspete da se sporazumete sa njima (Naso srpsko jeziko). Posle pola sata price sa pomenutom baba Stevkom budete pozvani na kafu, naravno:D Kafa u planini??? :? Baba odbija da kaze sta je to od cega se kuva ista, ali kafa nije sigurno iako ima jako slican ukus i pitka je.  :o

Poziva vas da prespavate tokom ispijanja "kafice" , a pritom sve vreme vas prska nekom vodom i govori nesto na vlaskom, a onda u ruhu popularne vlaske magije otpocinje prezentaciju svojih "moci", tako da vas ne moze iznenaditi cak da vidite kako iz prevrnute soljice iz koje ste pili kafu, posle njene 2 recenice izadje crna glista i nestane pred vasim ocima. Spooky?? :ll:

U trenutku pozelite da ste u svom toplom domu, zar ne?  :cryy: Ali ne mozete jer autobus kroz planincine ide samo jedan dnevno. Pocinje da pada mrak, iako ste iz BG-a (npr.) krenuli u 4 ujutru. U svemu tomu cujete vriske u selu, vise nalik na neke zivotinje, ali vas baba gura napolje, a u okolini (selo ima 5 kuca i nijednog jedinog muskarca) vidite babe koje se drze za ruke i vrte glavom kao crnacka plemena koja prizivaju Bogove. Ja tada nisam znao za sebe kao i drustvo koje je bilo sa mnom. Onda se pojavi jedna od njih i na cistom srpskom vam kaze da ne treba da se plasite jer je to u stvari vlaska dobrodoslica.

Koja bre dobrodoslica kad vam se strah navukao u kosti i imate zelju da potrcite glavom bez obzira u stilu "bezhte noge-posratju vas".

Ok, ovde stajem. Ima neko zainteresovan? ;)

Dzoni

• Author

Ovde je jedan deo iz putopisa koji sam poceo da pripremam. Bice mnogo toga. Nish' se ne sikiraj:D

• Author

Izgleda da su nasi ljudi zainteresovani za istrazivanje drugih zemalja, a ni svoju nisu prosli niti znaju ista o njoj. Cast izuzecima. Ima nas, ali smo u manjini, na zalost:)

• Author

Lepo, lepo....

Cim prodju praznici videcemo kako napredujemo za zainteresovanim drugarima pa bismo jedan vikend mogli da posvetimo ovome

:ll:

E Nikola, super je ovo što si napisao...

U Februaru ove godine sam stopirao od NS do tamo i po tom kraju nekih 4-5 dana... Jako jako jako interesantan kraj, i jako interesantne priče i ljudi. Doduše na pola planiranog puta smo se smrzli, pa smo se vratili u NS... 

Kad se budete dogovarali možda vam se pridružim, sve u zavisnosti od toga šta ćete obilaziti  ;)

:mrgreen:

uuuu sjajno

ja već duže vreme planiram da napišem neki opširan rad o vlaškoj magiji i baš ovakve informacije i iskustva su mi potrebni

• Author

e svratite i po mene i maku :angel13: u zajecar pa idemo mi mi sa vama :dance:

Daleko je ZA....silazimo s busa pre Zagubice zvizhd

• Author

E Nikola, super je ovo što si napisao...

U Februaru ove godine sam stopirao od NS do tamo i po tom kraju nekih 4-5 dana... Jako jako jako interesantan kraj, i jako interesantne priče i ljudi. Doduše na pola planiranog puta smo se smrzli, pa smo se vratili u NS... 

Kad se budete dogovarali možda vam se pridružim, sve u zavisnosti od toga šta ćete obilaziti  ;)

:mrgreen:

Dogovricemo se...sad prvo Bac (konacno) a posle cemo lako za Homolje :D

:LOLLL:

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

I ja sam zainteresovan. Samo kada?

Inace, ovo je moj prvi post, odlucio sam da putujem, kupio sam opremu jos samo nemam destinaciju  :D .

i pojavicu se sigurno na prvom sledecem okupljanju (naravno ako su novajlije dobrodosle)  :D

aj ziveli

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • Author

Evo i mene posle dvomesecnog putovanja poslom po Evropi i sire. Na Zdrelu? Moze,mada se u restoranu kafica od 45 dindzi ceka po sat vremena:) xixi

Spremam konacno ovu akciju za prvi slobodan vikend kada se vratim sa godisnjeg odmora, dakle , negde od sredine juna.

Mislite o tome... :ll: