Jump to content

Featured Replies

Meni su danas kada sam zvala Osnovni sud rekli da mogu prvo da prevedem pa da dodjem kod njih. Da li je neko tako uradio? I da li je bilo posle sve uredu?

@smilja1985 Moze provereno :spot: Nemoj da tebe ili nekog drugog brine ako niste iz Beograda, sto se tice uverenja o nekaznjavanju - prvo se izvadi dokument, prevede (mi smo u Beogradu, jer nema sudskog tumaca za kineski u nasem gradu), pa se overi sam dokument u tom mestu gde je izvadjen, pa onda Osnovni sud u Beogradu vrsi nadoveru potpisa prethodnog sudije (gde su oni overili i prevod ovog dokumenta) i nosite posle na sva ostala mesta do konzulata. 

Hvala ti puno. Ja se pojedoh ziva. Posto mi neko kaze da mora prvo sud pa tek onda da se prevede… iz Beograda sam, dala sam juce sva dokumenta na prevod pa cu da nosim u sud…:D 

• 3 weeks later...

Да ли ми можете рећи колика је коначна цена легализације докумената? 

• 2 weeks later...

Da li radno iskustvo, mora da bude po zavrsetku studija 2 godine, ili moze ako si tokom studija stekao iskustvo, a nije proslo 2 godine od zavrsetka studija da se podnese zahtev za radnu dozvolu?

• 1 month later...
On 10/7/2018 at 3:20 AM, BranislavO. said:

Да ли ми можете рећи колика је коначна цена легализације докумената? 

Vrv je već svako na svoj način utvrdio, ali za svakog budućeg posetioca na ovoj temi, otprilike mu dođe oko 12 700 din

LEGALIZACIJA Potrebno je overiti dva dokumenta: uverenje o neosuđivanju i fakultetsku diplomu. Uverenje se vadi u sedištu unutrašnjih poslova (sup) grada u kome živite, tačnije u kojem ste prijavljeni. (košta 800 din). Isto uverenje se nosi na overu u osnovni sud grada u kome ste prijavljeni. (2090 din.) Diplomu nosite na overu u osnovni sud grada u kome ste završili fakultet. (2090 din.) I diplomu i uverenje zatim nosite u ministarstvo pravde, Nemanjina ulica br 22-26, plaćate 2 x 690 din = 1380.din I diplomu i uverenje nosite u ministarstvo spoljnih poslova u ulicu Kneza Miloša, gde opet plaćate  1380 din. (obe ustanove imaju svoje pošte) Sledeći korak je konzulat ambasade republike Kine, Augusta Cesarca 2V, opet nosite oba dokumenta (diploma, uverenje), pored dokumenata morate nositi i njihove kopije na kojima se moraju videti sva tri pečata koje ste prethodno skupili, zatim pasoš, kopiju prve strane pasoša ili lične karte. Na licu mesta ćete dobiti da popunite formular za legalizaciju dokumenata. Kada ovo obavite dobićete spisak filijala Raiffeisen banaka od kojih morate izabrati jednu. Moj savet je Sajam, pošto je najbliža,  ako ne znate gde je, pitajte portira, on će vam drage volje objasniti. (24 dolara u dinarskoj protiv vrednosti po dokumentu). 

On 10/19/2018 at 6:32 AM, Lokator91 said:

Da li radno iskustvo, mora da bude po zavrsetku studija 2 godine, ili moze ako si tokom studija stekao iskustvo, a nije proslo 2 godine od zavrsetka studija da se podnese zahtev za radnu dozvolu?

Od datuma diplomiranja.

...

A sada i ja imam pitanje : ) Da li je neko već pokušavao da overi diplomu u gradu u kom nije diplomirao, pošto je negde navedeno da diplomu treba overiti u gradu u kom je preuzeta?

Hvala!

• 4 weeks later...

Jedno pitanje Z viza jel' to najbolja moguća radna viza koja se nudi ili ne? Pogotovu za nekoga sa porodicom, da li bi sa ovom vizom mogao da tražim i boravišnu za porodicu?

Hvala unapred

PS/ Takođe i mene zanima da li je moguće overavati dokumentaciju u nekom drugom gradu u Srbiji ili mora sve u Beogradu? 

Edited by Dodik

• 1 month later...

Pozdrav! Na temama sam iscitao sve oko legalizacije ali jos imam neke nedoumice. Naime, legalizujem original diplome jel tako ? Ne kopiju diplome . Kada legalizujem original i njegov prevod (sud,  ministartsvo pravde, ministarstvo spoljnih poslova, ambasada Kine) treba li da saljem tu diplomu u Kinu direktno il je dovoljno samo da skeniram i posaljem? Jer original zelim da zadrzim kod sebe i ne saljem nikome. Takodje na diplmi mi ne pise Bachelor, vec samo Diplomirani pravnik. Ali na dodatku diplomi na engleskom gdje su mi i ocjene pise Bachelor of Laws. Jel treba i taj dokument da legalizujem u svim tim institucijama?  Jer ja kontam kad mi sudski tumac prevede original diplome, Diplomirani pravnik na srpskom ce biti Bachelor of Laws na engleskom? Pa nznm sad da li i na srpskom primjerku treba da stoji BACHELORS jer ce definitivno taj naziv stajati na englesko prevodu? Hvala!!!

• 2 months later...

On 12/12/2018 at 4:30 PM, Aki said:

Vrv je već svako na svoj način utvrdio, ali za svakog budućeg posetioca na ovoj temi, otprilike mu dođe oko 12 700 din

LEGALIZACIJA Potrebno je overiti dva dokumenta: uverenje o neosuđivanju i fakultetsku diplomu.

A da li treba i uverenje da nisam pod istragom? Obično idu ta dva dokumenta zajedno, jedan iz SUP-a, drugi iz suda. @Aki

@MarkoToro

Trazi ti se non-criminal record, a ne ono sto ce mozda da bude. Pod istragom veze nema sa criminal recordom. 

@boranija znam zašto pitam. Ali hvala u svakom slučaju.

PS. Nije mi prva zemlja za čiju vizu konkurišem i do sad sam morao OBA papira da vadim. I nije možda da bude, nego neće ti (neke zemlje) dati vizu ako se protiv tebe vodi postupak, što je logično. A non-criminal record je da do sad nisi bio osuđivan.

3 hours ago, MarkoToro said:

PS. Nije mi prva zemlja za čiju vizu konkurišem i do sad sam morao OBA papira da vadim. I nije možda da bude, nego neće ti (neke zemlje) dati vizu ako se protiv tebe vodi postupak, što je logično. A non-criminal record je da do sad nisi bio osuđivan.

koje zemlje? pricas o radnoj vizi, ili i turistickoj?

21 hours ago, MarkoToro said:

Interesantno, jer recimo meni nikada nije bilo trazno da li se vodi postupak protiv mene, vec samo da li sam osudjivan ili ne, u mom slucaju za Austrisjku i Nemacku radnu vizu ranije. Hvala na informaciji.

14 hours ago, MarkoToro said:

Turistička, radna, studentska i volonterska. Irska, Portugal, Španija, SAD, Norveška.

da, za radnu i volontersku sam cuo da mogu da traze, ali za studentsku i turisticku jos nisam cuo...bas me zanima koja je to zemlja trazila? pretpostavljam da je irska trazila za turisticku, ali koja je za studentsku?

6 minutes ago, bam-bam said:

da, za radnu i volontersku sam cuo da mogu da traze, ali za studentsku i turisticku jos nisam cuo...bas me zanima koja je to zemlja trazila? pretpostavljam da je irska trazila za turisticku, ali koja je za studentsku?

Za SAD su mi tražili oba papira i baš su mi eksplicitno rekli da nema istrage protiv mene i da nisam do sad osuđivan. A to su mi i za Portugal tražili.

2 hours ago, MarkoToro said:

Za SAD su mi tražili oba papira i baš su mi eksplicitno rekli da nema istrage protiv mene i da nisam do sad osuđivan. A to su mi i za Portugal tražili.

nisi me razumeo...za koju zemlju si aplicirao za turisticku, pa su ti trazili ta dva papira? a za koju zemlju si aplicirao za studentsku, pa su ti trazili ta dva papira?

19 minutes ago, bam-bam said:

nisi me razumeo...za koju zemlju si aplicirao za turisticku, pa su ti trazili ta dva papira? a za koju zemlju si aplicirao za studentsku, pa su ti trazili ta dva papira?

Pa naveo sam ti obe države u odgovoru. Prva turistička, druga studentska/volonterska.

22 hours ago, MarkoToro said:

Pa naveo sam ti obe države u odgovoru. Prva turistička, druga studentska/volonterska.

uh, nisam znao da to traze za turisticku u USA ambasadi..to je novina, nisam jos cuo da su to nekom trazili..aj za non criminal record ok, mada ni to ne traze uglavnom, ali za ovo drugo stvarno jos nisam cuo do sad...

trebalo bi ovo postaviti i na topik o americkim vizama, da znaju ljudi...koliko pratim taj deo foruma, takodje nisam cuo ni tamo, da su ljudi ovo predavali...

kapiram za portugal, ako si isao i na volontiranje kao student

Nego da se vratimo na temu: *KINA*  da li treba uz health certificate da se prikači i analiza krvi i kakva fotografija ide na taj zdravstveni sertifikat?
Hvala.

20 hours ago, bam-bam said:

uh, nisam znao da to traze za turisticku u USA ambasadi..to je novina, nisam jos cuo da su to nekom trazili..aj za non criminal record ok, mada ni to ne traze uglavnom, ali za ovo drugo stvarno jos nisam cuo do sad...

trebalo bi ovo postaviti i na topik o americkim vizama, da znaju ljudi...koliko pratim taj deo foruma, takodje nisam cuo ni tamo, da su ljudi ovo predavali...

kapiram za portugal, ako si isao i na volontiranje kao student

Ej pa to je bilo 2013.  za SAD, a za Portugal 2016.

• 2 months later...

Ćao svima, imam nedoumice u vezi sa legalizacijom papira za Kinu.

Dakle koji je red: diploma i uverenje o neosuđivanju se prevode na kineski i onda redom sud, ministarstva (dva) i ambasada?

Ili prvo overa svega (sud + ministarstva) pa onda prevod pa ambasada?

Hvala!