Jump to content

Featured Replies

:cartman 10br

Ali zato kod Šalka ide na široko u stilu izvoda iz knjige ''ispijam viski u čekaonici aerodroma u Riju''.  ;D

:pedjalon

Eh druže, razvile se veštine preživljavanja za nikakve pare vremenom.  ;)

Da bude iskren, ovo sam i mnogo potrošio u Šri Lanci, iskreno. Snimi ovo: 2 meseca na putu, Hrvatska, Slovenija, Bosna, Italija, Francuska, Maroko - SVE put, smeštaj, hrana, suveniri - 250 eur.

Što se Šri Lanke konkretno tiče, platio sam hranu, suvenire, prevoz (inače uvek stopiram, ali u ovoj zemlji je stop 101% neisplativ u svakom pogledu), smeštaj 3x plaćen ukupno 10 eur, ulaznice kao što rekoh nisam nigde platio (mahom Indiana Jones stil primenjivan  :D).

Tales,

piši priručnik za putovanja, al ono neki finn sistematičan, da se može prodat. 4Eur cijena po komadu, taman koliki ti je dnevni budžet.

• 2 weeks later...

Ljudi, izvinjavam se sto se tek sada javljam sa utiscima, pritisle obaveze pa se nema vremena. Utisci su podeljeni, kako sta. Sto se tice kvaliteta okeana, jug, Unawatuna, me je totalno razocarao, ali je u Trincomalee-u i na Pigeon Island-u voda bila divna za kupanje, sto se ne moze reci za Nilaveli, koji je svega par km udaljen od Trincomalee-a, a talasi su ogromni, cak je prvog dana bilo i meduza. Prljavo jeste, ali ja sam se nekako spremila na najgore, tako da je sto se toga tice bilo bolje nego sto sam ocekivala. Nas vozac je jako slabo znao engleski, pa je bilo prilicno frustrirajuce objasnjavati mu dalji plan putovanja svakog dana. Engleski im je generalno jako los, sa izuzetkom nekoliko mladih i obrazovanih ljudi koje smo upoznali, uglavnom u Colombu, a kojima je engleski na zavidnom nivou. Slazem se sa Talesom da ljudi i nisu najbistriji, ali njihova ljubaznost i neposrednost apsolutno baca u zasenak tu cinjenicu. :) Nikada necu zaboraviti eksurziju iz Candy-ja, deca su prvi put napustila rodni grad i dosla u Nilaveli da vide okean, radovali su se i vristali na sav glas. I taj osmeh koji im nikada ne silazi sa lica. Ljudi su na mene ostavili najjaci utisak i mozda su oni i jedini razlog zbog kog bih se opet vratila na Sri Lanku, jer, ruku na srce, ima daleko lepsih i egzoticnijih destinacija na ovoj planeti. Prasuma Sinharaja je bila veliko razocarenje, vodic se zaustavljao svaki put kada bismo videli leptira ili majmuna, ko da mu objasni da smo majmuna videli u cirkusu, a da leptira ima i u nasoj zemlji. Sve u svemu, bacene pare. Hramovi su mi bili poprilicno zanimljivi, ali nakon par dana i to postane dosadno. Polonnaruwa itekako zavredjuje paznju, a Sigiriya je stvarno impresivna, sto nikako ne opravdava paprene cene ulaznica za kulturni trougao. Sirotiste slonova je takodje jedna velika pljacka, jahanje slona traje nekih 20-ak minuta, jos smo mi platili  duzu rutu. Sve je toliko komercijalizovano da mi je bilo muka. Mrestiliste kornjaca  takodje. Sve u svemu, za ulaznice sam dala oko 200 evra, ako ne i vise, a od svega bih izdvojila jedino Sigiriju, Polonaruvu, pecine u Dambuli i Peradeniya botanicku bastu. Priroda jeste lepa, plantaze caja, divni vodopadi, ali nista za padanje u nesvest. U Kolombu sam provela zadnji dan, naplasili su me lokalci da ima denge, tako da sam se na dva sata prskala. :) Mnogo mi se svidela atmosfera na setalistu Galle Face Green u vecernjim satima, mnogo ljudi, svi pustaju zmajeve, porodice na okupu, predivan zalazak sunca, stvarno nesto sto treba doziveti. Mislim da je to jedina stvar zbog koje vredi posetiti Colombo. Sto se tice smestaja, momak i ja smo prvog dana nasli nesto za 20$ i bilo je toliko prljavo da nam posle vise nije palo na pamet da uzimamo sobe ispod 40$, tako da smo svuda imali toplu vodu i klimu, ali i isflekane carsave i ubudjale zidove. :) Ali da se ne zalim, bilo je prilicno cisto, mada sam za te pare pre par meseci bila u hostelu u samom centru Rima. Pricali smo sa jako velikim brojem turista koji su imali identicna zapazanja i prituzbe, a to su pre svega paprene cene ulaznica, smestaja, kao i u restoranima. Cene su stvarno evropske, sto se nazalost nikako ne moze reci i za uslugu. Azija je to, ali ne bih se zalila da cene zaista nisu nerazumne za taj deo sveta - rucak u restoranu nikada nije izasao ispod 30$ za dvoje, a u Nilaveliju smo bili osudjeni na hotelski restoran jer tamo van hotela jednostavno nema nicega. Uvece smo uglavnom jeli rotti. Sto se tice srilancanske kuhinje, izdvojila bih slatkis wattalapan, puding od kokosovog mleka, jaja i jos ponecega. E da, voznja lokalnim autobusima i vozom mi je potvrdila ono sto vec dugo smatram, a to je da smo najsmrdljivija nacija na svetu. Ocekivala sam ko zna kakva isparenja i mirise, a prijatno se iznenadila. :) Opet su sve to samo predrasude zasnovane na boji koze. Ne znam na koju foru, ali komaraca je bilo jako malo, i to samo na jugu, oni nevidljivi koji prilicno peckaju a ne zuje, tako da nije bilo nikakve potrebe za zastitinim sredstvima, prosla sam gotovo bez ijednog ujeda. I klima me je prijatno iznenadila, svuda je pirkao neki vetric, moglo je normalno da se dise, tako da nikakve tropske vrucine nismo osetili. Kad smo sleteli u Bg, to je bio takav toplotni udar kakav tamo za tri nedelje nijednom nismo osetili. Prosto mi je neverovatno jer je Tales bio na Sri Lanki gotovo u isto vreme, a eto, skroz drugacije iskustvo sa insektima i vremenom. Jedino se u Kandiju rasturila kisa i to bas dok smo gledali festival slonova, a u Nuwara Eliyi mislim da je bilo ispod 10 stepeni, smrzavanje do kostiju. I bilans na kraju, ode 1000 evra za 22 dana, u to je uracunat vozac za 10 dana, smestaj, ulaznice i hrana, kad se na to doda i karta, ispadne 1600 evra. A smestaj skroz osrednji u pansionima/hotelcicima bez ijedne zvezdice i zaista nikakvo luksuziranje. Ali na Siciliji sam prosle godine za 15 dana potrosila isto toliko, tako da treba da budem zadovoljna. :D Moram pod hitno na neki kurs o jeftinom putovanju kod Talesa. I na kraju samo da dodam da mi nimalo nije krivo sto sam ove godine napravila iskorak i posetila jednu azijsku zemlju, jer je ovo bilo jedno stvarno potuno drugacije i osvezavajuce iskustvo u odnosu na Evropu. Naucis da cenis ono sto imas u svojoj zemlji, prirodne lepote, gradjevine, mirise i lica ljudi zadrzis zauvek u secanju, i ides dalje, na neku sledecu destinaciju (za mene Tajland :) )

Na SL sam prvi put bio 2005 a poslednji 2012. Strasno je koliko je sve poskupelo u tom periodu, a da se kvalitet smestaja/usluge/hrane/prevoza nije popravio ni malo. SL sada ima najgori odnos cena/kvalitet u juznoj/jugo-istocnoj Aziji. Unutrasnjost ostrva i vredi obici, jer je jos egzotika, ali obala je bacanje para - ono sto se na SL smatra delux smestajem (cisto, topla voda, AC, sa izlazom na plazu) je na Tajlandu standardno i kosta duplo manje, a o kvalitetu plaza da ne pricam. 

Drago mi je da je tako jer se za par meseci selim na Tajland, ali to vec potpada pod drugu temu.

Miljana sretno i podeli iskustvo sa nama: šta, kako?

Ono što niko do sada nije spomenuo a meni je prilično smetalo na Šri Lanci je ogromna količina vrana. Deluje prilično deprimirajuće. I u Kandiju nije moguće a da te ne "overe".

Nikakve vrane nisam videla u Kandiju.  :D  Momak i ja smo profesori engleskog, nasli smo posao u istoj drzavnoj skoli u gradu Khon Kaen, cim zavrsimo peripetije oko prevoda i overe diplome i skupimo pare za kartu, selimo se. plata je 1100$, sto je kako sam cula i vise nego dovoljno za Tajland, plus privatni casovi, navodno kad udjes u sistem mozes da zaradis i do 4000$ mesecno. Inace privatni cas od sat i po se placa 60 evra, a kod nas 1000 din. :)

Super, sve najbolje.

Stvarno, pa bile su ih pune krošnje, i pravile su nesnosnu buku, mislim vrane u Kendiju. Možda  to zavisi od godišnjeg doba, Ja sam bio u januaru.

Nikakve vrane nisam videla u Kandiju.  :D  Momak i ja smo profesori engleskog, nasli smo posao u istoj drzavnoj skoli u gradu Khon Kaen, cim zavrsimo peripetije oko prevoda i overe diplome i skupimo pare za kartu, selimo se. plata je 1100$, sto je kako sam cula i vise nego dovoljno za Tajland, plus privatni casovi, navodno kad udjes u sistem mozes da zaradis i do 4000$ mesecno. Inace privatni cas od sat i po se placa 60 evra, a kod nas 1000 din. :)

Da pridodam, pošto sam upravo napustila Tajland nakon dva meseca boravka tamo - to je dovoljno za Tajland a zavisno od vaših navika, može da bude i 'više nego'. :) U svakom slučaju, imaćete komotan život po našim standardima. A verujem da ćete vrlo lako naći i privatne đake, svi tamo traže profesore engleskog.

P.s. Ukoliko poželite da probate u Bangkoku, mogu da vas povežem sa vlasnicom jedne privatne osnovne špkole i vrtića, jer znam da traže profesore engleksog. No, život u BKK je neuporedivo skuplji.

Decko moje drugarice predaje engleski u bkk. On je Englez, native speaker, i zaradjuje 40000 THB mesecno (1000 eur). Po njegovoj prici prosecne plate za njegov posao u bkk su 35-45000 THB, iskusni predavaci (native speakers koji imaju neku vrstu prosvetne diplome iz UK) naplacuju privatne individualne lekcije 600 THB/sat (15 eur/sat), a ima da se nadje i za dosta manje.

Nikakve vrane nisam videla u Kandiju.  :D  Momak i ja smo profesori engleskog, nasli smo posao u istoj drzavnoj skoli u gradu Khon Kaen, cim zavrsimo peripetije oko prevoda i overe diplome i skupimo pare za kartu, selimo se. plata je 1100$, sto je kako sam cula i vise nego dovoljno za Tajland, plus privatni casovi, navodno kad udjes u sistem mozes da zaradis i do 4000$ mesecno. Inace privatni cas od sat i po se placa 60 evra, a kod nas 1000 din. :)

Da pridodam, pošto sam upravo napustila Tajland nakon dva meseca boravka tamo - to je dovoljno za Tajland a zavisno od vaših navika, može da bude i 'više nego'. :) U svakom slučaju, imaćete komotan život po našim standardima. A verujem da ćete vrlo lako naći i privatne đake, svi tamo traže profesore engleskog.

P.s. Ukoliko poželite da probate u Bangkoku, mogu da vas povežem sa vlasnicom jedne privatne osnovne špkole i vrtića, jer znam da traže profesore engleksog. No, život u BKK je neuporedivo skuplji.

Hvala puno, Snezana, ako se kojim slucajem nesto izjalovi oko Khon Kaena-a ili ako se odlucimo za Bangkok, javljam se za kontakt. Pozdrav iz Nisa!

• 1 month later...

Ne znam kako je sajt podešen, ali ja nikakvo obaveštenje na mail nisam dobio 2 meseca o ovim zadnjim promenama (to što ste još septembra pisali).  :o

Kako god, Miljana, rekao mi je Marjan da si imala interesantno iskustvo. Samo, jedna stvar mi upade u oči - mnooooogo ste bre to platili brate mili!  ;D Kontam da bih mogao sa 1600 eur da ''overim'' (kako Peđalon kaže  ;D ) povratni let do Južne Amerike i obiđem 4-5 zemalja u mesec-dva.  ;)

Drago mi je što se selite na Tajland, bićemo tu u komšiluku.  :)

A Šri Lanka i komarci, ne znam, očigledno te ''neće''. Imalo ih je k'o pleve jula!  :D

• 3 weeks later...

Jel oce neko na sri lanku krajem januara ili pocetkom februara? :)

Ja trenutno radim i zivim u abu dabi, pa planiram jedno 10 dana bekpekujem po ostrvu. Flydubai i Mihin lanka lete za mare pare odavde.

Kolombo, Kendi, Polonaruwa, Dambula, Sigirija, Ella i Galle. To su mjesta koja pokusavam uklopiti. Ako ima neko nekih sugestija neka se javi :)

Da i ne.

Isao bih i na duze, ali nemam toliko vremena. Moj je plan da sletim u Kolombo, prespavam tu i odmah sledeci dan vozom za Kendi. Vidim da ima neki voz kojem treba samo 2 sata

http://www.exporail.lk/time-table.php#ColKan

Taj dan obilazak Kendija, hrama... sledeci dan odlazak vozom za Polonaruwu rano ujutru, i obilazak. Tu cu biti stacioniran 2 dana i odatle obici Sigiriju i Dambulu. Do ovog dijela od 5 dana nemam problem.

Sad mi predstavlja problem prevoz od Dambule do Ella, i od Elle do Galle-a. Pokusavam pronaci najbolji i najjeftiniji nacin. Predlozi?

Sad mi predstavlja problem prevoz od Dambule do Ella, i od Elle do Galle-a. Pokusavam pronaci najbolji i najjeftiniji nacin. Predlozi?

Izadjes na ulicu, mahnes rukom i zaustavis autobus na kojem pise "Ella".

Buseva ima bukvalno na svakih 10-15 minuta. Spori su, ali neverovatno jeftini.  :)

Pedjo, ima da oživiš dok stigneš na destinaciju, toliko traju putešestvije sa tim busevima.  ;D

30-40 na sat je prosek po ravnici, po planinama oko 15 na sat.

Pedjalon, što ambiciozno, može to da se poseti u 10 dana opušteno, može i u nedelju... samo je pitanje koliko se gde zadržavaš.  ;)

Jeste, tale, druže, ali ja nisam za jurnjavu. I na Šri Lanci je saobraćaj baš spor, mada čujem da su promenili šine na pruzi ka jugu, kao i da je napravljen novi put ka Hikaduwi.

Nisam ni ja ja jurnjavu, rado bih ja sarao 3 nedelje po cijeloj drzavi, ali necu da spucam cijeli godisnji odmor na jedno putovanje.

Pa to je mnogo jasna logika (jedino je Kinezi ne bi razumeli  :D) - samo luđak bi jurio kad ne bi morao. Svi smo limitirani slobodnim danima, a ako hoćemo više (po mogućstvu sve) da vidimo, jbg, mora se žuriti...

A i 210 zemalja je na planeti, treba sve to obići...  ;D

Kako god, Šri Lanka i to što si planirao je izvodljivo u 10 dana, ali treba da se malo ubrza tempo.  ;)

• 5 months later...

Ima li kakvih novih informacija o SL? Muz i ja smo isprva planirali Tajland, al obzirom da nije u zemlji, ne uspjevamo izvaditi vizu za njega....Evo gledamo SL jer se viza moze pokupiti online (to jos vazi?). Isprva komentari odlicni, i poneseni emocijala, nadjosmo i karte(nismo kupili), al na kraju toliko razocaravajucih utisaka. 

Medjutim nadjosmo i mogucnost odlaska na Maldive....Karta iz Colomba 180 e /povratna/... Dolazimo u Colombo 16.8., da letimo na Maldive 18.8., vracamo se 23.8. sa Maldiva...I ostatak do 1.9 provodimo na SL....

Isplati li se ova SL tih para? Isplate li se Maldivi u periodu krajem avgusta?

• 2 weeks later...
  • Author

Evo gledamo SL jer se viza moze pokupiti online (to jos vazi?)

Važi: www.eta.gov.lk/slvisa

Za Maldive pogledaj letove sa Šri Lanke - www.mihinlanka.com

Emirati takođe imaju povoljne cene letova za Maldive (sa Lanke) - www.emirates.com

Isplati li se ova SL tih para?

Na ovo pitanje ne postoji razuman odgovor. Ima ljudi koji su se iz Evrope preselili u Lanku i puškom ih ne mogu vratiti kući, a sa druge strane postoje ljudi koji su bili na Lanki, i da im sada potpuno besplatno ponude boravak u LK nema šanse da bi prihvatili :) Čovek je biljka čudnovata...

A ja spadam u zaljubljenike u Sri Lanku, meni je to jedna od najlepsih zemlaja koje sam obisla, volim i putovanje njihovim izdrndanim vozovima i tuk-tukovima, i tu neku nesredjenest, a najvise to sto zemlja jos nije iskvarena komercijalnim turizmom, Mozda sam malo i pristrasna, jer zemlja mi je maltene u komsiluku, na nekih tri sata leta, pa mi prija kada iz pustinje i 45 u hladu, odletim u ono predivno zelenilo. U svakom slucaju, Sri Lanka je za avanturu, a Maldivi su za komercijalni turizam i izlezavanje na plazi, pa ko sta voli.