Jump to content

Featured Replies

tales da odem malo off teme . pitas se zasto idemo daleko a ne okolo. evo iz mojeg tj naseg primera , evropu smo uglavnom obisli a recimo za dve nedelje u Ukrajini ili bilo gdje istocno treba nam bar 1000 evra . necu reci da nema sta da se vidi , naprotiv , ali sve je vise manje nama blisko . ljudi , hrana , istorija , gradjevine . a odemo desetak dana desetak hiljada km istocno ili juzno cak i zapadno kosta duplo vise ali sve je drugacije . meni recimo hrana . ljudi .kultura . jednostavno sve je drugacije . zapadnu evropu da ne spominjem dve nedelje u njoj taman ko dve nedelje na drugom kraju svijeta

Ajd' da ti se i ja pridružim u offtopičarenju.  :D

a recimo za dve nedelje u Ukrajini ili bilo gdje istocno treba nam bar 1000 evra .

Brate mili, reci mi kako??? Kako uspevaš tolike pare da potrošiš u Ukrajini za 2 nedelje? Ja bih sa tim parama uspeo da obiđem u 3-4 meseca sigurno pola Evrope!  :)

Odmah sa tim u vezi nam se kosi gledište na pitanje ''zašto daleko''. Mada, koliko vidim, ti si već obišao sve obližnje, tako da je normalno što si otišao posle svega toga ''na daleke pute''.  :D

Nego, da, svakako ću uvek razmišljati na sledeći način: prvo upoznaješ Srbiju, pa Balkan, pa Evropu, pa ostale kontinente. Smatram da treba postojati neki red, organizacija... kako god ga nazoveš.

Batalimo to, vratimo se na Šri Lanku gde još čekam odgovore na prethodno pitanje.  :P

Onda ces se tek iznenaditi kad saznas da su ulaznice u Kini NAJSKUPLJE u celom regionu!

Sve se placa: parkovi, shume, brda, hramovi ... cak su i u Japanu ulaznice jeftinije.

Hehehe, Sri Lanka je jeftina, ali nije i besplatna.

Ulaz u park Uda Walawe je oko 20 USD, i uz to, svaka grupa dobija vodicha. Za cenu prevoza moras da se cenkas.

Ima puno lokalaca u susednim selima, voze one prepravljene Tata motors dzipove, i primaju i po 10 putnika!

Mi smo za oko 20 dolara iznajmili dzip (supruga i ja) ... kad iznajmljuju vise ljudi, cena bude veca ali onda se deli na vise putnika pa ispadne jeftinije.  Ti dolazis Jun/Jul na SL kad nije bas high season, tako da ces moci da se cenkas. Shef dolazi po vas u 5 ujutru sa dipom i onda 4-5 sati vas vozi tamo-amo kroz park ... super je to razgledanje zivotinja, a Uda Walawe je poznat po slonovima i po tome da u njemu zive i neki leopardi. Najvise smo videli slonova, onda imas tu i shakala, srna, jelena, svinja, water buffalos, paunova, fazana ....

Kad smo obilazili Uda Walawe park, odseli smo u selu Uda Walawe kod nekog chika Supersona!  ;D

Znaci busom do Rutnapura-e, pa seoski bus do Uda Walawe, pa tamo trazis Supersona ... tako mu se zove i hotel "Superson" :D Ne mogu da se setim cene smestaja, ali cenkas se tamo sa njim ... on sa zenom drzi tu kucicu u sred dzungle, spreaju ti klopu, cejlonski chaj ... kroz dvoriste puze iguane, izadjem da pijem kafu a na metar oko mene se sunca zmija, zabe u kupatilu, veliki pauci u sobi (ali kreveti imaju mrezu, pa nema frke). Bas je dozivljaj, egzotika! :D

Onda obicno kad pronadjes kod lokalca smestaj, sa njima dogovaras za safari. Neki imaju dzipove, neki poznaju ljude koji rade to. Takodje, u selu Uda Walawe se nalazi i sirotishte za slonove. Lepo je videti! Ima puno malih slonova, neki piju jos uvek mleko ... a oni malo veci su povredjeni ili jako mladi, pa se ceka da odrastu, pa ih pustaju u divljinu.

Zmija ima na sve strane. Ima ih i na plazi, i u selima, a vidjali smo ih i na privatnim posedima gde smo odsedali ... takodje, ima puno reptila, gustera, kameleona ... naravno, nisu sve otrovne, ali je bolje da ne razmisljas o tome!  :D

:kamp: jok!

Hvala Kume! Upoređivao sam cene iz LP 2006 sa onim iz 2012 (elektro verzija, kome treba neka se javi), i vidim veliku razliku. Tamo definitivno turistu možeš da vidiš i u frižideru čim dižu već ogromne cene. Ali dobro, vežbaćemo tamo verbal, a ako zatreba, Bože moj, i jumping skills.  ;D

Spavao bih ja u privatnom smeštaju, nego ne znam koliko ću da budem ''u mogućnosti''. Doduše, posle ovakvih zmijoglasnih-najava, verujem da hoću u nekim mestima. Ali na Arugam plaži ima da spavam u šatoru pa neka su anakonde oko mene!  :kamp:

• 4 weeks later...

Tales, evo cena ulaznica za vecinu znamenitosti:

Entrance Fees......Per person....

Pinnawala - LKR 2000/=

Sigiriya    - US$ 30

Anuradhapura - US$ 25

Polonnaruwa - US$ 25

Dambulla  - US$ 10

Kandy Temple of tooth - 1000/=

Kandy Gardens - 1200/=

Yala - LKR 3500/=

Yala ( 2 persons ) - LKR 5300/=

Yala ( 3 Persons ) - LKR 7200/=

Yala ( 4 Persons ) - LKR 9200/=

Minneriya Charges also as above

Hortain plains Charges also as above

Udawalawe Charges also as above

Sinharaja - LKR 560/=

Kithulgala water rafting - LKR 3000/=

Kithulgala water rafting - LKR 4000/= ( 2 persons )

Cost For Safari Jeeps.......

Yala - US$ 40 for 6 persons only

Udawalawe - US$ 40 for 6 persons only

Minneriya - US$ 40 for 6 persons only

To nam je poslao vozac kojeg smo imomak i ja znajmili preko srilankanhires, za prvih 11 dana putovanja. Mi smo u Sri Lanki tri nedelje, od 19. jula - 10. avgusta. Za ulaznice cemo izdvojiti nekih 180 evra po osobi nema nam druge. A plan putovanja nam je sledeci: Yala National park, Ella (little Adam’s Peak, Hakgala garden, Spice Garden), Hortain Plains, Nuwara Eliya, Kandy (Tea Factory, Tea Plantation,  Ramboda waterfalls, Peradeniya Botanical garden),  Pinnawalla Elephant Orphanage, Dambulla Cave temples, Polonnaruwa, Anuradhpura,Mihintale, Sigiriya rock (kopirano iz prepiske sa vozacem). 11. dana nas vozac ostavlja u Trincomalee-u, gde cemo biti nekih 5 dana, pa se posle spustamo za jugozapad, 2-3 dana u Unawatuni i za kraj 1 dan u Colombu.

Da li vredi posetiti Adamov vrh jer sam u LP-u citala da je jul van sezone za posetu, tako da nema hodocasnika i dosta je oblacno, pa se ne moze videti taj famozni izlazak sunca zbog koga vredi pentrati se uz 5300 spepenika? Sta biste preporucili, Yala park ili Horton plains? I ono oko cega se najvise dvoumim je Jaffna. Na youtube-u se ceni da tamo nema nista vredno posete, mada ima svega par klipova.

• 2 weeks later...

Miljana, ajde prvo tebi da odgovorim - popeo sam Adamov vrh pre 10-ak dana, vidljivost je bila čitavih... hmmm... pa ajde da ga kažemo 3 metra u radijusu. Ako ideš po ovom pasjem vremenu - nikako se ne isplati.

Ostali - ovde sam već 13 dana. Sutra letim za Singapur, hvala Bogu! Dugo sam se spremao ovo da kažem, tj. da pitam: Šta videste toliko zanimljivo u ovoj zemlji, 'leba vam? Toliko sam čitao hvale, te ovo,  te ono, očekivao sam da vidim raj na zemlji, kad ono... Petra-efekt, kako ja volim da kažem. Jedna totalno izvikana zemlja sa poprilično uvrnutom klimom, ljudima čiji engleski skoro pa ništa ne razumete ni uz najveće napore (npr. Norwood junction je za njih Noud djancen), gde vas ljudi i naročito vlada posmatraju kao teške ovce za šišanje (Sigirija, ulaz 30usd, a ne vredi ni 5, u kojoj sam ušao probijajući se kroz jungle rizikujući usput susret sa kobrom i ostalim ''domaćim'' životinjama), gde komarci i lokalci žive u harmoniji, gde od jela imate čitava 2 - roti i rice&curry, gde je prosečna brzina vozila u ravnici 35-40kmh a na planinama 10-15kmh itd itd... Ok, ukratko, nisam nimalo oduševljen zemljom.  :D Jedino što može biti dobro je što je jeftina, naročito za one koji ne dolaze kao ja u total-budget varijanti.

Uprkos svemu tome, moram odati priznanje kako su uspeli da namame tolike turiste.

Ako vas interesuje bilo šta, pitajte, dok je još sveže. Ako vas takođe interesuje kako ući u Anuradapuru, Sigiriju, Polonaruvu for free, pitajte (znajte samo da rizikujete da budete uhapšeni, ništa manje ni više  ;) ).

Ajde, toliko od mene.

U principu se slažem sa većinom stvari. Na Šri Padu nikako nema smisla ići leti zbog vremena i zbog toga što je tada mrtva sezona, meni se stvarno nija bauljalo po mrklom mraku po planini tako da sam odustao.

Mislim da više faktora igra ulogu, na primer zemlja je mala i može ce kao celina obići za neke dve nedelje ili čak i manje, nije bila potrebna viza i dobro je povezana a letovi su pre nekoliko godina bili prilično jeftini do tamo plus jeftino je ko što kažeš.

Kako ući u Anuradapuru? Pa lepo, dovoljno je ušetati se, mene recimo tamo niko nije ni pitao za kartu. U Polonaruvu mislim da se takođe može relativno lako ući, kompleks je dosta velik i nije baš nešto obezbeđen koliko se sećam. A u Sigiriju definitivno nije lako ući pošto je okružena džunglom mada ne znam da li baš treba da se hvališ time što si radio kako bi uštedeo pišljivih 30 evra :D Ok, preskupo ali ipak je impresivan lokalitet a i pojavljuje se u legendarnom spotu :P

Promenila se vremena Koštane, promenila se... Traže na nekim mestima karte u Anuradapuri i Polonaruvi. BTW, svi low-costeri dižu ruke od Šri Lanke, posle Air Asia i Tiger diže sidro od 1.septembra, ne isplati im se. Doduše, to se verovatno Srba i ne tiče, jer iz Srbije i tako ovi ne lete.  :D

A Sigirija, jeste impresivna... za recimo 5 evra ulaznicu.  ;D

Hill Country i jug kiša, ali mislim da to polako prestaje. Ostatak zemlje sunce. Mada tamo uvek može da rokne opasan pljusak. Mene recimo u Upuveliju, pored Trinkomalea, zadesio takav pljusak da ne može da se opiše, satima su im tekle reke po ulicama. Ali generalno nije problem.

Tu ima trenutno talasa i ne znam da li dozvoljavaju kupanje. Voda je može se reći jako topla, barem je tako bilo na Arugam Bey-u, oko 28 stepeni, ili tu negde.

U Upuveli i Nilaveli NIKAKO NE IĆI, ima meduza, to sam zaboravio da kažem, plus neka odvratna travuljina. Ja sam imao 3 ''pecanja'' meduze u roku od par minuta. Nisam znao da li je trava ili šta dok mi meštani ne rekoše. Plus na Upuveliju nikakva infrastruktura, kao da ste u nekoj srpskoj selendri klasičnoj a oko vas okean. U Nilaveli nisam išao, možda je bolje, ali možda...

Promenila se vremena Koštane, promenila se... Traže na nekim mestima karte u Anuradapuri i Polonaruvi. BTW, svi low-costeri dižu ruke od Šri Lanke, posle Air Asia i Tiger diže sidro od 1.septembra, ne isplati im se. Doduše, to se verovatno Srba i ne tiče, jer iz Srbije i tako ovi ne lete.  :D

A Sigirija, jeste impresivna... za recimo 5 evra ulaznicu.  ;D

tice se srba , tice, to nam je bila najjeftinija varijanta, da loukosterima stignemo do jugoistocne azije heheh..

a sri lanka je usputna stanica, nije losa za pauzu u putu, od par dana  ;D...

uglavnom, svi su imali koristi od toga...ne znam sto ugasise te letove, uvek su bili puni....

Marko, kako sad stizes do JI azije?

znaci preko Sri lanke nije opcija više?

Fly dubai je iz Istanbula sad 250 eura do Colomba u oktobru...ako kog zanima. (u jednom smjeru)

Miljana, ajde prvo tebi da odgovorim - popeo sam Adamov vrh pre 10-ak dana, vidljivost je bila čitavih... hmmm... pa ajde da ga kažemo 3 metra u radijusu. Ako ideš po ovom pasjem vremenu - nikako se ne isplati.

Ostali - ovde sam već 13 dana. Sutra letim za Singapur, hvala Bogu! Dugo sam se spremao ovo da kažem, tj. da pitam: Šta videste toliko zanimljivo u ovoj zemlji, 'leba vam? Toliko sam čitao hvale, te ovo,  te ono, očekivao sam da vidim raj na zemlji, kad ono... Petra-efekt, kako ja volim da kažem. Jedna totalno izvikana zemlja sa poprilično uvrnutom klimom, ljudima čiji engleski skoro pa ništa ne razumete ni uz najveće napore (npr. Norwood junction je za njih Noud djancen), gde vas ljudi i naročito vlada posmatraju kao teške ovce za šišanje (Sigirija, ulaz 30usd, a ne vredi ni 5, u kojoj sam ušao probijajući se kroz jungle rizikujući usput susret sa kobrom i ostalim ''domaćim'' životinjama), gde komarci i lokalci žive u harmoniji, gde od jela imate čitava 2 - roti i rice&curry, gde je prosečna brzina vozila u ravnici 35-40kmh a na planinama 10-15kmh itd itd... Ok, ukratko, nisam nimalo oduševljen zemljom.  :D Jedino što može biti dobro je što je jeftina, naročito za one koji ne dolaze kao ja u total-budget varijanti.

Uprkos svemu tome, moram odati priznanje kako su uspeli da namame tolike turiste.

Ako vas interesuje bilo šta, pitajte, dok je još sveže. Ako vas takođe interesuje kako ući u Anuradapuru, Sigiriju, Polonaruvu for free, pitajte (znajte samo da rizikujete da budete uhapšeni, ništa manje ni više  ;) ).

Ajde, toliko od mene.

Jao, toliko sam lepog o Sri Lanki procitala na ovom forumu, to me je i podstaklo da se odlucim za tu destinaciju, i sad si mi u par recenica razvejao sve iluzije. Nadam se da ima bar neceg lepog i da visemesecno iscekivanje polaska nece doneti samo razocarenje. Nadam se da ti komarci nisu toliko strasni. U svakom slucaju, letim za tri dana, pa se javljam sa utiscima po povratku.

@Miljana - ma nemoj da se tripujes, ne treba da imas nikakva ocekivanja kad putujes negde, najlepse osecanje je kad te mesto iznenadi, u kom god pogledu..u sv. slucaju, nije sri lanka losa, ljudi su super, i komunikativni...ima interesantnih stvari tamo...samo meni npr. nije bas za ostajanje od 3 nedelje, koliko su neki ljudi ostajali, i duze....

@tariq 7 - do IJ . azije sad samo redoovnim kompanijama jbg. nekad se uhvati neka dobra promocija, kao sto je skoro bila ova kod etihad-a, 430 evra iz beograda do bankoka i kuala lumpura za 500, za celu sledecu zimu, je bila stvarno super cena...ali takvih promocija nema tako cesto...mora non stop da se gleda, pa ako uleti nesto, i da se potrefi i vreme, i destinacija, i cena...jedino tako

Za mene je Šri Lanka ono mesto o kom maštam kad dođu neki ružni dani, a i koje smatram svojim idealnim mestom za penzionisanje :).

Provela sam najviše 3 meseca u cugu tamo i rado bih ponovo otišla i ostala duže. No, koliko čujem, Šri Lanka se jeste promenila od kad je prestao rat u smislu da je postala željena destinacija "bogatih" evropljana, a to sa sobom donosi gomilu ne tako lepih stvari. No ti imaš izbor da odeš na neko manje popularno mesto i uživaš u prirodi, moru, ljudima, hrani...

Ako odeš sa pozitivnih stavom i bez očekivanja, kako kaže bam-bam, provešćeš se sjajno bilo u Ritopeku ili Šri Lanki :). Diži sidro i pali za Lanku :).

@Miljana - ma nemoj da se tripujes, ne treba da imas nikakva ocekivanja kad putujes negde, najlepse osecanje je kad te mesto iznenadi, u kom god pogledu..

Upravo, poenta i srž cele priče vezane za putovanja. Vidiš šta je kod mene slučaj. Putovao sam dosta u zadnje vreme, obišao raznorazne zemlje, standardi i kriterijumi ''sviđa mi se-ne sviđa mi se'' su, samim tim, porasli. Dalje, ja lično, kad čujem od milion ljudi kako je neka zemlja NAJ,NAJ, fantazija, ovo-ono, zaista očekujem tako nešto. Ako subjektivno to ne doživim na taj način na koji su to ostali doživeli, naravno da mi ta zemlja ''padne'' u očima. Tako je sa Petrom recimo u Jordanu, tako je sa Šri Lankom. Nije tako bilo sa Rumunijom recimo. Čuo sam sve najgore o toj zemlji, otišao... zemlja je BAJKA.

Na Šri Lanci mi je npr. mnogo toga smetalo. Ljudi nemaju logiku u glavi (pored toga što engleski kod njih ne postoji), tako da kad ih pitaš nešto logično, naravno da neće znati da ti objasne. Prljavo je izuzetno, vlaga je haos, okean njihov je za 10 nivoa slabiji od npr. Jonskog ili Jadranskog mora, putna i ostala infrastruktura ne postoji, nacionalna kuhinja takođe... Komarci postoje, bodu k'o noževima, videćeš već.

Imaju istorijske lokalitete koji su ok, sviđaju mi se one prastare dagobe (pagode), ali ponovo napominjem, cene ulaznica im nisu nimalo u srazmeri sa onim što nude. Mišljenja sam da su njihovi preci mnogo više doprineli razvitku zemlje pre 2000 godina nego ovi sami danas.

Na kraju, ponovo, svi smo mi različiti. Nekome se sviđa nešto, nekome ne. Ja sam ti izneo svoje mišljenje, zaista tako mislim. Ne sprečavam te da odeš, odi, vidi, doživi, reci kako se tebi čini. Zar nije svet divno mesto jer smo svi različiti?  ;)

• 1 month later...

Koliki je dnevni budžet potreban za sri lanku u 12/01 mjesecu, bez spavanja? Znači, pojest, prošetat, vidjet nešto.... bez prevelikog stiskanja, ali i bez rasipanja....

Miljana, ajde malo utisci o Šri Lanci, šta si se stisla, raspiši se, oslobodi prste!  :D Reče mi drugar da ste bili, pa me interesuju vaša zapažanja.

Panteru, to ti je sve individualno i zavisi od toga šta bi da vidiš/radiš, mene je Šri Lanka u julu koštala oko 100 eur čini mi se za neke 2 nedelje, sa recimo polu-stiskanjem, ali sam obišao sve sem Džafne.  ;)

Ej, da, uvek se kanim da negde pokrenem temu oko toga ali eto, nikako da sprovedem u delo. Braćo Hrvati, svaka čast. Do pre 2 godine nisam imao pojma dok ne obiđoh lijepu vašu. Kod vas je backpacking jedno 10x razvijeniji i ozbiljniji nego kod nas. Čak toliko da su pojedinci (kao Šalković, Perković itd) otišli i par koraka dalje pa i komercijalizovali to (dobijaju kintu za putovanja, medijske promocije, pišu knjige, blablabla). Stvarno sam bio prijatno iznenađen. Ja sam uvek zamišljao da smo mi i vi u nekom istom rangu, tipa 200 kilometara iza Slovenaca, kad ono ispade da smo mi na toj distanci.  :-[

Ok, gledajmo realno, imate dosta olakšavajućih okolnosti, za razliku od nas niste živeli u kavezu 2 decenije + mnogo bolje stojite sa primanjima, tako da je možda i normalno što ste ispred.

Da ne postoji ovaj KPS, u Srbiji bi na tu temu imali skoro pa ništa. Par pojedinaca koji putuju i koji se ne poznaju.

Ovo što sam napisao je verovatno za drugu temu, pa ako neki admin pročita i nađe za shodno prikladno mesto, neka prebaci slobodno.

Eto, olakšah sebi dušu.  ;D

Miljana, ajde malo utisci o Šri Lanci, šta si se stisla, raspiši se, oslobodi prste!  :D Reče mi drugar da ste bili, pa me interesuju vaša zapažanja.

Panteru, to ti je sve individualno i zavisi od toga šta bi da vidiš/radiš, mene je Šri Lanka u julu koštala oko 100 eur čini mi se za neke 2 nedelje, sa recimo polu-stiskanjem, ali sam obišao sve sem Džafne.  ;)

Polu stiskanje? Kako ti je to uspelo? Da li je u tih 100E i prevoz, hrana, smeštaj, ulaznice..?

Ej, da, uvek se kanim da negde pokrenem temu oko toga ali eto, nikako da sprovedem u delo. Braćo Hrvati, svaka čast. Do pre 2 godine nisam imao pojma dok ne obiđoh lijepu vašu. Kod vas je backpacking jedno 10x razvijeniji i ozbiljniji nego kod nas. Čak toliko da su pojedinci (kao Šalković, Perković itd) otišli i par koraka dalje pa i komercijalizovali to (dobijaju kintu za putovanja, medijske promocije, pišu knjige, blablabla). Stvarno sam bio prijatno iznenađen. Ja sam uvek zamišljao da smo mi i vi u nekom istom rangu, tipa 200 kilometara iza Slovenaca, kad ono ispade da smo mi na toj distanci.  :-[

Ok, gledajmo realno, imate dosta olakšavajućih okolnosti, za razliku od nas niste živeli u kavezu 2 decenije + mnogo bolje stojite sa primanjima, tako da je možda i normalno što ste ispred.

Da ne postoji ovaj KPS, u Srbiji bi na tu temu imali skoro pa ništa. Par pojedinaca koji putuju i koji se ne poznaju.

Ovo što sam napisao je verovatno za drugu temu, pa ako neki admin pročita i nađe za shodno prikladno mesto, neka prebaci slobodno.

Eto, olakšah sebi dušu.  ;D

Pa recimo kod Perka mislim da nema veze ništa sa primanjima, čovjek stopira, kaučsurfa, radi na putu.... praktički putuje besplatno