Jump to content

Featured Replies

Kao najčešći dijalektizam koji dovodi do 'nepremostivih lingvističkih razlika' između mene i ljudi sa severa pokazao se glagol secati. Šta to znači kad neko seca nešto?

• Author

ej pa nije to fenomen.

Kvo potiče (meni bilo neverovatno kad sam pročitao) iz Latinskog jezika, a znači to isto - Šta. Čuje se i u Knjaževcu, Babušnici, Beloj Palanci, Svrljigu, Dimitrovgradu. Zanimljivo je da se ne koristi od Sićevačke klisure pa zapadno, i nekako južno od Svodja i Vlasotinca (u Vlasotincu i Leskovcu se kaže 'koje').

A ima i izraz 'Kvo oratiš?' ili 'Šta pričaš' od Latinskog glagola pričati.

A ovo 'Te'.. To mu dodje kao 'Te, izadjo da se prošetam...' 'Te, vidiš i sam..' 'Te..' verovatno ekvivalent može da mu bude 'eto..' a i inače se u tim krajevima 'eto' kaže 'ete'

Možda je zanimljiviji odgovor na 'kvo?' - 'te, kvo pa...' :)

Secati znači tegliti. Ja tu reč koristim stalno. teg

A šta se na latinskom kaže quid, quo znači kada, čime, odakle  :blob:

Kvo bi se pre odnosilo na francusko quoi (kua)

Znači i kuda, i zbog čega, sve to je navedeno u rečniku. Označava i šesti padež zamenice qui (koji). U tom kontekstu quo vadis bi značilo i 'kojim ideš'  zvizhd Latinski je opasno pojednostavljati  :hihi:

Gilipter je nešto kao vanjcaga, vandrokaš, bitanga, baraba, vucibatina :)

mislis dripac, lola, bekrija, uncut, bitles, gulanfer, mangup, praznibeshika, delinkvent, andrak?

lola i bekrija se više odnosi na neženju koji ništa ne radi sem što po čitav dan sedi u kafani, vata zjala, krade bogu dane, mlati praznu slamu i presipa iz šupljeg u prazno. moglo bi se reći i - lezilebović, danguba, zgubidan, bećar a možda i raspikuća. Mislim da je bekrija turska reč (bekri, nešto kao neženja il štogod slično) a bećar mađarska varijanta...

uncut je nestaško, obešenjak, uopšte osoba sklona uncutarijama, tj nestašlucima.

kažu da se u nekim selima za "giliptera" koristi i izraz "loder" il tako nešto, no nisam siguran :)

Нежења је бећар на турском, или бећир.. тако нешто. Одатле и име за јело које се лако спрема - бећарац. :)

Добро, онда бећар-паприкаш. ;D

"Играм коло и у колу Дуда,

од радости тресу ми се.. кости"

То је бећарска песма, бећарац, који је Марина певала на Миџору. ;D

• 5 months later...

Što je zapostavljena ovako zanimljiva tema? Ne znate još izraza?

Evo jedan nagradni: Šta znači "englezirati". Prihvata se opisni odgovor.

Za nagradu šaljem flašu moje prepečenice!

Da mozda ne mislis na stil u jahanju koji se koristi kada jahac specificnim kretanjem prati konja dok kasa? Ja cuh da se to tako zove pa za dobru rakiju hajde da probam :)