Jump to content

Featured Replies

Jos malo o Severnoj Koreji: juce sam imao gosta iz Danske koji je bio u Severnoj Koreji prosle godine. Putovao je iz Pekinga i naravno, morao je da ide preko agencije koja organizuje putovanja. Zadovoljstvo je kostalo 1400 e za 8 dana intenzivnog programa. Rekao mi je da u stvarnosti sve deluje jos bizarnije i grotesknije nego sto se cini u dokumentarnim filmovima. Pritom je nemoguce saznati da li ljudi zaista veruju  u sve to ili samo iz straha glume da veruju. Kao turisti morali su da polazu cvece i klanjaju se statuama Kim Il Sunga, da se klanjaju cak i njegovoj vostanoj figuri. Bio je i u mauzoleju u kome je izlozeno telo Kim Il Sunga i tom prilikom video mnogo ljudi koji histericno placu, a vodic im je pricao neverovatne stvari, kao npr. da su sve ptice plakale i prestale da lete na dan smrti velikog vodje...i to sve je govorio mrtav ozbiljan. Sve je u stanju raspadanja, ali je toliko nasminkano da deluje kao funkcionalno i bukvalno svaki detalj putovanja je bio insceniran. U Pjongjangu su prolazili samo ulicama sa visokim zgradama, a iza njih vide se kolibe u kojima zive ljudi, pri cemu u Pjongjangu zivi samo privilegovana klasa. Ostatak zemlje tj. ono sto se vidi usput je neverovatno zaostalo... itd...itd...Sve u svemu, jednostavno je nemoguce dobiti pravu sliku realnosti.

Sto se tice vize, dobio ju je bez problema, popunio je jedan formular dan pred putovanje i to je bilo sve, posto, naravno, sve ide preko agencije...

Slažem se, pod ovakvim uslovima je apsolutno besmisleno, posebno što su posetioci prinuđeni da svojim ponašanjem daju legitimitet režimu Severne Koreje. Mislim da većina u Severnu Koreju odlazi upravo iz te radoznalosti prema bizarnim stvarima, ali ima i onih koji odlaze u nadi da će uspeti da vide realnost. Npr, moj gost je završio političke nauke i hteo je da vidi realnost, međutim, ništa od toga...Sve je to odvratni eksperiment nad ljudima, koji me, moram priznati veoma intrigira. Lično bih voleo da odem tamo, ali tek kada se promene određene okolnosti. Nego, gledao sam još jedan dokumentarni film. Kim Il Sung ima i obožavaoce lika i dela na Zapadu. Film govori o grupi koja veliča ideju Juche i vođa im je neki ludak iz Španije, koji je zahvaljujući svom delovaju dobio i državljanstvo Severne Koreje. Film se zove Friends of Kim i vrlo je zanimljiv njegov tok...

quote author=Lazar link=topic=1166.msg33667#msg33667 date=1253311265]

Tužno. Ja stvarno ne vidim nikakav smisao u odlaženju u Severnu Koreju... Osim da se sopstvena radoznalost zadovolji gledanjem tuđe nesreće. A i za to ne mora da se ide baš tako daleko.

Ja sam bio na Kubi,i ostalo mi je upecatljivo to da kada ides na pecanje,voze te tim njihovim brodicima,ide jedan stariji clan posade,koji nosi oruzje,da oni mladji,ne bi slucajno prebegli...

Ako se ti lozis na zatvoreno drustvo,u kome drze ljude protiv svoje volje,i ako ti taj ocaj medju ljudima i emocije koje to proizvodi (makar bila pesma i igra),onda je Kuba za tebe.

Naravno,necu da poredim Kubu u odnosu na Severnu Koreju,ali razlika je u tome sto ovde,komunjare uzivaju u blagodetima stranih turista i novcu koji im oni donose,kroz korupciju naravno...

Mislim da se ovde vrlo usko posmatraju neke svtari ....... 3/4 zemalja sveta zivi manje-vise u bedi i sirmomastvu vodjene raznoraznim korumpiranim diktatorima ............. da li to znaci da ne postoji niti jedan razlog da se te iste zemlje ne posecuju iz ovog ili onog razloga?

Nedavno je vodjena diskusija na temu Burme, koliko se secam velika vecina diskutanata nije imala nista protiv ideje postavljaca teme da ode u tu zemlju? Kakva je principijelna  razlika izmedju Burme i S. Koreje? Slicni, da ne kazem, poptuno isti rezimi sa manje-vise istim posledicama na lokalnu populaciju.

A sto ce tice Kube, onaj ko je tamo otisao da se izlezava i prcvari na plazi u nekom resortu  je potuno promasio temu ........

Kamo srece da sto pre Kuba ne bude ovakva kakva jeste...kao i Severna Koreja...Dovoljno mi je da vidim na tv kako je. Milionima  ljudi ce biti bolje, pa makar nikada vise ne dosao nijedan turista...

Mislim da se ovde vrlo usko posmatraju neke svtari ....... 3/4 zemalja sveta zivi manje-vise u bedi i sirmomastvu vodjene raznoraznim korumpiranim diktatorima ............. da li to znaci da ne postoji niti jedan razlog da se te iste zemlje ne posecuju iz ovog ili onog razloga?

Nedavno je vodjena diskusija na temu Burme, koliko se secam velika vecina diskutanata nije imala nista protiv ideje postavljaca teme da ode u tu zemlju? Kakva je principijelna  razlika izmedju Burme i S. Koreje? Slicni, da ne kazem, poptuno isti rezimi sa manje-vise istim posledicama na lokalnu populaciju.

A sto ce tice Kube, onaj ko je tamo otisao da se izlezava i prcvari na plazi u nekom resortu  je potuno promasio temu ........

Nisam mislio da ne treba da se ide,ja sam prvi isao,nego da tamo nije sjajno,i niti ce biti... Svi bi oni preko bare...

Ako se ti lozis na zatvoreno drustvo,u kome drze ljude protiv svoje volje,i ako ti taj ocaj medju ljudima i emocije koje to proizvodi (makar bila pesma i igra),onda je Kuba za tebe.

Ovo nije bilo upuceno Kliku nego uopsteno...

Kamo srece da sto pre Kuba ne bude ovakva kakva jeste...kao i Severna Koreja...Dovoljno mi je da vidim na tv kako je. Milionima  ljudi ce biti bolje, pa makar nikada vise ne dosao nijedan turista...

Ja se ne bih previse upustao u politicke teme .......  poenta mojih postova nije ni na koji nacin opravdavanje rezima u pomenutim zemljama  .......

Ono sto pokusavam da kazem jeste to da je svaka zemlja, bez obzira na politicki sistem, bogatstvo, bedu, siromastvo, .......  jedinstvena i interesantna na svoj nacin.

Bljestavilo Las Vegasa , svojevrsna utopija i kic, ne mora a priori da bude superiorno u odnosu na obilazak favela neke siromasne zemlje S/J Ameirike ......

Slazem se, ali pomenuta Severna Koreja nije zemlja po kojoj slobodno i bez nadzora mozes putovati ili komunicirati bilo sa kim. Vecina drugih zemalja sa diktatorskim rezimima nisu ni blizu toliko izolovane i paranoicne i u najvecoj meri dozvoljavaju samostalno putovanje bez nadzora. Sto se tice Kube, moja primedba se odnosila na to da neki u kubanskom rezimu i Castru vide neku posebnu car za putovanje u Kubu...u stilu "Treba ici tamo dok je Castro ziv..." i slicno...To mi je malo licemerno, jer se ne radi o zooloskom vrtu (cije postojanje je isto diskutabilno), vec o realnosti u kojoj ljudi zive.

Razlika izmedju Burme i Severne Koreje je  u tome, sto u  Burmu mozes otici sam, bez vodica nad glavom koji ce ti pricati bajke o savrsenstvu sistema i sto ti gomila rezimu bliskih vodica nece priredjivati pozorisne predstave, a nikoga nece zatvoriti u gulag, jer je prozborio par recenica sa tobom. Pricao sam sa ljudima koji su putovali po Burmi, stoji to da je rezim uzasan, ali stranci relativno slobodno mogu putovati.

Sad kad pročitah sve ovo, mislim da i putovanje u Severnu Koreju može imati smisla - ukoliko se ne svodi samo na razgledanje i uživanje u onome što je egzotično, bizarno, različito itd. Ukoliko se ide sa nekim određenim razlogom, iz dobro promišljenih ličnih pobuda, onda ima smisla. Ako se ide samo zato da bi se zadovoljila radoznalost, onda je to pomalo, što reče Vasko, kao obilazak zoo-vrta.

Možda za takve, nesrećne zemlje, čak i više nego za ostale važi da je bolje ne ići turistički, nego treba imati prilično jasnu ideju zašto ideš baš tamo.

Slazem se, ali pomenuta Severna Koreja nije zemlja po kojoj slobodno i bez nadzora mozes putovati ili komunicirati bilo sa kim. Vecina drugih zemalja sa diktatorskim rezimima nisu ni blizu toliko izolovane i paranoicne i u najvecoj meri dozvoljavaju samostalno putovanje bez nadzora.

Razlika izmedju Burme i Severne Koreje je  u tome, sto u  Burmu mozes otici sam, bez vodica nad glavom koji ce ti pricati bajke o savrsenstvu sistema i sto ti gomila rezimu bliskih vodica nece priredjivati pozorisne predstave, a nikoga nece zatvoriti u gulag, jer je prozborio par recenica sa tobom. Pricao sam sa ljudima koji su putovali po Burmi, stoji to da je rezim uzasan, ali stranci relativno slobodno mogu putovati.

Isto kao sto nije moguce slobodno se kretati po celoj teritoriji Burme. Sa druge strane, nisam siguran kako je to izvodljivo da KP Koreje dodeli po jednog politickog komesara svakom tuirsti koji poseti zemlju. Da je to tako, zasto su onda one dve amerikanke optuzene za spijunazu ako su bile pod pratnjom lokalnih vlasti?

Mislim da se ove radi o zemeni teza jer se u dokumentarnim filmovima uglavnom potencira to pitanje ali tu se radi o filmskim ekipama koje su pod nadzorom vlasti, nista cudno i vec vidjeno mnogo puta i u drugim slicnim rezimima.

Meriti dozu slobode kretanja u dva veoma slicna sistema je besmisleno i podseca me na pricu "cije gov*** vise smrdi"  .......

To mi je malo licemerno, jer se ne radi o zooloskom vrtu (cije postojanje je isto diskutabilno), vec o realnosti u kojoj ljudi zive.

E vidis, ja sam se uvek pitao ko je u stvari u Zoo vrtu, da li su to mozda bogati turisti  u resortima okruzni zicom koji ne smeju nos da promole i vide stvarnost ma kakva ona bila ......... kakvog li paradoksa ........

Slazem se, ali pomenuta Severna Koreja nije zemlja po kojoj slobodno i bez nadzora mozes putovati ili komunicirati bilo sa kim. Vecina drugih zemalja sa diktatorskim rezimima nisu ni blizu toliko izolovane i paranoicne i u najvecoj meri dozvoljavaju samostalno putovanje bez nadzora.

Razlika izmedju Burme i Severne Koreje je  u tome, sto u  Burmu mozes otici sam, bez vodica nad glavom koji ce ti pricati bajke o savrsenstvu sistema i sto ti gomila rezimu bliskih vodica nece priredjivati pozorisne predstave, a nikoga nece zatvoriti u gulag, jer je prozborio par recenica sa tobom. Pricao sam sa ljudima koji su putovali po Burmi, stoji to da je rezim uzasan, ali stranci relativno slobodno mogu putovati.

Isto kao sto nije moguce slobodno se kretati po celoj teritoriji Burme. Sa druge strane, nisam siguran kako je to izvodljivo da KP Koreje dodeli po jednog politickog komesara svakom tuirsti koji poseti zemlju. Da je to tako, zasto su onda one dve amerikanke optuzene za spijunazu ako su bile pod pratnjom lokalnih vlasti?

Mislim da se ove radi o zemeni teza jer se u dokumentarnim filmovima uglavnom potencira to pitanje ali tu se radi o filmskim ekipama koje su pod nadzorom vlasti, nista cudno i vec vidjeno mnogo puta i u drugim slicnim rezimima.

Meriti dozu slobode kretanja u dva veoma slicna sistema je besmisleno i podseca me na pricu "cije gov*** vise smrdi"  .......

To mi je malo licemerno, jer se ne radi o zooloskom vrtu (cije postojanje je isto diskutabilno), vec o realnosti u kojoj ljudi zive.

E vidis, ja sam se uvek pitao ko je u stvari u Zoo vrtu, da li su to mozda bogati turisti  u resortima okruzni zicom koji ne smeju nos da promole i vide stvarnost ma kakva ona bila ......... kakvog li paradoksa ........

Moj otac ide u resorte,a proputovao je celu Evropu pesice,ziveo u Libiji,Iraku,ali covek je u godinama,kada mu stvarno nije do toga da razmislja,planira,nego uplati aranzman,i cao...

Zasto ti mislis da si bolji od onih koji idu u resorte? Zar te ne cini to istim kao onima koji idu u resorte i smeju se tebi? Pitam te zato sto pominjes te resorte vec drugi put....

Moj otac ide u resorte,a proputovao je celu Evropu pesice,ziveo u Libiji,Iraku,ali covek je u godinama,kada mu stvarno nije do toga da razmislja,planira,nego uplati aranzman,i cao...

Zasto ti mislis da si bolji od onih koji idu u resorte? Zar te ne cini to istim kao onima koji idu u resorte i smeju se tebi? Pitam te zato sto pominjes te resorte vec drugi put....

Da li znas koja je razlika izmedju putnika i turiste?

Cini mi se da nisi razumeo u kojem kontekstu je pominjan resort ..... nemam ja nista protiv istih.

Gde sam ja to rekao da sam nesto poseban u odnosu na one koji odsedaju u resortima?

Cini mi se da nisi razumeo u kojem kontekstu je pominjan resort ..... nemam ja nista protiv istih.

Gde sam ja to rekao da sam nesto poseban u odnosu na one koji odsedaju u resortima?

izvini onda...

Naravno da posetioci u Severnoj Koreji ne dobijaju svog licnog vodica, osim ako ne putuju sami, a to je velika retkost. Kada putuju sami, naravno da im je odredjen pratilac i ne mogu da mrdnu bez njega i svaki detalj tokom boravka je isplaniran do kraja. Ako nisi obavesten, odobravaju se iskljucivo grupne posete. S obzirom da sam imao priliku da razgovarama sa covekom koji je bio u Severnoj Koreji i pogledam brojne dokumentarne filmove, iz razgovora sam shvatio da je koncept poseta identican onom prikazanom u dokumentarnim filmovima, bez mogućnosti da posetilac bilo sta radi sam, niti da se razgovara sa ljudima. I sta ocekujes da ces cuti i videti, a da to ne vidis na TV? Stvarno bih voleo da cujem...U Burmi je definitivno moguce neuporedivo slobodnije kretanje i bespredmetno je diskutovati da li tamo kao individualni putnik mozes videti bolje realnost, a valjda je to cilj.

S druge strane, turisti koji se plase da promole nos izvan svog "sigurnog sveta" , koje pominjes,  provode vreme tako po sopstvenom izboru, niko im ne brani da to rade, mada mislim da takav se tip ljudi ponasa kao da su u zooloskom vrtu, ali to je stvar sopstvenog izbora. I dalje, uopste ne mislim da je pogresno ici na Kubu, nemam nista protiv toga, ali ako to neko cini samo zato sto je na vlasti Castro, pa da se malo nasladjuju time, to mi je definitivno bezveze. Severna Koreja nema veze ni sa Kubom ni sa Burmom. Da li mislis da je normalno da ti neko prica price kako su ptice plakale kad je umro Kim Il Sung i to sa najvecom ozbiljnoscu, a da pritom ne mozes da provalis da li osoba to zaista veruje ili govori po necijoj naredbi?

Od "slicnih zemalja" bio sam u Turkmenistanu, gde takodje neguju kult licnosti velikog vodje, ali s obzirom da sam mogao relativno slobodno da se krecem, naravno ne svugde, mogao sam da poprilicno shvatim mnoge stvari. Da me je na granici sacekao vodic i vodio iskljucivo po vrlom, novom Ashgabatu sigurno da bih na kraju dosao u iskusenje da verujem da sam u zemlji blagostanja, u nekom novom Dubaiju (jer pojedine stvari zaista izgledaju tako); pa cak i da sam prethodno vrlo dobro obavesten populjali bi definitivno moju percepciju realnosti. Medjutim, s obzirom da sam mogao da se samostano krecem, sasvim brzo sam otkrio drugo lice Ashgabata koje deluje  zaprepascujuce nakon pozlacenih kicastih kupola palata od mermera itd...

Ima sjajan tekst o tome - čini mi se da smo ga već pominjali na forumu. Naslov teksta je "Tourist is always the other guy" - mislim da je to odgovor na tvoje pitanje. Ili, što bi rekao narod - "drugi su kukavice, ja sam oprezan" :)

Ne vidim kakvog smisla ima bilo kakvo distanciranje od "resorta", hotela, odmarališta, turističkih atrakcija, agencija, itd. Postoji mnogo različitih vrsta putovanja. Meni uopšte ne smeta da platim agenciji i deset dana se izležavam na moru, ako osetim da je to ono što mi je u datom trenutku potrebno. Mislim da je Vaskova paralela sa zoološkim vrtom data u sasvim drugom kontekstu.

Inače, mnogi su sebi uvrteli u glavu da su "putnici" a ne "turisti" samo zato što putuju bez agencije. Nisam siguran da imam želje i energije da se na forumu razračunavam sa tim pogrešnim uverenjem, ali ako me isprovocirate, ima da leti perje oko toga :)

• Author

Meriti dozu slobode kretanja u dva veoma slicna sistema je besmisleno i podseca me na pricu "cije gov*** vise smrdi"  .......

E vidis, ja sam se uvek pitao ko je u stvari u Zoo vrtu, da li su to mozda bogati turisti  u resortima okruzni zicom koji ne smeju nos da promole i vide stvarnost ma kakva ona bila ......... kakvog li paradoksa ........

Te dve Amerikanke su uhvacene kada su presle ilegalno granicu iz Kine u S.Koreju.

Ma to je vec 2. ili 3. put da to dopustaju... Je li gledao neko onaj film,korejski,braca rata?

Mislim da je vrlo sebicno meriti ispravnost posete zemalja po kljucu: da li JA nesto mogu da vidim i kako ce MENI biti.

Vec sam ostro kritikovao one koji posecuju Burmu kao turisti jer je turizam glavni izvor dobavljanja stranih (hard currency) valuta tog rezima. Znaci kao turista direktno omogucujete postojanje tog rezima. Godisnje dodje 200-300 hiljada turista.

S druge strane u Severnu Koreju udje samo nekoliko hiljada turista (1-3) sto je na nivou drzave neznatna suma novca. Zato sam protiv posete Burme, a za posetu Severne Koreje u koju bih vrlo rado isao da imam vremena i novca. Bio sam na njihovoj teritoriji u DMZ kada sam boravio u Juznoj Koreji, a i inace godinama se interesujem za tu zemlju. Inace, takodje sam godinama clan Korean Friendship Association jer zelim da dobijem sto vise informacija o zemlji. Clanovi KFA mogu da idu na posebne ture koje nisu toliko kontrolisane, slobodnije da se krecu i da vide vise realnog zivota.

Znaci, moja je osnovna ideja da ispravnost treba meriti po nameri i posledicama. Moje clanstvo u KFA i buduca poseta ne doprinose opstanku tog rezima, dok dolazak turista u Burmu njegovo postojanje direktno omogucuje.

• 1 month later...