Jump to content

Featured Replies

Posted

Govori: deda Ignjat Rođen sam 2. januara 1910. godine, u jednom zabačenom selu koje je bilo daleko od najbliže varošice deset kilometara. Na nesreću, moj otac je bio radnik, šumski radnik, u šumi je radio, tako da ja nisam ga nikad ni viđo. Sećam ga se samo jedne godine, valjda je to bilo 1912, kad je došo sa posla, i uveče nešto sam se ja... reko, pitao ga, pitao on majku šta je reko, kaže, opsovo te. To ga pamtim. Kase zaratilo 1914. godine on nije hteo da služi austrijsku vojsku, jer je pripado, Bosna je pripadala Austriji pa je trebo da bude austrinski vojnik, da se bori protiv Srbije. On je pobego u Srbiju, da se bori protiv Austrije. Tako da su nas... sve familije koje su pobegle u Srbiju njiovi, ovaj, domaćini... oterali u zatvor. Rođen sam u Gornjem Zalukoviku kod Vlasenice. U zatvoru smo bili... nešto oko devet meseci. Posle su nas pustili. Jadna majka leži na betonu i stavi mene na grudi, da ne bi preladio se, od betona. Došli smo devesto... šesnaeste godine valjda, kući. Niđe ništa nije bilo....

Pročitajte Niđe ništa