Jump to content

Featured Replies

Ja mislim da bi vlada Šri Lanke trebala da subvencioniše ovaj Klub, jer je zahvaljujući njemu verovatno više Srba posetilo Šri Lanku nego preko svih turističkih agencija zajedno. A Sinišu Ilegalca da postave za ministra turizma!

• Author

Ja mislim da bi vlada Šri Lanke trebala da subvencioniše ovaj Klub, jer je zahvaljujući njemu verovatno više Srba posetilo Šri Lanku nego preko svih turističkih agencija zajedno. A Sinišu Ilegalca da postave za ministra turizma!

Ilegalac, a ministar turizma. :LOLLL:

Volim i ja vas :P :P Dobijam i sluzbeni mobilni sa Fejsbuk dugmicem?  :blob:

Lako će se prekrstiti u Legalac

Nikada! :D

Izgleda da su sredili ETA sajt, ima Serbia, a vala i Yugoslavia, pa kome je sta draze ;)

Mada:

"Notice is hereby given that the existing visa facilities remain valid until 31st December 2011.During this period (30.09.2011 - 31.12.2011) the tour operators and individuals can arrange tours and bookings valid until 31st March 2012 without going through ETA."

• 2 weeks later...

Planira li neko da putuje u februaru? Ekipa mala ali odabrana stiže 12.februara i dobro bi nam došao svaki savet! Trenutno pavimo plan puta. Ideja nam je da nedelju dana provedemo u kontinentalnom delu, a nedelju dana negde na plaži! imate li neke preporuke u kojim gradovima spavati u putešestviju po unutrašnjosti? Gde je najbolje za zabosti i dušu odmoriti gledajući u okean? :banana:

P.S. Kakvo je vreme u februaru? Koliko sam čitala trebalo bi da je OK, ali sam sad videla na forumu da su prošle godine u februaru bile strašne poplave. Dal da se držimo ovog termina ili...?

• 2 weeks later...

@ Niwika

Planira li neko da putuje u februaru? Ekipa mala ali odabrana stiže 12.februara i dobro bi nam došao svaki savet! Trenutno pavimo plan puta. Ideja nam je da nedelju dana provedemo u kontinentalnom delu, a nedelju dana negde na plaži! imate li neke preporuke u kojim gradovima spavati u putešestviju po unutrašnjosti? Gde je najbolje za zabosti i dušu odmoriti gledajući u okean? :banana:

Vala, ako se o ovome nije pisalo, ja ne znam o čemu jeste!

• 2 weeks later...

Ja sam bila prošle godine u aprilu, i gledala sam na tv poplave koje su se desile na ŠL u februaru. Kad sam tamo bila pitala sam mog vozača o tome , čak mi je  i on sam pričao i pokazivao mi gde je bila voda i kakvu štetu je pričinila. I tada mi je objasnio ono što nama deluje kao poplava u ŠL  jednako poplava u celoj ŠL, nije baš totalno tačno i ako ni na vestima nikad nisu precizni gde je poplava već problem globalizuju. Poplava koja je nastupila u februaru prošle godine bila je u centralnom delu ŠL, jer je u to doba godine kišni period u centralnoj ŠL a to obuhvata gradove kulturnog trougla , Sigirija , Dambula , Polorononuwa i Andarapura . Dok je na obali u to vreme još uvek bilo lepo i vladao je suvi period. Kad sam ja stigla u aprilu stigla sma taman kad se vreme baš lepo sredilo u centralnom delu i priroda se lepo obnovila i sve je bilo zeleno , nije padala kiša , i počelo je bivati baš toplo. A na jugu i to jugozapadu je počinjao polako da se primiče kišni period , tako da se dešavalo na obali Hukaduwe da cele noi pada jaka kiša a ujutru je delovalo kao da se ništa nije desilo. Takođe mi je vozač objasnio da u tom periodu u aprilu na jugoistoku počinje suvi period . Tako da kad čujete da je poplava ne znači da je cela ŠL ili cela obala ŠL pod poplavom.

Hvala na odgovoru... Dakle da očekujem velike kiše sredinom februara u centralnom delu ostrva?  :cry22: Jel to pod obavezno ili ima šanse da bude suvo? Kada idem u kulturni trougao gde odsesti? Da li je daleko putovati iz Kandy svaki dan ili spavati u nekom drugom mestu? Ima li neko preporuku za neki guest house u tom regijonu?

Koliko sam shvatila da je rezervacija u kulurnom trouglu pod obavezno, da li to važi i za obalu (Unawatuna ili Hikkaduwa) ili je lako naći dobar smeštaj na licu mesta?

Hvala puno!

Priroda je ipak nepredvidiva, sreća promenljiva :evil: I ja sam planirala da mi polazna tačka bude Kandy ali je po preporuci vozača ispala Sigirija i bila je pun pogodak.Nije mi jasno zašto LP savetuje kao bazu za kulturni trougao Dambulu . Ako pogledaš na mapi Sigirija je ipak bolja opcija i ja to iz sopstvenog iskustva potvrđujem. Po meni Sigirija nije nikakav gradić , i ne znam kako bi je uopšte i nazvala, a kad na mapi pogledaš reći ćeš pa grad je . To je put po  sredini  a sa strane neke radnjice i restorančići a iza njih hotelćići , a ima tu i neki fensi fensi hotel da ti se zavrti u glavi od cifre za noćenje. I to sve zbog toga što slonovi dolaze u blzini i hlade se u nekoj vodi, bazenu šta li je, nisam imala prilike ni da zvirnem. A turisti sede na terasi i posmatraju. Što se tiče preporuke , mislim da će ti bilo koji smeštaj  po savetu LP biti o.k. Smeštaj u Sigiriji je sav u nekoj divljini , paunovi stalno kriču , suše perje na ranom jutarnjem suncu, majmuni se svađaju, slonovi negde oko nas i cele noći se udaljini ili ublizini čuju petarde koje se bacaju da bi se od njih zaštitila polja. Obavezno se probudite u zoru i sedite isped sobe i uživajte u opisanom ambijentu. A u Kandiju , to je već grad , moj savet je neki od gesthausa nebu pod oblake. U centru Kandija je veštačko jezero i odmah iznad jezera su brda i na njegovim obroncima je mali milion kućica i gesthausa ili mali hotelčića. Pogled na njih na reku i jezero je fenomenalan. Tropski raj je svuda gde pogledaš. Ako te vreme posluži i bude vedro sve ćeš lepo videti a postoji mogunost da bude i magla... e pa i to će biti interesantno videti i sačekati da sunce rastera maglu . Meni je traženje smeštaja najteži najsmorniji  deo puta i često se veoma brzo odlučim prema ceni koju sam spremna da platim , bez dužeg ispitivanja. Smeštaj po Šrilanci ovaj put uopšte nisam birala , to sam prepustila mom vozaču  i bila sma zadovoljna. Ono što se meni sviđalo Engleskinji nije, a tu sam i ja malo bila kriva. U mojoj prvoj sobi u Sigiriji pokušala sam da udenem adapter koji se već nalazi u sobi , onaj sa tri šipkice. A ko sam ga udenula tako je izbio osigurač i nije bilo struje u sob :?i. Instalacije su im baš loše i slabe. Naravno oni nisu ukapirali šta se desilo i ako sam ja tačno rekla šta sam uradila zvizhd. Bilo im je lakše da me samo premeste , na moju žalost, u sobu do. Prva soba nije bila palata ali sam se već za jednu noć vezala  za nju i baš mi je teško palo što su me premestili. Uglavnom , problem u sobi sa strujom nisu rešili, gent a već popodne su je dali jednoj  staraijoj Engleskinji. Uveče je nastupio haos , jer ventilator nije radio a ona je otvorila prozore i upalila svetlo , ta faza je radila, i onda je gomila komaraca nagrnula u njenu sobu. U kupatilu je po zidu marširala armija mrava  i to urdeno jedan iza drugog i to zacrtanoj ruti. Men nisu smetali ali kad ih je Engleskinja videla  :cry22: em komarci , em vrućina  poludela je i odmah je napravila haos :psuje:. Potpuno je razumem , kad je idoiti stave u neispravnu sobu. Nisam napomenula , da uveče kad sma se vratila u svoju novu sobu nisam imala struje u fazi za tv i glavno svetlo, ali je moj ventilator radio. I zahvaljujući histeriji Engleskinje faza je popravljana posle dosta muke i nekoliko komisijskih savetovanja majstora. Ujutru me je zaustavila i pitala Do you fensi your room? Bilo mi je malo smešno njeno pitanje jer sma ja bila tužna što su me izbacili iz te sobe a ona  :bang: što je smeštena u tu sobu. Pitanje je da li sam ja ćaknuta ili se lako prilagodim i izvlačim najbolje iz situacije u kojoj    se nađem. Ili je Engleskinja blesava kad otvori sve prozore i upali svetlo , umesto da ugasi svetlo u sobi upali ispred vrata i uključi ventilator da rastera beštije. Pouka je nemojte tražiti i očekivati savršentvo jer ga za te naše pare nećete dobiti , a ako u sobi imate kolonu mrava nedirajte je i bez problema se istuširajte . A ako vam u sobi nije sve naj naj onda vas raj čeka ispred sobe. Važno je da je posteljina čista , da imate mrežu za one leteće beštije i da je peškir čist i mekan. :LOLLL: Nadam se da reakcija nije ovakva :shockkk: gde ti mene šalješ. Samo se opusti i uživaj. To sam  ja uradila kad sam shvatila da me moj vozač sa kojim se 10 dana dopisujem i dogovaram ne sačeka na aerodromu, jer je posle poslednje poruke da mi polazak iz Frakfurta kasni  i da umesto i 20h krećem u 22.30h a on protumači da ne stižem u 11a.m več u 11.30p.m. posle nekoliko dana kad sam došla do neta i pročitala svoje mejlove on me pita pa gde sam da li znam koliko sam ga koštala što sam ga zavrnula. Posle 5 min.  blagog šoka :party: okrenula sam se planu B- naći novog vozača i našla sam ga u roku 5 min. Promenila rutu puta po njegovom savetu obišla kulturna dobra , okupala se u divljim talasima sa beybe shark i murinama i završila na Maldivima :party::dance: 

• Author

@ Niwika

Vala, ako se o ovome nije pisalo, ja ne znam o čemu jeste!

Draga Niwika, procesljaj malo ovu temu, kao sto rece drug wayloh pisano je o tome stvarno mnogo, ako i posle toga ima nekih nejasnoca, slobodno pitaj, tu smo ;)

Setih se.. U Kendiju imas http://www.oldeempirehotel.com/ za smestaj.. Pise da je hotel, ali to je zapravo gesthaus.. Provereno, razumna cena (centar centra Kendija).. E, tamo kod njih imas jednu sobu bez prozora (odlicno, jer nema buke), mislim da su je iznajmljivali za 400 rupisa ;) Sasvim ok da se super naspavas.. Od ovoga nema jeftinije..

Da li si resila vizu preko sajta? Ako jesi, javi kako je protekla procedura ;)

Ja sam aplicirao za vizu 21.12.2011, posto pre toga nije bilo Srbije

u spisku zemalja. U mailu nakon apllikacije napisali su da bi

odgovor trebao stici u roku od 24h.

Posto odgovor nije stizao, a na stranim forumima sam procitao da

ko dobije vizu pre 01 januara, ne mora je placati,

28.12 sam im napisao mail, i u roku od sat vremena mi je

stigao ETA approval notice sa vaznoscu do 23/03/2012.

U aplikaciji treba da se unese i gde idete odn. odsedate,

a ja sam tu samo taksativno pobrojao mesta gde hocu da idem,

bez naziva hotela. Plasio sam se da ce mi praviti problem zbog toga, al je ipak proslo.

I nisam nista platio niti su mi trazili broj kartice - mozda ce traziti kada dodjem.

Posto idem za koji dan tamo, juce su mi iz hotela koji sam bukirao pisali da

ako nisam, obavezno apliciram za vizu online, posto se ceka po minimum 3 sata,

i da su ogromne guzve za VOA.

Btw. Hvala Oljici za veliku pomoc prilikom organizacije mog puta.

Hvala svima na savetima :pivoooo:

Trebalo je par sati iscitati sve ovo.

Devojka i ja dolazimo na Lanku u februaru na mesec (ili vise) dana, pa me zanima par stvari:

- sim kartica za mobilni: da li se lako vadi i da li turista moze da je izvadi. Gde se to kupuje ?

- internet: moram svakih par dana da proveravam email zbog posla, pa me zanima:

- koja je brzina interneta po internet kafeima (brz, spor, osrednji)

- da li ima sanse naci wireless internet (kafici, restorani, sta god) dole na obali (hikkaduwa,unavatuna,mirisa) i gore oko Kandya. Pitam jer bi vise voleo da proveravam postu sa svog laptopa nego sa nekog public racunara.

- 3G internet - kakva je brzina i pokrivenost - koju mrezu izabrati ?

- uticnica za struju: video sam sliku koju je neko postavio i jasno mi je da nam treba neki konvertor (bez adaptera), samo me zanima da li to ima tu da se kupi ? dal se lako nalazi ili moramo do veceg grada da odemo ? jel to ista uticnica kao u Americi ?

• Author

Netto, hvala za info ;)

- sim kartica za mobilni: da li se lako vadi i da li turista moze da je izvadi. Gde se to kupuje ?

Imas je u vecini radnji i radnjica koje prodaju dopune za mobilni.. Videces oznake "Mobitel", "Dialog", "Hutch"... Na aerodromu pogledaj tamo na dolaznom terminalu di su menjacnice, mislim da sam video saltere mobilnih kompanija.. Potrebna ti je kopija prve strane pasosa.. Cena SIM kartice pise na pakovanju i nemas nista kredita na njoj.. Treba neko vreme da je aktiviraju, nije kao kod nas da ti pozoves neki broj pa je SIM aktivan.. Kupi "Mobitel" ili "Dialog" karticu ;)

- koja je brzina interneta po internet kafeima (brz, spor, osrednji)

Osrednja.. Cena je od 60 do 100 rupisa po satu, zavisi kako te zavrnu (prvo pitaj za cenu pa onda sedi.. ;) 60 rupisa je lokalna cena)

- da li ima sanse naci wireless internet (kafici, restorani, sta god) dole na obali (hikkaduwa,unavatuna,mirisa) i gore oko Kandya. Pitam jer bi vise voleo da proveravam postu sa svog laptopa nego sa nekog public racunara.

U Hikaduvi vecina gesthausa nudi vajrles svojim gostima.. Za "Top Sikret" znam sigurno da ima neta..

- 3G internet - kakva je brzina i pokrivenost - koju mrezu izabrati ?

Solidan im je 3G.. Koristio sam "Mobitel" i nije bilo nekih vecih zastoja (osim kada neko u centrali zapne za zicu pa prekine vezu sa svetom :) ).. Pogledaj "Pre paid - HSPA Data" pakete koje nude:

http://www.mobitel.lk/planrates-bb;jsessionid=518501A1BB0DE523F2BCD0AF75BC6343.liferay1

U shopovima imaju otkljucane USB modeme (dongle), cena je 4200 rupisa.. "Gutaju" sve SIM kartice, od Sri Lanke preko Indije do Srbije, provereno ;)

- uticnica za struju: video sam sliku koju je neko postavio i jasno mi je da nam treba neki konvertor (bez adaptera), samo me zanima da li to ima tu da se kupi ? dal se lako nalazi ili moramo do veceg grada da odemo ? jel to ista uticnica kao u Americi ?

Ne treba konvertor, u gornju rupu gurnes olovku i onda ustekas sta hoces ;)

Srecno ;)

Kad prođeš sve kontrole na aerodromu i kreneš da izlaziš videćeš puno šaltera banaka ( oni kažu toje banka i menjačnica a zpravo su to improvizovane banke kao štandovi ilisamo edan šalter- tek da ti dočaram) , menjačnica je tu , ti je i Dailog mobilni operater , gledaj na levu stranu skroz do zida.

Internet u Hiaduwi je dobar ,svaki smeštaj ga ima. Ja sam čak mobilnim hvatala pored puta odn. ulaza u moj smeštaj , bio je to net nekog u okolini i nije bio zaključan i nisam imala problema. Rekli su mi šufru u gh ali nešto nije funkcionisalo ili ja nisam dobro čula ili mi on nije pravilno rekoa ali nisam ponovo pitala jer sam imala neki drugi koji sam hvatala.

Zaboravila sam da kažem za utičnice i adapter. Netreba nositi adapter, ponesi samo jedno običnu plastičnu hemisku olovku. Nju gurneš prvo u treću rupicu u utičnici i onda  uštekaš  utikač i sve tadi. To su mi u ŠL pokazali nakon što sam imala ranije opisanu nezgodu sa adapterom.

• 2 weeks later...

Stanje na putevima:

Izgelda su na SL rešili da sve puteve odjednom srede.

Od Negomba pa preko Anuradapure, Sigirije i do Kendija,

su svuda radovi na putevima. Mislim da ce to uskoro i zavrsiti.

Ja sam vizu dobio na mail pre nove godine i nisam je morao plaćati,

a stigao sam pre 7 dana.

Ali je zato red za VOA poprilično dugačak, čeka se sigurno par sati,

pa preporučujem da se aplicira za vizu online.

pozdrav svima... prvi put pisem,pa se izvinjavam ak :banana:o gresim nesto.Nas tri devojke dolazimo 8. februara na SL,ali stizemo rano u 3 i 40am ,pa me interesuje da li neko zna da li ima tih kombija ili turistickih autobusa tako rano,ili moramo taxi? da li neko zna koliko bi mogao da bude taxi do Kandija? mi smo od 8-11. u Kendiju,od 11-17. u Bentoti,i od 17-23. u Hikaaduwi,pa ako je neko isto vreme tamo,bilo bi super da sa nasima popijemo koje pivo :)  :banana:

pozdrav svima... prvi put pisem,pa se izvinjavam ak :banana:o gresim nesto.Nas tri devojke dolazimo 8. februara na SL,ali stizemo rano u 3 i 40am ,pa me interesuje da li neko zna da li ima tih kombija ili turistickih autobusa tako rano,ili moramo taxi? da li neko zna koliko bi mogao da bude taxi do Kandija? mi smo od 8-11. u Kendiju,od 11-17. u Bentoti,i od 17-23. u Hikaaduwi,pa ako je neko isto vreme tamo,bilo bi super da sa nasima popijemo koje pivo :)  :banana:

Ne znam koliki vam je budzet ali ali preporučujem da sačekate autobus za Kandy. Taksi može biti vrlo skup.