Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima, novi sam korisnik na forumu iako sam dosta cesto bio gost i volim da citam sve u okviru kluba putnika i ovog foruma. :smile:  Dosta volim da putujem iako je to do sada bilo sa drustvom ili putem turisticke agencije. Evropu sam obisao uzduz i popreko i nesto malo azije.

Prvi put planiram putovanje na Bali, u samostalnoj reziji, avionom, pocetkom ili sredinom Januara 2018. Moram da napomenem da nemam iskustva na aerodromima i da do sad nisam putovao avionom. Ideja je da ova tema ujedno bude plan puta, uz pomoc iskusnih clanova na ovom forumu. Za pocetak, procitao sam skoro sve teme i imam nekoliko jedinstvenih pitanja sto se tice samog puta na Bali.

1. Nasao sam povoljne karte (u pola cene) sa Qatar airways, od Istanbula do Denpasara(Bali). Problem je pocetni let do tamo, jer mi je presedanje u Dohi i cekanje na sledeci avion iz Dohe za Denpasar od 9 ipo sati. Kao sto sam naveo, nemam iskustva sa aerodromima, sta se radi u tom slucaju? Sta je najpametnije, da li je neko imao slicna iskustva? Da li uopste moze da se provede 9 sati cekajuci u tom medjucarinskom prostoru?

2.  Da li se pri dolasku na Bali placa neka turisticka taksa? Sto se tice vize, proverio sam da viza za gradjane Srbije nije potrebna, ukoliko se ostaje do 30 dana.

3. Prilikom samog puta, da li me mogu iznenaditi neki dodatni troskovi na aerodromima, prilikom presedanja?

4. Poprilicno sam fleksibilan sto se tice vremena, koliko bi mi preporucili dana za potpuno istrazivanje i uzivanje u Baliju?

5. Prilikom dolaska na Bali, da li da uzmem taksi na aerodromu ili da nadjem smestaj koji ima to u ponudi pa bi me samim tim i neko docekao? Vase preporuke?

6. Imam telenor master card karticu na kojoj mogu da imam i dolare i evre na tekucem racunu u isto vreme pored dinara, sto je da kazemo prednost. Da li su bankomati lako dostupni? Da li na Baliju za prevoz, mogu da platim u dolarima? Da li bi bilo pametno da prilikom dolaska imam u kesu i dolare? Da ne bih morao novac da menjam na samom aerodromu.

7. Internet za mobilni i kredit ka medjunarodnim pozivima? Gde mogu povoljno da nabavim karticu, koje su vase preporuke?

8. I na kraju poslednje pitanje uopsteno vase preporuke, sto se tice smestaja, plaza, turistickih mesta, sta je nezaobilazno?

Pozivam sve iskusnije clanove i putnike da se pridruze u stvaranju plana za nezaboravnu avanturu na Baliju :smile:

39 minutes ago, Lesa said:

1. Nasao sam povoljne karte (u pola cene) sa Qatar airways, od Istanbula do Denpasara(Bali). Problem je pocetni let do tamo, jer mi je presedanje u Dohi i cekanje na sledeci avion iz Dohe za Denpasar od 9 ipo sati. Kao sto sam naveo, nemam iskustva sa aerodromima, sta se radi u tom slucaju? Sta je najpametnije, da li je neko imao slicna iskustva? Da li uopste moze da se provede 9 sati cekajuci u tom medjucarinskom prostoru?

Možeš provesti do 24h u tranzitnom prostoru. Putujem često preko Dohe i generalno je solidan aerodrom da se ubije toliko vreme, ima čak i klupice za spavanje i dosta restorana i kafića da se ubije vreme.

Međutim imaš sreće sa periodom putovanja, pošto Qatar trenutno nudi besplatan hotel i vizu za ljude koji putuju kraja aprila sledeće godine preko Dohe (jedino moraš da platiš troškove transporta, tj. taksi ili Uber do hotela). Više detalja na ovoj stranici.

42 minutes ago, Lesa said:

3. Prilikom samog puta, da li me mogu iznenaditi neki dodatni troskovi na aerodromima, prilikom presedanja?

Ne znam na kakve troškove misliš, ali generalno nema dodatnih troškova vezanih za presedanje (sve troškove i takse si platio prilikom kupovine karte).

44 minutes ago, Lesa said:

6. Imam telenor master card karticu na kojoj mogu da imam i dolare i evre na tekucem racunu u isto vreme pored dinara, sto je da kazemo prednost. Da li su bankomati lako dostupni? Da li na Baliju za prevoz, mogu da platim u dolarima? Da li bi bilo pametno da prilikom dolaska imam u kesu i dolare? Da ne bih morao novac da menjam na samom aerodromu.

Nemam odgovore na sva tvoja pitanja ovde, ali mogu na dve stvari ovde da ti odgovorim. Takođe koristim Telenorovu MasterCard debitnu karticu na svim mojim putovanjima i izuzetno sam zadovoljan, posebno što imaju 0% provizije na menjanje tako da je skoro uvek najisplativija za plaćanje. Ono što sam hteo da ti naglasim da je kartica vezana za dinarski i evro devizni račun, što znači sledeće. U slučaju da plaćaš valutom koja jedna od ove dve oni će skinuti sa evro deviznog računa (po kursu sa mastercardove stranice), a ako nemaš evre onda će promeniti sa dinarskom računa po bankovnom kursu u evre i onda po mastercard kursu. Dolare i ostale valute NEĆEŠ MOĆI DIREKTNO KORISTITI čak iako plaćaš u toj valuti, što dovodi do sulude situacije da, ako plaćaš nešto u USD i imaš SAMO USD na računu, oni će promeniti te novce iz USD u RSD, pa iz RSD u EUR i sve to po njihovom bankovnom kursu i tek onda naplatiti i konvertovati po MasterCard kursu. Ovo celo zadovoljstvo uvećava iznos za skoro 5% (!!!) naspram toga da si samo imao EUR na računu i tako plaćao.

tldr; Uplati EUR na karticu i nemoj se baviti drugim valutama :biggrin:

Što se tiče keša moje iskustvo u celoj Aziji (pa i u ostatku sveta koje, sa izutetkom Evrope i Severne Afrike) je da je daleko najisplativije nositi Američki Dolar (USD) i da se on generalno lako menja. Samo gledaj da uzimaš novčanice koje su SAVRŠENE ili skoro savršene, pošto jako zakeraju oko malih oštećenja.

55 minutes ago, Lesa said:

7. Internet za mobilni i kredit ka medjunarodnim pozivima? Gde mogu povoljno da nabavim karticu, koje su vase preporuke?

Ovde bi trebalo da ima dosta korisnih informacija.

• Author

Deleter hvala na iscrpnom odgovoru. Dao si mi dosta korisnih odgovora na postavljena pitanja. :smile:  Jos jedno pitanje. 

Posto imaju ovu akciju za besplatan smestaj i tranzitnu vizu preko Dohe, a da se plate troskovi transporta. Mogu uzeti i pauzu od 23 sata izmedju presedanja na sledeci avion, pa taman da imam vremena, da istrazim i Dohu malo. Reci mi koji je proces u tom slucaju sa mojim putnim koferom, koji ne ide samnom. Posto mi u tom slucaju verovatno ne bi ni trebao, dovoljan mi je ovaj rucni (ranac) da prezivim 20 sati... Da li oni vode racuna o tom premestaju na sledeci let i koje su sanse da sve prodje bez problema sto se tice premestaja na avion koji je tek za 9 ili 23 sata, prilikom presedanja?

18 minutes ago, Lesa said:

Reci mi koji je proces u tom slucaju sa mojim putnim koferom, koji ne ide samnom. Posto mi u tom slucaju verovatno ne bi ni trebao, dovoljan mi je ovaj rucni (ranac) da prezivim 20 sati... Da li oni vode racuna o tom premestaju na sledeci let i koje su sanse da sve prodje bez problema sto se tice premestaja na avion koji je tek za 9 ili 23 sata, prilikom presedanja?

On ostaje na aerodromu i nastavlja dalje, generalno nema problema i to je sasvim rutinska stvar. Imaj na umu da ako ti je presedanje duže od 24 sata (nisam tačno siguran što se tiče vremena sa Qatarom, ali ovo je neko generalno pravilo), onda moraš da pokupiš svoj kofer prilikom presedanja i nemaš opciju da ga ostave na aerodromu i čeka sledeći let. Generalno se ne bih preterano brinuo oko kofera, sa svim avio kompanijama se može dogoditi da zakasni, ili (izuzetno retko) izgube prtljag ali to je više izuzetak nego pravilo. Moj savet ti je da ostaviš dovoljno odeće za 1-2 dana u ručnom prtljagu, da ne bude apsolutna drama ako i bude kasnio. Pored toga u tom slučaju imaš pravo da kupiš odeću i druge potrebštine i da ti oni refundiraju te troškove.

Evo moj lični primer od pre par meseci, na direktnom letu od Mineapolisa do Čikaga su uspeli da mi ne stave prtljag u avion i dobio sam ga 24h kasnije, ja sam im rekao da imam bitan sastanak taj dan i da mi je potrebna odeća koja je u koferu, na šta su oni rekli da kupim šta mi treba i da će sve refudnirate. Na kraju se ta mala neprijatnost završila tako što sam nabavio garderobe za oko 350$ na njihov račun :biggrin:

• Author

Hvala na detaljnom odgovoru! :smile:

Pitanje u vezi prevoza, da li je Uber dostupan u Denpasaru?

Vec sam procitao ovde na forumu da imaju opcije da iznajmis vozaca za ceo dan da te voza za 40$ do 50$... Ja sam nasao tu ociju i za 30$ preko TripAdvisora :smile:

Pored tih dnevnih rezervacija, interesuje me prosecna cena voznje kada bih pozvao taxi da me odveze od tacke A (hotela na primer) do tacke B (na drugu stranu grada). Znaci ne rezervacija voznje ceo dan, nego jedna taxi voznja? Cuo sam da oni tebe pitaju koliko bi platio, pa se cenkate... 

Koliko jedna takva voznja izadje u dolarima?

Radi Uber.

Ja sam uzeo lokalnu sim karticu i otvorio novi nalog, uz referal mislim da je bilo pet voznji do 25k. Tamo takodje uber prima kesh ako ti to odgovara. Posle ponoci uvek zovu da se cenjkaju, niko nece da prihvati uber cene.

Ne znam da li ce zvati ako nemas lokalni broj.

Takodje, skoro je nemoguce uzeti uber sa DPS aerodroma, posto im taksisti brane pristup (opet uz poziv moze neki dogovor kao da te drugar saceka i sl).

Ne mogu da se setim cena, posto su mi na drugom telefonu.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

• 3 months later...

Za rentu skutera preporucujem http://www.bali4ride.com/contact-us/

Jedini sa kojima sam uspeo da dogovorim preuzimanje motora u jednom mestu a vracanje u drugom. Pogodno je kada dogovorite da vas ceka skuter na aerodromu i da ga vratite u nekoj luci (ako idete brodom dalje), a potom u povratku na aerodrom suprotno. U tom slucaju ne trebaju taxi niti uber, samo poznavanje Azijskog saobracaja na motoru i offline mapa. 

• 2 weeks later...

U Indoneziji, Grab je mnogo povoljniji i dostupniji od Ubera. Jedino je problem što u nekim mestima (veći deo Balija, ali dešavalo mi se i na Javi) vozači ne smeju da dođu da ih taksisti ne bi prebili, kao što mi je više puta objašnjeno. Jedan je čak i mene hteo da bije jer mi je video na telefonu da pozivam Grab. 

Pozdrav,

planiram da posetim Bali krajem godine (znam da sam se javila bas rano ali pokusavam da vidim koliko ce me sve to kostati :smile: )

Ostala bih nekih 3 meseca sto znaci da mi treba viza, pa zna li neko koja je procedura i sta sve treba od papira? Do sada sam jedino vadila britansku vizu gde znam da je sama procedura skupljanja papira da te mozak zaboli. Nadam se da nije tako i sa Indonezijom :smile: Gledala sam neke avionske karte i cini mi se da je Qatar najbolja/najjeftinija opcija. 

Ako neko ima bilo kakvu korisnu informaciju bila bih mu i vise nego zahvalna :smile: 

• 1 month later...

za indonezansku vizu moras da imas pokriven smestaj za svaki dan boravka tamo...to je najveca stavka, mada ako toliko dugo ostajes, mozes da iznajmis neku gajbu, kucicu koje se izdaju na mesecnom nivou, i dovoljno ti je da prilozis papir -potvrdu o izdavanju..to treba, i izlazna avionska karta...nije nikakav problem dobiti je na duze....mada, ukoliko ostajes 3 meseca, moj bi ti savet bio da posetis i jos neka indonezanska ostrva, jer je indonezija prelepa, i jako sarenolika, bilo bi bzvze biti tamo toliko dugo a ne obici nista...

ja sam bio nekoliko meseci u indoneziji u jednom cugu, za to vreme sam obisao severnu sumatru, javu ( dobar deo), i bali...i mogu ti reci da mi se bali najmanje svideo...ali i toliko vreme koje sam proveo tamo mi je bilo u sustini malo za  ostrva koje ima indonezija..posle sam bio jos dva puta, jednom na lomboku i borneu, a drugi put samo kratko na baliju...i lombok mi je lepsi od balija..mislim, razlicite su percepcije, ali u svakom slucaju ti savetujem da proputujes malo...

sto se tice avio karata, mozda nije losa opcija da se uhvati dobra promocija qatar-om do bankoka, i onda low costom da se prebaci do indonezije...cesto moze biti povoljnija opcija, pogotovu ako navatas one cuvene karte od 400 evrica iz bga, do bangkoka, mada ih nesto u zadnjih 2 meseca nije bilo..zadnji put sam ih video pocetkom marta...iz bankoka imas air asia, lion air, garudu, scoot , gde mozes da navatas povratne karte bkk-bali, preko kuala lumpura, za 100 evrica..

• 3 weeks later...

Krajem godine često budu avio promocije pa sam u okviru toga zimus leteo iz Beograda Qatarom za 550e.

Ne zaboravi da su Decembar i Januar najkišniji period u godini, budući da ćeš ostati 3 meseca predlaćem ti odlazak Septembra ili Februara. U suvoj sezoni (Maj, Jun, Jul, Avgust) je kiša turista, verujem da je monsun bolji od toga.

• Author

Pozdrav svima :smile: 

Kao kreator ove teme zeleo bih da prenesem utiske sa Balija. I za kraj pitam jos koje pitanje vezano za sledece putovanje na Bali, posto ovaj put planiram da ostanem duze i obidjem vise zemalja. Tako da koga ne zanima moje iskustvo (ukratko), predjite sa citanjem na pitanja.

Na kraju sam otputovao na Bali 7. Januara iz Sarajeva, sa pauzom u Dohi, kupio sam kartu online preko Qatar Airwaysa svega 10 dana pred put. I prosao sam odlicno. Svega 500 evra povratna karta, i pritom sam ostao po 5 dana u Sarajevu pre i nakon puta. 

Bali me je odusevio. S obzirom da se 2, 3 meseca pre mog dolaska aktivirao vulkan, kada sam dosao nije bilo krcato turistima i hoteli su bili zeljni za turistima. Pa sam stoga preko agoda.com sajta nasao veoma povoljne cene smestaja, sa preko 60% popusta. Prvih 10 dana sam bio u Kuti, iznajmio sam ceo lux apartman samo za sebe, za svega 20 evra po nocenju, nakon toga 7 dana u Sanuru koji me je odusevio jos vise pa sam zalio sto nisam proveo vise dana tu. I na kraju 2 dana u Ubudu.

S obzirom da sam putovao sam, od prvog dana po dolasku na Bali, uspeo sam da se izgubim na sat vremena, trazeci plazu, iako je bila na 200 metara od hotela, pa sam posle trazio i kako da se vratim u hotel :biggrin: . Zaista je haoticno, pogotovo u Kuti kada se prvi put nadjes sam tamo. Ali sam isto vece nasao i drustvo, tako da sam se upoznao sa 10ak lokalaca tokom mog putovanja. Lokalci su veoma drustveni, upoznao sam i dosta njih koji rade u turizmu ili studiraju i dosli su sa sa okolnih ostrva Jave, Sumatre.  

Tokom 20 dana na Baliju ni jednom nisam bio sam, proputovao sam ostrvo uzduz i popreko. Koristio sam Grab samo jednom, kada sam se prebacivao iz jednog hotela iz Kute u Sanur. Tako da je moja preporuka definitivno Grab. Tokom svih ostalih dana novi prijatelji koje sam stekao davali su mi njihov skuter/motor besplatno, iako sam insistirao da barem dam za gorivo, nisu hteli ni to. Tako da sam imao prevoz za sve dane boravka besplatno. Jedan prijatelj kog sam upoznao radi u turistickoj agenciji tako da sam imao i vodica besplatno :biggrin:

Na kraju iskusio sam i njihov stil voznje koji me je iznenadio, gde se njih 5 (citava porodica) vozi na skuteru, tako me je prijatelj sa sve rancem i velikom putnom torbom odvezao na skuteru do Aerodroma, i to je insistirao. Cak je uzeo slobodan dan na poslu da bi me on mogao odbaciti.

Na kraju krajeva sam bio odusevljen putovanjem, ljudima, gostoprimljivoscu lokalaca i stekao sam iskustvo vise koje se pamti celog zivota.

PITANJA:

Zbog svega ovoga, odlucio sam da ovog puta opet odem na Bali u decembru, pa da docekam i Novu Godinu tamo, ali i ostanem duze. Viza mi prosli put nije trebala posto sam je dobio po ulasku, na 30 dana.

Ovaj put zelim da ostanem duze, 2, 3 meseca minimum, pa me zanima koje su mi opcije za vizu? 

1) Citao sam na forumu, turisticka viza se moze dobiti na 2 meseca, bez mogucnosti produzetka, da li je to tacno?

2) Sta je to socijalna viza, koja moze da se produzava do 6 meseci? I ko moze da je dobije?

3) Na koji nacin mogu da radim Visa Run? I da li bi mi preporucili tako nesto?

4) S obzirom da sam freelancer, zanima me i zivot digital nomada, u cemu se pronalazim. Bali je odlican za tako nesto, posto sam se vec raspitao proslog puta, tako da razmisljam i da putujem po 2, 3 meseca kroz Azijske zemlje. Kako je to moguce izvesti, ako sam vec na Baliju, i nakon mesec dva zelim da posetim na primer i Tajland za koji mi treba viza?

Ako nekoga nesto zanima u vezi Balija i samog puta sada i ja mogu da pomognem drugima, pa me slobodno kontaktirajte i pitajte sta god vas zanima. :smile:

Pozdrav!

• 2 months later...

1) Da, ali možeš da uradiš ovo pod stavkom 3.

2) Ne preskačem, samo ne znam odgovor.

3) Kada ti ističe dozvoljeni turistički period potrebno je da napustiš državu i ponovo uđeš u nju čime reset-uješ period boravka. Slobodno to uradi koliko god puta i pritom iskombinuj sa posetom Tajlanda ili za šta god bude prejeftinih letova.

4) Postoji Tajlandski i Maležanski konzulati u Denpasaru. Za druge azijske države bi verovatno morao da se obratiš turističkoj agenciji za pomoć ili da sam mejluješ i telefoniraš sa konzulatima, putuješ do njih ili šalješ i primaš poštom pasoš i razna dokumenta.

• 1 month later...

Ljudi,da li je neko bio skoro na Baliju,Ubud,Denpasar...kako se krecu cene prevoza od aerodroma do Ubuda,Sanura npr..

Bio ja proletos. Kad sletiš u Denpasar, već na izlazu iz aerodroma te opkoli horda taksista. Moraš se jako cenjkati jer oni odvale neku bizarnu cenu, tipa triput skuplje nego što je normalno. Proguglaj malo kolika bi trebala da je cena pa se po tome ravnaj, ja se ne sećam tačno. Uber, grab i slično ne dolaze na aerodrom i većinu turističkih mesta jer se boje taksista. 

Iz Ubuda na aerodrom vozi minibus, ima par puta dnevno, sećam se da je bilo nešto jeftino. Nažalost brojeve slabo pamtim, posebno kad su u stotinama hiljada, milionima itd.

• 5 months later...

Pozdrav društvo,

Imam pitanje vezano za dozvolu za skuter na Baliju.

U Srbiji imam B kategoriju, da li je dovoljno da izvadim u Srbiji međunardnu vozačku dozovolu i da sa njom nesmetano vozim na Baliju ili ipak to nije dovoljno ?

16 hours ago, Џелетовић said:

Pozdrav društvo,

Imam pitanje vezano za dozvolu za skuter na Baliju.

U Srbiji imam B kategoriju, da li je dovoljno da izvadim u Srbiji međunardnu vozačku dozovolu i da sa njom nesmetano vozim na Baliju ili ipak to nije dovoljno ?

Trebalo bi da je dovoljno nista, ili ako si bas lose srece jedno 5USD novcanica.

12 hours ago, noskich said:

Trebalo bi da je dovoljno nista, ili ako si bas lose srece jedno 5USD novcanica.

nije bas samo losa sreca...

panduri na baliju po pravilu zaustavljaju strance, znajuci da vecina nema dozvolu za motor, i tako im uzimaju kintu- da, tih 50$, ili evra, ko sta ima heheh:)

vise je u pitanju luda sreca da te ne zaustave...i najmanji prekrsaj koji stranac napravi, je dovoljan da pandur ima razlog da te zaustavi...o najmanjem prekrsaju mislim i npr. na to da prednjim tockom nagazis na zebru  pesackog prelaza, prilikom zaustavljanja na istoj, iako u blizini nema pesaka u precniku od 500m...

moj savet je odvojiti u startu bar 50$ za potplacivanje pandura, i kad te sledeci zaustavi, obavezno napomeni da te kolega vec zaustavio, reci gde, i ako si zapamtio ime, jos bolje....uglavnom nece dvaput u istom danu da drkaju

i da, na tvoje pitanje odgovor- saobracajni propisi su i tamo isti ko u srbiji, znaci ne moze B kategorija da vozi skuter preko 50 kubika....tako da ti medjunarodna nista ne znaci, ne bacaj pare

Edited by bam-bam

Ja sam imao međ. v.d. ali je zaboravih u hotelu. Naravno da su me zaustavili i posle polusatnog ubeđivanja me pustiše bez kazne i bez mita (naravno).

Ako nemaš dozvolu policajac te šalje sudiji za prekršaje i onda ta "zabava" košta 100USD.

Ako nekog zanima mogu da preporučim fantastičan smeštaj u Ubudu.

47 minutes ago, pedjalon said:

posle polusatnog ubeđivanja me pustiše bez kazne i bez mita (naravno).

sta ti znaci ovo- bez mita- naravno ?

jel to treba da znaci da je to nesto normalno tamo? posto nije, nije normalno proci bez mita..

takodje , u medjunarodnoj dozvoli mora da pise i da vazi za A kategoriju ( ili A1, za one skutere manje od 125 kubika)- samo tako je moguce legalno voziti, i proci bez kazne ( i/ili mita) ;)

10 hours ago, pedjalon said:

To znači da ja mito ne dajem.

A da su te priveli u zatvor, da li bi dao onda?

:)

Ne bih. Platio bih svoju kaznu.

I ne privode u zatvor nego kod sudije za prekršaje. (Isto je kao i Mađarskoj, ako si strani državljanin i napraviš saobraćajni prekršaj).

Nedavno se vratih sa Balija i skuter sve vreme, iz Kute po okolini pa do Ubuda i okolo pa nazad, po malim ulicama, autoputu, nije primetna policija uopšte bila, osim naravno kada sam prvi put bez kacige kenuo do prodavnice u Kuti. I zaustave me onako sa 20 metara mi maše. 

Naravno kaciga je bila očigledan problem :) 

Onda medjunarodna dozvola, imam je, ali oni kao a gde je A kategorija, ja reko pa evo ima pečat (a zaista ima, mada nemam to položeno), to sam ih ubedio da je ok, ali kacigu nisam :) 

I kao kazna 500 hiljada ili da idemo u sud. Ja reko' nemam dovoljno, ovo nam poslednji dan, sve potrošio. Oni kao pa evo bankomat. Ja kao hajde probaću. Uzeo namerno karticu računa gde nemam ništa, pa drndao bankomat i naravno neće. 

I rekao im, a nešto ne radi, hajde idemo kod sudije, nemam toliko.  Dok sam bio kod bankomata izvadio sam sve pare iz novčanika osim 120.000 i stavio u džep :)  

Tu nešto preturao po novčaniku i evo 100 hiljada ako nešto znači, a imam 20.000 još, to mi treba da naspem benzin :) 

Oni se nešto konsultovali na tom klingonskom ili šta tamo pričaju i kao hajde, ali stavi kacigu sledeći put. 

100.000 je oko 6.5 eura, gde bre da im dajete 50, nema šanse, moram da  radim sat vremena za 50 :sleep: