Jump to content

Featured Replies

Posted

Ljudi izvinite molim Vas, treba pomoc, bilo kakva informacija. Naime imam potpisan ugovor o radu kao negovarelj, na godinu dana, rekli su mi poslodavci da dodjem na turisticku vizu, da ce me pustiti u proceduru za stalno, medjutim usput me ozbiljno odzepare, ostanem bez pasosa, ali to nije muka, na sve to oni meni kazu da ce mi srediti pasos kao i moj boravak tamo, bukvalno sam kao na crnom,a sa papirima o ugovoru, evo ga vec 5.mesec ja sam tamo neprijavljena, zelim da ostanem, mooram da ostanem, pomozite mi nekako, sta da radim, imam li izgleda, koje su mi mogucnosti ukoliko mi oni zapravo ne srede te papire, pritom da li uopste postoji ta mogucnost da dok sam tamo oni mene priznaju i zavedu kao svog radnika i srede to u ambasadi. Unapred zahvalna

2 minutes ago, Milunka Savic said:

Ljudi izvinite molim Vas, treba pomoc, bilo kakva informacija. Naime imam potpisan ugovor o radu kao medicinska sestra, na 3godine, rekli su mi poslodavci da dodjem na turisticku vizu, da ce me pustiti u proceduru za stalno, medjutim usput me ozbiljno odzepare, ostanem bez pasosa, ali to nije muka, na sve to oni meni kazu da ce mi srediti pasos kao i moj boravak tamo, bukvalno sam kao na crnom,a sa papirima o ugovoru, evo ga vec 5.mesec ja sam tamo neprijavljena, zelim da ostanem, mooram da ostanem, pomozite mi nekako, sta da radim, imam li izgleda, koje su mi mogucnosti ukoliko mi oni zapravo ne srede te papire, pritom da li uopste postoji ta mogucnost da dok sam tamo oni mene priznaju i zavedu kao svog radnika i srede to u ambasadi. Unapred zahvalna

Greška u startu.

Nijedan poslodavac ti NE MOŽE obezbjediti prvu ulaznu radnu vizu u samoj Njemačkoj. Cijela procedura mora proći kroz ambasadu. Tvoj ugovor ništa ne znači bez radne vize tj nije validan niti sa njim možeš ostvariti bilo kakva prava u Njemačkoj. Kada prvi put uđeš u Njemačku sa radnom vizom koja je najčešće važeća 6 mjeseci, onda imaš dobru šansu da je produžavaš u njemačkim institucijama, bez povratka u ambasadu (zavisno od situacije do situacije, ali najčešće - produženja nastavljaš u DE)

Tvoja jedina opcija je da se vratiš u svoju zemlju, apliciraš za novi posao  i prođeš kroz procedure ambasade - jeste da se čeka dugo ali barem za medicinsko osoblje je malo brži proces i masa medicinskog osoblja odlazi. Tu su i domaće agencije za medicinsko osoblje i njegovatelje-ice.

Sve detalje o apliciraju za vizu imaš na web stranici njemačke ambasade u Beogradu. Od 01.11. uvedena su neka nova pravila za one koji apliciraju za radnu vizu.

Imaš i forum na krstarici - dosta je haotičan i paničan ali može se naći par korisnih sajtova (guglaj radna dozvola nemačka krstarica forum i kreni ispočetka).

Mnogo ljudi nije svjesno pravila koje sam napisao na početku - čuvajte se poslodavaca koji fvam obećavaju vize nakon dolaska u DE jer to je nemoguće i slijedite instrukcije sa sajta njemačke ambasade u BG. Sve ostalo je u domenu rekla-kazala koji može odvesti pojedine živote u probleme.

Sretno!

On 12/3/2017 at 7:22 AM, Milunka Savic said:

... bukvalno sam kao na crnom,a sa papirima o ugovoru, evo ga vec 5.mesec ja sam tamo neprijavljena, zelim da ostanem, mooram da ostanem, pomozite mi nekako, sta da radim, imam li izgleda, koje su mi mogucnosti ukoliko mi oni zapravo ne srede te papire, pritom da li uopste postoji ta mogucnost da dok sam tamo oni mene priznaju i zavedu kao svog radnika i srede to u ambasadi. 

So...

- Kad ti ukradu pasos (ili druga licna dokumenta,ako ne i novac) ne cuti se o tome,vec se to prijavi policiji.Odrasla si osoba,valjda znas toliko.Onaj ko ne uradi to ja mogu da shvatim da to radi samo zato da bi namerno prekrio koliko dugo je u zemlji.Sto je ilegalna radnja.

- informises se pre polaska na put kakvi su uslovi sto se tice prijave i rada u drugoj zemlji,ne ides "tek tako",cisto trbuhom za kruhom,sto kazu Hrvati,i da te nista drugo ne zanima.

- poverovala si tom poslodavcu da ce on da sredi situaciju.Kad si videla da se nista danima,cak i mesecima ne desava po tom pitanju,onda ga pitas sta je bilo i kako napreduje to,a ne da cutis i da te ne zanima.Tj. da pocne da te zanima,ali tek posle 5 meseci na crnom.

- jedna stvar je sto ti zelis da ostanes tamo,a sasvim druga da li i moras.Ti ne moras da ostanes tamo.Ti moras da postujes zakon te zemlje u kojoj si.Ili da snosis posledice ako ga ne postujes.

- ovo sto pitas - cisto sumnjam da je to izvodljivo,na nacin na koji si ti zamislila.Moras da imas prijavljeni boravak,dozvolu za rad...i ko zna sta jos.

- u ambasadu je verujem kasno sad da ides,zato sto si vec uveliko ilegalno u Sengen zoni.Ustvari...ti moras da odes u nasu ambasadu.Ako nemas pasos,kako ces da predjes granicu?Moras otici tamo da izvadis nesto sto se zove "putni list" (dokument koji se dobija u slucaju gubitka pasosa,a sluzi samo za povratak u drzavu iz koje si).

- jedini savet je to sto je Stevan rekao - da se vratis u Srbiju (ili odakle si vec) i da posle legalno udjes u Nemacku.Prilikom povratka u Srbiju,tj. izlasku iz Sengen zone,spremi neku pricu zbog cega si ostala duze nego sto je dozvoljeno.Pa ako prodje-prodje (mada sumnjam,nisu granicari bas naivni).Ili spremi pricu ili spremi pare,koje ces im dati da "zaborave" tvoj slucaj.

- budi svesna da ce te provaliti kad-tad,tj. da ces kad-tad morati da prodjes kroz tu proceduru za prekoracenje dozvoljenog boravka.

Edited by chivitli

Laza GNR-" jedini savet je to sto je Stevan rekao - da se vratis u Srbiju (ili odakle si vec) i da posle legalno udjes u Nemacku.Prilikom povratka u Srbiju,tj. izlasku iz Sengen zone,spremi neku pricu zbog cega si ostala duze nego sto je dozvoljeno.Pa ako prodje-prodje (mada sumnjam,nisu granicari bas naivni).Ili spremi pricu ili spremi pare,koje ces im dati da "zaborave" tvoj slucaj."

Mislim da mi ovde ne podržavamo korupciju. Jer i za pokušaj mita se može zaglaviti ćorka. :sad:

@pedjalon-kao sto vidis "Edited 16 hours ago by chivitli".

Dok covek ne pristane da pomogne onima koji kukaju ovde zbog namerno prekoracenog vremena boravka (tj. ako ce samo da ih kritikuje),post nestane za tili cas.Moderatori ih stite,ne smes da kazes ono sto slobodno mislis o tim sto prekoracuju.

Daleko od toga da ja podrzavam bilo kakve ilegalne metode,a jos manje one koji ih praktikuju (tj. ne manje,nego ni najmanje),ali...ako te zanima,mogu ti reci sta mi je receno privatno kako moj post treba da izgleda u ovoj situaciji.

• 2 weeks later...
On 12/12/2017 at 3:53 AM, Laza GNR said:

@pedjalon-kao sto vidis "Edited 16 hours ago by chivitli".

Dok covek ne pristane da pomogne onima koji kukaju ovde zbog namerno prekoracenog vremena boravka (tj. ako ce samo da ih kritikuje),post nestane za tili cas.Moderatori ih stite,ne smes da kazes ono sto slobodno mislis o tim sto prekoracuju.

Daleko od toga da ja podrzavam bilo kakve ilegalne metode,a jos manje one koji ih praktikuju (tj. ne manje,nego ni najmanje),ali...ako te zanima,mogu ti reci sta mi je receno privatno kako moj post treba da izgleda u ovoj situaciji.

Ma nisu oni za nikakav odgovor...a ti si to bas potanko napisao,ne znam odakle ti zivaca. Sin od mog skolskog druga otisao u Slovacku da radi,pa se naravno nije vratio,a tamo je vec skoro dve godine,pa su prčkali nesto sa nekim laznim "izlaznim"pecatima,pa neke na'vatali,a on otisao do Ambasade, prijavio da mu je pasos ukraden,dobio putni list i rok od 7 dana da predje granicu....i sta bi? Nista, on opet nije dosao u Srbiju....znaci, to ostaviti na nicijoj zemlji i ne primiti nazad. Preteralo se brate slatki.

Ja bih takve,kad bi ih deportovali nazad u Srbiju,na Goli otok slao.

Dok se ne nauce da postuju zakon.I duzinu dozvoljenog boravka.

Edited by Laza GNR

Guest
This topic is now closed to further replies.