Jump to content

Featured Replies

Sa srpskim pasosem ne treba viza za Moldaviju i Ukrajinu. Visa free je. Poz

Izvinjavam se pre svega zbog otvaranja nove teme ukoliko sam pitanje trebao da postavim na nekom drugom topiku. Da li neko zna kakva je trenutno situacija sa Ukrajinom posto sam informisan da Ukrajinci u poslednje vreme nisu blagonakloni prema nama iz Srbije? Elem, za par dana imamo let iz Budimpeste za Kijev, gde bi bili dva dana a onda bi busom produzili za Moskvu a zatim za Minsk, pa me interesuje da li mozemo da ocekujemo neko 'maltretiranje' prilikom sletanja i kasnije izlaza iz Ukrajine? Ako je iole bitno niko od nas koji putujemo do sada nije isao u Ukrajinu ni Rusiju, a pasosi su nam bas lepo ispecatirani pecatima zemalja Zapadne Evrope. 

• 2 weeks later...

Imam iskustvo od prije nekoliko godina - malo su sumnjičavi prema srpskim pasošima ali sve se završi na besmislenom ispitivanju. Ušao sam kopnom. Vjerujem da će preko aerodroma ići i lakše. Ne znam kakva će reakcija biti ako informišete ukrajinske graničare da idete u Rusiju ali možda možete očekivati neko cimanje mada dalje od ispitivanja ne bi smjelo da ide. Ostavite dovoljno vremena za neplanirano zadržavanje.

Vodite računa o ulasku u Rusiju preko Bjelorusije. Nisam ažuran sa informacijama ali došlo je do promjena u zajedničkoj carinskoj i graničnoj uniji ove dvije zemlje - navodno je putovanje kopnom u Rusiju preko Bjelorusije u posljednje vrijeme problematično. Vidio sam da su putnici pisali o tome na Trip Advisor Forumu pa vidite tamo da li je ovo riješeno ili još uvijek izazov. Prošle godine putnici koji su kuopnom išli međunarodnim vozom Berlin-Moskva direktno, nisu imali problema jer su ruski graničari ušli u voz i udarili ulazni pečat na bjeloruskoj granici. Ali oni koji su išli do Minska lokalnim vozovima pa uzimali voz za Moskvu, imali su problema.

Tek sada videh poruku nakon sto se sve 'zavrsilo'... Ja sam na kraju morao da odustanem od varijante Budimpesta-Kijev (avion), Kijev-Moskva, Moskva-Minsk ali su drugovi isli tom rutom i nije bilo problema, a u putu do Kijeva ih je jedan nas covek rodjen tamo informisao samo da ne pominju da idu za Moskvu vec da kazu kako idu u Kijev turisticki ako ih nesto pitaju na granici. Uopste nisu imali problema sto se tice ulaska i kasnijeg izlaska iz zemlje i ulaska u Rusiju zato sam se ja opekao na ovaj tvoj drugi deo poruke. Uopste nisam imao pojma o zabrani ulaska kopnenim putem iz Belorusije u Rusiji i obrnuto. Elem, isao sam do Minska i planirao avionom da se vratim iz Moskve i sve je islo ok do dolaska na granicu Belorusija/Rusije gde granica zapravo ne postoji vec Ruska pogranicna policija samo zaustavlja automobile nasumicno i to uglavnom sa Ruskim tablicama ne diraju. Mene su izveli iz auta i objasnili mi da ne mogu uci u Rusiju i da moram nazad. Razmisljao sam da uhvatim zatim avion iz Minska za Moskvu (nije bio skup oko 40e) ali rekoh da ne bude ista prica tako da sam se odlucio za povratak kuci putem kojim sam i dosao.
P.S.
Od 1. septembra 2016. godine, državljani Republike Srbije, bez obzira da li imaju ili nemaju vizu, dozvolu za privremeni ili stalni boravak, neće moći da uđu na teritoriju Ruske Federacije iz Belorusije, već će biti upućivani da u Rusku Federaciju uđu iz Ukrajine ili Baltičkih zemalja, preko graničnih prelaza koji su otvoreni za međunarodni saobraćaj.

Mislim daje dobro što si se vratio jer da si uzeo avion, završio bi isto kao na kopnenoj granici - ne bi ti bio dozvoljen ulazak. Avioni iz Minska sleću uglavnom na posebne terminale, čini mi se da sada uglavnom idu na aerodrom Moskva Žukovski. 

Žao mi je što ranije nisi vidio poruku. Ali ovo je sada definitivno potvrda za sve buduće putnike-ce: nema ulaska u Rusiju iz Bjelorusije dok se nešto tu ne promijeni, ako se promijeni.

Upravo to ili bih mozda pak imao problema pri izlasku iz Rusije jer bi ispalo da sam na crno usao u zemlju buduci da ne bih imao njihov pecat...  Sada se nadam samo da mi nekada u buducnosti Ukrajinci nece praviti problema zbog dva pecata iz Belorusije, jer ni sa njima nisu u bas najboljim odnosima...

Ma jok, ja sam ulazio i izlazio nekoliko puta Bjelorusija-Ukrajina preko 2 različita i manje frekventna granična prelaza, nije bilo nikakvih cimanja, koliko se sjećam - nikakvih pitanja.

• 2 weeks later...

Mene su u Čopu letos ispitivali gde idem, šta radim, ja sam se onako smeškao i okretao na šalu (pošto su bile dve poprilično zgodne graničarke). Rekao sam im da idem u Rusiju, tj. kroz Ukrajinu tranzitom i pokazao voznu kartu za izlazak iz Ukrajine ranije kupljenu preko interneta. Devojčica je slikala kartu, lupila pečat ulaska i još jedan pečat na kojim piše da mi se dozvoljava tranzit od tri dana kroz Ukrajinu i upisala na kom graničnom prelazu izlazim. Malo sam još ćaskao sa njima. U principu, njima je bitno da imaš dobar dokaz gde ideš i kojom svrhom i da to nije DNR, LNR i Krim i to je to.

• 2 weeks later...
On 11/27/2017 at 6:15 PM, Kazacok said:

Od 1. septembra 2016. godine, državljani Republike Srbije, bez obzira da li imaju ili nemaju vizu, dozvolu za privremeni ili stalni boravak, neće moći da uđu na teritoriju Ruske Federacije iz Belorusije, već će biti upućivani da u Rusku Federaciju uđu iz Ukrajine ili Baltičkih zemalja, preko graničnih prelaza koji su otvoreni za međunarodni saobraćaj.

Izvinjavam se za oftopik ali moram da pitam za pojasnjenje.

Putovacu vozom iz Moskve za Kaljinjingrad i nazad ali ako je ovo tacno, onda povratak tom rutom nece biti moguc tj morao bih da idem preko Litvanije i Letonije i izbjegnem Bjelorusiju.
Da li sam dobro shvatio?

Koliko je meni poznato, voz Moskva - Kaliningrad ima poseban status - putnici se zaključaju u vagone i ne mogu izaći iz njih dok prelaze preko EU teritorije. Ako žele da izađu u Litvaniji, ima poseban vagon za to. Na taj način je moguće građanima Rusije da putuju između kaliningradske eksklave i rusije bez viza. Ovo sam negdje čuo dok sam bio na Baltiku ali informacija zaista nije provjerena niti sam imao lično iskustvo.

Da sam na tvom mjestu ja bih kopneno putovanje usmjerio preko litvanije-latvije i preskočio Bjelorusiju - lokalnim vozovima i busevima.

Očigledno je da je kopneno putovanje EU-Bjelorusija-Rusija postalo između komplikovano i nemoguće, sudeći po posljednjem direktnom iskustvu na ovoj temi.

47 minutes ago, stevancelinac said:

Na taj način je moguće građanima Rusije da putuju između kaliningradske eksklave i rusije bez viza. Ovo sam negdje čuo dok sam bio na Baltiku ali informacija zaista nije provjerena niti sam imao lično iskustvo.

Voz Kaljiningrad-Moskva ide preko Minska

9 hours ago, deleter said:

Voz Kaljiningrad-Moskva ide preko Minska

Da, znam, ali ide i preko Litvanije.

Kao što sam prethodno pisao, čini se da putovanje kopnom preko Bjelorusije u Rusiju međunarodnim vozovima (Pariz-Berlin-Moskva ili Varšava-Moskva) se odvija bez problema sudeći prema komentarima na drugim forumima, navodno ruski graničari ulaze u te vozove i uobičajeno udaraju pečate. No, interni vozovi između Bjelorusije i Rusije ne podliježu često ruskoj graničnoj kontroli i onda putnici prijavljuju probleme prilikom izlaska iz Rusije a često i prilikom ulaska u Rusiju u slučaju kada uđu graničari.

Kako se u ovoj situaciji ponaša voz Kaliningrad-Moskva za državljanje trećih zemalja, teško je reći. Logično bi bilo da se ne očekuju prepreke, jer u voz ulazite u Rusiji u Kaliningradu i takođe izlazite u Rusiji u Moskvi. Prelazak preko Šengena tj Litvanije se, prema pomenutim navodima, tretira kao tranzit prilikom kojeg ste zaključani u vagonu i nemate ulazne i izlazne Šengen pečate. A onda dolazi Bjelorusija, gdje nije jasna situacija sa ovim vozom.

I dalje preporučujem direktan ulazak u Rusiju iz pravca Latvije/Estonije osim ako nemate povjerljivu informaciju iy prve ruke.

Edited by stevancelinac

On 12/20/2017 at 5:57 PM, ThirstyTraveler said:

Izvinjavam se za oftopik ali moram da pitam za pojasnjenje.

Putovacu vozom iz Moskve za Kaljinjingrad i nazad ali ako je ovo tacno, onda povratak tom rutom nece biti moguc tj morao bih da idem preko Litvanije i Letonije i izbjegnem Bjelorusiju.
Da li sam dobro shvatio?

Izvini drugar, malo kasnim sa odgovorom. Informacija ti je iz prve ruke, tj. mene licno i personalno je vratila Ruska pogranicna policija. Pitali su me gde idem, ja rekoh kuci uz to im pokazao avionsku kartu Moskva-Budimpesta ali dzaba. E sada likusa koja je bila sa mnom u autu i koja je jedina znala eng (ja ruski ne znam) je na moje pitanje da li sva vozila zaustavljaju ili ja samo nisam imao srece odgovorila 'nisi imao srece'.. Opet dalje verujem da bih vrlo verovatno imao problema na aerodromu buduci da sam imao Belorusku migracionu kartu. Mozda bi me okrivili za ilegalan ulazak, ko zna...   P.S. Jeftina opcija ti je avion Minsk-Moskva ili obratno (30-40e po smeru, to sam ja razmatrao i to je bila cena za let istog dana) ali opet ne znam kako na to gledaju...

• 3 months later...

Za sve koji ne znaju , kopnenim putem je nemoguce uci iz belorusije u rusiju i obratno... opcija jeste prelaz na 3 sestre. To je granica ukraine, belorusije i rusije. Beloruska migraciona vam Ne vazi u rusiji i automatski ste u prekrsaju koji moze itekako da vam izazove probleme.
Ja sam avgusta 2016 presao motorom iz BY u Rus na onom prelazu kod smolinska, i nisu me provalili ali sam posle imao probleme u hotelima, i pravio sam izlaz na harkov kako bi uzeo novu rusku migracionu. Na svu srecu i pomoc Boga nisu provalili jer su identicne. U septembru su postali rigorozni i nije bilo sanse da se predje ni na jednom prelazu koji nije medjunarodni. Moguce je samo za kamiondzije.
Avionskim putem je moguce bez problema...

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 4 years later...

Ja sam uspeo da uđem u Ukrajinu u septembru 2022ge (za vreme rata) sa srpskim pasošem. Iz Moldavije na prelaz Vinogradivka. Bilo je ispitivanja , tražili su da vide slike na telefonu iz Rusije , Belorusije i Jermenije (države gde Rusija ima baze), pitao me je da li znam da Srbi volontiraju na ruskoj strani u ratu, i sta mislim o tome. Rekao sam im lepo i pošteno da idem samo u Izmail na 2 dana i pustili su me čak i za vreme rata sa srb pasosem. Ko hoće može i dalje.