Jump to content

Featured Replies

• 1 year later...

Zdravo, zdravo...

Možda sam već pisao o ovome, možda i nisam, možda je neko drugi pisao... ali...

Povučen željom da saznam što više o Severnoj Koreji, naišao sam na odličan 'dokumentarac' po mom skromnom mišljenju, koji je uradio Amerikanac sa skrivenom kamerom koju je imao kod sebe, tačnije, njegov prijatelj je nosio. Dokumentarac se zove 'Vice guide to North Korea' i ima 14 nastavaka, svaki traje po nekoliko minuta. Prvi deo dođe kao uvod, a onda počinje ludilo unutar Koreje. Svim viđenim ja sam fasciniran na različite načine. Naročito 13tim nastavkom...

Ovo je link do prvog nastavka, http://www.youtube.com/watch?v=s6ixGYzbLz0&feature=PlayList&p=F5BEFE1AFB1DAFD1&index=0&playnext=1  a ostatak će već sam naći.

Neću reći nikome OBAVEZNO pogledaj, pošto sam ja prvi koji ne gleda ništa pod 'obavezno'  :-[

Ali za one koje interesuje Severna Koreja, biće odlično da se upotpuni znanje, jeste...

I ko ne zna, Severna Koreja se plasirala na World Cup 2010  :dance:

@markalar: Dobraj je film! Nisam nista bolje ni ocekivao. Samo malo me nervira ovaj glavni lik jer radei isto sto i ti koreanci - ismeva drugu naciju. Nije meni narod za ismevanje, meni je njih zao. Isprani mozgovi, ne znaju za bolje, ne mogu da se pobune...

Pa shvatanje Severne Koreje je prosto individualno, i ja sam ne znam šta da mislim.  Ali definitivno Severna Koreja je pokazala sva dostignuća koje jedan običan čovek može da uradi bez pomoći savremenih sredstava. Prosečno trenirani Koreanac (oni nisu ništa drugo no roboti) može da uradi mnogo više nego prosečan 'savremeni' čovek, npr. mnogo mnooogo više nego ja  :comp:  lol::

Još kada bi im društvo bilo otvoreno, a sačuvane dobre vrednosti današnjeg režima... Kaki Kinezi i otvaranje Olimpijade, ovi bre otvaraju Olimpijadu svakog utorka od 21h, a po potrebi i češće, i to tek tako što im se može (nastavak br.13)  :102:

Nije meni narod za ismevanje, meni je njih zao. Isprani mozgovi, ne znaju za bolje, ne mogu da se pobune...

Ja se sve nekako nadam da će jednog dana ipak da se pobune... Prosto se iznerviram kad god pomislim na Severnu Koreju.

ne mogu da se otmem utisku, (izvinjavam se unapred ako nisam dobro shvatio), da Lazar nema prava kada kaze da korejanci treba da se probude. Mozda je njima i ovako lepo

Evo ovako, pedjalone. Verujem da bi Korejci trebalo da dobiju slobodu da sami biraju kako hoće da žive. Da mogu da izađu iz svoje zemlje ako to požele, vide druge delove sveta, sami odluče koju knjigu hoće da čitaju a koju neće, sami razmisle o tome šta je dobro, a šta nije, sami (putem demokratskih izbora) izaberu ko će upravljati zemljom, itd.

Pa onda, oni koji to budu želeli, neka žive ovako kao sada. Ja bih samo voleo da im se da mogućnost da biraju. A to što uvek ima onih koji gunđaju kako je ranije bilo bolje, mislim da nije relevantno. Ljudi žale za Sovjetskim savezom kao da potpuno zaboravljaju šta se tamo dešavalo i kako se živelo... Čim je prošlo, odma mora da je bilo bolje :)

Severna Koreja nije ništa više do spontano nastali eksperiment na ljudima. Ponovilo se još jednom kao tačno da je čovek ništa više no divlja zver kojom može da se upravlja isto kao i sa domaćim životinjama. Izgleda da nam je to u prirodi i to ne može da se menja. Primeri fašističke Nemačke, komunizma itd itd... Njihovi mozgovi su toliko oprani da oni ne znaju ništa osim to što im se plasira. Ali su zato moćno oružje koje ni najsavremenije naoružanje ne može da prebrodi, jer su svi spremni da izginu do jednog protiv imperijalista.  To im se usađuje od rođenja pa do smrti, a protiv toga pomaže samo nuklearka i ništa više. Ali teško da će nuklearka ikada, ili skorije biti rešenje za problem. Navodno se UN bore protiv režima, a ne naroda...Pa njima je jedan Klinton išao na noge da se izvini. Idi bre...

A i sad mi je jasno kako su one dve male Koreankice otpevale pesmu drugu Titu :-).

Teško da će oni ikada znati da se pobune, tu mora Amerika da upadne, ali čini mi se da neće naći rešenje skorije kako to da izvedu.

'Možda je njima ovako lepo?!' - no comment

Klasično robovlasničko društvo sa robotima kao instrumentima, a to može da bude sve osim lepo.

"Everyone needs a visa, and you need a book a tour.

The visa costs $70, plus you must book a hotel, the cheapest is about $120 per night, and finally you have to deposit $300 per person to a bank in Spain. Oh and you have to fly in which costs $300 per person (from Beijing) "

To nađoh na nekom sajtu, ne znam koliko je tačno.

Postoji relativno laksi nacin da se udje u Sjevernu Koreju. U kineskom gradu Dandong

postoji vise turistickih agencija koje organizuju povoljnije ture po Sjevernoj Koreji od ovih poznatijih kao sto je Koryo itd. Jednom sam poslao mail jednoj agenciji cisto informativno da vidim sta nude i najzanimljivija ponuda mi je bila: 4 dana, prevoz vozom, obilazak Pjongjanga, Kaesonga, Demarkacionog pojasa, Mount Paektu, uz smjestaj i hranu. Cijena za jednu osobu 300 EUR pod uslovom da je u grupi min 6 osoba. Tad su mi oni rekli da su u grupama i kinezi i ostali tako da nije problem formirati grupu jer ima zainteresovanih

E ovako odmah jedna napomena. To su bile informacije iz Oktobra 2008 tako da se unaprijed ogradjujem ako se sta promijenilo.

Ako i dalje postoji agencija se zove DanTour i ovo je mail dantour@yahoo.cn

U Severnu Koreju (koja se zvanicno zove Demokratska narodna republika Koreja) naravno moze da se udje.

Ali ne kada se hoce i kako se hoce.

Vlada odreduje period kada moze da se udje i koliko stranaca u jednom trenutku moze da boravi u zemlji.

Drzavljani USA takodje mogu da udju pod vrlo striktnim uslovima.

Obicno se ide u periodu april-oktobar kada se odrzavaju arirang svecanosti, ili po nasem slet.

Ove godine ce biti duzi period septembar-oktobar.

Primaju organizovane ture ali moze da se ide i pojedinacno. Prilikom dolaska dobiju se dva zvanicna vodica (musko i zensko) bez obzira da li je grupa od 10 stranaca ili samo jedan. Oni odredjuju gde se ide i za svako slikanje mora da se trazi njihova dozvola. Tura ima politicko-kulturni karakter sa naglaskom na politicki: Veliki vodja Kim Il Sung, poseta njegovom rodnom mestu (istorijski rodio se u Rusiji oko Vladivostoka), klanjanje njegovoj statui, penjanje na toranj Ju-Che ideje, onda Voljeni vodja Kim Il Dzong, itd.

Znaci nije problem otici ali kosta i mora da se ide preko Kine.

Za one koji hoce da probaju evo dva linka najpoznatijih agencija:

www.korea-discovery.com

(ceska agencija, viza se valjda radi u DPRK ambasadi u Pragu ali se ide preko Kine vozom ili avionom)

www.koryotours.com

(engleska agencija, viza se radi u Kini)

Severnokorejska vlada dozvoljava maksimalni boravak od 4 ili 5 nocenja sto je 5 ili 6 dana.

U proseku to kosta 1500 evra (manje ili vise zavisno kada se ide).

Takodje postoji i ruska agencija, ide se iz Vladivostoka pa ko je tamo moze da proba.

Ona je izgleda najbolja, nize cene i preko nje moze da se ostane do 10 dana.

I da, ona informacija da drzavljani Srbije mogu tamo bez vize sa pecatom "poslovno" ne stoji.

Nekada davno izmedju bivse SFRJ i SK postojao je sporazum o bezviznom rezimu za osobe koje putuju u SK radi obavljanja poslova od "posebnog interesa" tj. prodaje naoruzanja. Nije preporucljivo probati "poslovno" sada.

On 9/10/2009 at 2:31 PM, Marklar said:

Severna Koreja nije ništa više do spontano nastali eksperiment na ljudima. Ponovilo se još jednom kao tačno da je čovek ništa više no divlja zver kojom može da se upravlja isto kao i sa domaćim životinjama. Izgleda da nam je to u prirodi i to ne može da se menja. Primeri fašističke Nemačke, komunizma itd itd... Njihovi mozgovi su toliko oprani da oni ne znaju ništa osim to što im se plasira. Ali su zato moćno oružje koje ni najsavremenije naoružanje ne može da prebrodi, jer su svi spremni da izginu do jednog protiv imperijalista.  To im se usađuje od rođenja pa do smrti, a protiv toga pomaže samo nuklearka i ništa više. Ali teško da će nuklearka ikada, ili skorije biti rešenje za problem. Navodno se UN bore protiv režima, a ne naroda...Pa njima je jedan Klinton išao na noge da se izvini. Idi bre...

A i sad mi je jasno kako su one dve male Koreankice otpevale pesmu drugu Titu :-).

Teško da će oni ikada znati da se pobune, tu mora Amerika da upadne, ali čini mi se da neće naći rešenje skorije kako to da izvedu.

'Možda je njima ovako lepo?!' - no comment

Klasično robovlasničko društvo sa robotima kao instrumentima, a to može da bude sve osim lepo.

Ne bih se slozio da je to sve spontano. Takodje se ne bih slozio da je covek zver, jer licno za sebe ne smatram da sam zver. U rezimama koje spominjes si uvek imao one koji su se suprotstavljali ali su bili uguseni. Moje misljenje je da to zbog toga sto se uvek cilja na masu ozaloscenih, siromasnih, neobrazovanih ljudi kojima mozes lako isprati mozak pricama. Profesore, glumce, poznate licnosti koje se pobune u tim rezimima prvo smaknu. A kada ostane jedan prosecan covek sa razlicitim idejama od vecine sta moze drugo nego da spusti pogled i radi kako mu kazu.

Nuklearka nikada nije resenje, nikada nece biti.

Ne bi me cudilo da ameri zavuku prste i tamo, mozda neki vodja al kaide zaluta u neki koreanski bunker pa oni nadju razlog da spale pola drzave.

Ja sam za slobodan svet,ja ne volim "Americki nacin zivota",imam moto u zivotu,ako izbije rat u Srbiji,ja odoh u Bugarsku,ako izbije rat u Bugarskoj,ja odoh u Grcku,i tako na kraj sveta,ali da ratujem necu,ali da mi neko kaze,da ce sutra da izbije rat protiv tog rezima,ja bih krenuo!

Taj njihov,Kim Jong-il,car ili vladar,ili sta vec,ima najvecu kolekciju Rols Roysa na svetu,poznat je po svom raskosnom zivotu,da mu iz francuske stizu najskuplja vina,jer mu je doktor zabranio kurvozie,da ima u svojoj kolekciji loptu sa potpisom MJ-a,da kada ide na putovanja ide armiranim vozom,jer se plasi letenja,a na ta dva puta od po 3 dana koje je isao,kina i rusija,helikopteri su mu sletali i donosili sveze jastoge.Od 1989 do 1999 je potrosio 400000 funti samo na henesi. E onda samo pomislim na onog doktora koji je operisao 1000 uglavnom mladih ljudi (cini mi se) koji su izgubili vid jer su gladovali. Kada su skinuli zavoje sa ociju,i progledali posle ko zna koliko vremena,roditelji su ih okretali prema slici tog istog gospodina i svi su kao u transu se klanjali sto im je Kim Jong-il dozvolio da opet gledaju. To mi je najpotresnija scena koju sam u zivotu video...

MA!!!

Dosta vise o Severnoj koreji ,uvek se iznerviram :)

'Ne bih se slozio da je to sve spontano.'

No kako prijatelju? Prvog dana Bog je stvorio čoveka, a drugog Severnu Koreju :-).

'Takodje se ne bih slozio da je covek zver, jer licno za sebe ne smatram da sam zver.'

Nidžo, zahvali se svojim roditeljima što nisi zver i što si imao sreće da se rodiš u Srbendiji, inače bi ljubio sliku voljenoga predsednika i u  :potty: , a labela nema da se kupi! No i to je bolje no da budeš mali bombaš samoubica, što moraš da priznaš da je i više nego zverski, pošto zveri to ne rade.

Sad videh da si ejtin, malo stariji ti mogu posvedočiti kako je bilo za vreme našeg 'voljenoga predsednika', a on je mala beba za brata Džonga. Mi smo mogli, i pobunili smo se, i sad ti sa 18 (najverovatnije) možeš sa pasošem u ruke gde oćeš! Nemaš ti pojma sinko šta je totalna izolacija, a ta naša izolacija je mačji kašalj za brata Džonga, naravno.

Za bilo kakvu revoluciju potrebna je ooogromna koncentracija intelektualaca da bi se uopšte i razmišljalo o revoluciji. A tamo NEMA ko da se pobuni. I ako ga ima, taj je odavno zamenio u biblioteci matičnu knjigu rođenih za matičnu knjigu ovih kontra :-). Luđe od Orvelove 84.

Uprlji su Ameri prste tamo, al u čabar.

@Makaveli13  Najača scena jeste i kada bakica uz pomoć King Džonga dobije vid nazad i presrećna je što može ponovo da vidi sliku vođe :-))). A katarakta obična ili tako nešto.

U četvrtak ću imati gosta iz Danske, koji je bio u Severnoj Koreji, pa me jako interesuje da čujem njegove utiske. Inače, Severna Koreja mi je fascinantna kao svojevrstan eksperiment nad ljudima. Uvek kada gledam reportaže iz Severne Koreje ne mogu da poverujem da su neke stvari istinite... Ne znam u kojoj meri svi ti dokumentarni filmovi daju realnu sliku života, jer su obično američki i naglašavaju anti-amerikanizam Severne Koreje. Druga stvar je koliko  neko ko dolazi u Severnu Koreju uopšte ima uvid u stvarnost. Mislim da uvid u stvarnost nema apsolutno niko, a novinari mnogo manje nego npr. "turisti". Meni se to čini nadrealnom zemljom u kojoj se sve graniči sa ludilom...Međutim, gledao sam i jedan dokumentarni film, u kojem sa video da postoji itekako mogućnost da se ilegalno prelazi granica. Severnokorejci podmićuju čuvare na granici, ilegalno prelazu Kinu i bave se trgovinom. Mnogi se ne vraćaju. Jedna od glavnih stvari koja se švercuje su dvd-ijevi sa južnokorejskim serijama. E, to već preti da ozbiljno uzdrma sistem, jer kroz te serije, koje gledaju u najvećoj tajnosti, ljudi u šoku shvataju da se u Južnoj Koreji ne umire od gladi kao što su mislili niti da je Severna Koreja raj na zemlji. To drastično menja percepciju stvarnosti. Ipak, i ovaj filmu mi ostavlja neke dileme...U istom filmu prikazani su tajni snimci iz Severne Koreje, iz vozova, radnih logora, ulica itd, koji deluju potresno. Navodno postoji otpor režimu koji organizuju izbegli iz Severne Koreje. Ipak, i pored svega ne mogu da verujem u autentičnost svega...Npr, mislim da nije lako imati dvd u Severnoj Koreji...Navodno, otpor organizuju izbegli koji se švrljaju oko granice, a na početku filma govori jedan izbegli koji se krije u Tajlandu, a priča kako strahuje od severnokorejske tajne policije koja ga progoni čak i tamo...

Sve sve, ali mislim da su SVI turisti vrlo bezbedni u Severnoj Koreji ako se ponašaš po njihovim pravilima, što je ok. Da imam love, to bi definitivno bila moja destinacija.

On 9/13/2009 at 11:41 PM, Marklar said:

'Ne bih se slozio da je to sve spontano.'

No kako prijatelju? Prvog dana Bog je stvorio čoveka, a drugog Severnu Koreju :-).

'Takodje se ne bih slozio da je covek zver, jer licno za sebe ne smatram da sam zver.'

Nidžo, zahvali se svojim roditeljima što nisi zver i što si imao sreće da se rodiš u Srbendiji, inače bi ljubio sliku voljenoga predsednika i u  :potty: , a labela nema da se kupi! No i to je bolje no da budeš mali bombaš samoubica, što moraš da priznaš da je i više nego zverski, pošto zveri to ne rade.

Sad videh da si ejtin, malo stariji ti mogu posvedočiti kako je bilo za vreme našeg 'voljenoga predsednika', a on je mala beba za brata Džonga. Mi smo mogli, i pobunili smo se, i sad ti sa 18 (najverovatnije) možeš sa pasošem u ruke gde oćeš! Nemaš ti pojma sinko šta je totalna izolacija, a ta naša izolacija je mačji kašalj za brata Džonga, naravno.

Za bilo kakvu revoluciju potrebna je ooogromna koncentracija intelektualaca da bi se uopšte i razmišljalo o revoluciji. A tamo NEMA ko da se pobuni. I ako ga ima, taj je odavno zamenio u biblioteci matičnu knjigu rođenih za matičnu knjigu ovih kontra :-). Luđe od Orvelove 84.

Uprlji su Ameri prste tamo, al u čabar.

@Makaveli13  Najača scena jeste i kada bakica uz pomoć King Džonga dobije vid nazad i presrećna je što može ponovo da vidi sliku vođe :-))). A katarakta obična ili tako nešto.

Ne poricem ja Slobu... I ne umanjujem kroz to sto si proziveo. Nije mi se svidelo sto si nas ljude generalizovao kao zveri, a verovatno nisi to hteo.

Svako ima pravo na svoje misljenje.  ;)