Jump to content

Featured Replies

• Author

Stanje na putevima:

Izgelda su na SL rešili da sve puteve odjednom srede.

Od Negomba pa preko Anuradapure, Sigirije i do Kendija,

su svuda radovi na putevima. Mislim da ce to uskoro i zavrsiti.

Ja sam vizu dobio na mail pre nove godine i nisam je morao plaćati,

a stigao sam pre 7 dana.

Ali je zato red za VOA poprilično dugačak, čeka se sigurno par sati,

pa preporučujem da se aplicira za vizu online.

Mislis, rade pored puta ili spavaju i zevaju okolo? :D (prave se da rade jedino kada pedjalon naidje, nece da se kace sa njim, mlogo je nezgodan tip :) :) )

Sada bi vec trebalo da su pustili u saobracaj autoput od Negomba do Matare, i konacno da se rasteriti onaj stari put pored okeana.. Nisam u SL, pa ne znam, ali treba se raspitati ko je tamo, jer novim putem se znatno brze stize do juga ostrva ;) A verujem i da su zavrsili radove na pruzi pa i ta opcija stoji kao nacin prevoza do juga..

Je l` mozes tacno opisati proceduru za vizu preko sajta? Hvala ;)

pozdrav svima... prvi put pisem,pa se izvinjavam ak :banana:o gresim nesto.Nas tri devojke dolazimo 8. februara na SL,ali stizemo rano u 3 i 40am ,pa me interesuje da li neko zna da li ima tih kombija ili turistickih autobusa tako rano,ili moramo taxi? da li neko zna koliko bi mogao da bude taxi do Kandija? mi smo od 8-11. u Kendiju,od 11-17. u Bentoti,i od 17-23. u Hikaaduwi,pa ako je neko isto vreme tamo,bilo bi super da sa nasima popijemo koje pivo :)  :banana

Turisticke autobuse, na koje mislimo ti i ja, imaju jedino veliki fensi hotelski kompleksi za prevoz svojih gostiju..

Odes aerodromskim autobusom do pocetne stanice lokalnih autobusa i tu `vatas bas za Kendi ;) Kombi vozila sa oznakom "BIA" imas odmah kada izadjes iz aerodromske zgrade.. Voznju regulises na salteru, ne placas vozacu nista, a IMAJU i CENOVNIK (vau!)..

Cuvaj se "divljaka" taksista kao i tuk-tukadzija, ako mogu, odrace te ;) Cena voznje taksijem koji ima taksimetar, od aerodroma do juga ostrva, je oko 8000 rupisa, sto je skoro pa slicno relaciji aerodrom-Kendi.. Mozes i tuk-tukom (ponesi pedjalonovu sliku, imas 17% popusta za sve voznje!.. Ne zato sto pedjalon nije lep, vec zato sto je strah i trepet za tukadzije! :D)

Sto se tice radova na putevima,

mislim da su zavrsili.

Kako su mi kazali, novi autoput je pusten u rad,

al se pruga jos uvek radi.

Procedura za aplikaciju je prilicno jednostavna:

na sajtu ETA se popune potrebni podaci, i to je to.

Kao sto sam napisao u nekom od prethodnih postova,

postoji i polje gde treba uneti gde odsedate. Ja sam tu

samo taksativno pobrojao mesta gde cu biti i na kraju dobio vizu

za 2 ulaska od 01.01-23.03.2012, al mi je na pecatu u pasosu

upisano da je dozvoljen broj dana 30.

Nakon aplikacije, na mail ce vam stici potvrda o apliciranju

sa id brojem aplikacije, a taj broj vam sluzi da kada odete na sajt ETA

imate deo CHECK STATUS i tu ima polje gde se unese taj id broj pa cete

videti koji je status: pending (ako stoji tako duze od 7 dana, opomenuti ih mailom),

aproved ili  ,zlu ne trebalo, denied.

Sto se tice online placanja, za to ne znam, posto je nisam ni placao.

Za ljude koji nisu upuceni, malo informacija oko platnih kartica za placanje na internetu.

Ja koristim Intesa internet debitnu karticu. Besplatno je izdavanje, i odrzavanje racuna.

Veže se za devizni račun. Koliko imate na racunu, toliko mozete i da trosite.

Dobicete i partiju i pin pa online (samo iz Internet explorera) na njihovom sajtu uvek mozete videti stanje.

Novac kada se uplati, vidljiv je na računu i može se koristiti nakon par sati.

Kartica je stvarno dobra i ,pošto je besplatna, treba je uzeti pa makar je i ne koristili,

a svakako će vam pre ili kasnije zatrebati.

Ja sam svasta kupovao sa njom, od diskova, elektronike, obuce, odece, avio karata i bukiranja smestaja, naravno,

i svuda je prolazila bez problema.

Izdavanje kartice traje oko 15-ak dana.

Takvu karticu, Visa virtuon ima i Raiffeisen banka, ali oni zahtevaju 20e depozita.

Ako nekom treba nesto hitno da plati online, najjeftinija i najbrža varijanta

je Erste bank poklon kartica-za jednokratnu upotrebu.

Odete u bilo koju poslovnicu, uplatite koliko vam novca treba, za 10-15min dobijete karticu

i to posle trosite. Kartica je provereno dobra za online placanje i ima najnoviju 3D verifikaciju

koju sve veći broj sajtova traži.

Pored toga, i Procredit banka je uvela tu 3D verifikaciju, odete na bankomat PCBanke, i na njemu

unesete koji cete PIN za online placanje da vam bude. Mislim da to moze sa bilo kojom njihovom karticom,

ja imam visa electron debitnu i napravio sam sebi pin na bankomatu,

al moram priznati da jos to nisam probao.

Molim moderatore da ovo sto sam napisao premeste ako smatraju da ovde ne treba da bude.

Pre par dana sam dobila vizu! :blob: Procedura apliciranja za vizu je veoma jednostavna. Po savetu sam u odeljak adrese odsedanja navela sva mesta koja želim da posetim. Na kraju popunjene aplikacije sam Viza virtuon karticom platila 20 $ i u roku od par minuta na mail dobila potvrdu da sam uspešno aplicirala i broj zahteva. Odobrenje vize je stiglo u roku od 10 sati! clap

Imam jedno pitanje, koju valutu je bolje nositi sa sobom, $ ili Eur?

Nije strašno ni busem . Kad izađeš ispred zgrade aerodroma sačekaj beli aerodromski bus. Na prednjoj strani samo na njemu piše na engleskom a svi ostali  busevi imaju natpis onim njihovim slovima koja su nama nerazumljiva. Belim aerodromskim busem se voziš do početne stanice buseva nekih 5 min. Na toj stanici pokušaj da nađeš nekoga ko govori engleski da ti pomogne da nađeš bus koji ti treba. To je sve. Čuvaj pare trebaće ti, a busevi su im jeftini , npr. relacija od 100km dođe oko 1e.

I neko je pitao za valutu... uglavnom koriste dolare ali mislim da niko ne odbija ni evre .

Da dopunim, kada vas taj aerodromski bas ostavi na pocetnoj

stanici buseva (Negombo), odatle Autobus broj 187 vozi iz Negomba do glavne stanice u Kolombu.

Al svakako pitajte nekoga, uvek ima normalnih ljudi koji hoce da pomognu.

Btw. kada dodjete u Kolombo, nakacite se nekom policajcu,(kada ste pored njega

spasicete se onih dosadnjakovica koji ce vam se sigurno nakaciti kada vide 3 devojke same)

i on ce vam pokazati, ako ne i zaustaviti bus za dalje gde vam treba.

Btw. sada su poceli da naplacuju i torbu u onim minibusevima po ceni od pola karte do cele jedne karte,

i uglavnom ne izdaju karte u minibusevima, pa im trazite kartu da vam daju, da vas ne bi prevarili.

Preporucujem da sedite negde pri sredini basa, i da ne gledate kako vozac vozi, da vam se ne bi steskilo

kojim slucajem :)

Btw. pruga do juga se jos uvek radi i strasne su guzve na putevima,

al zato autobusa ima na svakih 5 minuta za Kolombo.

• 2 weeks later...

Ima li neko preporuku za smeštaj u Hikkaduwa? Da li mi je bolje da tražim smeštaj tamo na licu meste ili da bukiram odavde?

Ako neko imam neku preporuku molim da mi ostavi mail, ili link mesta koje preporučuje. Na nekoliko mesta na forumu se pominje taj guest hous koji drži neka Australijanka ali ne i kontakt. Ne treba da bude najjeftinije, već da bude veoma pristojno i pouzdano za dve devojke, sa zasebnim kupatilom i još ako je na samoj obali, ihaaa! :LOLLL:

• Author

Niwika i netto hvala za info u vezi vize  :tt:

Ima li neko preporuku za smeštaj u Hikkaduwa? Da li mi je bolje da tražim smeštaj tamo na licu meste ili da bukiram odavde?

Ako neko imam neku preporuku molim da mi ostavi mail, ili link mesta koje preporučuje. Na nekoliko mesta na forumu se pominje taj guest hous koji drži neka Australijanka ali ne i kontakt

Sajt: http://www.srilanka-holiday.info

Mejl: topsecret/at/srilanka-holiday.info

Preporucujem da Nayani (devojka iz Austrije) posaljes mejl u vezi smestaja, sezona je u toku, mozda je sve puno ;) Gesthaus je na samoj obali okeana, lepo je sredjeno i uredno, Nayana je tamo svaki dan i vodi brigu o tome.. Autobus iz Kolomba ti staje odmah tu kod gesthausa, NEMA POTREBE koristiti tuk-tukadzije!! Obrati paznju, sezona je u toku, cuvaj se lovaca na turiste, posebno tuk-tukadzija!

Srecno, lep provod, suncanje i brckanje, i pojedite koji slatki roti za nas ;) Naravno, napisi kako je bilo :)

:mah:

Jos jedan koristan info za tranzite putnike: Tranzitna viza (u trajanju od 48h tj 2 dana) se ne placa i dobija se u vidu pecata na aerodrumu na check in-u. Potvrdjeno. ;)

Ne postoji ferry linija za Indiju - ukinuse je sredinom decembra. Ne postoji nikakva brodska konekcija do Jaffn-e.

Vratile se iz Azije i za Sri Lanku mogu samo da kazem jedno: Sve sto glupi vodici pricaju da izbegavate - nije uvek tako. Postoje zaista divna ne turisticka mesta na Lanci koja su lepsa od onih komercijalnih.

Turisti u vecini izbegavaju Jaffnu - mi smo je zatekle mnogo vise razvijenom od Negomba. Bile smo jedini belci u tom trenutku a lokalci su vise nego prijatni. Nagadeep ostrvo ne treba propustiti. Od Vavuniye do Jaffne imale smo striktna 3 check point - a u zadnja dva su nas panduri izvodili iz busa, postavljali pitanja zasto idemo tamo, trazili br mobilnog i preturali po torbama (nije nam smetalo niti smatram da je preterano). Ipak, za sve putnike koji idu u "backpacker" varijanti po Lanci - do Jaffne moze smo busom, kolima, motorom. Pruga je nekada postojala ali je duboko u zemlji hehe i da, ko ide busom OBAVEZNO izbegavajte zadnja sedista da ne bi izgubili sve organe :) jer asfalta nema a ako ga i ima busevi nemaju amortizere i ume da bude ne zaboravna avantura ;) Putuje se oko 5sati :) Od Vavuniye za Trincomale poslednji bus ide u pola 18h.

Vidim da jos uvek niko nije pisao za Kalpitiy-u (zapad), meni omiljeno mesto na Lanci. Pescano prostranstvo sa brdo palimi, delfini, kitovi (ne uvek, mi smo imale srece) i naravno, ne turisticki. Ko se odluci za ovo mesto treba da zna - engleski im je poprilicno stran i cene smestaja su jako visoke - 1800rs je najjeftiniji tourist rest. Nas dve smo dramile tuk - tukdziji da mora da nam nadje nesto jeftino za max 800rs hehe koji nas je posle odveo kod njegovog brada (ribarska porodica) na gajbu gde nisu ni hteli da nam naplate. Soba je bila tek omalterisana, ubacili nam krevet 2 stolice al je bila na samoj plazi :) Nije nam smetalo. Nema talasa i idealno je za kupanje.

Izbegavajte Vavuniy-u - grozan grad, grozni ljudi, nema nista da se vidi.

@ Ilegalac: Bio si u pravu kada si pisao o pejzazima koji se mogu videti na putu za Puttalam (mi smo imale direktan bus od Negomba za Kalpitiy-u nesto oko 3ujutru).

E sad da ne ispadne da samo hvalim ne turisticka mesta, svidela nam se Bentota, Hikkaduwa je posebna prica (tamo smo ostale cak 10 dana), generalno jug je prelep!

E sad, YALA nacionalni park (jug) je cist promasaj i bacanje para. Platile smo oko 32e samo za dzip pola dana (cenkale se jedno sat vremena), smestene smo bile u "Travellers'-u" za 1000rupisa obe ukupno. Predeli koje vidite tokom voznje su nista spec - osim zbunova. Zivotinje: brdo paunova, jelena, bufalo, slonovi, dzinovski gusteri koje mozete da vidite svuda po Lanci, sakal, krokodil (sa velike daljine) a leoparda smo nakon 3 sata voznje unaokolo videle kroz dvogled 2km daleko, na drvetu. Nama se safari nije dopao jer je bas tipicno "dranje" turista. U Bentoti zaista vredi river safari koji je oko 1000rupija (uz veeeeliko cenkanje) 2 sata, gde mozete da vidite krokodile bas blizu, da drzite bebu krokodila, vidite zmije, gustere... Opustenije je i organizovanije.

Pozz!

• 2 weeks later...

Olegalac, moze li jedno pitanje...ili pak 2-3?

Videla sam negde da je to vec upitano pre izvesnog vremena , ali nisam procitala i odgovor.

Zapravo, ja sam bila na Lanci 2008 i 2009 po 20 dana, ali to je bilo u gostima, obisla ostrvo i sve to bla- bla sto je vec poznato i sta i kako treba...ali sada mi treba druga vrsta informacija:

moja prijateljica i ja bi smo zelele da eventualno neki novac ulozimo od ceg abi tamo mogao da se ima neki prihod za *normalan zivot*...pojam koji za razne ljude ima i razlicito znacenje..... sta bi moglo da bude interesantno, koliki bi bio pristojan pocetni kapital 10/20/30.000 e????

zivela sam tih skupa 40 dana u kuci koja je imala dosta vecu cenu od onih cena koje ti pominjes...pa me interesuje kakve to kuce postoje za 150-200 e, jer binam svakako za snmestaj trebalo nesto trajnije tj duze....U pitanju je bio Negombo- pisala sam agenciji za izdavanje u Negombu i oni su mi odgovorili ,a li to su kuce od nekih 500-600 $

da li investiranje- omogucava tu neku radnu ili boravisnu dozvolu ???

Hvala unpred tebi ili nekom drugom ako zna odgovore na ova pitanja...... :)  :blob:  :mah:

• 3 weeks later...

Jel ima zivih dusa na toj Sri Lanci? Ja nasla neke dzabe karte za Beograd iz Colomba a i AirAsia ima dobre konekcije do iste pa sam mislila da svrnem na kaficu na jedan dan i par dana kad se budem vracala iz mile nam domovine

Drugim recima, trazim couch na plazi  zvizhd  ;D

Naš drug i domaćin je potrošio sve zalihe kiselog kupusa (i rakije), te se privremeno odselio u Kinu.

p.s. a plaže su nepregledne.

• 2 weeks later...

Ja sam na Lanci trenutno, i bicem tu do 26tog Juna! Tu sam na dugorocnom volontiranju.

Pa ako je neko za crni caj, brckanje, putovanjce ili vam treba nesto odavde doneti .. tu sam!

A da se predstavim? Ja se toliko cesto sluzim ovim sajtom da mislim da me poznaju ljudi (a nikad nisam pisala)  :D Elem, student, 24, girl.

I pozdravljam vas  :mah:

Imam jednu veliku molbu... Prilikom svog porputovanja po Lanci zaboravila sam kameru :(  i sada se nalazi kod prijatelja u Colombu. Nije mi ni sigurno a ni isplativo da je šaljem DHL pa molim drugare koji odlaze, t.j vraćaju se sa Lanke da me kontaktiraju kako bih organizovala povratak svoje kamere!

Punooo hvala unapred!!!

Poprilicno sam ubedjen da sam proslog septembra video karte iz Istanbula za oko 150e u jednom pravcu sa svim taksama za februar ove godine, a sad gledam i vidim da su cene karata za polazak negde u junu oko 300e u jednom pravcu! Ono sto me interesuje je, da li su cene jeftinije zimi, posto bi devojka i ja hteli da idemo sl zimu, a nesto mi puno dati 600 evra naspram onih 300 koliko sam jesenas video. Tacnije, da li ce u septembru biti jeftinije za februar opet, nego stu su sad za jun/jul  :)

I ne, nisam pogresno video tad kad sam gledao u septembru.

Karte iz Beograda su poskupele za nekih 50 eur po pravcu, tako da je sada povratna umesto 400 eur 500eur... Zašto bi leteo iz Istanbula? Mislim da poskupljenje nije sezonske prirode, već da je za stalno...

Pa, koliko sam shvatio, vecina ljudi putuje preko Istanbula za Kolombo. Jeftinije je, bar je bilo. Cekaj, ti mi kazes da je povratna iz BGa 500e? Jel to cista suma ili + neki nepredvidjeni troskovi?

• Author

www.airarabia.com - Istanbul-Kolombo, dve povratne = 860 evra.

www.flydubai.com - Beograd-Kolombo, dve povratne = 1000 evra.

Cene su sa sve taksama.. (ne)predvidjeni troskovi mogu biti na Sarzi (AirArabia) jer se ceka dosta za nastavak leta pa da sve pare potrosis na pijjj

Jedina mana za flydubai je da je razmak izmenju letova veoma mali, manje od sat vremena, a avion često kasni, tako da postoji velika verovatnoća da vaš prtljag ne stigne kada i vi. Stoga spakujte u ručni prtljag sve što vam je neophodno za 3 dana na Sri Lanci i budite spremni da morate nakon tih tri dana da dodjete nazad u Colombo na aerodrom jer ne snose troškove slanja prtljaga. Meni su izgubili prtljag i u odlazku i u povratku!

P.S. Slobodno ponesite sa sobom hranu i piće u avion, niko ne pravi nikakvo pitanje čak ni za tečnosti preko 100 ml.

Ili nosite samo ručni prljag. Za Sri lanku je dovoljno 7kg prtljaga a tamo možete da, eventualno nešto kupite.

Hranu možete slobodno da nosite a ovo za tečnost preko 100ml NIJE tačno. (Sem ako kupite u frišopu).

Ja sam noslila flašice od pola lite vode, kao i nekoliko ljudi oko mene i niko nije pravio pitanje... Ali kako god!