Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav,

da li je neko od vas čuo možda za World Venture putovanja? I kakva su vam iskustva?

Nikad cuo,dok nisam procitao tvoj post.

Koliko sam pohvatao sa njihovog sajta,ovo je multi-level-marketing kompanija,a "proizvodi" su im organizacija putovanja i boravka u odredjenim objektima (hotelima,restoranima) i usputnim uslugama (ture kod odredjenih vodica,itd.).

Ti kao pojedinac,ako mislis da samo putujes,neces tu nesto (tj. nista) zaraditi.Jer,i te poene sto dobijes ce pojesti obavezno clanstvo (od 30 do 400 dolara mesecno) i cene upravo kod tih "odredjenih objekata i usputnih usluga".Da,imas mogucnost i nagradnog putovanja (tj. boravka u odredjenom objektu,sa odredjenim uslugama),ali dok ti stignes do toga...moraces uzeti bar 3565460 putovanja preko njih,da bi ti to jedno bilo gratis.A nacin zarade (sto pominjes u naslovu) je kao i u svim ostalim MLM kompanijama.

Moje misljenje...ako imas barem 30 minuta dnevno slobodnog vremena - mozes ti i sama da isplaniras taj DreamTrips,ne trebaju ti oni.

(ako nemas ili te mrzi - onda samo napred)

• 1 month later...

Није баш везано за ову тему, али могао би да се подвуче сличан наслов. Дакле, "Зарадити ( у овом случају испросити) за наставак путовања". Аутор текста се ограђује и пажњу скреће само на људе (најчешће западњаке) који стварно просе, не и оне који свирају, продају ручно прављен накит и слично.

Да ли је и колико ово морално оправдано?

https://adventure.com/begpacking-worst-travel-trend/?utm_medium=social&utm_source=facebook

Horor...

...sa jedne strane,a sa druge - zanimljivo.

Ja licno se nikad ne bih upustio u tako nesto i delim stav tog lika sto je napisao taj tekst - da je to generalno sramota sto rade.Taj stav "ma,sto ja da to placam,platice mi neko drugi" - i tako stalno - mi nikad nije bio OK.Desilo mi se dva puta u zivotu da sam u inostranstvu ostao i bez para i bez pasosa i bez povratne karte i bez svega (tj. tri puta,al sam treci put uspeo da nadjem samo pasos,dok su pare i karta bili nepovratno izgubljeni),pa mi nikad nije bilo ni na kraj pameti da idem i da prosim na ulici.

Dobro je rekao taj lik - brate,ako imas para da skrpis za let do tamo,mozes da se strpis jos malo,pa da skrpis i za povratak.A taj trip da ti sa namerom kreces na put sa malo (ili totalno bez) para i da si u fazonu "ma,iskoristicu milostinju drugih" - pfff...to mi bas,najblaze receno,nije privlacno.

Drugar iz Srbije je na taj nacin proputovao pola Azije.I hvali se time.On je totalno u tom...hm,da ne kazem "klosarskom" fazonu.Ono,sreo sam ga jednom u situaciji da mu je dosla neka devojka iz Rusije preko Couchsurfing-a,a on je odveo u Beograd (kao,da vidi grad),a i da bi tamo prosili.Ne znam da li da se smejem ili da placem,sta on njoj pokazuje od Srbije:rolleyes: Al njemu je to sasvim normalno.

S'druge strane...to je sigurno nezaboravna avantura i izazov :smile: Garant ces se secati kad si satima sedeo u nekom gradu i cekao da ti neko udeli nesto.A mozda bude i zabavno (ko zna na koga mozes da naletis u takvim situacijama).

Delom mogu da razumem takve ljude,jer...i ja sam koristio sajtove poput Hospitality-ja i Couchsurfing-a,a i isao sam auto-stopom,sto je opet neka forma "begging"-a (za prenociste ili prevoz).Ali to da trazim novac od drugih (da prosim) - to mi je bas dno dna.Vise cenim one sto ili tamburaju nesto na ulici ili pevaju ili prodaju neke didzabidze (handcrafts) - oni barem nesto rade za to zbog cega bi im neko dao novac.A ove sto se samo tako raspadaju na ulici...bas i ne razumem.

OK,lako je klosariti se u stranoj drzavi (pogotovo na drugom kontinentu),gde te niko ne zna,pa nemas od koga ni da se blamiras.Ali,kad bi to radio tako u svom gradu ili u svom drustvu konstantno - mislis da bi bio popularan?Pa ne bi...jer,niko ne voli takve "grebatore".

Edited by Laza GNR

Jaкo занимљив пост. :smile:

Такође делим став аутора чланка и заиста ми је бизарно (и безобразно) користити друге људе и њихову милостињу, сажаљење и добру вољу. Имамо овде фину паралелу: западњаци vs "људи из сиромашних земаља" - најчешће Азије или Африке, што тек подиже безобразност на виши ниво.

Што се каучсурфинга тиче, мислим да ипак не може да се пореди са овим јер се обично даје нешто заузврат, било да је у питању неки сувенир из Србије, евентуалне намирнице/пиће које ћеш купити тамо домаћину (и себи) или макар сопствене приче и искуства које ћеш поделити са њим.

Дакле, гребатори - марш. :biggrin:

I Lazo ne rece kako se ishcupa i to tri puta bez pasosha, novca i povratne karte? Meni se nikad nije desilo i ne znam sta bih radio u tom slucaju da ostanem bez icega.

Pa...imao sam i nesto srece u svoj toj nesreci.Nisam bio daleko od kuce,tj. bio sam u okolnim zemljama (srecom).Plus neke druge srecne okolnosti.

Prvi put kad sam ostao bez svega (bilo je to u Budimpesti) je bilo i najgore.Psihicki,ne ovako.Ono,prvi put se nadjes u toj situaciji,nije ti dobro.Odem u policiju da prijavim,napravili zapisnik i ispratili me recima (secam ih se i dalje) "Have fun and try to forget this".Kako bre "have fun",kad nemam ni dinara u dzepu,ni pasosa,ni karte jebote?!Kreteni.Bar mi je telefon ostao u dzepu,a znao sam da ce neka ekipa iz NS-a biti takodje u Budimpesti tad,pa sam njih iscimao da mi pozajme novac da prezivim par dana.

Drugi put je bilo u Pragu.Opet ne tako daleko od Srbije.Razmisljao sam kako da se vratim i odlucio sam se za metodu:da udjem u voz i da ne platim kartu do Beograda :biggrin: I za divno cudo - uspeo sam.Poneo sam zapisnik iz policije u Pragu (sve na ceskom naravno) i kad bi naisao kondukter pokazao bih mu to.Znaci,bilo je u fazonu "ako ces da me pustis pusti me,ako neces OK,izaci cu iz voza,ali ja para nemam" (sto se moglo i videti iz policijskog zapisnika).Kroz Cesku prosao,kroz Slovacku prosao,u Madjarskoj je bilo malo cimanja (sta madjarski kondukter zna sta tu pise na ceskom,mogao sam da mu pokazem bilo sta),ali mi je poverovao i posle jos nasem kad sam objasnio sta je bilo - pustio me i on.Sreca :smile:

Treci put je bilo u Sloveniji (to je kad sam povratio pasos).Bio sam pijan i izgubio sve licne stvari.Na festivalu,u Tolminu.Reko,makar pasos da mi vrate,ako nista drugo (da ne moram opet da se cimam do nase ambasade).Uzeo sam par velikih papira i napisao na svakom da sam izgubio stvari i ako neko nadje moj pasos da se javi SMS-om na broj... i polepio te papire unaokolo,po festivalu i kampu.Posle seo da zderem pivo,sta drugo.Jedan od drugara,sa kojim sam bio,tipa u neverici "Jebote,sedis tu i pijes PIVO,a izgubio si sve stvari?!Pa...ja bih POLUDEO da mi se tako nesto desi!".Reko jebi ga...sta da radim.Da se nerviram - ne vredi,iovako mi to nece nista vratiti.A i treci je put da mi se desi,malo sam i oguglao.I posle par sati sam nasao pasos na Lost and found-u.A kuci sam se vratio auto-stopom.

Ali,kazem,ni u jednom momentu mi nije ni padalo na pamet da prosim.Bez obzira sto sam u tim situacijama bio bez dinara (i bez evra,kruna,forinti...).Ne znam kakva ekstremna situacija treba da bude,pa da krenem tim putem.To sto nemas nista u dzepu ne znaci automatski da trebas da prosis.

EDIT:

Prva dva puta,kad nisam imao ni pasos,sam morao da idem u nase ambsade tamo,da mi daju "putni list",da mogu da predjem granicu,tj. da se vratim kuci.

Edited by Laza GNR

Oce to,od previse droge i alkohola:laugh::rolleyes:

S'druge strane,bilo je nezaboravno/avantura...sad kad pogledam iz ove perspektive.Ali iz te "akutne" perspektive nije bas zabavno.Prvo te strefi slog,kad ukapiras u kakva si govna upravo upao.A onda se naviknes i pocnes da smisljas sta ces dalje (no panic).Usput ti se jos svasta desi (predhodni post je bio samo u kratkim crtama).Naletis na razne budale,ali i na OK ljude.I nikad ne znas sta je sledece,sto moze da te snadje.Cirkus:rolleyes:

A i...posle kad prices ljudima,veruj mi da ih vise zanima kako si uspeo da se izvuces iz takvog shit-a,nego sta si video u nekom gradu i da li si posetio taj-i-taj muzej.Imas...nezaboravne uspomene,kroz koje retko ko prodje,hehe...

Neka hvala, radije ne bih imao takve uspomene. Ali razumem sta hoces da kazes. Jedinstveno iskustvo.

Edited by noskich

• 1 month later...
On 11/22/2017 at 7:57 AM, Laza GNR said:

Da,imas mogucnost i nagradnog putovanja (tj. boravka u odredjenom objektu,sa odredjenim uslugama),ali dok ti stignes do toga...moraces uzeti bar 3565460 putovanja preko njih,da bi ti to jedno bilo gratis.

Procitao sam nedavno e-book tipa "Kako putovati besplatno",nekog americkog preduzetnika.Pa me podsetilo na ovu temu.

On navodi kako on radi:za 1000 dolara kupi nesto preko preporucenog sajta i time zaradi 1000 poena,koje kasnije moze da zameni za putovanje (tacnije,trebaju mu 6000 poena,tj. da potrosi 6000 dolara).

Ako si u rangu tog preduzetnika,pa trosis hiljadu dolara mesecno (i tako 6 meseci npr.),onda ti se ova opcija isplati naravno.

Mozda ti World Venture funkcionisu po malo drugacijem principu,ali navodim ovo cisto da bi imali predstavu o kojim se to ciframa radi,da bi zasluzili jedno "besplatno" putovanje:rolleyes:

1000 dolara je mnogo za nekog ko zivi u Srbiji, ali, za nekog ko zivi u SAD, ili drugoj, iole bogatijoj zemlji, je nista, tako da je to sasvim dobar nacin da se zaradi gratis putovanje. Evo, konkretno, moj primer. Pre oko 2 godine sam uhvatio error fare American Airlinesa i leteo iz Brazila za Evropu i nazad, sa stopoverom u SAD i sve to platio oko 500 evra za biznis klasu (ziv se pojeo sto nisam jos neku kartu uzeo :smile: ). Od toga sam zaradio oko 30000 poena na programu aviokompanije LATAM. Primera radi, za letove unutar Brazila, povratna karta moze da se nadje vec za oko 7000 poena (plus 15-20 evra doplate za takse), a za udaljenije delove, recimo, Manaus, za oko 14000. Najudaljeniji delovi Cilea i Argentine kostaju oko 24000, glavni gradovi mogu i za 16000-18000 da se nadju. Pa sam pretprosle godine leteo za Punta Arenas, recimo, samo za poene, uz doplatu za takse, otprilike 70-80 evra. Koliko je daleko, evo okvirno, let iz Sao Paola za Santjago je oko 3-4 sata, i jos toliko Santjago-Punta Arenas. Usput, bilo je jos raznih promocija, recimo, Juzna Afrika je mogla da se uzme za isto 24000 poena, nedavno Meksiko za 23000, itd. Pritom, placam sve kreditnom karticom, gde za 1 potrosen dolar zaradim jedan poen, pa se i tu nakupi, da se prebaci na taj program. Naravno, ima i boljih kartica, koje daju po 2-3 poena za potrosen dolar, ali, one kostaju vise mesecno. Ja ovu moju ne placam nista. Mnogi poznati sajtovi za online kupovinu imaju cesto promocije, pa tako kupis online nesto sto ti treba i pritom zaradis poene. Booking, recimo, ima trenutno promociju gde se za potrosen dolar dobija 10 poena. A ako putujem, logicno, rezervisacu smestaj. Tako da, kupio sam error fare karte, zaradio brdo poena, jer je biznis klasa bila, zaradio jos nekih 600 poena za potrosenih oko 600 dolara placenih kreditnom karticom, i rezervisao smestaj od oko 300 dolara, recimo, i zaradio pride jos 3000 poena. To se otprilike zaista tako i desilo, doduse, jeste bio ekstreman slucaj, ali, evo ja i dalje krckam te poene i putujem gratis. Dakle, eto, moze i tako :smile: I ranije sam skupljao poene, ali je to bilo u manjem obimu, no, svakako dovoljno da skupim za neko putovanje po Brazilu. U Srbiji, nazalost, tako nesto bas i nije lako odraditi, nema takvih programa gde se mogu skupljati poeni na vise izvora, ali, skupljanje milja je moguce za one koji cesto i puno lete. Problem je sto vecina evropskih aviokompanija u takse uracunava i naknade za gorivo, pa se kupovanje aviokarata miljama bas i ne isplati toliko, jer doplata nije simbolicna. Ali, mogu da se kupe neke stvari, garderoba, uredjaji za kucu ili slicno preko odredjenih sajtova.

Dragance, i ja isto tako, samo sto su takse za letove iz Australije visoke pa ipak ispadne jeftinije da letis low-cost letom nego da trosis poene povrh kojih placas takse. Poeni su isplativi jedino za biznis klasu, a kako me biznis klasa uopste ne interesuje trosim ih na kredit u supermarketima.

Proveri da li sa svojom kreditnom karticom mozes da se prijavis za Priority Pass program. Ako mozes, s tim programom dobijas besplatno dve ulaza godisnje u aerodromske loze gotovo bilo gde na svetu.

43 minutes ago, noskich said:

Dragance, i ja isto tako, samo sto su takse za letove iz Australije visoke pa ipak ispadne jeftinije da letis low-cost letom nego da trosis poene povrh kojih placas takse.

Zavisi od programa, nije u svakom tako. A i od avio kompanija. Plus, neki letovi na poene ti daju mnogo vecu fleksibilnost u odnosu na [naj]jeftinije karte.

43 minutes ago, noskich said:

Proveri da li sa svojom kreditnom karticom mozes da se prijavis za Priority Pass program. Ako mozes, s tim programom dobijas besplatno dve ulaza godisnje u aerodromske loze gotovo bilo gde na svetu.

I ovo zavisi od kreditne kartice - ja imam PP sa 10 besplatnih ulaza godisnje, a imas i neke [kao npr. Amex Platinum, koji kosta dosta] koje daju pun PP, sa neogranicenim posetama.

Ti si strucnjak, imam dosta iskustva samo sa Qantas programom, mada sam gledao i Virgin i slicno je.

Mozda jos vaznije od programa i kartice jeste zemlja u kojoj si izvadio tu karticu i ukljucio u program.

Ipak je to jedno trziste i kada bi jedan program bio nevidjeno bolji od drugog svi bi presli na taj. Tako da pretpostavljam da su UK izdashniji nego ovde. Malo smo mi trziste ipak.

4 hours ago, noskich said:

Priority Pass uz kreditne kartice je skoro pa "istrebljen" u Brazilu. Moze da se dobije uz samo valjda neke 3 kartice, koje su iz top klase i za koje treba da imas ogromna primanja da bi ih uopste mogao imati. To nije opcija. Moze da se uplati godisnje clanstvo za Priroity Pass koje kosta 249 $ i odobrava 10 ulazaka u laundzeve, nakon toga se placa 27 $ po ulasku. Takodje, za saputnika se uvek placa 27 $. Sve u svemu, mislim da cu cekati opet neki ludi error fare da povratim status i "besplatno" zaradim te beneficije :biggrin: Do skoro sam se zanosio idejom da povratim Oneworld status tako sto bih leteo 24 segmenta po Brazilu, sto je prilicno malo i lako dostizno, pa sam cak iskombinovao da to moze da se uradi u 4 dana, sa po 6 segmenata za svega nekih 300 evra i vazilo bi mi 2 godine. Ali, realno, za tako nesto treba biti bas frik ::crazy: Mozda ako mi nekad bude zafalilo segmenata, to je relativno ok.

3 minutes ago, Dragance said:

pa sam cak iskombinovao da to moze da se uradi u 4 dana, sa po 6 segmenata za svega nekih 300 evra i vazilo bi mi 2 godine. Ali, realno, za tako nesto treba biti bas frik ::crazy: 

I won't judge you :wink:

3 hours ago, noskich said:

Ti si strucnjak, imam dosta iskustva samo sa Qantas programom, mada sam gledao i Virgin i slicno je.

Mozda jos vaznije od programa i kartice jeste zemlja u kojoj si izvadio tu karticu i ukljucio u program.

Ipak je to jedno trziste i kada bi jedan program bio nevidjeno bolji od drugog svi bi presli na taj. Tako da pretpostavljam da su UK izdashniji nego ovde. Malo smo mi trziste ipak.

Naravno, svako trziste je drugacije, nego sam mislio vise na programe iz alijansi [Oneworld ili Virgin/Etihad grupe].

3 hours ago, jms_uk said:

I won't judge you :wink:

Znam da ne bi :biggrin: Ipak, u nekom trenutku je razum presudio, pa sam zbog nekih trenutnih okolnosti ipak obustavio tu ideju. Do sledece prilike, verovatno :rolleyes:

• 10 months later...

Pozdrav Kaja, 

Moje ime je Darko i ja sam član World Ventures-a a pored toga imam još jedan posao preko koga sam do sada solidno zaradjivao ali koji planiram da napustim. Ono što hoću da ti kažem je da ljudi imaju velike zablude o ovoj kompaniji i većina ljudi misli da se samo učlaniš i odmah zaradjuješ. NE! Kao u svakom poslu moraš da daš neki doprinos. Ovde u Srbiji smo sada znatno više razvili naš tim i pomažemo jedni drugima edukacijom. Imam samo 19 godina ali sam svedok da može da se zaradi preko ovoga i da NIJE PREVARA! Što se tiče putovanja, takodje dosta putujem. U februaru idem u Barselonu, skoro sam bio u Skopju, u Pragu, u Štutgartu.. Sve u svemu ako ja mogu, može i bilo ko drugi. Ne svidja mi se što mnogi ljudi pričaju napamet ali ukoliko imaš nekih dodatnih pitanja ili nedoumica, možemo da se čujemo kako bih ti preneo svoje iskustvo na pravi način kao i da ti pomognem da rešiš sve nedoumice po pitanju ovoga. Možeš me kontaktirati na moj g-mail nalog na adresu [email protected] ili me mozes kontaktirati putem instagrama "darko_varagic".

Želim ti ugodan dan.

Pozdrav!