Jump to content

Featured Replies

Prenecu vam svoje jučerašnje iskustvo... o vađenju "crvenog" jelte

U Pančevu dnevno primaju tačno 11 zahteva za idavanje novog pasoša dok se stari i dalje izdaju i to u neograničenim količinama. Da bih ušla u tih 11 došla sam u 4 noću i zauzela 1.mesto u redu ispred SUPa. U 7:30 su počeli da dele brojeve (tih 11) i tada je nastalo opšte ludilo jer je ljudi bilo više nego što može. (istovremeno se čekalo i za nove lične karte, i tu je gužva bila još veća)

Kako sam bila prva, sve je bilo završeno do 9 (davanje otisaka, potpis u digitalnom obliku, fotografisanje...) i rekoše mi da dođem za mesec dana...

E sad neke pojedinosti:

-u drugim opština dnevno možda primaju i više zahteva za novi pasoš, u Pančevu radi samo jedan šalter i na svakih pola sata se zakazuje sledeća osoba

-na moje oči, žena koja prima zahteve je ugovarala sa ovima što dele brojeve kada neki njeni mogu preko veze da dođu (čime se taj broj od 11 smanjuje jelte)

-vrlo su striktni po pitanju dokumenata, i ne postoji "dajte mi broj, slikaću se dok ne dođem na red"

-od dokumenata je potrebno:

izvod iz matične knjige

uverenje o državljanstvu

uplata od 2000din (pasoš) i 170din (taxa)

1fotografija 5x5cm, neka normalna pozadina naravno

stari pasoš i lična karta na uvid (ukoliko vam pasoš i dalje važi, poništiće ga kada dođete po nov)

prijava stana (to vam je u ličnoj karti)

-ukoliko vam pasoš i dalje važi i imate slobodnih mesta, IMATE pravo da ga promenite sada (ali razmislite i o tome da nekome hitno treba a velike su gužve)

-još uvek niko ne pominje do kada će svi morati da promene pasoše, najverovatnije će se rok produžiti posle nove godine jer je čitav proces jako spor

...javiću se za mesec dana kad vidim da li su ispoštovali svoj rok

pozdrav

• 2 weeks later...

Nema žurbe, moraju još malo da ih poprave... :P

Jedan od sedam sistema zaštite koji novi srpski pasoši imaju kod jednog broja izrađenih dokumenata ne funkcioniše. Građani zbog ovoga ne bi trebalo da imaju problema jer falični dokumenti neće biti izdavani. Pasoš Srbije bi prema planu trebalo da bude u svetu među pasošima sa najviše zaštitnih nivoa - u sedam nivoa - dok na primer francuski ima četiri nivoa zaštite.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=07&dd=21&nav_id=309481

...

1fotografija 5x5cm, neka normalna pozadina naravno

...

bela pozadina...

inache stari ce vaziti do kraja 2009...

i rekoše mi da dođem za mesec dana...

::crazy:  Mesec dana im treba?!?! Da nisu uposlili knjigovesce da svaki primerak unikatno izrade?

Ovih dana usput cujem kako novi ministar navodno preslisava starog jer pasosi ne valjaju, te redovi te ovo te ono...

Farsa prava pravcata! Farsa i sprdnja!  :maddd:

Ja moj necu menjati dok ne budem morao. A kao sto se za sve ovde produzavaju rokovi, mislim da ce i rok vazenja starih produziti. Ne mogu drugacije, kad nam je admninistracija nesposobna...

Da nije tuzno bilo bi smesno . . .  :bag:

• 1 month later...

I, sta bi sa tvojim novim pasosem, Viajerita??? Prodje i tih famoznih mesec dana (cek, cek, tacno 2 meseca i pet dana od tvog posta). Da li si ga dobila na vreme ili ne? I, kako ti izgleda - stvarno kvalitetno or no (ako si ga uopste i dobila :D)?

Nasa drzava je nesposobna da uradi bilo sta.

Nasi politicari su najveci lazljivci na svetu.

Zakljucak svega ovoga.

najsmesnije,a i najzanimljivije meni makar ,a uvek se tome rado smejem; "imam pasos nepostojece drzave" he he he he coollll

vec koliko godina ...salu na stranu....vucaramo pasos ex drzave....neozbiljno od cike iz velike fotelje....c.....c...c...c

Ljudi sta je problem, pa novi pasosi vec idu.

Jeli neko video kako izgleda ovaj novi? Ja jesam e sad to je stvar ukusa nekome se svidja a nekome ne, uglavnom izgleda bolje nego ovaj "nepostojece drzave".

Sa prakticne strane oko izdavanja, evo ga moj slucaj...

Podneo sam zahtev u lokalnom SUP-u za izdavanje. Tu ne dele nikakve brojeve, vec mi je covek rekao da moram da se upisem u "knjigu cekanja", odnosno da unapred zakazem datum podnosenja dokumenata. Dobio sam datum za otprilike mesec dana tako, a covek koji radu na izdavanju mi je rekao da je zakonski rok za izdavanje pasosa 30 dana od dana podnosenja zahteva. Isti covek kaze da se taj rok ispostuje mada je kao sad stvar malo uhodana pa se pasos dobije i brze recimo za dvadesetak dana. On to rece - zivi bili pa videli. Po toj racunici posle polovine oktobra eto ga moj pasos.  :D

Da li neko zna nekoga ko je sa novim pasosem isao napolje i kako je prosao?

Ja sa se nesto raspitivao za Rusiju ono "poslovno" i tamo me pitali "stari ili novi pasos"?

Takodje u razgovoru sa ruskom ambasadom oko vize opet me pitali "stari ili novi pasos", ja kazem treba da bude

novi, zenska iz ambasade kaze "очин харашо"?

Takodje postoji prica da u nekim ambasadama zemalja EU (pominje se holandska) ne prihvataju novi srpski pasos, navodno ovi iz vlade nisu poslali uzorke pasosa (specimene) tamo gde treba?

Ja sam aplicirala za novi pasos i dobicu ga za nekih nedelju dana pa cu znati kako izgleda ali proces je sledeci...

(kopirano iz mog bloga, da ne bih pisala dva puta)

S obzirom da sam kupila karte za pizdince pa levo za mene i Zlobicu (Zlobica je najbolji dečko na svetu ali sta ću kad ima odlično ime za tepanje :D ) krenula sam da pravim novi pasoš pošto moj najlepši pasoš na svetu, ljubi ga majka, ističe baš tog famoznog 17.11. (baš kada sam kupila karte) pa rekoh, kad sam već kod pravljenja novog pasoša ajde da odnesem policiji i ginekološki bris, kuglice iz nosa, scan oka, dozu krvi... pa da uradim taj fini novi pasoš.

Od skoro sam postala beogradžanka sa Brda moram tamo da idem u policiju da ljubim guzice umesto da to obavim u Kikindi u roku od "dobar dan, mene treba pasoš, izvolte, fala". Elem, ta famozna policija na Brdu je jedna fina velika ustanova, rekla bih teški socio-realizam sa primesama moderne staklene umetnosti i sve pride zagađeno finim beogradskim smogom, gde samo jedna teta radi na šalteru za nove pasoše.

Procedura je sledeća. Digneš se u 7 ujtru, otrčiš na Brdo, nasmešish se, čisto dobronamerno, svim babama koje će sutra pandrknuti ali ipak im treba novi pasoš, a one te mrko pogledaju i blago zareže kao da su stale 1993 u red za ulje a ti se ugurala, zatim se povučeš par koraka čisto da sačuvaš živu glavu. E onda izađe iza šaltera ta jedna jedina fina teta koja uzme papirče i zapiše imena i ti, pošto si pustio sve babe pre tebe, dobiješ termin negde popodne oko 6, taman kad ti odgovara pošto krvnički radiš u p***i materini (zvanoj Surčin) do 4. ( eto kao sto kaze geoplans u nekim policijskim stanicama treba da se zakazuje termin i do mesec dana unapred)

Sledeća etapa zvana 6 popodne. Navrat nanos upadaš oko 6 popodne u tu istu finu policijsku stanicu na Brdu i uklaviriš da necesh doći na red još nekih pola sata pošto se upravo ufurala neka "imam duboki dekolte i imam debelu vezu" plavuša, sedneš na klupicu pored neke od već pomenutih bakica koja posle dubokog uzdaha koji opija, omamljuje i ostavlja bez daha bar 3 minuta počinje svoju tužnu priču o crkavici od penzije i stanu od 80kvadrata i kako nema za račune a pasoš tako skup i lična karta još skuplja a ranije su izdavali doživotne lične karte a sad... bla bla bla, bla bla. Bla bla unuk bla bla bla, 23 godine, bla bla bla, studira ETF bla bla bla, bla bla, lep visok pa vadi njegovu sliku a on mali i ružan ali baba je metar i želja za rastom pa je njoj i Dara bubamara pojam visine. I koji ce ti k***c pasoš baba? Di ćeš ti da putuješ? A onda baba nekim cudom spomene da je deda bio vojno lice a ona njena jadna mala kućica na Krku sad propada, ovi njeni neće da idu, zet ne vole Hrvate, pa će ona ići čim dobije pasoš... Eto, jadna žena. (Da sam imala neki zid, lupala bi glavom o njega ali svuda okolo su bili šalteri)

Kad te prozovu onda sediš kod fine tete u kancelariji sat vremena dok ona jednim prstom ukucava tvoje podatke u kompjuter, skenira pasoš, skenira državljanstvo, izvod iz matične knjige rođenih... Pritisak skače, glava otpada fina teta cima nerve dok je gledaš kako ona to nežno ubija tastaturu na glanc novoj mašini koja radi a ne čuje se... ko čika Kuretov BMW. Onda se potpisuješ na nekoj elektronskoj mašini, pa udžeš u kabinu pa se slikuješ, pa daješ otiske prstiju (svih) na nekoj čudno svetlećoj mašini, pa...

Posle kad krenu da te 'apse nema "nisam ja".

Eto, dragi moji putnici, pripremite nerve za ceo dan cimanja... i još 30-tak dana čekanja da Zavod za izradu novcanica i kovanog novca izbaci iz mašine vaš fini novi pasoš. I onda će vam opet trebati vize... mada, da nema viza, bilo bi nam dosadno,ne bi imali o čemu da ćaskamo na forumu.

E da, ovo http://www.mup.sr.gov.yu/domino/dokumenta.nsf/pasosl?OpenPage vam treba od dokumentacije za novi fini pasoš.

Bravo Marina, ulepsa mi ovo tmurno jutro, pa sam sa merakom popio kaficu citajuci ovo tvoje "banovobrdsko" putesestvije :spot:. Nego, na kom to blogu pise, baci link da se i sledecih jutara budim uz smeh.

Ljudi sta je problem, pa novi pasosi vec idu.

Nisam mislio da postavim moj post kao problem, vec samo da priupitam Viajeritu za njena iskustva, posto je spominjala vadjenje pasosa i da ce nem opisati njen licni primer.

Globbe trekker nisam ni smatrao tvoj post za problem vec je "problem" kao neka uzrecica sa podpitanjem ili tako nesto. Na kraju izgleda da Viajerita mozda nije ni uzela novi pasos vec stari ili tako nesto.

Meni zakazali tipa "tad i tad u toliko sati" i samo se pojavis tamo bez ikakvog cekanja u redu a ako reda ima upadas preko njega naravno posto si na spisku.

I da, pasos izgleda kao u clanku na Wikipedia stranici o srpskom pasosu. Evo ga link ko vec nije video:

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_passport

Samo mi je boja malo tamnija, nije bas "carski crvena" vec je nesto tamnija tipa bordo. Slicno kao bivsi SFRJ pasos. Valjda je to u skladu sa EU pasosima ili sta vec. I jos naziv "Republika Srbija" na vrhu je po mom misljenju mnogo mali, a "Pasos" dole suvise veliki. Slika na sajtu je specimen primerak od januara, serijski pasos je malo drugaciji izgleda. Valjda je to neka medjunarodna regulativa po kojoj ime drzave treba da bude sitniji. Pogledajte SRJ pasos za razmere naziva.

Cruela za ovaj tvoj link nije sve jasno tu pise "izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu (ne starije od šest meseci, original - na uvid;"

A kod mene u SUP-u pise "uverenje o državljanstvu ILI izvod iz matične knjige rođenih (za rodjene posle 1980.)"

Proverio sa sluzbenikom i rekao mi za one koji su rodjeni PRE 1980. godine OBAVEZNO uverenje o drzavljanstvu a oni rodjeni posle 1980. mogu da biraju sta ce da podnesu uverenje o drzavljanstvu ILI izvod iz maticne knjige rodjenih.

Izgleda da je ova informacija na sajtu nije apdejtovana ili sta?

Cruela kada si podnela zahtev za pasos da li si dobila "potvrdu o predatom zahtevu za pasoš" ili nesto slicno?

Opet da pitam da li neko zna nekoga ko je sa novim pasosem isao napolje i kako je prosao?

Ili izgleda da "guzva" za nove pasose nije bas kao sto se tvrdi?

Pa ja sam donela oba ta papira i znam da je oba papira tetkica skenirala a ja sam rodjena '82. Dobijesh potvrdu o predatom zahtevu za pasos i tu potvrdu treba da doneses kad podizes pasos i treba da doneses stari pasos da ti ga poniste posto ti stari pasos vredi dok ne dobijesh novi. A ja cu putovati sa njim 17.11. pa cu videti da li cu ostati na nekoj granici posebno sto ja putujem sa novim srpskim a Sloba sa SRJ pasosem.

:hihi:

Znaci ti si morala oba dokumenta da podneses? Ne znam mozda u BG to ipak traze iz nekog razloga, evo danas sam opet proverio u mom SUP-u. Jasno pise za one rodjene posle 1980. ILI uverenje o drzavljanstvu ILI izvod iz maticne knjige rodjenih. Ali takodje pise da mogu biti potrebna i "Ako je potrebno i razna druga dokumenta radi utvrdjivanja identiteta".

To isto pise i za vadjenje starog plavog pasosa. Razgovarao sam sa momkom koji je rodjen 1986. i on je uzeo stari plavi pasos, kaze dao je samo izvod iz maticne knjige rodjenih. Posto sam ja rodjen pre 1980. spremio sam samo uverenje o drzavljastvu i to bi bilo to. Predajem zahtve za pasos sledece nedelje pa da vidim kako ce sve da prodje.

Za potvrdu sam pitao jer sa dobijenom potvrdom o predatom zahtevu pasosu takodje moze da se uzme i nova licna karta bez dupliranja dokumenta i valjda obrnuto. Sa potvrdom o predatom zahtevu za novu LK takodje moze da se trazi i novi pasos.

Moj postojeci pasos Rusi vec ucinili neupotrebljivim to sam i rekao liku koji izdaje pasose on mi rece donesi da vidimo da li ces da pises izjavu ili ne. ;)

Ako sve bude kako treba do kraja sledeceg meseca treba da se dicim novim srpskim pasosem i takodje polovinom novembra palim pa da vidimo kako ce da prodje na granici. Teoretski moze da bude nekih problema jer po medjunarodnom zakonu uzorak nove putne isprave treba da se posalje odredjenom broju zemalja radi upoznavanja, provere, itd. Sa ovom nasom vladom se nikad ne zna zato je moguce na nekoj tamo granici da neki sluzbenik gleda novi srpski pasos i pita se sta je sad ovo.

• 2 weeks later...

Ljudi, imam jedan problem, ispunio sam stari pasos i treba da vadim novi, ali stari pasos mi je draga uspomena pa mi  se ne daje onim zlotvorima da ga seku i  buse (doduse neznam sta  mu  rade, ako neko zna  neka napise) i zna li neko koliko bi me kostalo  da  ga prijavim kao ukradenog i  izvadim novi sve ukupno, bio  da  pitam u  SUPu on me budala  gleda cudno i ode si...

Odgovor na tvoje drugo pitanje ne znam, ali sto se tice ponistavanja, nece ti pasos trpeti puno. Na stranici sa fotografijom lupe pecat 'ponisteno' i probuse dve rupice samo na prvoj strani i koricama... Mislim da nije tako strasno, i da  nije vredno cimanja oko prijave da si ga izgubio, ali naravno... tvoj izbor!  :)

Prijava da si izgubio pasos ne kosta nista dovoljno si ostecen time sto si ga izgubio, jedino ima neka fora da mora da prodje 15 dana (cini mi se) od prijave nestanka, a tek onda mozes da podneses zahtev za izdavanjenovog, pa ako ti se ne zuri...

Ma dobro onda moze tako, samo da makazama ne seku, ali kod nas je sve moguce

Ponistavanje pasosa prosta radnja.

Moj prethodni samo lupili pecat "ponisteno" tamo gde je slika, nista nisu busili.

Cak i da buse nije problem ali makazama definitivno ne seku.

Za prijavu gubitka/nestanka mora da se oglasi nevazecim u Sluzbenom listu i takodje moras da pises izjavu kao sta se desilo itd. U svakom SUP-u postoji negde oglaseno kakav je postupak.

Najbolje da prvu stranicu gde je slika malo pocepas i kazes jao igralo se dete/sestic/bratanac itd onda to vecinom prodje bez problema.

Moj pasos tako cepnuli na ruskoj granici (ali ozbiljno) i nedavno sam podneo zahtev za novi

(uz vece probleme da i to kazem).

Pocepani pasos sam pokazao sluzbenici i nista me nije pitala.

Samo da donesem taj stari pasos da ga poniste kad budem preuzeo novi.

Naravno sve ovo zavisi od SUP-a do SUP-a odnosno sluzbenika koji rade tamo.

Negde ih bas briga a negde bas hoce sve po propisu.

Mene su "izradili" za novi pasoš u Paraćinu. Na vratima kancelarije u SUPu gde izdaju pasoše lepo stoji zalepljeno obaveštenje: Potrebna dokumentacija za izdavanje novih pasoša - pa nabrojano redom, sa sve brojevima žiro računa i iznosa za uplatu. Ne budem lenj, već uđem unutra da proverim podatke i oni mi daju odštampano papirče sa istim tim kao na vratima. Skupim dokumenta, uplatim, dođem opet, nema gužve, uđem i sve mi nešto tu sumljivo.

Kaže onaj čika: dođi za nedelju dana.

Ja ne verujem. Kako, zar nije za mesec dana, piše u novinama da nemože brže?

A čika će: Jeste, to je za novi pasoš.

-Pa ja i hoću novi pasoš, ovaj mi istekao! Hoću biometrijski! Ej, hoću NOV pasoš!

-E, onda ti treba to i to, format slike drugi, brojevi žiro računa drugi, iznos uplate drugi... Sa ovim možeš da dobiješ NOV stari pasoš.

-Pa šta da radim sa ovim što sam uplatio?

-Traži da ti vrate pare.

-Ko da mi vrati pare?

-Pa onaj kom si dao!

Idiot!

I, eto meni ponovo pasoša nepostojeće države.

Cela priča se dešavala letos, i savetujem sve koji menjaju pasoš da dooobro provere sve šta se traži, da ne bi morali kao ja, da sledeće godine ponovo vade pasoš.

Inače, na ovom koji mi je istekao nisu lupali nikakve pečate, samo su ga prozumbali od korica do korica.

Juce sam videla novi novi pasos sa sve pecatima u njemu sa heatrow-a. Drugar radi u Britaniji, ima vizu u starom pasosu, ima novi pasos u kome mu lupaju pecate itd itd. Inace receno mi je da pasos mozete izraditi bilo gde poshto je svrha novih pasosa da postoji jedna objedinjena baza podataka.

Drugim recima novi pasos sljaka.

;D

Cruela da li si ti vec dobila svoj novi pasos vec bi trebala?

OK novi pasos u "civilizovanoj" Britaniji sljaka, videcemo za druge.

Da se pasos moze izvaditi bilo gde izgleda da je samo prica, u principu se vadi

tamo gde je mesto boravka ali ko zna.

Wayloh kako si se zeznuo tako? Ili u paracinskom SUP-u ne znaju kako se radi posao.

Tamo gde sam ja bio lepo na oglasnoj tabli imas dva papira i na jednom uputstvo za stari plavi pasos a na drugom uputstvo za novi crveni pasos. Plus na jednom salteru vadis stari plavi a novi crveni ides u odredjenu kancelariju.

Osim toga za novi pasos obavezno mora da se zakaze unapred, kao neko je pravilo da se po stranci odvoji sat vremena rada znaci moze jedno 7-8 ljudi dnevno da podnese zahtev.

Ja dobro prosao (ali iz treceg puta), od dokumentacije sam podneo samo LK, one dve uplate i

uverenje o drzavljanstvu.

Na kraju sto se tice para koje idu direktno drzavi ispada da je novi pasos jeftiniji. Taksa drzavi je 170 dinara a za stari je bese 440.  :o

Dobila pasos, lep je ko slika sa sve "Boze pravde" preko moje face...  :bang:

a ja odoh u novembru u zabiti sve preko Evrope pa ako prodje, proshlo je...

:hihi:

Wayloh kako si se zeznuo tako? Ili u paracinskom SUP-u ne znaju kako se radi posao.

Pa ispade da ne rade posao kako treba (a po mojim "leđima"). Postoji samo jedna cedulja na vratima njihove kancelarije. Ja čak ulazio da pitam. Dali mi istu takvu cedulju da ponesem, da ne prepisujem. Dobrice!

Eto, to me je i navelo da napisem svoje iskustvo, da se još nekom ne desi isto... Pandurčine, šta ćeš?